Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Corus 2008 - handshakegate


Short - Cheparinov, Wijk aan Zee 2008 (Sicilian, B20) 1. e4 c5 1-0. Στον Όμιλο Β' του Corus 2008 ο Nigel Short έπαιξε 1. e4, ενώ ο αντίπαλός του δεν είχε φτάσει ακόμη στην αίθουσα. Σηκώθηκε από το τραπέζι, και μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ο Cheparinov, κάθισε και απάντησε 1...c5. Γυρίζοντας ο Short στη σκακιέρα του, πρότεινε την καθιερωμένη χειραψία την οποία ο Βούλγαρος αρνήθηκε δυο φορές. Ο Άγγλος πλησίασε το διαιτητή και ζήτησε το μηδενισμό του αντιπάλου του, επικαλούμενος απόφαση του προεδρείου της FIDE που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο site της http://fide.com/news.asp?id=1391. Ο Ολλανδός διαιτητής βρήκε τη σχετική είδηση στο ίντερνετ (υπεύθυνοι της FIDE υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ και πρόκειται περί σύστασης) και μηδένισε τον Cheparinov.

Η πλευρά του Βούλγαρου (με υπογράφοντα τον διαβόητο Silvio Danailov, μάνατζερ του Topalov και του Cheparinov) υπέβαλλε ένσταση και η επιτροπή ενστάσεων του τουρνουά αποφάνθηκε ότι η απόφαση της FIDE έχει και τυπική ισχύ ("According to the decision of FIDE Presidential Board taken in June 2007, any player who doesn’t shake hands with his/her opponent (and doesn’t do it after being asked to do so by the arbiter) will immediately lose the game") , και ότι η άρνηση χειραψίας αποτελεί παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς στο σκάκι. Παρόλα αυτά, επειδή ο διαιτητής δεν ζήτησε από τον Cheparinov να δώσει το χέρι του στον Short και βασίστηκε μόνο στην διπλή άρνηση που καταμαρτυρήθηκε από τον Άγγλο GM, η επιτροπή αποφάσισε:
1. Να κατατεθεί δημόσια γραπτή συγνώμη από τον Cheparinov, προς τον Short, για την άρνηση χειραψίας ως αύριο, ώρα 11 π.μ.
2. Η παρτίδα να παιχτεί αύριο, ώρα 1.30 μ.μ.
3. Οι δυο παίκτες να ανταλλάξουν χειραψία, και όποιος από τους δυο αρνηθεί, να χάσει αυτόματα την παρτίδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις:
***Απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων του Corus 2008 για την παρτίδα του 8ου γύρου Short - Cheparinov. http://www.coruschess.com/article.php?s=n157
***Καταγραφή του συμβάντος από τη ChessBase
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4397
***Καταγραφή του συμβάντος και σχόλια από το ChessDom.
http://www.chessdom.com/corus-chess-2008/short-cheparinov-live
***Καταγραφή του συμβάντος και σχόλια από το ChessVibes
http://www.chessvibes.com/coverstory/short-wins-by-forfeit/

To βίντεο με το κρεμασμένο χέρι του Short, από το chessdom

16 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Στο αμιγές κείμενο της δημοσίευσης προσπάθησα να περιγράψω το συμβάν όσο γίνεται πιο ουδέτερα αλλά στο χώρο των σχολίων θα ήθελα να γράψω τη γνώμη μου, οι πλευρές του θέματος (αλλά και άλλες που πιθανώς κρίνετε) είναι ανοιχτές προς συζήτηση:

1) Δεν είμαι σύμφωνος με την υποχρεωτική χειραψία, όπως σχεδιάζει να εφαρμόσει η FIDE. Κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να ανταλλάξω χειραψία με παίκτη που με έχει προσβάλει, όπως φέρεται ότι προσέβαλε ο Σορτ σε παλαιότερες δηλώσεις του τον Τσεπαρίνοβ. Στις προσβολές περιλαμβάνω όχι μόνο τις προσωπικές, αλλά και τις προσβολές κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου (π.χ. χειραψία με παίκτη που δημόσια διακυρήττει ότι ανήκει σε ρατσιστική-φασιστική γκρούπα).

