Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Homo Faber



70 ετών έγινε σήμερα ο Γερμανός σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ. Στις φωτογραφίες, βλέπουμε σκάκι, από την ταινία του Homo Faber (1991, αγγλικός τίτλος: The Voyager, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μαξ Φρις).
Ο «σκηνοθέτης της λογοτεχνίας», όπως χαρακτηρίζεται στη Γερμανία, έγινε γνωστός στα μέσα της δεκαετίας του '70 με την ταινία «Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» από την εποχή της ΡΑΦ, μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γερμανού νομπελίστα Χάινριχ Μπελ. Και έγινε διάσημος με το περίφημο «Τενεκεδένιο ταμπούρλο», μεταφορά επίσης του ομώνυμου μυθιστορήματος του νομπελίστα Γκίντερ Γκρας. Από τότε ανήκε στον λεγόμενο νέο γερμανικό κινηματογράφο μαζί με τους Φασμπίντερ, Χέρτσοκ και Βέντερς.

Στο ερώτημα γιατί έδειξε τόσο μεγάλη αφοσίωση στη λογοτεχνία και τη μεταφορά της στο σινεμά ο Σλέντορφ διηγείται πως έμαθε να διαβάζει από πολύ νωρίς, διότι είχε χάσει τη μητέρα του και τα κρύα βράδια του χειμώνα είχε πάντα στα χέρια του ένα βιβλίο. Μυθιστόρημα, ποίημα, αστυνομικό διήγημα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η λογοτεχνία ήταν γι' αυτόν το ίδιο ελκυστική με τον κινηματογράφο. Τελευταίες του ταινίες: «Η ενάτη ημέρα» με θέμα τη γερμανική περιπέτεια της τρομοκρατίας, «Η σιωπή μετά τον πυροβολισμό», εντυπωσιακή μελέτη για την ενοχή και την ευθύνη των Γερμανών την εποχή του ναζισμού καθώς και «Η απεργία - η ηρωίδα του Γκντάνσκ», μια ταινία συναισθηματικά φορτισμένη με θέμα την άνοδο της Σολιντάρνοσκ του Βαλέσα. Τον περασμένο χρόνο δημοσίευσε αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φως, Σκιές και Κίνηση», ένα έργο που αποτυπώνει την πορεία και τις προσωπικές του μεταπτώσεις.

(Τα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από αφιέρωμα της Deutsche Welle για τα 70 χρόνια του σκηνοθέτη)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικα, η απαραίτητη λάθος σκακιέρα!

Ανώνυμος είπε...

.... και κουναει πυργο ενώ είναι σαχ....

Ελισσαίος είπε...

Μην τσιμπάτε με τη λάθος σκακιέρα και το σαχ με τον πύργο. Ξεροκέ πάει να κάνει ο άνθρωπος.

Εκτιμώ πολύ τον Μαξ Φρις ως συγγραφέα. Το θεατρικό του έργο, "Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές", που ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να σκηνοθετήσω (έχω ήδη μία αποτυχημένη απόπειρα) έχει γίνει ξανά επίκαιρο και φοβάμαι ότι θα επικαιροποιείται ολοένα και περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Την ταινία δεν την έχω δει. Έχω όμως, διαβάσει το μυθιστόρημα που μου άρεσε πολύ. Είχα μάλιστα αντιγράψει και κάποια χωρία σε ένα τετράδιο. Τα βρήκα ευτυχώς εύκολα και σας μεταφέρω ένα που αφορά το σκάκι.

Λέει λοιπόν ο Μαξ Φρις μέσω του ήρωά του: "Εκτιμώ το σκάκι, γιατί δεν χρειάζεται να μιλάει κανείς για ώρες. Δεν χρειάζεται καν ν' ακούς όταν μιλάει ο άλλος. Κοιτάζεις την σκακιέρα και δεν είναι καθόλου αγένεια το να μη δείχνεις καμιά διάθεση για προσωπική γνωριμία, αλλά να είσαι ολότελα απορροφημένος στο παιχνίδι."

Καλομοίρα σε όλους.