Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεργασία Κάρλσεν - Κασπάροβ


Κασπάροβ και Κάρλσεν κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Ήταν το μυστικό της χρονιάς: ο 18χρονος Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν, 4ος σκακιστής στον κόσμο σύμφωνα με τους πίνακες έλο, έχει προσλάβει ως προσωπικό προπονητή τον θρυλικό Γκάρι Κασπάροβ στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κορυφή. Η Νορβηγική εφημερίδα VG δημοσιεύει την είδηση και το κείμενο, μεταφρασμένο στα αγγλικά, αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ChessBase: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5742

18 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αλήθεια, πόσο πάει η ώρα; Ενδιαφέρομαι.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ θέλω να κάνω μαθήματα με τον Κασπάροβ αλλά αν δεν υπάρχει αγωνιστικό αποτέλεσμα (δηλαδή αν δεν περάσω το 2700 σε δύο χρόνια) θα απαιτήσω να μου επιστραφούν τα χρήματα.

Ηλίας είπε...

Χωρίς πλάκα, αν και τα χρήματα είναι προφανώς πολλά (το παραδέχεται και ο Κάρλσεν), δεν πιστεύω πως ο Κασπάροβ το κάνει τόσο για τα χρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκάρι με φανελάκι;Τι έγιναν τα ακριβά κοστούμια του;Μήπως επλήγη κι αυτός από την οικονομική κρίση;

Αχιλλέας είπε...

Διακοπές στο εξοχικό του στην Κροατία κάνει ο άνθρωπος γιατί να βάλει κοστούμι;; Ομολογουμένως αρκετά περίεργη φωτό..

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς μόνοι τους τράβηξαν τις φωτογραφίες στο εξοχικό και τις μοίρασαν για να δημοσιευτούν. Φτηνά τρικ του Κασπάροβ για να διατηρείται στην επικαιρότητα?

Αχιλλέας είπε...

Να δεις που βαρέθηκε χωρις σκάκι και αποφάσισε να ξαναρχίσει :-D Ή μπορεί απλά να πουλάει τη μούρη του.. Έχει προγραμματίσει και ματς με τον Κάρποβ όπως βλέπω στην Chessbase .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τελικά, τώρα που σχολιάσατε το φανελάκι, το εξοχικό, τις ίντριγκες, την τόλμη και την γοητεία, θα μου πει κανείς πόσο πάει η ώρα;

καλοπροαίρετος είπε...

Και δεν σχολιάστηκε επίσης η γεροντοπρεσβυωπία του «δράκου του Μπακού»: εμ η οθόνη του φορητού τού πέφτει μικρή και θέλει επιτραπέζια, εμ φοράει γυαλιά· εκτός αν θέλει, στην πασίδηλα στημένη πόζα, αντί για μία, να γκριζοδιαφημίσει δύο φίρμες υπολογιστών...

Φαντάσου να έπαιζε ακόμα και, μετά τη χειραψία στην έναρξη της παρτίδας και το διαπεραστικό βλέμμα στον αντίπαλο με ύφος «προλαβαίνεις ακόμα να προφασιστείς αιφνίδια ασθένεια και να αποσυρθείς, αλλιώς ετοιμάσου να γίνεις αντιύλη», να έβγαζε απο την τσέπη του σακακιού, ή αυτού του ραφ φωτογραφικού γιλέκου που συχνά πυκνά φοράει, τα γυαλιά-ημισελήνους, να τα φορούσε χαμηλά στη μύτη σαν καμιά θείτσα που καθαρίζει φρέσκα φασολάκια στη δροσερήν αυλόπορτα (πέρασαν ήδη 34 χρόνια από το «Καπνισμένο τσουκάλι» - όχι την κρητική ταβέρνα στην Κάντζα, άλλωστε αυτή είναι τσικάλι, το έργο των Λεοντή – Ρίτσου), και να ξεκινούσε να σκέφτεται... Πλήρης απομυθοποίηση.

@ Παναγιώτης :

Φαντάζομαι πιο ακριβά απ΄ όσο μπορείς να πληρώσεις· αλλά και πάλι, δεν έχει δώσει δείγματα ότι είναι τόσο φραγκοφονιάς ώστε να αναλάβει μεσήλικες αρχαρίους :-D

Ανώνυμος είπε...