2)Karpov-Korchnoi, Kasparov-Karpov, Kasparov-Shirov, Kramnik-Topalov, Topalov-Van Wely είναι μερικές από τις γνωστές «μη χειραψίες» της πρόσφατης ιστορίας. Δεν είμαι οπαδός της πολιτικής ορθότητας, ούτε της ορθότητας των τύπων και των κωδίκων. Αν ο παίκτης έχει ισχυρούς λόγους για να αρνηθεί την χειραψία και δεν το κάνει απλώς για να σπάσει τα νεύρα στον αντίπαλο επειδή δεν γουστάρει τη φάτσα του και το μουστάκι του, έχει δικαίωμα να αρνηθεί την υποκρισία της κωδικοποιημένης συμπεριφοράς.

3) Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όχι και τόσο συμπαθής σε μένα Νάιτζελ Σορτ άρχισε να διαμαρτύρεται στον διαιτητή, όπως τα νήπια στη μαμά τους, «μαμά, δεν μου έδωσε το χέρι». Η παρέα Νταναϊλοβ - Τσεπαρίνοβ - Τοπάλοβ μου είναι εξίσου ασυμπαθής και έτσι δεν έχω λόγους να υποστηρίξω κάποιον από τους δυο αποκλειστικά για λόγους συμπάθειας.

4) Αν ο Τσεπαρίνοβ μπορεί να αποδείξει ότι προηγούμενες δηλώσεις του Σορτ υπήρξαν προσβλητικές, ορθώς δεν έδωσε το χέρι. Φοβάμαι όμως ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι φτιαγμένο με την καθοδήγηση του Νταναϊλοβ, ο ίδιος ο παίκτης δύσκολα θα έπαιρνε μόνος του την πρωτοβουλία.

5) Αρκετά χρωματισμένη, όπως αναμενόταν η άποψη του chessdom. Αντίθετα η chessbase κρατάει ισορροπίες.

6) Γράφτηκε ότι στην εκδίκαση της ένστασης, παραιτήθηκε το μέλος της επιτροπής Κράμνικ (λόγω της διαμάχης με Νταναϊλοβ-Τοπάλοβ) και ο πρώτος αναπληρωματικός Άνταμς, επειδή είναι συμπατριώτης του Σορτ. Στην είδηση όμως που δημοσιεύεται στο επίσημο site o Κράμνικ φέρεται να ψήφισε κανονικά ως μέλος της επιτροπής. Υποθέτω η σύνθεση της επιτροπής θα ξεκαθαριστεί σήμερα.

7) Ο Ντέιβιντ Τζάρετ της FIDE εξηγεί πριν μερικές μέρες, με αφορμή την υπόθεση της Ρούντολφ, ότι ενώ έχει γραφτεί στο site της FIDE η απόφαση για μηδενισμό σε περίπτωση άρνησης χειραψίας (ή χαιρετισμού με όποιον τρόπο επιτρέπουν τα ήθη της τοπικής κοινωνίας του σκακιστή, π.χ. θρησκευόμενη μουσουλμάνα δεν πρέπει να υποχρεωθεί σε χειραψία με άνδρα άντίπαλο, εδώ ένα νεύμα θα αρκούσε) η απόφαση δεν έχει περάσει στο handbook και δεν έχει ισχύ κανονισμού. Τα μέλη της επιτροπής παρουσιάζουν την πρόθεση ως κανονισμό, στη διατύπωση της απόφασης.

Ανώνυμος είπε...

εγω ενα πραγμα εχω να πω χωρις να με απασχολουν οι κανονισμοι: μονο με διαιτητικη αποφαση μπορει να κερδισει ο Short τον Cheparinov!!!
αλλιως πολυ χλωμο..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Σιγά την ιστορία για να γίνεται τόσος ντόρος. Προσωπικά έχω πάψει να μετράω τις φορές που δε μου σφίγγουν το απλωμένο χέρι. Η μεγαλύτερη τιμωρία του αγενούς είναι η εγγενής του αγένεια, όποια απόφαση κι αν πάρει ένας διαιτητής.

Ανώνυμος είπε...

Στεκομαι μονο στο σημειο 5)

Η ελλειψη οποιασδηποτε ψυχραιμης αντιδρασης απο διαχειριστη αλλου σαιτ (του φορουμ του greekchess.com) σε θεματα που αγγιζουν αμεσα η εμμεσα την Διεθνη Ομοσπονδια φαινεται και στην κατηγορια που εξαπολυει στην chessbase.com για κιτρινισμο. Προφανως δεν του καθεται καλα οτι η chessbase.com δεν γλυφει την FIDE και τον προεδρο της.


Δεν μου διαφευγει πως η chessbase.com βασικα ειναι site εταιρειας της ομως η κατηγορια για κιτρινισμο ειναι αποτελεσμα πικριας για την κριτικη στην πολιτικη της FIDE.

