Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Linares 2009


Κεντρικό σημείο της πόλης Linares, στη νότια Ισπανία. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Viswanathan Anand συμμετέχει στο διεθνές τουρνουά του Linares, που αρχίζει αύριο. Ασφαλώς η προσοχή του Ινδού σκακιστή θα είναι στραμμένη και προς τη Βουλγαρία, προς τη Σόφια, όπου αρχίζει σήμερα το ημιτελικό ματς Topalov - Kamsky. Ο ένας από τους δυο σκακιστές θα αποκτήσει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει τον Anand σε ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στα τέλη της χρονιάς.

Το σπουδαίο ετήσιο τουρνουά του Linares (Torneo Internacional "Ciudad de Linares") θα διαρκέσει από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 8 Μαρτίου. Φέτος, οι αγώνες δεν θα παιχτούν τόσο στην Ισπανία όσο και στο Μεξικό, όμως οι οργανωτές ανακοίνωσαν πως η μεξικανική πόλη Morelia θα μπει στο πρόγραμμα και πάλι από το 2010.
Το Linares θα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τον Anand, μετά την επικράτησή του επί του Kramnik στη Βόννη, το περασμένο φθινόπωρο.
Οι συμμετέχοντες: Viswanathan Anand, Magnus Carlsen, Vassily Ivanchuk, Levon Aronian, Teimour Radjabov, Wang Yue, Alexander Grischuk και Lenier Dominguez.
Το Linares αναφέρεται συχνά ως το Wimdledon του σκακιού. Είναι ένα από τα ισχυρότερα κλειστά διεθνή τουρνουά κάθε χρονιάς και αποτελεί μέρος του Grand Slam μαζί με το Corus Wijk Aan Zee, το Mtel Masters και το Bilbao Masters. Διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1978 και ο κύριος χορηγός παραμένει ακόμη και σήμερα ο Luis Rentero. Στο φετινό 26ο τουρνουά, τα χρηματικά έπαθλα ανέρχονται στο ύψος των 314.000 Ε (πρώτος νικητής: 100.000 Ε). Η διεύθυνση της επίσημης δικτυακής ιστοσελίδας δεν έχει ανακοινωθεί ως αυτή τη στιγμή.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Topalov-Kamsky 1/2 stin 1 parida

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα από Σόφια, LIVE :))

Νίκη του Τόπα στη 2η παρτίδα σήμερα, συναρπαστική μεν αλλά και με αρκετά λάθη!

Το πρώτο λάθος ήταν το 17.Αζ5? του Κάμσκι στο οποίο ο Τόπα μπορούσε να απαντήσει με 17...Ιεxζ4! 18.Πxζ4 δxγ3! 19.Αε6+ (ή 19.Αxγ3 Αxζ5 με καθαρό πιόνι πάνω για τα μαύρα) 19...Αxε6 20.Βxγ5 γxδ2 21.Πδ1 Ιxζ4 22.Πxδ2 Παδ8 και τα μαύρα έχουν κερδισμένη θέση με πύργο και δύο κομμάτια για ντάμα.

Μετά, με το 21...Πγ7!! ο Τόπα δίνει ένα κομμάτι για 2 ή 3 πιόνια το οποίο φοβήθηκε να αποδεχτεί ο Κάμσκι παίζοντας το κακό 22.γ4?. Έπρεπε όμως να πάρει τον ίππο με 22.Ιxγ8 Παxγ8 23.Πxe6 Πxγ2 24.Αβ4 Πxβ2 25.α3 Πγγ2 26.Πη1 και τα λευκά κρατάνε.

Όλη η 2η παρτίδα με κάποια σχόλια υπάρχει εδώ: http://live.chessdom.com/topalov-kamsky-2009-g2.html

Γ. Μαστροκούκος

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο πραγματικά σε ζηλεύω!!! Δεν μας είπες εντυπώσεις. Πως είναι η διοργάνωση; Έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ο Veselin; Ότι πιπεράτο πέσει στην αντίληψη σου μας ενδιαφέρει.

Schrödinger's Cat είπε...

Το επίσημο site του Linares 2009: http://www.ajedrez.ciudaddelinares.es/index.htm

Ανώνυμος είπε...

Xρήστο, και να ήθελε ο Τοπάλοβ να έχει ειδική μεταχείριση δεν μπορεί γιατί ο chief supervisor του ματς και ο υπεύθυνος ηλεκτρονικής ασφάλειας είναι άνθρωποι-επιλογές του Κάμσκι.

Κατά τα άλλα η διοργάνωση είναι καλή, με πολύ μεγάλη κάλυψη από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ ενώ τους αγώνες επισκέφτηκαν τόσο ο ...πρόεδρος όσο και ο ...πρωθυπουργός της χώρας!

Γ. Μαστροκούκος

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας μεταφέρεις. Πιστεύω πως ο Τοπάλοβ θα κερδίσει εύκολα το ματς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον!

Schrödinger's Cat είπε...

Αποτελέσματα 1ου γύρου στο τουρνουά του Λινάρες:
V. Anand - T. Radjabov 1-0
L. Aronian - M. Carlsen 1/2
L. Dominguez = A. Grischuk 1/2
Wang Yue - V. Ivanchuk 1/2

Οι αγώνες ξεκινούν καθημερινά στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας και μεταδίδονται ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα.

Ανώνυμος είπε...

Η συνέχεια θα δείξει όσον αφορά στα αποτελέσματα, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος πρωταθλητής Anand και ο νο.1 στο ELO Topalov παίζουν αρκετά καλύτερο σκάκι από τους υπόλοιπους. Υποψιάζομαι ότι ο Βούλγαρος γκρανμέτρ θα κερδίσει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στο ματς, ώστε στη συνέχεια να δούμε ένα καλό ματς μεταξύ τους.

Το ματς Anand-Kramnik έδειξε ότι 12παρτίδες μπορεί να είναι λίγες γι' αυτό το επίπεδο, καθως και ότι ο "κλασικός" χρόνος σκέψης επιτρέπει αναμετρήσεις ποιοτικά ανώτερου επιπέδου.

Schrödinger's Cat είπε...

Στον 2ο γύρο του Λινάρες, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ανάντ ηττήθηκε με τα λευκά από τον Αρονιάν. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα:

T. Radjabov - V. Ivanchuk 1/2
A. Grischuk - Wang Yue 1-0
M. Carlsen - L. Dominguez 1/2
V. Anand - L. Aronian 0-1.

Schrödinger's Cat είπε...

Βαθμολογία στο Λινάρες μετά τους 8 πρώτους γύρους:

1. Grischuk – 5½
2-3. Ivanchuk, Aronian – 4½
4-5. Carlsen, Anand – 4
6. Dominguez – 3½
7-8. Radjabov and Wang Yue – 3