Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Κράμνικ - Ανάντ, 10η παρτίδα


Λίγο πριν την έναρξη της 10ης παρτίδας: ο επικεφαλής διαιτητής Παναγιώτης Νικολόπουλος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ έχουν πάρει τις θέσεις τους. Ο διεκδικητής Βλαντιμίρ Κράμνικ θα έρθει με ένα λεπτό καθυστέρηση και θα κερδίσει, στη συνέχεια, αρκετά εύκολα, έχοντας τα λευκά κομμάτια. Έτσι, το σκορ είναι 6-4 υπέρ του Ανάντ και θα παιχτεί τουλάχιστον μια παρτίδα ακόμα.

Ο Κράμνικ, στη βαριάντα της Νιμζοϊνδικής με g3 κέρδισε στο αγαπημένο του στυλ, εκμεταλλευόμενος την μικρή στρατηγική υπεροχή που του έδινε η θέση. Πολύ ωραία παρτίδα:

Kramnik 2772 - Anand 2783, Bonn 2008 (m/10), (Nimzoindian, E20)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. Nf3 c5 5. g3 cxd4 6. Nxd4 O-O 7. Bg2 d5 8.cxd5 Nxd5 9. Qb3 Qa5 10. Bd2 Nc6 11. Nxc6 bxc6 12. O-O Bxc3 13. bxc3 Ba6 14.Rfd1 Qc5 15. e4 Bc4 16. Qa4 Nb6 17. Qb4 Qh5 18. Re1 c5 19. Qa5 Rfc8 20. Be3 Be2 21. Bf4 e5 22. Be3 Bg4 23. Qa6 f6 24. a4 Qf7 25. Bf1 Be6 26. Rab1 c4 27. a5 Na4 28. Rb7 Qe8 29. Qd6 1-0
. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα - αναλυμένη- εδώ

Η συνέντευξη Τύπου των Ανάντ και Κράμνικ μετά το τέλος της παρτίδας:

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους οKramnikέσπασε το ρόδι!Όρμα Βλαδίμηρε!Κάνε το 0-3,3-3[Εδώ κοτζάμ Λίβερπουλ το έκανε,εσύ δεν θα το κάνεις:);]!Πέρα από την πλάκα πάντως,η συγκεκριμένη βαριάντα ενάντια στην Νιμζοινδική(η λεγόμενη βαριάντα των τριών ίππων,με συνέχεια το φιανκέτο),τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες περίπου,από τότε που τη χρησιμοποίησε ο Kasparov μαζικά εναντίον του Karpov στο ματς του 1985,έχει αποδειχθεί λίρα 100 για τον λευκό.Ευτυχώς,χάρη σε αυτή την νίκη,το ματς ξαναπαίρνει φωτιά.Πλέον,η ενδέκατη παρτίδα είναι όλα τα λεφτά και ανυπομονώ να την παρακολουθήσω.Κρίμα που το ματς είναι τόσο σύντομο.Θα επιθυμούσα ένα κλασικό ματς 24 παρτίδων.Σε αυτό το σημείο να δηλώσω τις ευχαριστίες μου στον ''Γάτο'',για τις διευθύνσεις που ανέφερε.

Ανώνυμος είπε...

Η αποθέωση της ψυχολογίας στο σκάκι: α) ο Κράμνικ έπαιξε νεωτερισμό απέναντι στον Άναντ, από ισόπαλη παρτίδα που είχε παίξει ο τελευταίος έναντι της νέμεσής του (Κασπάροβ) το 2000 στο Βάικ ααν Ζέε, β) προϊδέασε παίζοντας το αγαπημένο του g3 ότι η παρτίδα θα φέρει "καταλανικές" μνήμες από την Ελίστα στο προηγούμενο ματς με τον Τοπάλοβ, γ) κέρδισε τον Άναντ χωρίς ο τελευταίος (όπως είπε) να καταλάβει τι έκανε λάθος στην παρτίδα. Βαρύ το φορτίο και ευτυχώς που υπάρχει και μια ενδιάμεση μέρα ξεκούρασης για τον Αναντ.

Ανώνυμος είπε...

Τονωτική ένεση για Κράμνικ, αν και πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να φανεί και λίγο τυχερός. Είχα την εντύπωση πως αιφνιδιάστηκε με τις δ4 επιλογές του Ανάντ, ο οποίος δεν κολακεύεται με εύκολες ισοπαλίες απ'ότι φαίνεται, το παίζει άνετος με τις περιπλοκές ασχέτως σκορ. Ίσως αλλάξει στάση τώρα, καθότι ψυχολογικά και μόνο μπορεί πλέον να επηρεαστεί, τομέας όπου έδειχνε να έχει το πάνω χέρι.

dmast είπε...

Ποιος τον ακούει τώρα τον Κονιδάρη...
:D

Ανώνυμος είπε...

Anand – Kramnik… Πάμε στοίχημα?

Mόλις πληροφορήθηκα (με περίσσιο ενθουσιασμό) από ένα φίλο ότι ο Kramnik κέρδισε την 10η παρτίδα και το ματς συνεχίζεται. Η απάντηση μου ήταν: και σιγά μην έχανε… Αλήθεια, δεν είμαι fun του Kramnik, ούτε αντίanandικός, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω και να πάρω τα πράγματα από την αρχή…

Όταν πρωτοξεκίνησε το ματς για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, έριχνα μια ματιά στο διαδίκτυο να βρω ένα site από όπου θα μπορούσα να παρακολουθώ τις παρτίδες ζωντανά και με αναλύσεις. Για καλή μου τύχη, έπεσα σε ένα site όπου είχες δωρεάν πρόσβαση στην παρτίδα και τις αναλύσεις για μισή ώρα και μετά… έπρεπε να πληρώσεις για να παρακολουθήσεις το υπόλοιπο παιχνίδι. Προφανώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το χρηματικό αντίτιμο, υπάρχουν άνθρωποι που απασχολούνται, αναλύουν, προγραμματίζουν και γενικότερα δουλεύουν για να παρακολουθήσεις την παρτίδα και γι αυτό πρέπει να πληρωθούν. Έπειτα έριξα μια ματιά στο επίσημο site του ματς είδα τη ζωντανή παρουσίαση της παρτίδας, το «bulletin» για κάθε μία, το καλωσόρισμα, το εισιτήριο και φυσικά… τους χορηγούς, εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μια στάση.