Θα μου πειτε γιατι τα γραφω εδω και οχι εκει; Μα ειναι απλο. Εδω γνωριζω οτι το μηνυμα δεν θα σβηστει Ρρρρρρρρ

Αριστοτελικος Φιλοσοφος

Ανώνυμος είπε...

Η FIDE είχε το θέμα του μηδενισμού σε περίπτωση άρνηση χειραψίας φαρδύ πλατύ στην πρώτη σελίδα της για κάτι μέρες πριν από μήνες. Και εγώ όταν το είδα, έτσι που το είχαν γράψει φαινόταν ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Η FIDE διευκρινίζει ότι τελικά ο κανονισμός δεν ισχύει ΟΧΙ ΣΤΟ SITE της αλλά σε επιστολή που στέλνει για άσχετο θέμα σε ΑΛΛΟ SITE.
Κρίνετε μόνοι σας την σοβαρότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται.
Αυστηρά πάνω στο θέμα, νομίζω πως σωστή ήταν η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, ανεξάρτητα αν ισχύει ο κανονισμός ή όχι ο Τσεπαρίνοβ προσβάλλει τη διοργάνωση, οπότε δίκαια του ζητείται να ανακαλέσει.

Ανώνυμος είπε...

όποιος δεν δίνει χειραψία κρίνεται για τους τρόπους του και το ήθος του και την ευγένεια του. Το να τον υποχρεώσει κανείς με την απειλή μηδενισμού είναι κωμικό.
Δηλαδή αν είμαι εγώ παλιάνθρωπος θα μου πουν με το ζόρι να περνάω τις γριές στο δρομό στα φανάρια? έτσι κάπως ακούγεται.

Schrödinger's Cat είπε...

@αριστοτελικός φιλόσοφος
επειδή συμμετείχα με δυο μηνύματα και στη σχετική συζήτηση που γίνεται στο άλλο site και επειδή ήμουν ένας από εκείνους που αντέδρασε στις εκτιμήσεις για κιτρινισμό της chessbase, θα προτιμούσα για λόγους στοιχειώδους κομψότητας να μην γίνεται αναφορά (εν είδει απαντήσεως), για γραφόμενα άλλου ελληνικού site, τα οποία τυχαίνει να μην μας αρέσουν, στο δικό μας blog.
Δεν στέκει και καλά. Γράφεται κάτι κάπου αλλού, έχουμε το βήμα στο «αλλού» για να απαντήσουμε, αλλά απαντάμε εδώ; Έτσι το βλέπω...
Είναι προτιμότερο να απαντήσουμε στον ιντερνετικό χώρο που υπάρχει το επίμαχο σημείο, όταν έχουμε τη δυνατότητα.
Φυσικά το βήμα στο blog είναι πάντα ελεύθερο και αλογόκριτο, τα παραπάνω είναι επιθυμία απλώς...
Ο βασικός φόβος, είναι αισθητικής φύσης: προέρχεται από τον εφιάλτη να καταντήσουμε σαν τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που όποτε θέλει να απαντήσει σε κάτι που τον αφορά, φέρνει τους δικούς του στην εκπομπή του και απαντάει από εκεί, και η ομήγυρις ψέλνει σαν ουράνια χορωδία στο σκοπό του:)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Φαινεται ότι ο Τσεπαρίνοβ όταν δεν δίνει το χέρι του παίζει καλύτερα. Χτες τα είχε πάει μια χαρά μέχρι το 1)...γ5!

καλοπροαίρετος είπε...

Είναι θέμα οπτικής γωνίας…

Κατά μία άλλη θεώρηση, όταν ο Чепаринов δεν δίνει το χέρι του, ο Short θυμάται τον παλιό καλό του [σκακιστικό] εαυτό και τον κάνει αλοιφή για τους κάλους :-D

Ανώνυμος είπε...

Dear All,

I accept the decision of the Appeal Committee and on the name of chess ,the chess fans and showing respect to the opinion of my colleagues would like to state the following:

I apologize officially to Mr. Short, to the Organizing Committee and the sponsors of Corus chess tournament.

I am ready to play the game today at 13’30 and will shake hands with Mr.Short according to the decision of the Appeal Committee.

Best regards,
Ivan Cheparinov

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Dear Cheparinovopoulos
This is not an insult, but I suppose that it was wiser not to accept the decision of Commitee. In that case the outcome will not be so obvious and your hand will not be so tired.

