Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Σχολικά Αττικής 2008

Με οργανωτική επιτυχία και συμμετοχή ρεκόρ ολοκληρώθηκαν τα Ατομικά Σχολικά Πρωταθλήματα Αττικής 2008.
Στην προκριματική φάση που έγινε σε πέντε περιφέρειες, αγωνίστηκαν πάνω από 1.500 μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
Στην τελική φάση που έγινε στις 2 Μαρτίου στα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων (συγκρότημα της ΓΚΡΑΒΑΣ), με διοργανωτές το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, τον Αθλητικό Όμιλο «Τρεις Αστέρες» και την ΕΣΣΝΑ, αγωνίστηκαν 584, που είχαν προκριθεί από τα 5 περιφερειακά της ΕΣΣΝΑ, αλλά και από 8 Δημοτικά τοπικά Σχολικά.
Από κάθε τάξη 14 μαθητές και μαθήτριες προκρίθηκαν και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα, που θα γίνει στις 20 και 21 Απριλίου στη Χαλκιδική.
Στη σελίδα της ΕΣΣΝΑ http://www.essnachess.gr/ έχουν αναρτηθεί οι τελικές βαθμολογίες των περιφερειακών πρωταθλημάτων και της τελικής φάσης.
(δελτίο τύπου)

***Από τον Νίκο Καρούντζο που ήταν ένας από τους διαιτητές στους περιφερειακούς αγώνες, καθώς και στην τελική φάση, λάβαμε το παρακάτω κείμενο που συμπυκνώνει τις εντυπώσεις του από τους αγώνες: http://chessblogger.googlepages.com/sxolika.doc

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ποια οργανωτική επιτυχία μιλάτε κε Καρούζο;; Ότι οι αγώνες άρχισαν με 2 ώρες καθυστέρηση και όλοι οι γονείς ξεροσταλιάζαμε χωρίς λόγο; Ότι δεν υπήρχαν διαιτητές; Και κάποιοι που μπήκαν τέλικά ήξεραν λιγότερο σκάκι κι από μας; Ότι οι αγώνες έγιναν σε μία περιοχή όπου για να βρούμε πάρκινγκ ψάχναμε μία ώρα; Ότι τα μεγάφωνα για τις ανακοινώσεις δεν λειτουργούσαν; Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή για να αποτύχουν οι αγώνες; Δεν είμαστε όλοι οι γονείς ίδιοι αλλά κάτω από αυτές τις συνθήκες που γίνονται αυτά τα σχολικά καταλαβαίνω όσους εκνευρίζονται με αυτά που τραβάμε κάθε χρονιά... Ένας Γονέας.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχολικα για πολλα παιδια -και γονεις-ειναι η πρωτη επαφη με το αγωνιστικο σκακι.Οι οργανωτες κανουν προσπαθεια να συμπεριλαβουν ολους και πολλες φορες αυτη αποβαινει εις βαρος της συνεπειας στο χρονο εναρξης που πρεπει να υπαρχει.

Δεν ημουν παρων αλλα εχω δει αλλου αυτες τις συμπεριφορες των γονεων που αναφερει ο κος αρουντζος.Νομιζω οτι και οι γονεις πρεπει να εκπαιδευτουν ωστε να γινουν fair watchers.

Ανώνυμος είπε...

