Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Και ένα ελληνικό μαύρο θήτα ένα


Κλικ πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση. Σκακιστικό περιοδικό «Ο Πύργος», Μάιος 1976. Η σάρωση είναι του Τάκη Δρεπανιώτη (http://greekchesspolitics.wordpress.com/) , που είχε την καλοσύνη να μου στείλει τη φωτογραφία, σαν συμπλήρωμα στην ανάρτηση «το κατάμαυρο θήτα ένα». Το παρασκήνιο του λάθους, όπως το περιγράφει ο Τάκης:
«Ήταν πραγματικά πρωτοβουλία του τυπογράφου (να βλέπει ο Τρικαλιώτης προς τα μέσα...), το διαπίστωσα καθώς έβγαιναν ζεστά τα τυπογραφικά με το χρώμα, και κόντεψα βέβαια να πάθω συγκοπή. Ο τυπογράφος (όχι και ο κορυφαίος, φαίνονται και τα σελοτέηπ από το μοντάζ στο εξώφυλλο) ούτε που το συζήταγε ότι ήταν ευθύνη του (ας μου φέρνατε σωστή φωτογραφία -κάτι που από τότε προσέχω πάντα, είτε να παίρνουμε τη σωστή γωνία, είτε να κόβω τη σκακιέρα, είτε να τη βάζω στη σωστή σελίδα) και τελικά δέχτηκε απλώς να μπει σωστά η μικρογραφία στην πρώτη εσωτερική σελίδα. Η σκακιέρα στο εξώφυλλο έχει λοιπόν μαύρο γωνιακό και μέσα λευκό, ο δε Γιώργος είναι σαν ζαλισμένος, αλλού κοιτάει απέξω κι αλλού κοιτάει μέσα!».

***Παλιά τεύχη του περιοδικού «Ο Πύργος» μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf από το ειδικό ιστολόγιο: http://opyrgoschessmag.wordpress.com/

3 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ο "Πύργος" είχε πραγματικά εντυπωσιακή πορεία, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από όσους έχουν την ευχέρεια να πιάσουν στα χέρια τους τόσο τα πρώτα όσο και τα τελευταία τεύχη. Συνέπεσε χρονικά με μια σημαντική μεταβατική περίοδο στο ελληνικό σκάκι, σχεδόν αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Η επιτυχία του "Πύργου" ήταν ένα μόνο από τα στοιχεία που οδήγησαν στην αλλαγή ηγεσίας της ΕΣΟ, καθώς τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο Λάζαρος Δρεπανιώτης. Πρωτοπόρος όσον αφορά στο Σχολικό Σκάκι, το Γυναικείο Σκάκι, το "γρήγορο" σκάκι, διεθνή τουρνουά, κ.ά., δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του.

Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια του Λάζαρου Δρεπανιώτη, το οποίο παρέμεινε μετέωρο, ήταν η εξασφάλιση μόνιμης ιδιόκτητης στέγης για την ΕΣΟ. Με δάνειο που θα αντιστοιχούσε στα έξοδα ενοικίου της ΕΣΟ, τώρα θα είχε λυθεί μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το ελληνικό σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι στη φωτογραφία?

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πρόκειται για τον Γιώργο Τρικαλιώτη, τον ισχυρότερο Έλληνα σκακιστή της δεκαετίας '70 μετά τους Μακρόπουλο και Σκαλκώτα. Πλησίασε πολλές φορές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερνε στην τελική του προσπάθεια. Είχε πολλές ατομικές επιτυχίες, ακόμα και εναντίον γκρανμέτρ σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο να παίξει κανείς εναντίον τους.
Πριν από αρκετά χρόνια εγκατέλειψε το αγωνιστικό σκάκι και ασχολείται πια με τη ζωγραφική.