καλοπροαίρετος είπε...

Αποκλειστικό : Η έγγραφη απάντηση του Short στην έγγραφη συγγνώμη του Чепаринов

Λαγωνικό του skakistiko.blogspot.com ξετρύπωσε, και αποκαλύπτει αποκλειστικά για τους επισκέπτες του ιστολογίου, την έγγραφη απάντηση του Short στην έγγραφη συγγνώμη του Чепаринов. Το κείμενο δεν φέρει ημερομηνία και υπογραφή, από τα συμφραζόμενα όμως πιθανολογείται ότι συντάχθηκε χθες μεταξύ 11.00 (ώρα υποβολής της έγγραφης συγγνώμης του βούλγαρου GM) και 13.30 (ώρα έναρξης της επανάληψης της παρτίδας), το δε κομψεπίκομψο «βικτωριανό» στυλ γραφής συντείνει στη γνησιότητα του κειμένου (είναι πασίγνωστο ότι ο κ. Short έχει ευρύτατο λεξιλόγιο και εντυπωσιακή ευγλωττία), το οποίο παρατίθεται ευθύς αμέσως, χωρίς περικοπές και συντμήσεις.

Dear Mr. Cheparinov,

Thank you for your voluntary, spontaneous and cordial apology, which I wholeheartedly and unhesitatingly welcome and accept.

I cannot, and will not, conceal my mighty contentment, for you indisputably and incontrovertibly proved that you, unlike some abhorrent and repugnant FIDE mandarins, are not a dunderhead. Therewithal, I have no sufficient reason to convincingly deny that I glowed with joy by definitively and inarguably confirming my solid faith that you are a self-luminescent personality and you are not a chinless goon nor an obsequious groveller of any pretentious manager who malevolently weaves sinister intrigues and vicious plots at sunless dungeons, as some frivolous hasty pens rushed to accuse you of in the calumnious and defamatory livels they dared to utter.

It is an upmost honour for me to mentally confront at the virtual battlefield of the chessboard a person with dignity, honesty and self-respect, who rectifies an unjustified and unprovoked attitude by offering the offended counterparty a valiant, courageous, manly apology.

And now let us do what we are here for, what we are bountifully rewarded and generously remunerated for, what we are universally renowned and unanimously admired for, and what the enthusiastic audience eagerly awaits: Let us offer a lavish libation to Caissa – let us play chess. Strong, ingenious, breathtaking chess.

May the best win.

Faithfully yours and Gens una sumus,
GM Nigel Short

και για την αντιγραφή
καλοπροαίρετος

Ανώνυμος είπε...

PALIKARIA MIN SFAZESTE KANETE
'FOTINES SKEPSIS,SOFES KINISIS'

Nikolas Kouvakas
www.artchess.info

Ανώνυμος είπε...

Σκακιστής οροθετικός HIV με εκδορές στις παλάμες υποχρεούται σε σύναψη χειραψίας με τον αντίπαλο;
Ερώτηση που μού'ρθε τώρα...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Αν φοράει προφυλακτικό, βεβαίως!
Μη γίνεσαι ρατσιστής...

Elias είπε...

Θυμήθηκα τώρα κάτι παλιά Διασυλλογικά και κάτι αγώνες Κυπέλλου.
Υπήρχε πάντα κάποιος που ποτέ δεν έδινε το χέρι του -ένας μάλιστα έγραφε, από την αρχή της παρτίδας, στο χαρτί τον άσσο δίπλα στ' ονομά του και το μηδέν δίπλα στο όνομα του αντιπάλου, επιδεικτικά!
Υπήρχε πάντα ο Γαμάω-Και-Δέρνω τύπος ("εγώ είμαι ο καλύτερος, εγώ έχω νικήσει τον Τάδε, εγώ έχω τόσο ELO κ.λπ.").
Υπήρχε τέλος και ένας άλλος τύπος ανθρώπου, τον ονομάζω: ο Ήμουν-Μεγάλο-Ταλέντο-Και-Πήγα-Άδικα. Ήταν αυτός που συνέχεια τόνιζε τις παιδικές του επιτυχίες, τα σχόλια που είχε κάποτε κάνει ο Γκεοργκίεφ ή ο Σκέμπρης κ.λπ. γι' αυτόν και ότι θα μπορούσε σήμερα να είχε γίνει γκραν-μαιτρ όμως κάπου στη ζωή του έχασε το τρένο της σκακιστικής αλλαγής.

Τι μιζέρια, Θεέ μου!