@Καλοπροαίρετος: Γιατί αρχάριος ο Κονιδάρης? :-)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και γιατί μεσήλιξ παρακαλώ;

MACIJAUSKAS είπε...

Se ena xrono to poly o Carlsen tha einai pagkosmios protathlitis kai no1 se elo...

atalandosvouros είπε...

Πείτε του Καρλσεν ότι τον αναλαμβάνω με τα μισά.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η δραστηριότητα του Kasparov θυμίζει επιλογές παλιότερων παγκοσμίων πρωταθλητών, οι οποίοι είχαν έντονη την ψυχολογική ανάγκη της υπεροχής τους και στις επόμενες γενιές –πέρα από την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους εναντίον των συγχρόνων τους.

Ενδεικτικά, ο Capablanca δοκίμασε να παίξει σε σκακιέρα με περισσότερα τετράγωνα και νέα κομμάτια με επιπλέον ιδιότητες, ο Alekhine έγραψε για την επιθυμία του να διοργανώνονται τουρνουά στα οποία δεν θα παίζει αλλά θα είναι ο αποκλειστικός κριτής της ωραιότερης παρτίδας, ο Botvinnik ήθελε να κατασκευάσει ένα πρόγραμμα για Η/Υ που θα σκεφτόταν «ανθρώπινα» καλύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο, ο Fischer δημιούργησε το λεγόμενο FischerRandom.

Τώρα που έχει πια δηλώσει ότι δεν θα ξαναπαίξει για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο Kasparov θέλει να επιβάλει τον διάδοχό του, καλλιεργώντας την ιδέα ότι χάρη στη βοήθειά του ο Carlsen θα γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο ψυχολογικός μηχανισμός που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση συνδέεται στενά τόσο με τη φυσιολογική αίσθηση μεγαλομανίας που έχει κάθε κορυφαίος στον κόσμο σε οποιονδήποτε τομέα όσο και με την έννοια της αναπλήρωσης. Ο λειτουργία αυτού του ψυχολογικού μηχανισμού είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, δηλαδή ένας (τέως) παγκόσμιος πρωταθλητής προσπαθεί να αναπληρώσει το συναισθηματικό κενό που νιώθει με κάποιον τρόπο συγγενή προς την αγωνιστική δραστηριότητα, αρκετά διαφορετικό όμως ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία του με ευθέως αντικειμενική μέθοδο (όπως συμβαίνει στο αγωνιστικό σκάκι).

Ειδικά όσον αφορά στον Kasparov, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ήδη υποδείξει ως πιθανότερο διάδοχό του τον Kramnik όταν ήταν ήδη ενεργός, σε αντίθεση με τον Botvinnik, ο οποίος προπόνησε περιστασιακά τους Karpov, Kasparov και Kramnik. Η διαφορά είναι ότι τώρα ο Kasparov προπονεί συστηματικά τον Carlsen με την ξεκάθαρη σκοπιμότητα να κατακτήσει αυτός το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

μου αρεσει το σκακι είπε...

Φανταζεστε σε μερικους μηνες ο καρλσεν να μην πηγαινει καλα? η για παραδειγμα να βρισκεται στο νουμερο 4-5-6.Ο κασπαροφ δεν θα ξερει που να κρυφτει...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Καρποβ εκτος απο τα δυο ματς με τον Κασπαροβ(ραπιντ και μπλιτς),σε λιγες μερες στην Βαλενθια,και τον Δεκεμβρη στο Παρισι,τωρα προγραμματισε και ραπιντ ματς με τον Αναντ στην Κορσικη τελος Οκτωβρη!Οποιος αλλος πρωην παγκοσμιος πρωταθλητης ειναι διαθεσιμος,προλαβαινει δεν προλαβαινει να παρει σειρα ως το τελος του χρονου..

Ανώνυμος είπε...

ο Anand δεν είναι πρώην!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οχι βεβαια,αλλα δεν υπαρχει αλλος νυν διαθεσιμος.Και γω βρηκα ενδιαφερουσα την ιδεα του πρωτου ματς Κ-Κ,αλλα αυτη η υπερβολη,ειδικα αν δεν παιχθει καλο σκακι,πολυ πιθανο να κουρασει.