Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κασπάροβ - Κάρποβ 2009



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Αν και προέρχεται απο πολύχρονη αποχή ο Γκάρι Κασπάροβ δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κερδίσει τις δυο πρώτες παρτίδες του ματς στην Βαλένθια. Ο μεγάλος του αντίπαλος (στη συνέντευξη τύπου, πριν την έναρξη του ματς, ο Γκάρι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ανατόλι δάσκαλο του στη ζωή και το σκάκι!) κατάφερε να χάσει και τις δύο παρτίδες από χρόνο σε 24 και 28 κινήσεις αντίστοιχα.

Στην πρώτη παρτίδα, μια Γκρίνφελντ με μαύρο τον Κασπάροβ, προέκυψε ένα ασαφές μέσο παρτίδας, όμως ο Κάρποβ, έμπλεξε πολύ νωρίς στην πίεση χρόνου και έκανε σοβαρό λάθος στην τελευταία κίνηση που πρόλαβε-δεν πρόλαβε να παίξει. Αν και υπήρχε ακόμη παιχνίδι η θέση των Λευκών ήταν δύσκολα υπερασπίσιμη σε τέτοια πίεση χρόνου.
Στην δεύτερη παρτίδα, ένα Γκαμπί Βασίλισσας, ο Κάρποβ έπαιξε κάποιες παθητικές κινήσεις στο άνοιγμα και βρέθηκε με κατεστραμμένη θέση γύρω στην 20ή κίνηση. Ο Κασπάροβ βρήκε μια εντυπωσιακή αν κι εύκολη θυσία ίππου για να κλείσει την παρτίδα και η πτώση της σημαίας ήταν απλώς η τελευταία επιθυμία του καταδικασμένου.

Αν και υποτίθεται ότι το ματς γίνεται για την "Παγκόσμια προώθηση" του αθλήματος σε μια φιλική ατμόσφαιρα (οι φήμες λένε ωστόσο ότι κάθε αντίπαλος θα πάρει περίπου 100.000 Ευρώ για το ματς) ο Κάρποβ, πιθανά ταπεινωμένος, απέφυγε να παρευρεθεί στην συνεντεύξη τύπου μετά τις παρτίδες.

Πολλά κακεντρεχή σχόλια κυκλοφόρουν ήδη στο δίκτυο, προτρέποντας τον Γκάρι να "ηρεμήσει" ώστε να σώσει την διεξαγωγή των επόμενων ματς, και τον Ανατόλι να δηλώσει άρρωστος για ν'αποφύγει μελλοντικές συντριβές (το ματς με τον Αναντ είναι 40 μέρες μακριά). Ο συντάκτης του Chessvibes δεν δίστασε να παραλληλίσει ένα πιθανό come-back του Κάρποβ με τη νίκη του Μοχάμεντ Άλι (στα 40 του) επι του Τζορτζ Φόρμαν. Μπορεί να γίνει; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν.

Το επίσημο site εχει πολλά προβλήματα. Ζωντανή μετάδοση παρέχουν η http://www.chessdom.com/ και η http://www.chesscenter.com/twic/twic.html. Πολύ ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις, καθώς οι γράφοντες βρίσκονται στην Βαλένθια και ξέρουν από σκάκι, στο http://www.chessninja.com/dailydirt/ αλλά και στο http://www.chessvibes.com/ Τέλος για τους νεώτερους, μια ενδιαφέρουσα και σύντομη ανάλυση της πολιτικής σημασίας του αθλήματος στον Ψυχρό πόλεμο και τον ρόλο που έπαιξαν τα ματς Κ-Κ, εδώ

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το άνοιγμα στη 2η παρτίδα είναι ΜΗ αποδεκτό γκαμπί της Βασίλισσας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@Ανωνυμος
Πολυ σωστα,ου γαρ ερχεται μονο..
Τι μονο ο Καρποβ θα'χει δικαιωμα στο λαθος;

καλοπροαίρετος είπε...