Το παιδί μου συμμετέχει για 4η συνεχή χρονιά. Τις προηγούμενες τρεις φορές όταν τελείωνε το σκακιστικό πρωτάθλημα ορκιζόμασταν ότι δεν θα ξαναπάμε αλλά κάθε φορά ξεχνώντας την απίστευτη ταλαιπωρία που είχαμε περάσει τις προηγούμενες φορές δηλώναμε συμμετοχή. Δυστυχώς και η φετινή διοργάνωση έδειξε πόσο πρόχειρα αντιμετωπίζεται το σκάκι στην Ελλάδα. Απίστευτη ταλαιπωρία:
1) Είμασταν εκεί από τις 9.20 εως τις 4.40 το απόγευμα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για καθίσματα.
2) Το κυλικείο εξαντλήθηκε από νωρίς (μάλιστα τελείωσαν και τα νερά κάποια στιγμή). Το ίδιο συνέβη και σε γειτονικό mini market.
3) Προς το τέλος οι κάδοι σκουπιδιών έσφιζαν από σκουπίδια που κανένας δεν τα μάζευε (να πούμε ότι φταίμε και εμείς - οι γονείς- λίγο σε αυτό που δεν βγαίναμε να πετάξουμε τα σκουπίδια μας σε έναν κάδο έξω από το σχολείο).
4) Αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο (ως συνήθως βέβαια) τα νήπια με τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο και το λύκειο. Είναι δυνατόν να έχουν τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες αντοχές;
5) Η πίεση χρόνου ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα αυτών των διοργανώσεων. Ο επιπλέον χρόνος που έβαζαν στους διαγωνιζόμενους ήταν τραγικά λίγος. Έτσι πολλά παιδιά δεν έπαιζαν σκάκι αλλά έκαναν αγώνα δρόμου (Το δικό μου το παιδί είχε υπεροχή βασίλισσας, πύργου και αλόγου και όμως έχασε από έλλειψη χρόνου - έτσι παίζεται το σκάκι?)

Για να λυθούν οι περισσότερες στρεβλώσεις η πρόταση που κάνω είναι η εξής:
Οι τελικοί αγώνες πρέπει να γίνονται σε δύο μέρες ώστε να μην υπάρχει αυτή η τεράστια πίεση χρόνου. Τρεις αγώνες πρέπει να γίνονται το Σάββατο το πρωί και άλλοι τέσσερις την Κυριακή το πρωί. Αφού οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες και οι μαθητές που ασχολούνται με το σκάκι συνήθως έχουν τη διάθεση - μανία να παίζουν σκάκι, η προσέλευση δεν θα επηρεαστεί ή θα επηρεαστεί ελάχιστα. Την Κυριακή θα είναι όλα έτοιμα από το Σάββατο και οι αγώνες μπορούν να αρχίσουν στις 9.30 ακριβώς. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος σεβασμός προς τους παίκτες με αρκετό επιπλέον χρόνο όταν τελειώνει ο κανονικός χρόνος του παιχνιδιού.
Ελπίζω οι διοργανωτές να διαβάζουν το blog και να σκύψουν με περισσότερη προσοχή στο πρόβλημα γιατί με αυτές τις συνθήκες τα σχολικά αυτά πρωταθλήματα σκακιού γίνονται πρωταθλήματα ταλαιπωρίας.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι Γονείς, είστε έξω από το χορό και δεν γνωρίζετε. Στο σκάκι, λέμε ότι μια διοργάνωση έγινε με επιτυχία όταν δεν υπάρχουν νεκροί. Είναι δηλαδή ένα ρητορικό σχήμα, που οφείλεται μάλλον στη γνωστή μετριοφροσύνη των σκακιστών. Από όταν θυμάμαι τουλάχιστον, όλες οι διοργανώσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία, ή με μεγάλη επιτυχία, ή με οργανωτική επιτυχία, οτιδήποτε κι αν έχει συμβεί.
Γιατί θα έπρεπε να αδικήσουμε αυτήν εδώ τη διοργάνωση;

Ανώνυμος είπε...

Για μισό λεπτό, ρε καλόπαιδα! Πώς να γίνονται καλύτερες διοργανώσεις, όταν δεν υπάρχει μία; Όταν δεν μπορούν να κλείνουν οι συμμετοχές νωρίτερα, γιατί οι Ελληναράδες θέλουν να τα κάνουν όλα την τελευταία στιγμή; Όταν έχουν μαύρα μεσάνυχτα από σκάκι, αλλά πιστεύουν ότι έχουν γεννήσει τον Κασπάροβ; Όταν το σκάκι είναι άγνωστο στα περισσότερα σχολεία; Το σχολικό ήταν μια χαρά, αν και θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

trandism είπε...

Θα με συγχωρήσετε που ίσως τα παρακάτω ακουστούν λίγο ειρωνικά ή/και αιρετικά..

Καταρχήν δεν διάβασα το κείμενο του κυρίου Καρούντζου.. Όχι γιατί βαριέμαι πάντως.. Και να βαριέμαι λίγο δηλαδή, σίγουρα βαριέμαι λιγότερο από αυτούς που βαριούνται να κάνουν ένα copy/paste και μας αναγκάζουν να ανοίγουμαι .doc αρχεία από το internet.. Τελικά ούτε googlepages ούτε blogspots ούτε τίποτα δε σας σώζουν κύριοι..

