Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Short - Cheparinov

Του Στράτου Γρίβα

Nigel Short - Ivan Cheparinov

Έτυχε να είμαι παρών, σε απόσταση ενός μέτρου, από το τραπέζι που θα διεξαγόταν η παρτίδα Short-Cheparinov και παρακολούθησα από κοντά το όλο σκηνικό. Ο Short ήρθε δίπλα μου και μου είπε ότι η συμπεριφορά του Cheparinov είναι ‘insane’, ενώ ο Boris Gelfand κούνησε το κεφάλι του και μου είπε ‘kindergarten!’.

Στη συνέχεια με βρήκε ο Silvio Danailov και με ρώτησε αν είμαι στην Επιτροπή Ενστάσεων, γιατί ήθελε να μου αναφέρει κάποιες λεπτομέρειες. Του εξήγησα ότι πράγματι είμαι σε Επιτροπή Ενστάσεων, αλλά για ενστάσεις που αφορούν το C’Group.

Σχετική συζήτηση είχε έπειτα και με τον υπεύθυνο της Chessbase.com, Frederic Friedel, ο οποίος παρότι προσωπικός φίλος του Short, δε μπορούσε να πάρει καθαρή θέση και ήταν μάλλον «παγωμένος».

Την επόμενη ημέρα πέρασα από το χώρο των αγώνων, για να «σκοτώσω» κάπως την ώρα μου. Ο Veselin Topalov ήρθε προς το μέρος μου, μου άπλωσε το χέρι του για χειραψία, αλλά πριν προλάβω να τείνω το δικό μου, το σήκωσε και «έστρωσε» τα μαλλιά του! “A new way of handshake!, did you watch the video?” με ρώτησε. Στη συνέχεια στη συζήτηση που ακολούθησε προστέθηκε και ο Danailov. Το πιο αξιοσημείωτο που ειπώθηκε είναι ότι (κατά τον Topalov) ούτε αυτός στις παρτίδες του με τον Kramnik ούτε οι αντίπαλοι του Morozevich (που δεν δίνει σε αρκετούς το χέρι του) δε σκέφτηκαν ποτέ (αμφότεροι) να αξιώσουν τον βαθμό από τον διαιτητή. Ο Topalov θεωρεί τη στάση του Short παιδική και ανήθικη.

Οι προσωπικές μου απόψεις:

Ένας κανονισμός που επιβάλλει το μηδενισμό για μια χειραψία, είναι στη βάση του λανθασμένος. Θα μπορούσα να τον δεχτώ αν απλά είχε ποινές όπως μείωση του προσωπικού χρόνου σκέψης (π.χ 30 λεπτά μείον), αλλά σε καμία περίπτωση το μηδενισμό. Ακόμα δε δέχομαι την έννοια της υποκρισίας που γίνεται διάχυτη από την «υποχρέωση» χειραψίας με ανθρώπους που μπορεί απλά να μισείς ή να σιχαίνεσαι για οποιοδήποτε λόγο. Το γεγονός της υποχρέωσης να αντιμετωπίσεις κάποιον σχετικό αντίπαλο δεν είναι δυνατό να επιβάλλει την υποκριτική χειραψία.

Αυτά που λέγονται για τον Danailov απλά προσβάλλουν την προσωπικότητα του Cheparinov. Ο τελευταίος είναι αρκετά μεγάλος για να αποφασίζει για ποια πράγματα θίγεται ή ποιανού το χέρι επιθυμεί ή δεν επιθυμεί να ακουμπήσει.

Η επιθυμία του Short να απαιτήσει τον βαθμό δεν τον έκανε συμπαθή ούτε στον Kramnik, από την άλλη όμως ήταν φανερό στην Επιτροπή Ενστάσεων ότι δεν ήθελαν να «μειώσουν» τον Ολλανδό Διαιτητή, γι’ αυτό βρήκαν μια λύση που ουσιαστικά «δικαίωνε» και τις δυό πλευρές.
Είναι γεγονός ότι ο πραγματικός ένοχος που επέτρεψε την πραγματοποίηση του όλου σκηνικού είναι το απαράδεκτο site της FIDE. Κάποιοι πρέπει να ειδοποιήσουν τους χειριστές του ότι θα έπρεπε είτε να είναι πιο σοβαροί είτε να πάνε σπίτια τους.

