Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Η υπέροχη Maya Deren


***At Land (1943)
Σκηνοθεσία: Maya Deren.
Παίζουν: John Cage, Maya Deren, Alexander Hammid.
Χωρίς ήχο.
Διάρκεια 14:46

Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους της Maya Deren, μια ευφυής ματιά στην κενότητα των αστικών κοινωνικών συμβάσεων. Το φιλμ ξεκινά αντιστρέφοντας τη φυσική ροή με εικόνες από κύματα που σπάνε και γυρίζουν στη θάλασσα. Βλέπουμε τη Maya Deren πάνω σ' ένα κορμό δένδρου στη θάλασσα ο οποίος κατά μαγικό τρόπο μεταμορφώνεται σε τραπέζι όπου ένα γίνεται ένα παραδοσιακό δείπνο. Ο «πολιτισμένος» κόσμος αγνοεί την Deren που σέρνει το σώμα της στο τραπέζι. Δεν μπορεί να την παρατηρήσει. Αόρατη για τους συνδαιτημόνες, η Deren εστιάζει σκηνοθετικά στη «μυωπία» τους. Το δείπνο τελειώνει με μια παρτίδα σκάκι. Ένα πιόνι πέφτει από το τραπέζι και μεταμορφώνεται ξανά στον κορμό δένδρου των κυμάτων, πέφτει στα βράχια...(η συνέχεια επί του...βίντεο) ----->

At Land (Maya Deren) @ Yahoo! Video
Κλικ στην εικόνα για να δείτε ολόκληρη την ταινία

Η Maya Deren υπήρξε μυθική μορφή στο χώρο της avant-garde της Aμερικανικής τέχνης στις δεκαετίες του '40 και του '50 και θεωρείται η μητέρα του Aμερικανικού πειραματικού κινηματογράφου.
Μετά την Γαλλία που υπήρξε η πρώτη χώρα εκδήλωσης του πειραματικού στοιχείου και της πρωτοπορίας (avant-garde), η σκυτάλη περνάει στη Αμερική, η οποία μετά τον πόλεμο και κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του '60, γίνεται το κέντρο εκδήλωσης του πειραματικού κινηματογράφου.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το σύνολο του αμερικάνικου κινηματογράφου δεν είναι απόλυτα ταυτισμένο με τις εμπορικές επιταγές του Χόλυγουντ, αφού οι πειραματισμοί ποτέ δεν έλειψαν από την ιστορία του. Ήδη από τις αρχές του Β' παγκόσμιου πολέμου, η παρισινή πρωτοπορία των δεκαετιών '20 και '30, είχε έρθει να εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη και είχε αποκτήσει ομοϊδεάτες.
Διαβάστε για τη Maya Deren http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_Deren

Δεν υπάρχουν σχόλια: