Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Buongiorno, Notte

Η ταινία Buongiorno, Notte (παραγωγής 2003) βασίζεται στην αληθινή ιστορία της απαγωγής και της εκτέλεσης του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, το 1978, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ήταν ο κύριος υποστηρικτής του λεγόμενου «ιστορικού συμβιβασμού» που οδήγησε στην πρώτη κυβέρνηση που υποστηριζόταν τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από το Κομουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Το πτώμα του Μόρο, σκήνωμα της αστικής ιταλικής δημοκρατίας, βρέθηκε στις 9 Μαϊου 1978, μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο κέντρο της Ρώμης, πολύ κοντά στα γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η ταινία εμπνέεται από αυτό το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε το ιταλικό έθνος. Επικεντρώνεται στη σχέση του δεσμώτη Άλντο Μόρο με τους φύλακές του μέσα από τα μάτια της Κιάρα, της κοπέλας που έχει ανάλαβει τη φύλαξη του ιταλού πολιτικού.
Ανεπανάληπτη σκηνή στην ταινία το τραπέζι του γάμου και το Fischia il vento, παρτιζάνικο τραγούδι που βασίζεται στη ρωσική μελωδία της Κατιούσα....

----------------------------------------------------------------------------------
Αλλά ας κάνουμε ένα άλμα στο κενό: η Κατιούσα, το αντιφασιστικό τραγούδι του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, τραγουδισμένο από τις μικρές δίδυμες αδελφές Τολματσέβι, στη Μόσχα του 2007, σε ελαφρώς κιτς εκδοχή:

7 σχόλια:

jezobel είπε...

Πολυ καλες οι μικρες που τραγουδανε την Κατιουσα! Long Live USSR!

Wow! είπε...

Εκπληκτικές οι μικρές! Αλλά στην ΕΣΣΔ θα τις είχαν απαγορεύσει...

Περίλυπος είπε...

Τελικά τείνω να βγάλω το συμπέρασμα ότι η πολιτική είναι θέμα αισθητικής,..αν είναι δυνατόν αυτό το show που θυμίζει εκπομπή Τατιάνας και Μικρούτσικου να πλασάρετε για ωραίο..Ζήτω η εποχή του πλαστικού και της κακογουστιάς.

espectador είπε...

Η μεγαλη λεωφορος του συναισθηματος και της αναγκης που οδηγησε πολλους απο μας τους παλιοτερους στην αριστερα εκφραζεται στο αποσπασμα της ταινιας. Οι μικρες καρικατουρες της δευτερης βερσιον εκφραζουν την σημερινη καταντια και το δικο μας αδιεξοδο. Πολυ καλαη αναρτηση κατα τα αλλα. Ας εισαι καλα!

Wow! είπε...

Περίλυπε, κράτα τη στενοχώρια σου για άλλα, πιο σοβαρά. Μα ακριβώς, αυτό είναι το θέμα. Στα πρωινάδικα εμφανίζονται 'ανερχόμενοι' ηθοποιοί και σταρλετίστες, για μια δουλειά που την κάνουν πολύ καλύτερα τα 10χρονα. Και ναι, espectador, δεν βλέπω καμιά 'κατάντια' στην υπόθεση με τις μικρές. Η 'κατάντια' υπήρχε στο παλιό σύστημα, μάλλον...

Ηλίας είπε...

Προσέξτε στο 0:45 με 0:50 του βίντεο με τις μικρές Ρωσίδες, πως η μία μίκρή με το χέρι της ξεσηκώνει τον κόσμο, δύσκολη κίνηση που τα ενήλικα "ταλέντα" των εγχώριων τηλεοπτικών εκπομπών θα την έκαναν εντελώς άγαρμπα.

Ανώνυμος είπε...

το τραγούδι είναι πολύ όμορφο, όπως άλλωστε και πολλά άλλα ιταλικά παρτιζάνικα τραγούδια (π.χ. siamo i ribelli della montagna), η ταινία όμως είναι πολύ κακή και ανιστόρητη. παρουσιάζει μια εκδοχή της υπόθεσης μόρο με βάση το αμφιλεγόμενο βιβλίο της "διαχωρισμένης" άννα λάουρα μπραγκέτι "il prigionero" (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τίτλο "η ομηρία"). κρίμα και για τον μπελόκιο που έχει κάνει καταπληκτικές ταινίες όπως το "sbatti il mostro in prima pagina" και το "cina e vicina". μια ακόμη απόπειρα αναθεώρησης της πολιτικής ιστορίας της ιταλίας, ειδικά των "μολυβένιων χρόνων". ευτυχώς υπάρχουν και πιο νηφάλιες φωνές.