Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων


Ο Χριστόδουλος Μπανίκας θα αγωνιστεί στη δεύτερη σκακιέρα της εθνικής Ελλάδας ανδρών.

Αρχίζει σήμερα στο Νόβι Σαντ της Σερβίας το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων 2009. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 22 έως 30/10/2009 σε δύο κατηγορίες: α) όπεν (όπου μετέχουν κυρίως άνδρες) και β) γυναικών.

Οι ομάδες θα είναι τετραμελείς (+ ένας αναπληρωματικός-ή) και θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Στην κατηγορία όπεν έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 χώρες (132 γκρανμαίτρ) και στην κατηγορία γυναικών 28 (43 γυναίκες γκρανμαίτρ).

Οι ελληνικές ομάδες:
ΑΝΔΡΕΣ:
Παπαϊωάννου, Μπανίκας, Χαλκιάς, Θ. Μαστροβασίλης και Δ. Μαστροβασίλης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Ντέμπο, Μπότσαρη, Μακροπούλου, Φαχιρίδου και Στείρη.

Επίσημο site: http://www.eurons2009.com/eng.htm

14 σχόλια:

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Υπάρχει κάπου ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων? Δε βρίσκω κάτι στη σελίδα της διοργάνωσης.

Ανώνυμος είπε...

Αναθεωρήθηκε η σελίδα και δείχνει 9 σκακιέρες ανδρικές και 3 γυναικείες.
Σήμερα παίζουμε στην τελευταία ...
Υπομονή.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ιδιαίτερα σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα ο Γιάννης Παπαϊωάννου εναντίον του Naiditsch. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το άνοιγμα ήταν η σχετικά υποτιμημένη Σκανδιναβική Άμυνα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η σημερινή παρτίδα Bacrot-Aronian 1-0, τόσο όσον αφορά το γενικό σκακιστικό της περιεχόμενο, όσο και για τη θεωρητική της σημασία στο άνοιγμα που παίχθηκε.

highaftos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα όντως και διδακτική η παρτίδα Bacrot-Aronian 1-0,κ.Κουρκουνάκη,αλλά μου ..κάθησε στραβά απ'τη στιγμή που παίχθηκε,η απάντηση του μαύρου,στο 12.Νxd7,Nxd7 και όχι 12....Qxd7,για ν'αποφύγει το άμμεσο 13.Bd6(!),που ήταν χτύπημα στο μαλακό ..υπογάστριο,καθυστερώντας το Ο-Ο,χάνοντας την επαφή με το d4,μοιραίο πιόνι για τον μαύρο και εν τέλει άνοιξε τον ..ασκό του Αιόλου!
Εξαιρετικές βέβαια οι μετέπειτα επιλογές του λευκού,αλλα απ'ένα σημείο και μετά,μου φάνηκε οτι ο μαύρος έπαιζε για να μη χάσει σε ..μινιατούρα...Ταπεινή γνώμη εκφράζω..κρίνοντας(?) μεγαθήρια...
Όσο για την "σχετικά υποτιμημένη Σκανδιναβική άμυνα",κάνοντας μια πρόχειρη αναδρομή,είδα οτι την χρεισιμοποιεί αρκετά συχνά για "υποτιμημένη",ο Γ.Παπαϊωάνου,με όχι "υποτιμημένα" αποτελέσματα...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στο 12...Βxδ7 ακολουθεί 13.ε5 Ιδ5 14.Ιε4 με πλήρη κυριαρχία των λευκών στα μαύρα τετράγωνα. Από σύντομη έρευνά μου προκύπτει ότι η καινοτομία του Bacrot ήταν 17.ζ4, αντί για 17.Πε1 που είχε παιχτεί σε παλιότερες παρτίδες Radjabov-Anand (2006) και Kramnik-Aronian (2008), ενώ έχουν επίσης δοκιμαστεί 17.Αζ3 και 17.αxβ5.