Ο παραλληλισμός από τον συντάκτη του chessvibes του ματς Κ-Κ με το ματς Άλι-Φόρμαν που αναφέρει ο Μέτοικος είναι, κατά τη γνώμη μου, άστοχος. Το ματς Κ-Κ δεν είναι μια σύγκρουση τιτάνων στην απόλυτη ακμή τους και σε πραγματικές αγωνιστικές συνθήκες (παίζουν 4 ράπιντ και 8 μπλιτς σε διάστημα τριών ημερών), ούτε διακυβεύεται ο παγκόσμιος τίτλος, ούτε την παρακολουθεί με αγωνία σχεδόν όλη η υφήλιος, όπως συνέβη με το “rumble in the jungle”. Κάποιος εμπαθής μπορεί και να το χαρακτήριζε αρπαχτή συνταξιούχων και παρέλαση χορηγών.

Επιπλέον, κάτι δεν μου πήγαινε καλά με τα νούμερα. Ο Άλι στα 40 του; Θυμόμουν αμυδρά το ματς (καθαρότερα θυμάμαι το Πάττερσον – Μποναβένα του 1972, με τον αμερικάνο να χορεύει, από ένα σημείο και μετά, γύρω από τον εξαντλημένο αργεντινό –που άντεξε παλληκαρίσια μέχρι το τέλος όμως και έχασε στα σημεία), αλλά δεν είχα κανέναν τους για τόσο μεγάλο στην ηλικία.

Το έψαξα. Οι δύο τους έπαιξαν μία και μόνη φορά, εκείνο το μνημειώδες ματς για τον παγκόσμιο τίτλο, το 1974, στην Κινσάσα του Ζαΐρ (σήμερα ΛΔ Κογκό). Γεννήθηκαν 1942 και 1949 αντίστοιχα, άρα ήσαν 32 και 25 ετών αντίστοιχα. Κέρδισε ο Άλι. Ο Φόρμαν ήταν αήττητος μέχρι τότε.

Ο συντάκτης του chessvibes μάλλον έχει μπλέξει τις βαριάντες. Είτε αναφέρεται στην ανάκαμψη, καμ μπακ που λέμε ελληνικά, του Άλι μέσα στο ίδιο το ματς (όμως είπαμε, ήταν 32 και όχι 40 τότε), είτε αναφέρεται στην, εντυπωσιακή για επαγγελματική πυγμαχία, επάνοδο του Φόρμαν «μετά 20 έτη», το 1994, σε ηλικία 45 ετών, όταν ξανακέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο νικώντας τον Μούρερ (27 ετών, αήττητος μέχρι τότε).

Μορφή ο Άλι. Συγκινητικές και μεγαλειώδεις οι στιγμές στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996, όταν άναψε τον βωμό, και όταν παρέλαβε αντίγραφο του χαμένου χρυσού μεταλλίου από τους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960, τρέμοντας και τις δύο φορές σύγκορμος –όχι από συγκίνηση, ήταν ήδη χτυπημένος από πάρκινσον.

Είχε πει διάφορα, μεταξύ των οποίων: «Είναι απλώς μια δουλειά. Το χορτάρι μεγαλώνει, τα πουλιά πετάνε, τα κύματα χτυπούν την άμμο. Εγώ δέρνω κόσμο».

Και η κόρη του Άλι, η Λάιλα, ακολούθησε «τη δουλειά του μπαμπά».

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Το λαθος οσον αφορα την ηλικια του Cassius Clay,ειναι καθαρα δικο μου,ο συντακτης του Chessvibes δεν αναφερει ηλικιες.Οφειλεται σε ασθενη μνημη(εχω δει δυο η τρεις ταινιες με θεμα την καριερα του Muhammad Ali και σχηματισα λαθος εντυπωση).Αν και συνηθως ελεγχω τετοιου ειδους πληροφοριες,αυτη την φορα δεν το εκανα.
Καθε σημειο που θιγει ο καλοπροαιρετος ειναι σωστο,πιστευω ομως οτι η αναλογια που επελεξα να μεταφερω ευσταθει,ειδικα για οποιον μπηκε στον κοπο να διαβασει τι γραφονταν χθες στα ξενα blog.Ηταν τετοια η απαξιωση με την οποια εκφραζονταν οι περισσοτεροι σχολιαστες για τον Karpov,που πραγματικα στεναχωριοσουν για τον ανθρωπο.Καποιος blogger αισθανθηκε την αναγκη να υπενθυμισει στους αναγνωστες του ποιος ηταν ο 58χρονος πρωταθλητης για την ιστορια του σκακιου.Η αναλογια λοιπον ευσταθει γιατι ακριβως κανεις δεν πιστευε πριν το ματς στην Kinsasa οτι ο Ali μπορουσε να νικησει,οτι ακριβως ισχυε και για τον Ανατολι χθες βραδυ.
Συμφωνω οτι κυκλοφορουν πολλοι εμπαθεις αναμεσα μας,και ακομη ακομη,οτι το παθος τους εχει καποια βαση(αν και δεν ειμαι σιγουρος οτι 2 τοσο πλουσιοι ανθρωποι θα διακινδυνευαν να απομυθοποιηθουν για τα χρηματα).Βλεποντας ωστοσο την καλυψη που προσφερουν τα mainstream media στην συναντηση, αναρωτιεμαι αν οι πρωην παγκοσμιοι πρωταθλητες δεν πετυχαινουν τον διακηρυγμενο στοχο τους,εστω και ξοφαλτσα..Μηπως τελικα ολοι χρειαζομαστε εναν μυθο;
ΥΓ:Με τον αγωνα Ali-Foreman ασχολειται το εξαιρετικο ντοκυμαντερ When we were kings,νω εκτενεις αναφορες γινονται και στην ταινια του Μ.Mann,Ali(2001).

