Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ισοπαλία χωρίς φυσική παρουσία;

Ο Σεργκέι Τιβιάκοβ (φωτ.) αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από τις συναντήσεις του 3ου γύρου από το Πρωτάθλημα Ολλανδίας. Ο Τιβιάκοβ είχε προσυμφωνήσει ισοπαλία στην παρτίδα του τελευταίου γύρου με αντίπαλο τον Ερνστ (ο τελευταίος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή) και είχε ενημερώσει τη διεύθυνση αγώνων πως δεν θα έπαιζε την Κυριακή, δεν θα βρισκόταν στην τελετή λήξης και δεν θα αγωνιζόταν σε πιθανά μπαράζ γρήγορου χρόνου σκέψης για την άρση των ισοβαθμιών. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό και έτσι ο Σεργκέι Τιβιάκοβ αποχώρησε, υποστηρίζοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή, αφού τη Δευτέρα θα έπρεπε να βρίσκεται στην Κροατία για να αγωνιστεί στο εθνικό διασυλλογικό πρωτάθλημα της χώρας. Ο διαιτητής, με κάποια καθυστέρηση -αλήθεια-, απάντησε στον γκρανμέτρ Τιβιάκοβ πως σε περίπτωση που δεν βρισκόταν στην αίθουσα αγώνων κατά τον τελευταίο γύρο για να παίξει με τον Ερνστ λίγες κινήσεις ώστε να κατοχυρωθεί η προσυμφωνημένη ισοπαλία, θα μηδενιζόταν.
Ο γκρανμέτρ Ντιμίτρι Ρείντερμαν μιλώντας στο chessvibes, υποστηρίζει πως οι υπόλοιποι παίκτες, ομόθυμα, καταδικάζουν τις ενέργειες του Τιβιάκοβ. Ο γκρανμέτρ Σίπκε Ερνστ, αντίπαλος του Τιβιάκοβ σύμφωνα με την κλήρωση στον τελευταίο γύρο, είχε την εντύπωση πως θα έπαιζε λίγες κινήσεις την Κυριακή με τον Τιβιάκοβ πριν συμφωνηθεί και τυπικά η ισοπαλία. Αναφέρει πως δεν ήξερε πως δεν θα αγωνιζόταν καθόλου. Διαφορετική φυσικά είναι η άποψη του ίδιου του Τιβιάκοβ.
Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το θέμα, στο chessvibes:
http://www.chessvibes.com/reports/tiviakov-withdraws-from-dutch-championship

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άτυχος. Αν έπαιζε στο ελληνικό διασυλλογικό κι όχι το κροάτικο θα μπορούσε ίσως να προσυμφωνήσει ισοπαλία στον πρώτο γύρο και να μην παρουσιαστεί.

Ανώνυμος είπε...

Ρε τον άσχετο τον Τιβιάκοφ που νομίζει ότι ξέρει και από σκάκι, δεν έρχεται να του μάθουμε εμείς τους κανονισμούς...

Πού είναι οι τιμητές των πάντων να τον καταδικάσουν, αφού πρώτα εκπλαγούν για χιλιοστή φορά με το ότι γίνονται προσυμφωνημένες ισοπαλίες;