Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Εικόνες


Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ παίζει σκάκι με τη σύζυγό του Βέρα Εβσέεβνα Σλόνιμ, γύρω στο 1958. Φωτογραφία του Life. Η Βέρα, όπως γράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Βέρα» (Σκιφ Στέισυ, εκδόσεις Διόπτρα), «γεννήθηκε» δύο φορές... στις 5 Ιανουαρίου του 1902, αλλά και στις 8 Μαϊου του 1923 στο Βερολίνο, σε μια γέφυρα πάνω από ένα ποτάμι... Τότε συνάντησε, έναν ποιητή, τον οποίο θαύμαζε και ο οποίος έμελλε να την θαυμάσει από την πρώτη στιγμή και για πάντα...

1 σχόλιο:

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

O Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ, όπως υπήρξε δημιουργός της γλώσσας, υπήρξε και δημιουργός σκακιστικών προβλημάτων. Και άλλοι τεχνίτες του λόγου υπήρξαν τεχνίτες σκακιστικών προβλημάτων. Σε ένα από τα τελευταία βιβλία του Ναμπόκοβ, το "Ποιήματα και προβλήματα", οι σελίδες είναι αφιερωμένες εναλλάξ σε αυτά τα δύο είδη τέχνης.
Οι συνθέτες σκακιστικών προβληματων έχουν διοργανώσει Διαγωνισμούς Σύνθεσης Προβλημάτων στη μνήμη του. Το σκακιστικό πρόβλημα, που πήρε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό "εις μνήμη Ναμπόκοβ" του 1994, είχε τεθεί θέμα προς λύση στον 5ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Λύσης (2006).
http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/2009/04/2008-06-18-1.html
Το ίδιο πρόβλημα τέθηκε θέμα προς λύση στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν λίγες μέρες!