Στη συνέχεια η επίθεση των λευκών δεν είναι καθόλου απλή, καθώς μάλιστα το υλικό παραμένει ασύμμετρο για πολλές κινήσεις και γι' αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις "μηχανές" να εκτιμήσουν σωστά τη θέση. Επομένως, χρειάζεται καλή συνεργασία ανθρώπου και μηχανής προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η θέση και θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω από ποιο σημείο και ύστερα ο Bacrot βγήκε από την προετοιμασία του.

Για την ώρα, ας σημειώσω ότι σίγουρα θα είχε προβλέψει και το ενδεχόμενο 17...Αζ8.

Σπύρος είπε...

Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω στην παρτίδα Παπαϊωάννου-Ελιάνωφ δε θα ήταν καλύτερο για το λευκό το 42. ζ7+ και μετά 43. Αxδ7 αντί για το απευθείας 42.Αxδ7 ;

highaftos είπε...

Ευχαριστώ πολύ κ.Κουρκουνάκη για την απάντηση,αλλα και για τη mini ανάλυση,-πόση να γίνει σ'ένα σχόλιο εξ'άλλου-...
Θα ήθελα απλά να συμληρώσω,οτι ευτυχώς ή δυστηχώς,δε διαθέτω κάποια "μηχανή" που να εκτιμά τη θέση,όποια θέση,ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ καλύτερα απο τα τα ..ταλαιπωριμένα μάτια μου και το ..κακόμοιρο μυαλό μου...
Ευχαριστώντας και πάλι,διατηρώ ακόμη, μια μικρή υποψία γενικώς,οτι περίπου απο την 11η,12η κίνηση και μετά,ο,τι και να ..γινότανε,θά'ταν ..καλύτερο απ'αυτό που έγινε....

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το προηγούμενό μου σχόλιο είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί με παραπομπή στην πολύ πρόσφατη παρτίδα Grischuk-Aronian, Οχρίδα 2009 (0-1).

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μπορει το Αζερμπαϊτζαν και η Αρμενια να μην τα πανε καλα μεταξυ τους(προσφατα νεα ενταση δημιουργηθηκε με την αποφαση της Fide να δωσει τα ματς των διεκδικητων του Παγκοσμιου πρωταθληματος στους Αζερους και την απροθυμια του Αρονιαν να αγωνιστει εκει-αυτη η ερμη η παγκοσμια ομοσπονδια φιρι φιρι το παει να μπλεκει σε περιπλοκες καταστασεις..),παντως την μητερουλα Ρωσσια την εχουν μετατρεψει σε πελατισσα..
Πρωτα οι Αρμενιοι στην Ολυμπιαδα(5η η Ρωσσια) και τωρα οι Αζεροι.
Στον τελευταιο γυρο οι Ρωσσοι δεν καταφεραν να νικησουν τους αδιαφορους Ισπανους(νικησε ο Μοροζεβιτς τον Βαγιεχο Πονς,αλλα εχασε ο Αλεξεεφ απο τον Σαλγκαδο Λοπεζ) και οι ισοβαθμοι τους Αζεροι με την νικη στην τελευταια παρτιδα που εληξε(ο Γκασιμοβ επικρατησε του Στελβαγκεν,οι αλλες 3 παρτιδες εληξαν ισοπαλες,αυτη ηταν η πρωτη ηττα των Ολλανδων στο πρωταθλημα) και πηραν τον τιτλο.Τριτοι οι Ουκρανοι σε ισοβαθμια με τους Αρμενιους.Λετε τωρα που εμπεδωσαμε την γεωγραφια του Καυκασου να αρχισουμε να μαθαινουμε αυτην της Σιβηριας;
Η γυναικεια ομαδα δεν θα τους ακολουθησει παντως,
καθως κατεκτησε την πρωτη θεση εστω και σε ισοβαθμια με την Γεωργια που επαιζε χωρις την Τσιμπουρντανιτζε..
Παντως οι Ρωσσοι ηταν και πολυ ατυχοι καθως εχασαν μονο 3 παρτιδες σε ολο το τουρνουα που ολες ειχαν σαν αποτελεσμα την απωλεια match point.Οι Αζεροι εχασαν τεσσερις αλλα μονο μια οδηγησε σε χασιμο βαθμων.
Κορυφαιοι σε αποδοση οι Ελιανοβ(6/8,Rp=2823),Μοροζεβιτς (4.5/6,Rp=2820),Γκασιμοβ(6.5/9,Rp=2813) ενω την παρασταση εκλεψε ο 19χρονος Νορβηγος Hammer που αγωνιστηκε στην πρωτη σκακιερα στην θεση του ριψασπη Καρλσεν(ενω ειχε δεσμευτει να αγωνιστει,μια εβδομαδα πριν τους αγωνες αλλαξε γνωμη,η επιδραση του Κασπαροβ εκτος απο την καταλυτικη επιδραση στο παιχνιδι του νεαρου,τον εκανε και πιο πραγματιστη,εχει δυσκολα τουρνουα μπροστα-Ταλ μεμοριαλ,Λονδινο και Corus-δεν ειναι καιρος να διακινδυνευει το elo του σε αδιαφορα για τον ιδιο τουρνουα,να θυμισω εδω πως μονο μεσω τoυ βαθμου αξιολογησης μπορει να προκριθει ο νεαρος στα ματς των διεκδικητων,καθως οι Αζεροι θα δωσουν λογικα την wild card σε δικο τους σκακιστη)και αντιμετωπισε πολυ ισχυροτερους σκακιστες.Μαζεψε αηττητος 6,5/9 με Rp 2792,χωρις ελευθερη μερα καθως οι Νορβηγοι αγωνιστηκαν με 4 μονο σκακιστες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Είσαι όμως φίλε Μέτοικε, η χαρά του Ν. Σαραντάκου! 329 λέξεις και μόνο 7 τελείες (και ένα ερωτηματικό). Αυτό θα πει μακροβούτια! Eφάμιλλα ενός Tachybaptus ruficollis.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Παναγιωτη τις μετρησες;Απιστευτο!
Θα ειχε πολυ καλυτερους λογους να με περιλαβει!Εκεινο το "ριψασπη" στην γενικη,βγαζει ματι..
Τα αποσιωπητικα τα μετρας για μια η δυο τελειες;