Έχω δει βέβαια αρκετά σκακιστικά τουρνουά με παιδιά που ολοκληρώθηκαν με "οργανωτική επιτυχία" οπότε αντιλαμβάνομαι το τί ενοούν οι γονείς, που βέβαια και αυτοί επιδεικνύουν ανάρμοστες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια αυτών των τουρνουά..

Αλλά γιατί συμμετέχετε σε αυτά τα τουρνουά εσείς και τα παιδιά σας τελικά? Πιστεύετε ότι βελτιώνονται τα παιδιά σας στο σκάκι έτσι? Είστε πάρα πολύ τυχεροί που με ελάχιστο κόστος μπορείτε να έχετε γρήγορο internet στο σπίτι και να παίζει το παιδί σας σε chess servers, αλλά και να έχει πρόσβαση σε πάρα πολύ υλικό προπόνησης.. Έτσι μπορεί να βελτιωθεί το παιδί σας και να αποφύγει αυτά τα τουρνουά της προχειρότητας που στο όνομα της "πολυσυλλεκτικότητας" χαμηλώνουν την ποιότητά τους..

Και κάποια στιγμή βάλτε να παίξουν σε κάποιο από τα καλοκαιρινά open..

Α.. Και κάτι ακόμα.. Όταν γίνουν 16-17 μη δείτε το σκάκι σας ένα όχημα για να μπουν από την πίσω πόρτα στο πανεπιστήμιο.. Μην το κάνετε αυτό το κακό στα παιδιά σας κύριοι.. Δε θα σας το συγχωρήσουν όταν αργότερα καταλάβουν το τί έχασαν που αντιμετώπισαν το σκάκι καθ αυτόν τον τρόπο..

Καλοπροαίρετα όλα αυτά

Schrödinger's Cat είπε...

@transdim Δεν βαρέθηκα να δημοσιεύσω το κείμενο του κ. Καρούντζου στο κύριο μέρος της δημοσίευσης. Σας δίνει την εντύπωση αυτό το blog, με τον ρυθμό των ανανεώσεών του, πως είναι ένα blog που βαριέται;
Το ότι το κείμενο βρίσκεται σε μορφή .doc είναι επιλογή που δεν έχει να κάνει με "τεμπελιά" αλλά με το ότι το ύφος και η διατύπωση του κειμένου -το οποίο δημοσιεύεται όπως εστάλη, δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω στα κείμενα-δεν ταιριάζουν κατά τη γνώμη μου με το γενικότερο ύφος του blog.

trandism είπε...

Ρε γάτε.. Δεν το λέω για σένα, παρεξήγησις..

Γι αυτούς που έγραψαν την ανακοίνωση το λέω.. Την έχουν κάπου διαθέσιμη Online που να μπορεί κάποιος να τη διαβάσει χρησιμοποιώντας μόνο τον web browser του?

Εσύ δε βαριέσαι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο ;)

trandism είπε...

Και τώρα με ανάγκασες και το διάβασα :)

Εντάξει δεν είναι επίσημη ανακοίνωση αυτό το πράγμα.. Άσε που είναι και ανορθόγραφο..

Τέλος πάντων τί μας φταίει και ο κύριος Καρούντζος τώρα? (γίνομαι κακός όταν δεν έχω τελειώσει τον πρωινό καφέ μου)..

Τα υπόλοιπα που γράφω όμως τα πιστεύω..

Ειδικά αυτό για το πανεπιστήμιο, πρέπει να καταργηθεί αυτό το πράγμα, μας έχει καταστρέψει..

Schrödinger's Cat είπε...

@trandism Όχι φυσικά δεν είναι επίσημη ανακοίνωση, είναι απλές εντυπώσεις ενός ανθρώπου, που ήταν ένας από τους διαιτητές και που είχε την καλωσύνη να μας τις στείλει. Ανοιχτές προς κριτική βεβαίως:)

trandism είπε...

Σαν να παραπονιέται κάποιος ότι στο δείπνο που παρέθεσε στην ...καντίνα στο τέρμα Αχαρνών... οι καλεσμένοι του δε φορούσαν κουστούμι..