Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

Linares γύρος 14


O νικητής του Morelia/Linares 2008, ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής Viswanathan Anand.

***Μπορείτε να δείτε τις παρτίδες του 14ου γύρου εδώ

Και οι 4 παρτίδες του 14ου (τελευταίου) γύρου έληξαν ισόπαλες. Στην παρτίδα Anand - Topalov ο Ινδός επέλεξε ένα ήρεμο σύστημα εναντίον της Νάιντορφ (6.Be2 e5 7.Nb3 Be7 8.Bg5) και ο Topalov δεν έδειξε διατεθειμένος να κυνηγήσει τη νίκη που θα του έδινε την ευκαιρία να φτάσει στη βαθμολογία τον Anand.
O Carlsen πίεσε τον Radjabov (η νίκη θα του εξασφάλιζε ισοβαθμία στην πρώτη θέση) αλλά το φινάλε πύργων που προέκυψε δεν παρείχε ρεαλιστικές πιθανότητες για ολόκληρο βαθμό. Ο Carlsen με την απόδοσή του τόσο εδώ, όσο και τον Ιανουάριο στο Corus θα βρεθεί στην 5η θέση του πίνακα των Έλο της FIDE.
Ισόπαλες έληξαν και οι παρτίδες Leko - Aronian, Ivanchuk - Shirov.

Η τελική βαθμολογία (από τη ChessBase). Κλικ για μεγέθυνση:


***Επίσημη ιστοσελίδα διοργάνωσης: www.soloajedrez.com/ciudaddelinares/
***Αναλυμένες παρτίδες http://www.chessdom.com/ & http://www.chessbase.com/

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα λίγο το Λινάρες (ας πούμε είδα 5-6 παρτίδες). Χωρίς να έχω μεγάλες γνώσεις, πιστεύω η επικράτηση του Ανάντ ήταν δίκαιη. Αντίθετα ο δεύτερος Κάρλσεν κέρδισε 2 παρτίδες από χαμένες θέσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΝΤ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΟΥ ΗΤΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΟΝΙΑΝ "ΛΟΓΟ ΗΛΙΚΙΑΣ". ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 40 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΛΟΓΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΑΛΟΒ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ.ΑΠΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ ΗΤΤΑ. ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Υπήρχαν κάποιοι γραφικοί , (chessbase και άλλα ευυπόληπτα site) που μετά την ήττα από τον Aronian έκαναν την εκτίμηση ότι ο Αnand άρχισε να γίνεται ασταθής και ότι έχει μπει σε περίοδο σημαντικής κάμψης!
O Anand είναι ήδη ο μόνος ενεργός σκακιστής με έλο πάνω από 2750 εδώ και σχεδόν 15 χρόνια (κανένας άλλος δεν έχει μπορέσει να το κάνει αυτό πάνω από 3-4 χρόνια ) και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο για πολλά χρόνια ακόμη.

Ένα σχόλιο και για τον Carlsen. Είμαι εντυπωσιασμένος από την σοβαρότητα και των ωριμότητα στο παιχνίδι του. Είμαι βέβαιος ότι θα "αφήσει εποχή".

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΟΤΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ANANT EINAI DIKAIΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΑΛΟΒ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΤΙΔΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΙΣΟΠΑΛΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΡΑΞΗ ΛΑΘΩΝ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΤΥΛ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΛΣΕΝ ΜΕ ΕΧΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ Η ΑΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΝΑΝΤ, ΚΡΑΜΝΙΚ ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΥΘΜΟ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ.

SirJohn είπε...

Τι έχετει πάθει όλοι με τα κεφαλαία; Είναι αρκετά κουραστικά στο να τα διαβάζεις.

Τέρμα αριστερά στο πληκτρολόγιο, τρίτο πλήκτρο από κάτω....ωραία. Πατήστε το....

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι Sir John τώρα που το λες σα να έχεις δίκιο. Βλέπεις δε γράφω συχνά και δε το είχα καταλάβει. Αλήθεια θα μπορούσες να μας πεις τη γνώμη σου για το ποια ηλικία είναι η καλύτερη για έναν σκακιστή; Εγώ λέω 35-40. Οπότε για μένα ο Anand είναι σε πολύ καλή ηλικία για σκάκι.

SirJohn είπε...

Όταν φτάσω κι εγώ 40 ίσως να είμαι σε θέση να απαντήσω..... Τώρα πώς να ξέρω;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα για σένα προσωπικά. Εννοούσα γενικά βλέποντας διάφορους παίχτες πχ Kasparov, Karpov κτλ. Φυσικά για κάθε παίχτη μπορεί να διαφοροποιείται η ηλικία που μπορεί να αποδόσει καλύτερα. Οπότε η ερώτηση μου εξαρτάται από υποκειμενικά κριτήρια. Απλά δεν αντέχω να περιμένουμε πότε θα κάνει ένας έμπειρος παίχτης μια τραγική παρτίδα και να αρχίζουμε να προδικάζουμε τη φθορά του. Εντάξει θα έρθει και αυτή κάποτε γιατί ναι ο χρόνος τα φθίρει όλα. Ευχαριστώ για την υπομονή σας, δε πρόκειται να επανέλθω άλλο σε αυτο το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Γενικα η καμπυλη ΕΛΟ-ηλικιας εμφανιζει αλματωδη ανοδο στα χρονια της εφηβειας,σταθεροποιηση μεταξυ 25-40 και ελαχιστη πτωση απο τα 45 και μετα.Εξαιρεσεις παντα υπαρχουν πχ Κορτσνοι...

Ανώνυμος είπε...

@ SIR JOHN
ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ (ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝΟΥΣ)
ΤΟ CAPS LOCK ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ. ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΝΑ ΛΕΙΠΟΥΝ!!

Schrödinger's Cat είπε...

@επώνυμος Η γνώμη μου είναι ότι πέρα από το δυσνόητο και το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που έχουν τα μηνύματα γραμμένα με κεφαλαία, είναι και αγένεια. Χωρίς να έχεις την πρόθεση, τελικά είναι σα να φωνάζεις κατ' ευθείαν στο αυτί του άλλου, σα να ουρλιάζεις. Αν το πρόβλημα είναι οι τόνοι, είναι πιο υγιές για τα μάτια των αναγνωστών να χρησιμοποιείται (έστω) το ατονικό.

trandism είπε...

Παιδιά.. Μικρά και άτονα..

Τα κεφαλαία είναι χειρότερα και από greeklish..

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έγινε όπως το πρόβλεψα πριν από μερικούς γύρους.Ο Anand στους τελευταίους γύρους πήγε στο ρελαντί,και συμφωνώντας νούλες τα τελευταία του παιχνίδια κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονία αυτό το τουρνουά κορυφής.Επιτέλους,να και ένας παγκόσμιος πρωταθλητής μετά τον Κασπάροβ,που παίζει διαρκώς και κατακτά πρώτες θέσεις στα ισχυρότερα τουρνουά(ναι Βλαδίμηρε Κράμνικ,αυτό ήταν σπόντα για σένα!)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο Carlen ήταν αυτός που σημείωσε τις περισσότερες νίκες,5 στο σύνολο.Επίσης,είναι κρίμα που ο Shirov,ο οποίος ξεκίνησε τόσο καλά να βουλίαξει στον πάτο μαζί με τον Leko.Μάλλον λυπήθηκε τον Πέτερ,και είπε να του κάνει παρέα:)...

Ανώνυμος είπε...

Nai, kai o Topalov ekane 5 nikes. Ekane omos kai 4 ittes :-) De metrane distihos mono oi nikes!