Αποστόλης είπε...

Σήμερα ο Κάρποβ καταφερε να κερδίσει την 3η παρτίδα ενώ στην 4η ειχαμε μια απο΄τα ίδια...έχασε από χρόνο σε χειρότερη μεν θέση αλλά σιγουρα οχι χαμένη. Μήπως πρεπει ο Κασπαροβ να προτείνει να του δωθεί παραπανω χρόνος?

Ανώνυμος είπε...

Αν και το ματς εχει ουσιαστικά κριθεί (3-1 ο Κασπαροβ) νομιζω οτι περισσσότερο σημασία εχει το ματς σαν ιστορικο γεγονός παρα το επιμερους σκορ. Δεν πρεπει να λησμονούμε οτι και οι δύο παίκτες στην εποχή τους ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο και τα μεταξύ τους ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι αλησμόνητα. Ο Κασπάροβ είναι φανερό οτι βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση ειδικά σε παρτίδες με μειωμένο χρόνο σκέψης. Οσοι απαξιώνουν τον Κάρποβ απλά να υπενθυμίσω ότι είναι ο παίκτης που έχει το ατομικό ρεκόρ νικών σε τουρνουά (πάνω από 100) και τις δηλώσεις γκραν μετρ της εποχής του που δεν καταλαβαιναν πως έχαναν τις παρτίδες μαζί του.

καλοπροαίρετος είπε...

Σύμφωνοι, δεν μοιάζει, κατά τη γνώμη μου, το ματς Κ-Κ με το ματς Άλι-Φόρμαν, όμως μοιάζει με κάποιο άλλο;

Ναι. Με την άτυπη ρεβάνς του τελικού του 1971 μεταξύ Άγιαξ – Παναθηναϊκού, σε έναν αγώνα που δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2000, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την ίδρυση του ολλανδικού συλλόγου, συναντήθηκαν οι ίδιες ομάδες στο «Αρένα» του Άμστερνταμ με τις συνθέσεις του 1971 (ο Παναθηναϊκός αμιγώς, ο Άγιαξ σχεδόν – χωρίς Κρόιφ και Νέεσκενς, αλλά με άλλους νεότερους στην ηλικία). Κέρδισε ο Παναθηναϊκός 1-0 με γκολ του Δομάζου στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Δομάζος, 58 ετών τότε, ήταν ο μόνος που είχε πάρει το ματς τόσο σοβαρά και το έβλεπε σαν μια επίσημη ρεβάνς του 2-0 του 1971. Διψασμένος για μπάλλα και για, καλώς εννοούμενη, εκδίκηση, δεν του έφτανε η διάρκεια του αγώνα (είχε συμφωνηθεί διάρκεια 24’, δύο δωδεκάλεπτα ημίχρονα), έλεγε χαρακτηριστικά: «Ούτε τα κορδόνια μας δεν θα προλάβουμε να δέσουμε». Ακόμα περισσότερο θυμάμαι τη φούρκα του όταν έμαθε ότι ο Άγιαξ θα χρησιμοποιούσε τους νεότερους στην ηλικία Λα Λιγκ (44 ετών τότε, είχε παίξει και στον Παναθηναϊκό) και τον θηριώδη σέντερ φορ Ναννίνγκα (51 ετών τότε) – τζόβενα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, που οι περισσότεροι ήσαν μεταξύ 55 και 60 (π.χ. Καμάρας 61, Αντωνιάδης 55, Χουλσώφ 54, Χάαν 52 κλπ.) «Αν το ξέραμε, θα φέρναμε κι εμείς τον Λιβαθηνό και τον Σαραβάκο» (45 και 39 ετών τότε), έλεγε. Όχι μόνο στο δίτερμα στην προπόνηση, όχι μόνο σε φιλικό S60 στον Άγιο Κοσμά, ούτε στο πλαιησταίησον δεν ήθελε να χάνει ο κοντός...

Άλλο θέμα: τα τελευταία χρόνια βλέπω τον, άλλοτε λεπτοφυή, Κάρποβ να παίρνει συνεχώς βάρος. Έλεγα κάποτε αστειευόμενος ότι κοντεύει να γίνει σαν τον Σακάεβ, όμως το ζήτημα έχει ξεφύγει· δείτε τη φωτογραφία του στην αρχή της ανάρτησης, δείτε και φωτογραφίες όπου φαίνονται οι κοιλιές του· προσωπικά, σοκαρίστηκα. Θα μου πείτε, έχεις μείνει στο ματς Κάρποβ – Κορτσνόι του 1974, τότε πράγματι ήταν τόσο ισχνός που τα ζυγωματικά του διαγράφονταν ανάγλυφα, όμως τότε ήταν 23 και τώρα 58. Ισχύει αυτό. Μακάρι πάντως να μην έχει κάτι παθολογικό ο άνθρωπος.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια απο τις πετυχημενες κακιες που γραφτηκαν αυτες τις μερες ειναι οτι ο Ανατολι(ο οποιος ειχε χασει 9 κιλα στο ματς του '84) με το σημερινο του βαρος θ'αντεχε να παιζει για χρονια..
Γραφω απο μνημης,μπορει τα κιλα να ειναι pounds,ορκο δεν παιρνω..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μετα το 3-1 στο rapid ακολουθησε το 6-2 στο blitz.Ενδιαφερον στατιστικο (οι παρτιδες φυσικα δεν αξιολογουνται) οτι το σκορ ειναι ακριβως το προβλεπομενο απο την διαφορα ΕLO που εχουν αυτη την στιγμη οι 2 αντιπαλοι(Κασπαροβ 2812,Καρποβ 2619).
Αλλη πετυχημενη κακια διατυπωμενη μετα τα σημερινα blitz:Αυτο ειναι το σκακιστικο ισοδυναμο του να παθεις βαρεια κραμπα στο πρωτο χιλιομετρο,καθως τρεχεις Μαραθωνιο,και μετα να σε χτυπησει φορτηγο(ΜIG).

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο κατά πόσο ο Anand μπορεί να πετύχει καλύτερα ποσοστά εναντίον του Karpov στο ματς που έχει αναγγελθεί. Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο τωρινός επίσημος και καθολικά αποδεκτός παγκόσμιος πρωταθλητής έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παίξει για τον τίτλο εναντίον του Kasparov, όποτε ο τελευταίος το επιθυμήσει. Πιστεύω ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο ματς, αλλά σίγουρα ορισμένα σχετικά σχόλια από ισχυρούς παίκτες θα είναι αναπόφευκτα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Με νικη ξεκινησε στον 1ο αγωνα blitz o Καρποβ.Παιζοντας σταθερα QGD με τα μαυρα,ο Ανατολι καταφερε να επικρατησει στο φιναλε πυργων που προεκυψε αν και ειχε μεγαλη πιεση χρονου.Στην δευτερη παρτιδα ειχαμε μια συντομη ισοπαλια που επετρεψε στον Γκαρυ να ηρεμησει και να επικρατησει ανετα στην 3η παρτιδα.Καθοριστικη ηταν η 4η παρτιδα οπου ο Καρποβ μετα απο πολυ καλο παιχνιδι εχασε απο χρονο σε κερδισμενη θεση.
Αν και υπηρξε διαλειμμα μισης ωρας ο Καρποβ δεν καταφερε να συνελθει.Επαιξε πολυ ασχημα στις επομενες 3 παρτιδες,και επεφτε διαρκως σε πιεση χρονου,με φυσικο επακολουθο την ηττα.Μια συντομη ισοπαλια στην 8η παρτιδα τελειωσε την διαδικασια.
Στις χωριστες συνεντευξεις τυπου που ακολουθησαν, ο Κασπαροβ επεμεινε οτι δεν σκοπευει να επιτρεψει στην αγωνιστικη δραση,ενω επανελαβε την αποψη του οτι η FIDE ειναι υπευθυνη για την ελλειψη δημοσιοτητας γυρω απο το σκακι κορυφης στις μερες μας,και προεβλεψε οτι τιποτα δεν θ'αλλαξει κατω απο την παρουσα διοικηση.
(Αποδοση απο το ρεπορταζ του Chessvibes)

