Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Weekend


Σκακιστική παρτίδα στη μέση του οδοστρώματος, που προέρχεται από το διάσημο τράβελινγκ που διαρκεί πάνω από 7 λεπτά (το μεγαλύτερο στην ιστορία του κινηματογράφου), το οποίο δείχνει την αναστάτωση που προκλήθηκε σ'έναν επαρχιακό δρόμο, εξ'αιτίας ενός μποτιλιαρίσματος, οφειλόμενο στην μαζική έξοδο των αστών για το Σαββατοκύριακο.
Από την ταινία Weekend (ελληνικός τίτλος: το Σαββατοκύριακο, παραγωγής 1967) του Ζαν Λυκ Γκοντάρ.
Ένα απλό Σαββατοκύριακο στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού παίρνει διαστάσεις εφιαλτικής περιπλάνησης, στα συντρίμμια της καταρέουσας καταναλωτικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο, που ορισμένοι κριτικοί θεωρούν ως την σημαντικότερη ταινία της δεκαετίας του '60. Μέσα από την εμφάνιση εκπροσώπων της Δυτικής κουλτούρας (ο Ρουσό, ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Νταντόν, η Έμιλι Μπροντέ, ο Μότσαρτ, κλπ.), δίνεται το στίγμα της ανακολουθίας της βιομηχανικής εποχής, με τα ιδανικά του ρομαντισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο τρελλος Πιερω και Δυο ή τρια πραγματα που ξερω για αυτην ειναι οι αγαπημενες μου.Επιτυχια εμπορικη εκανε το Με κομμενη την ανασα.Στον Γκονταρ βρισκουμε τη διασταυρωση ενος δοκιμιακου λογου με την προβληματικη της εικονας ενα κινηματογραφοφιλικο θαυμασμο στον Αμερικανικο κινηματογραφο και πολυ ουσιαστικες παρατηρησεις για το λογο της αριστερας.

Στο γραφειο μου -για οσους πιστευουν οτι οι ανωνυμοι δουλευουν μονο στην Κοκα κολα- εχω κρεμασει το ακολουθο σχολιο για τον πολεμο του κολπου.

Οι πραγματικοι εγκληματιες πολεμου ειναι αυτοι που εστησαν τα τηλεοπτικα σοου των ειδησεων.Δεν τους νοιαζει τι θα πουν αρκει να εισπραξουν το μισθο τους...
Στον πολεμο του κολπου σκοτωθηκαν 300 αμερικανοι.Το ιδιο διαστημα στην Αμερικη δολοφονηθηκαν αλλοι 300....Στις Ηνωμενες πολιτειες ενας κυκλωνας σκοτωσε 800 ατομα.Ο ιδιος κυκλωνας στο Μπανκλαντες θερισε 800.000.Να η διαφορα αναμεσα στις φτωζες και πλουσιες χωρες...

Ανώνυμος είπε...

Στο επαγγελμα ρεπορτερ Αντονιονι το τελευταιο πλανο διαρκει επισης λιγο περισσοτερο απο 7 λεπτα.Η καμερα μπαινει απο το ανοικτο παραθυρο απ εξω προς τα μεσα και στο κρεββατι αποκαλυπτεται ο νεκρος Τζακ Νικολσον.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι μέρος το τράβελλινγκ κόπηκε στο μοντάζ, οπόταν..