Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Καλαμαριά 2009


Θεσσαλονίκη, αρχές του 20ού αιώνα: η Πύλη της Καλαμαριάς (ή Κασσανδριώτικη Πύλη).

To Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Καλαμαριάς, θα διεξαχθεί για 6η συνεχή χρονιά στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μεταξύ 22 και 29 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πάνω από 20 GM και 12 διεθνείς μαιτρ με πρώτο στην αρχική κατάταξη τον Ουκρανό GM Μιροσνιτσένκο. Το τουρνουά θα διεξαχθεί χωρισμένο σε δύο γκρουπ δυναμικότητας με το όριο να έχει τεθεί στο 1800 (έλο) .

Oι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250 δημιουργώντας για άλλη μία φορά ρεκόρ συμμετοχών για την διοργάνωση και την ισχυρότερη σκακιστική εκδήλωση για το έτος 2009 στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το τουρνουά διεξάγεται από την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, ενώ κύριοι χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ και η Marfin Egnatia Bank.

Για δηλώσεις συμμετοχής: ηλεκτρονικά στο site http://www.skakistis.gr/ από όπου θα γίνεται και η ενημέρωση των αγώνων

4 σχόλια:

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Η πυλη της Καλαμαριας βεβαια ηταν στο κεντρο της πολης,στην προεκταση της Εγνατιας,οδηγουσε προς την Χαλκιδικη και ονομαζοταν ετσι γιατι στα τελευταια χρονια του Βυζαντιου ολη η νοτιανατολικη περιοχη της Θεσσαλονικης ονομαζεται Βανδο και αργοτερα Καπετανικειο Καλαμαριας.
Ολη η περιοχη εξω απο τ'ανατολικα τειχη,ηταν εξω απο τον αστικο ιστο,αποτελουσε υπαιθρο μεχρι τις αρχες του 20ου αιωνα με χωραφια,αγροικιες κτλ.
Γυρω στα 1900,με την οικονομικη ανθηση της πολης αρχιζουν να δημιουργουνται οι πρωτες πολυτελεις επαυλεις και ν'αναπτυσσεται προαστικα η περιοχη.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Πολυ ισχυρη θα ειναι η φετινη "Καλαμαρια" καθως συγκεντρωνει 22 σκακιστες πανω απο 2500 και 37 πανω απο 2400 ELO.Εκτος απο το επισημο site,αποτελεσματα και στατιστικα των αγωνων,μπορουν να βρεθουν και εδω:http://chess-results.com/fed.aspx?lan=1&fed=GRE,ηδη εχουν αναρτηθει οι συμμετοχες σε πρωτο και δευτερο γκρουπ.
Το ιδιο ακριβως διαστημα διεξαγονται και τα διεθνη τουρνουα στο Ηρακλειο Κρητης(http://www.gazichess.gr/el/gazi2009,υπαρχουν οι συμμετοχες) και στην Νικαια(http://www.fysiolatris.net/)

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι παρτιδες στις πρωτες 10 σκακιερες της Καλαμαριας μεταδιδονται ζωντανα εδω:http://www.skakistis.gr/livegames/chess.htm?Kalamaria-2009.htm
Να υπενθυμισω οτι την Κυριακη το πρωϊ και στα 3 τουρνουα διεξαγεται ο δευτερος γυρος.

ΕΣ Καλαμαριάς είπε...

Έληξε σήμερα το 6ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι Καλαμαριάς, το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στους χώρους του 5ου -6ου Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμαριάς. Οι τελικές συμμετοχές στο τουρνουά ανήλθαν σε 236, χωρισμένοι σε δύο γκρουπ δυναμικότητας.

Στο πρώτο γκρουπ πρώτος ήρθε ο Ισπανός ΙΜ Λανέζα με 7/9, μία από τις εκπλήξεις του τουρνουά, καθώς παρά την ήττα του στο 2ο γύρο από το Ν. Γαλόπουλο με εντυπωσιακό φινις κατέκτησε την πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει νόρμα GM. Αντίθετα ο νεαρός θεσσαλονικιός Νίκος Γαλόπουλος, ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, τερμάτισε με 5,5/9, έκανε νόρμα ΙΜ και έδειξε ότι αποτελεί μία από τις ελπίδες του ελληνικού σκακιού.

Στις γυναίκες η ΙΜ Μοζιτσουκ κατέκτησε με 5,5/9 την πρώτη θέση παρά το ότι απέδωσε κάτω από τις δυνατότητες της.

Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας ο Δερβενιώτης, αθλητής του ΣΑΣ Κορωπίου, υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος νικητής με το απόλυτο σκορ 9/9.

Στις εφηβικές κατηγορίες πρώτης ήταν ο Νίκος Γαλόπουλος, ακολουθούμενος από τον Αντώνη Παυλίδη και τον Δημήτρη Κοσμά – Λέκκα.

Στην τελετή λήξης παρέστη ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς.

Το τουρνουά διεξήχθη για έκτη συνεχή φορά από την Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς και τον Δήμο Καλαμαριάς, ενώ χορηγοί της διοργάνωσης είναι για άλλη μια χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΠΑΠ, η Marfin Egnatia Bank, η ΓΓΑ και το φροντιστήριο Ανατολικό.

Στο site της διοργάνωσης www.skakistis.gr, βρίσκονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες, κληρώσεις, αποτελέσματα, φωτογραφίες.