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

"Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή τραγωδία" (K. Marx)
Διαλέγετε και παίρνετε τι από τα δυο ήταν αυτό το ματς - οπερέττα και άλλα παρόμοια! Ίσως επειδή μεγάλωνα και φυσικά και σκακιστικά την εποχή των 80'ς που μεσουρανούσε, τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια και σεβασμό για τον A. Karpov. Ως συνεισφορά στο σκάκι γενικότερα, πιστεύω ότι συγκαταλέγεται σίγουρα στους τρεις πιο σημαντικούς παγκόσμιους πρωταθλητές. Αλλά ίσως είναι και η προκατάληψή μου επειδή τον συνδέω με τα νεανικά μου χρόνια και τον ενθουσιασμό που είχαμε τότε. Τον θυμάμαι στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, μέλος εκείνης της πανίσχυρης σοβιετικής ομάδας κι ακόμη έχω ένα αυτόγραφό του στο πίσω μέρος της φωτογραφίας του.
Όμως καλά λένε ότι οι άνδρες αρχίζουν να ξεμωραίνονται εκεί γύρω στα εξήντα και να χάνουν το μέτρο! Δεν βλέπω πραγματικά κανέναν λόγο να διαλύει ο ίδιος το μύθο του για μια χούφτα (έστω δέκα χούφτες) δολλάρια. Νομίζω αρκετό χρήμα και προβολή έχει μαζέψει κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ποιος ο λόγος για την οπερέττα και το διασυρμό?
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα τέτοιων ματς και πείτε με στενόμυαλο. Κάτι πρέπει να μένει και όρθιο! Καλό είναι να φεύγουμε στα καλύτερά μας για να μας θυμούνται έτσι στο μέλλον. Κρατάω λοιπόν τη φωτοφραφία του 1974 στην καρδιά μου, τα φοβερά και ανεπανάληπτα ματς των 80'ς, τη φανταστική πρωτιά στο Linares 1994 (αν θυμάμαι καλά) και προσπερνάω την παρούσα φαρσοτραγωδία.
Καλό λιμάνι και καλή ξεκούραση μεγάλε πρωταθλητή των εφηβικών μας χρόνων:)

patzer είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο του Γιάννη Τσεβρεμέ. Ο Κάρποφ έχει μεγάλη αίγλη στην παγκόσμια σκακιστική σκηνή και οφείλει να προφυλάξει το όνομά του. Δεν του αξίζει αυτός ο εξεφτελισμός στα τελευταία παιχνίδια rapid και blitz με τον Κασπάροφ

Φουκουγιάμας είπε...

Εγώ δεν συμφωνώ, patzer - κάνεις όντως σαν patzer! Αν έβλεπες πιο βαθιά, θα καταλάβαινες ότι ο Τσεβρεμές αρνείται να παραδεχτεί το προφανές: ο κομμουνισμός κατέρρευσε παταγωδώς, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο ηθικό (τα περί "νέου ανθρώπου" ήταν απλή προπαγάνδα). Ακόμα κι'ο Κάρποβ, σύμβολο της στασιμότητας της μπρεζνιεφικής περιόδου, έχει πλέον ...προσκυνήσει το χρήμα. Και δέχεται τον εξευτελισμό, προκειμένου να κερδίσει μερικές χιλιάδες δολάρια παραπάνω...

Άντε καλέ! είπε...

Άσε μας καλέ Φουκουγιάμα! Άντε να ρουφήξεις το γαλατάκι σου.