Μπορεί να φταίει που έχω μία προσωπική αντίρρηση με το θεσμό των χορηγών (προσπαθώ να φανώ ευγενικός, συνήθως τους λέω νταβατζήδες). Βλέπετε θα φταίει που τριγυρνά μια φράση ενός φίλου που λέει ότι: όπου παίζονται φράγκα, τίποτα δεν είναι τυχαίο και το σκάκι μόνο για την τύχη δεν φημίζεται. Έτσι κατάλαβα ότι παίζονται δύο παρτίδες όπου στη μία ο Anand και ο Kramnik κουνάνε τα πιόνια και στην άλλη οι χορηγοί κουνάνε το ματς. Σιγά λοιπόν μην τελείωνε η παρτίδα μόλις στον 9ο γύρο (θα μπορούσε, αν κέρδιζε ο Anand) τη στιγμή που όσο κρατάει το ματς, μπαίνουνε κι άλλα λεφτά στο ταμείο και η διαφήμιση συνεχίζεται. Το νταβατζιλίκι αυτό (δεν κρατήθηκα) το συναντάμε σε πολλές καταστάσεις και ειδικά στα αθλητικά δρώμενα. Πρέπει να ξέρεις να ξεχωρίζεις τον πρωταθλητισμό, με τον αθλητισμό, τον επαγγελματία με τον ερασιτέχνη και τα θεριά με τους μέρμηγκες. Μη μου πεις ότι δεν έχεις γευτεί τη σιχαμένη γεύση του πρωταθλητισμού ή δεν έχεις μεθύσει από τη χαρά του αθλητισμού, γιατί δεν θα σε πιστέψω. Όλοι κοιτάνε να φάνε κι εμείς αντί να τους ταΐσουμε φάπες, τους στηρίζουμε. Πραγματικά δεν έχω καμιά απόδειξη και κανένα επιχείρημα για να αποδείξω ή να σε πείσω για όσα λέω. Τα λέω καθαρά από διαίσθηση και πυροβολώ στο σκοτάδι λοιπόν γιατί δεν τους έχω για τόσο μαλάκες που θα ανάβαν το φως. Πριν λοιπόν με πεις καχύποπτο, σε λέω αδιάφορο.

Φυσικά δεν κατηγορώ τους παίκτες που συμμετέχουν, ίσα – ίσα που καλά κάνουν και εξαργυρώνουν τον κόπο τους. Απλά θα μπορούσαν να το κάνουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Απλά τσατίζομαι που όλοι μας στηρίζουμε μία τέτοια διοργάνωση. Ονειρεύομαι ένα ματς για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή που δεν θα έχει εισιτήριο ή χορηγούς, που θα το παρακολουθώ και φεύγοντας θ’ αφήνω 25 euro. Ονειρεύομαι κάθε πόλη να έχει ένα χώρο αγώνων που θα παραχωρείτε τζάμπα και το απαραίτητο υλικό για να μην έχουμε ανάγκη τους νταβάδες και τα λαμόγια να πεθάνουν από την πείνα. Κι αν μου πεις ότι: αυτά δεν γίνονται σου απαντώ δειλέ ότι έχω ζωντανά παραδείγματα και μάλιστα σε μια πιο βρώμικη φάμπρικα (μουσική, εκεί να δεις μόλυνση). Πριν δούμε λοιπόν το σκάκι στο πάμε στοίχημα, λέω να φτιάξουμε το δικό μας παιχνίδι και να λέγεται: Γίνε παγκόσμιος αθλητής, οι κανόνες είναι απλοί ή μάλλον είναι ένας, κάνε αυτό που αγαπάς με αξιοπρέπεια. Α και που είσαι, δεν υπάρχει ένας νικητής, αλλά πολλοί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@dmast
Μην αγχώνεσαι, ο επιθανάτιος ρογχος είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αυτό που λέτε είναι ότι ο Ανάντ κάθησε και έχασε επίτηδες; Νομίζω ότι η 10η παρτίδα ήταν τόσο λεπτά παιγμένη ώστε δεν αφήνει τέτοια περιθώρια σκέψης. Δε νομίζω εξάλλου ότι ο συμπαθής Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής έχει δώσει τέτοια φαινόμενα γραφής. Άλλωστε οι παίχτες θα πάρουν ένα μεγάλο και γνωστό ποσό για το ματς. Προσωπικά προτιμώ να είμαι "αδιάφορος" όπως ελέχθη, παρά καχύποπτος, και να ακολουθώ την "Occam's razor".

Ανώνυμος είπε...

Ο μάγκας το γύρισε σε ε4, μόλις την έφαγε. Έκανε τη δουλειά του με το δ4, δούλεψε αυτό καλά. αφού ο Ρώσος δεν τρελλαίνεται για περιπλοκές και μετά σίγουρα πράματα. Κάτι ήξερε ο Φίσερ. Προσωπικά δε γουστάρω τον Κράμνικ και πιστεύω ότι ο Γκάρυ έκατσε τότε και τις έφαγε. Ω, ναι,ναι.