Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Imagination in Chess


Imagination in Chess: How to Think Creatively and Avoid Foolish Mistakes του Paata Gaprindashvili, Batsford 2004.

Το βιβλίο περιέχει 756 θέσεις, με τη μορφή ασκήσεων, όπου ο αναγνώστης πρέπει να βρει την καλύτερη συνέχεια και τις κύριες βαριάντες. Το επίπεδο κυμαίνεται από απλώς δύσκολες ως σχεδόν αδύνατες να λυθούν ασκήσεις και απαιτείται τόσο ικανότητα στο τακτικό παιχνίδι, όσο και καλό στρατηγικό αισθητήριο. Οι εκτεταμένες λύσεις βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου. Οι θέσεις είναι ταξινομημένες σε κεφάλαια, που περιέχουν εισαγωγικό κείμενο καθώς και σχήματα για τον τρόπο σκέψης.

Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο που απευθύνεται σε προχωρημένους παίκτες και ΔΕΝ πρόκειται για μια ακόμη άναρχη συλλογή ασκήσεων. Η μέθοδος του συγγραφέα έγκειται στο να προκαλέσει τον αναγνώστη να βρει τις κινήσεις που απαιτεί η θέση και να τις αναλύσει με δημιουργικό τρόπο. Ο Ολλανδός GM Loek Van Wely έγραψε πρόσφατα πως πάρα πολλές από τις θέσεις του βιβλίου στάθηκαν δύσκολες και για τον ίδιο και πως η τόσο η επιλογή, όσο και η ταξινόμηση των θέσεων είναι εξαιρετική. Οι περισσότερες από τις θέσεις είναι τακτικής φύσης, υπάρχει όμως και μεγάλο μέρος ασκήσεων που απαιτούν γενικότερη εκτίμηση αλλά και φαντασία, όπως η παρακάτω:

Kronlack - Kneller, Liepaja 1972

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν (μπορείτε να γράψετε τη λύση στα σχόλια)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον πρόβλημα. Σκέφτηκα
1) τη μεταφορά του βασιλιά στο γ6 και 2) του αξιωματικού στο ε6 (για να ελέγχει και το β3 και το ζ5)
Ο μαύρος για να κρατήσει το β6 θα παίξει Αα5, οπότε ο λευκός παίζει 1.β4 γxb4 2.Αβ3 κλείνοντας τον αξιωματικό και μετά ο μαύρος γίνεται τσουγκτσβανγκ - ο λευκός βασιλιάς είναι στο τετράγωνο του πιονιού ζ.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα η ιδέα του εγκλωβισμού του αξιωματικού του αντιπάλου, σε φινάλε Α. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι την έχω εφαρμόσει και εγώ, στην παρτίδα Χριστοδούλου Παν. – Ιλαντζής, στο Open της Νίκαιας («Τιμή στην Εθνική Αντίσταση») 2006:

Χριστοδούλου Παν. – Ιλαντζής
Νίκαια, 2006
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

46...b5! 47.cxb5 Bb6 48.Kxg7 Kc5 49.Kf6 Kxd5 50.Kf5 Kd4 51.Ke6 Kc5 52.Kf5 d5 53.Ke6 d4 54.Ke5 Kb4 55.Ke4 Kc3 56.Kf3 d3 57.Kg2 d2 58.b4 axb4 59.Kf1 b3 0–1

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον pano,μόνο που ο Α θα παει στο γ2 που είναι πιο γρήγορο(χωρίς να είναι το αλλο λαθος).
Όταν φύγει ο λευκός βασιλίας ο μαύροσ θα παίξει β5,αλλά δεν σώζεται αφού υπάρχει ελεύθερο β και η ιδέα είναι όταν ο βασιλιάς παει στο ε6 ξανά θ6+! Ρθ6,Ρζ7 και το η θα βγει Β.Ο Α θα απομακρυνθεί από τον ελεγχο του θ6 με προόθηση-θυσία του β.