Μήπως να πάτε να πνιγείτε εσείς οι βουτυρομπεμπέδες παρέα με τους σταλίνες που έχετε μετατρέψει τον κόσμο μας σε μια αηδία και μισή, χωρίς χαρά;

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται ρε παιδιά με εκείνες τις μεγαλόστομες αναφορές του κ. Τσεβρεμέ για το θέμα των στημένων παρτίδων περί δήθεν παραιτήσεων και άλλων λοιπόν λεονταρισμών ????????
Δεν ενημερώθηκε όπως μας έλεγε από το ΔΣ των συλλόγων του.
Γιατί αν θυμάμαι καλά έλεγε ότι μόλις ενημερωθεί θα θα θα θα θα θα κλπ
Πέρασαν περίπου τρεις μήνες και ακόμα να μας ενημερώσει όπως έλεγε σε εκρήξεις ηθικοπλαστικών μονολόγων .
Δεν πειράζει εμείς θα περιμένουμε γιατί και η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει πολύ περισσότερα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα …..

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

Άκου να δεις θρασύδειλε φλώρε: όταν θα βρεις τα άντερα να γίνεις επώνυμος
ή να μου μιλάς κατά πρόσωπο, τότε θα σου εξηγήσω τι έκανα ήδη γι' αυτό το θέμα και τι θα κάνω και στο εξής! Επίσης, θα σου εξηγήσω πως να γίνεις άνθρωπος με ταυτότητα και έρμα. Μέχρι τότε δεν αξίζεις ούτε να σε φτύσω γιατί απλά δεν έχεις πρόσωπο! Επίσης, σταμάτα να πετάγεσαι σε άσχετα threads και να χαλάς το blog. Αν δε σέβεσαι εμένα, μάθε να σέβεσαι τουλάχιστον το γάτο που σε φιλοξενεί εδώ αλλά και το μεγάλο πρωταθλητή για
τον οποίο μιλάμε σ' αυτό το thread.
Αυτά και μην τολμήσεις να ξανασχοληθείς μαζί μου άχρηστε! Χρειάζεσαι πολύ δρόμο για να με κρίνεις και μάλιστα ανώνυμα.
Sorry ρε Φίλιπ, αλλά όσο αφήνεις στο blog σου ανώνυμους να λασπολογούν, τέτοιες απαντήσεις θα εισπράττουν!

Ανώνυμος είπε...

Άσε τον Φίλιπ.. Αυτός σβήνει ποστ μόνο όταν θίγεται ο Κουρκουνάκης. Για τους άλλους, όποιον πάρει ο χάρος... Κατά τα άλλα διαμαρτυρόταν ότι υπήρχε λογοκρισία σε άλλα μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις
1 στο σύνολο των μεταξύ τους ματς κανονικού χρόνου έχει ο kasparov 2 νίκες περισσότερες
2 Ο Karpov ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής για 10 χρόνια
3 ο kasparov είναι 12 χρόνια νεότερος άρα ποτέ δεν ήταν επί ίσοις όροις οι αγώνες.
4 Σε ηλικία 58 έχει τον μεγαλύτερο βαθμό αξιολόγησης
Έχω μελετήσει όλες τις παρτίδες και των δύο.
Πέζω σκάκι 30 χρόνια και έχω 2560 βαθμό αξιολόγησης στο site chessbase

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το ιστορικό κύρος ενός παγκόσμιου πρωταθλητή δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματά του σε 4 παρτίδες γρήγορου σκακιού και 8 μπλιτς, ιδίως όταν είναι 58ετής. Οποτεδήποτε κοιτάμε στατιστικές χωρίς να τις αναλύουμε σε σχέση με άλλες σημαντικές παραμέτρους, κινδυνεύουμε να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, όταν κοιτάμε "ψυχρά" τα συνολικά σκορ σε ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, μπορεί να παραβλέψουμε ότι ο Botvinnik συμφώνησε ισοπαλία με τον Bronstein με Πιόνι παραπάνω στην 24η παρτίδα το 1951 (τελικό σκορ 12-12), ή ότι ο Karpov απέρριψε ισοπαλία με επανάληψη κινήσεων εναντίον του Kasparov στην 24η παρτίδα το 1985 (τελικό σκορ 13-11), ή ότι ο Kasparov δέχτηκε ισοπαλία σε κατακερδισμένη θέση εναντίον του Karpov στην 24η παρτίδα το 1990 (τελικό σκορ 12.5-11.5).