Alotan είπε...

Να σημειώσω κάτι που κατά περίεργο τρόπο φαίνεται ότι διέφυγε από τα λαγωνικά της σελίδας:

Η σκακίστρια της εθνικής μας ομάδας Κατερίνα Φαχιρίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο για το καλύτερο αποτέλεσμα στην 4η σκακιέρα (4,5/6 και απόδοση 2400). Συγχαρητήρια!

καλοπροαίρετος είπε...

@ Παναγιώτης

Ναι, σιγά τα λάχανα, που ο Μέτοικος έχει μακροπερίοδο λόγο. Η χαρά του Σαραντάκου για περιόδους-μακαρόνια, με άπειρες δευτερεύουσες προτάσεις, ετοιμόρροπες συντάξεις, απνοϊκά υπερβατά κ.τ.ό. είναι η αφεντιά μου.

Τελείως πρόχειρο πρόσφατο παράδειγμα: στη συνεργασία μου (10/10/09) για την Patsy Cline, υπάρχει περίοδος (Με την ερμηνεία... αυτό που τραγουδάει) 208 λέξεων, με παρένθεση 131 λέξεων, και μόνο 4 άνω τελείες. Και να σκεφτεί κανείς ότι, εξαιτίας της φύσης του κειμένου, κατέβαλα έντονη προσπάθεια η γραφή μου να είναι απλή και στρωτή και οι προτάσεις σύντομες. Φαντάσου να μην.

Πώς την έχεις δει τη δουλειά, θα περιοριστούμε σε τάντεμ εβδομαδιαία σύντομα διηγήματα; Εγώ πάντως έκανα το χρέος μου: προσπαθώ να προσεταιριστώ τον Αλκίνοο για το σήκουελ της Μπαλαφάρας. And now, the floor is yours – όχι, λάθος, αυτό προορίζεται για το νήμα για τους αγγλισμούς στον Σαραντάκο.