***Ευχαριστούμε για τη συνεργασία - ανταπόκριση τον Στράτο Γρίβα.

3 σχόλια:

καλοπροαίρετος είπε...

Νομικές τυπολατρίες

Ψύχραιμη η θεώρηση και πειστική η τεκμηρίωση του κ. Γρίβα.

Η απόφαση όμως του προεδρείου της FIDE της 25/6/07, η οποία ισχύει, αν δεν ακυρώθηκε, ανακλήθηκε ή τροποποιήθηκε με ίσου κύρους έγγραφο, ορίζει ότι πρέπει η Επιτροπή Δεοντολογίας (έτσι αποδίδεται η Ethics Committee;) και το Συμβούλιο Διαιτησίας (έτσι αποδίδεται το Arbiters’ Council;) να επεξεργαστούν κατευθυντήριες γραμμές για τους παίκτες, θεωρώντας προφανώς δεδομένο ότι η ουσία της απόφασης δεν συζητείται ούτε αμφισβητείται.

Σκέψη :

Το ΔΣ της FIDE, υποθέτω και το προεδρείο της, είναι ανώτερο σώμα από τα δύο παραπάνω, πολύ περισσότερο αν τα μέλη της Ethics Committee και του Arbiters’ Council διορίζονται από το ΔΣ της FIDE (και δεν εκλέγονται π.χ. από τη ΓΣ των χωρών – μελών ή με παρόμοια διαδικασία).

Κατά συνέπεια, η απόφαση του προεδρείου της FIDE επέχει θέση κανονισμού με άμεση ισχύ από τη δημοσίευσή της. Απλώς απομένει η αναλυτική διατύπωσή της από τα δύο παραπάνω σώματα και η συμπερίληψή τους στους αντίστοιχους κανονισμούς τους.

…Εκτός και αν το ΔΣ της FIDE βρει κάποιον εύσχημο τρόπο να «μαζέψει» και μάλιστα το ταχύτερο την απόφαση του προεδρείου της τής 25/6/07.

Από την άλλη, η μπάλλα είναι εδώ και 7 μήνες στο γήπεδο των δύο παραπάνω σωμάτων, που ήδη έχουν ολιγωρήσει αδικαιολόγητα στην υλοποίηση της απόφασης :-D

Απόψεις;

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε αλλά της FIDE δεν της ξέρει τι της γίνεται όπως πάντα.

http://www.fide.com/news.asp?id=1391

Τι λέει εκεί;

Behavioural norms of players in chess events. PB (PRESIDENTIAL BOARD) decision

Υπάρχει κάποια δημοσίευση που αναιρεί την απόφαση;

Γι αυτό πιστεύω σωστά ο καλοπροαίρετος γράφει ότι η απόφαση ισχυ'ει και δεν υπάρχει κάλυψη του διαιτητή, σψστά ενήργησε.

Ανώνυμος είπε...

Περί χειραψίας,..

Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπό που υποτίθεται για λόγους τιμής δεν έδωσε το χέρι του , αλλά για λόγους ευρωτιμής αν του το ζήταγε ο διαιτητής θα το έδινε! Και με έναν άνθρωπο που με δεδομένο τον χαρακτήρα του και την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του ,την είχε στημένη θέλοντας να κάνει ντόρο σε αυτή την παρικμασμένη φάση της καριέρας του,(σας θυμίζω και τον άλλο ντόρο που έκανε στο world cup, επειδή έχασε από κάποιον που άργησε να προσέλθει στον αγώνα rapid, ζητώντας να αλλάξουν οι κανόνες προσέλευσης στο σκάκι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ! προσπαθώντας να διατηρήσει λίγο γόητρο από τον πληγωμένο φλεγματικό βρετανικό εγωισμό του).
Με λίγα λόγια αντί να μάχεστε ποιος από τους δύο "πορωμένους" είχε δύο, μπορείτε απλά να παραδεχθείτε ότι ο πρωταθλητισμός και μάλιστα ο σκληρός πρωταθλητισμός βλάπτει σοβαρά την ηθική και πνευματική διάσταση του παιχνιδιού.
Το άλλο βέβαια που μπορείτε να κάνετε είναι να ψάχνετε για τελείες και κόμματα σε κατάστιχα κανονισμών για το τι είναι ηθικό ! Αν και το δεύτερο μου φαίνεται λίγο κουραστικό. :)