Αντίστοιχα, αναφορικά με τις ηλικίες, η νεότητα του Kasparov όταν ξεκίνησαν τις αναμετρήσεις τους αντισταθμιζόταν από την πολύ μεγαλύτερη εμπειρία του Karpov, ο οποίος στο κάτω κάτω δεν ήταν ακόμα τόσο μεγάλος.

Η συνολική αποτίμηση είναι ότι διαχρονικά ο Kasparov αποδείχθηκε ισχυρότερος, αλλά όχι τόσο πολύ. Η σημαντικότερη διαφορά τους ήταν ότι φάνηκε ισχυρότερος σε κρίσιμα σημεία, π.χ. κέρδισε την 24η παρτίδα το 1987 (τελικό σκορ 12-12), ενώ ο Karpov δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο το 1985.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις……
Συμφωνώ με τον Ηλία στα περισσότερα θέλω να τονίσω όμως ότι το 84 το ματς των 48 παρτίδων ξεπέρασε τα όρια του Karpov αν και κέρδισε 4 φόρες στις 12 πρώτες παρτίδες αν το θυμάμαι καλά η επόμενη νίκη του έγινε στην 29 ή 30 με σκορ 5 -0 του έλειπε μια ακόμα νίκη για να δημιουργήσει το εντυπωσιακό 6 – 0 και να συνεχίσει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Μπομπι Φισερ στο τουρνουά διεκδικητών 1970 …το αποτέλεσμα δεν ήρθε ο Kasparov αποδείχθηκε ισχυρός όταν ήταν με την πλάτη στον τοίχο.
Ο Bronstein συμφώνησε ισοπαλία στην 24 παρτίδα με τον Botvinnic αλλά ήταν επηρεασμένος από την 23 που έχασε από κερδισμένη θέση και δεν είχε το κουράγιο να υπερασπιστή τον τίτλο στην 24

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη εδωσε ο Γκ.Κασπαροβ στον R.Fontaine για το http://www.europe-echecs.com/ και την αναδημοσιευει η Chessbase.
Με το γνωστο μαχητικο του πνευμα,αλλα επισης με χιουμορ και με μια απροσμενη επιδειξη μετριοφροσυνης,ο πρωην Παγκοσμιος πρωταθλητης δηλωσε ευχαριστημενος απο την αποδοση του αν και ο Καρποβ,με την ασταθεια που επεδειξε στο παιχνιδι του και την δυσκολια του στην διαχειρηση του χρονου,δεν προσφερεται για να βγαλει κανεις ασφαλη συμπερασματα.Ειπε ακομη οτι κατι τετοιο θα γινοταν αν επαιζε με τον Αναντ,αλλα αυτο θα'ταν πολυ δυσκολο για τον ιδιο!
Αποκορυφωμα της συνεντευξης η δηλωση του,οτι αν κεντρο της Παγκοσμιας σκακιστικης γεωγραφιας ειναι ο Καυκασος(Elista,Nalchik, Sochi,Khanty-Mansiysk,Baku,Yerevan) και 2 γεροι(old guys) γινονται το επικεντρο της σκακιστικης επικαιροτητας στα media,τοτε κατι δεν παει καθολου καλα στη δημοσια εικονα του αθληματος..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σε χθεσινες δηλωσεις του στο Σαρατοβ,οπου θα δωσει αγωνα σιμουλτανε σε φυλακη(;),ο Αν.Καρποβ εκανε γνωστο οτι προτιθεται να διεκδικησει την προεδρια της FIDE.Μεσα στους αμεσους στοχους του να αποκαταστησει το κυρος του Παγκοσμιου Πρωταθληματος,και να σταματησει τις συνεχεις αλλαγες στους κανονες του,ακομα και κατα την διαρκεια του τρεχοντος κυκλου.Οταν ρωτηθηκε,αποκαλυψε οτι ο Ilyumzhinov ειναι ενημερος των προθεσεων του και προκειται να κατεβει κι αυτος στις εκλογες.Δηλωσε ακομη οτι εχει ισχυρη υποστηριξη στην Ρωσσια,αλλα για τον προεδρο της FIDE ψηφιζουν οι χωρες..
Πηγη:http://sarinform.ru/lenta/archives/news
/2010/3/1/28326 που αναδημοσιευεται στο http://www.e3e5.com/