Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Fake Pic


Η φωτογραφία αυτή κυκλοφορεί ευρέως σε ξένα site. Εικονίζει, υποτίθεται, τον Άντολφ Χίτλερ να παίζει σαν φιλαράκι σκάκι με τον... Βλαντιμίρ Λένιν, το 1909 στη Βιέννη. Ύποπτη, πανύποπτη, η φωτογραφία, παρόλα αυτά δημοσιεύεται κάθε φορά φαρδιά πλατιά «ακαχύποπτα», αβασάνιστα και αβάδιστα, χωρίς να έχει προηγηθεί από τον εκάστοτε υπεύθυνο της ιστοσελίδας μια στοιχειώδης μικρή έρευνα για την προέλευσή της και την αυθεντικότητά της (δεν καταπίνονται όλα αμάσητα) και έτσι ο επισκέπτης ενδέχεται να ξεγελαστεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι η γκραβούρα είχε πρωτοδημοσιευτεί στο ακροδεξιό γερμανικό έντυπο (έχει διακοπεί πλέον η κυκλοφορία του) Europa Vorn το 1991 σε άρθρο με τον τίτλο “Ungeist aus der Flasche”. Το άρθρο είναι «γενικότερου ιστορικού περιεχόμενου» και η φωτογραφία απλώς συνοδεύει το (άσχετο, απ' όλες τις πλευρές) κείμενο, χωρίς άλλα στοιχεία.

Το 2006, το ολλανδικό περιοδικό Vrij Nederland, αναδημοσίευσε την εικόνα με πειστική τεχνική τεκμηρίωση δυο σελίδων πως πρόκειται για κατασκευασμένη εικόνα, για μοντάζ. Η εμφάνιση του μπογιατζή της ιστορίας ταιριάζει με εκείνη που είχε γύρω στο 1920 και όχι το 1909, ενώ μόνο του Λένιν ταιριάζει με εκείνη του 1910. Βρέθηκαν και οι τρεις ξεχωριστές φωτογραφίες που συνθέτουν το μοντάζ. Επιπλέον, μια από τις κοπέλες που δούλευε στη φωτοσύνθεση του Europa Vorn είπε πως όλο το προσωπικό του εντύπου γνώριζε πως η γκραβούρα ήταν κατασκευή του Hans Laibach, σλοβενογερμανού ακροδεξιού σκακιστή και τεχνικού του περιοδικού που σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 2001. To βιβλίο Persönlichkeiten und das Schachspiel του B. Rüegsegger αναφέρεται επίσης στην εικόνα, πριν αποδειχθεί το μοντάζ (2000), και την αντιμετωπίζει με επιφύλαξη.
Ανακούφιση...

3 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Γνωστή η περίπτωση. Όπως και η υποτιθέμενη παρτίδα με τη νίκη του Φίσερ επί του Κάρποβ. Η χάλκευση της αλήθειας μέσα από την προπαγάνδιση είναι ίδιον του ολοκληρωτισμού (ενίοτε με προβειά δημοκρατίας).

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν είχα υπόψην μου τον μύθο για τη νίκη του Φίσερ επί του Κάρποβ. Αν δεν βαρύνεστε, πείτε μας δυο λόγια, έχω περιέργεια:)
By the way, τηρουμένων των αναλογιών, ο Φίσερ έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ο Έλβις του σκακιού, και να εμφανιστούν μαρτυρίες ότι ζει και έχει π.χ. κατάστημα με σουβενίρ στην Κρήτη..:)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Απλά κάποια στιγμή στην δεκαετία του 80 κυκλοφόρησε μια παρτίδα όπου υποτίθεται ότι ο Φίσερ λευκός κατατροπώνει τον Κάρποβ σε καμιά τριαντριά κινήσεις, σε μια Ισπανική αν θυμάμαι καλά. Τώρα με βάζετε να σκάψω (με μπουλντόζα) στο αρχείο μου, κάπου την έχω κρατήσει...Το δυστυχές ήταν ότι ο Κάρποβ δεν έπαιζε τότε αυτό το άνοιγμα, ούτε ο Φίσερ είχε επισκεφτεί ποτέ την υποτιθέμενη πόλη όπου έγινε η συνάντηση, κάποια σοβιετική πόλη, Άλμα Άτα ήταν; δε θυμάμαι ρε γμτ. Καλά, θα το ψάξω κάποια στιγμή και θα επανέλθω αν τη βρω.
ΥΓ. Επίσης υπάρχει και μια "παρτίδα" μου όπου φαίνεται να με κερδίζει ο Δεληκανάκης. Μιλάμε δηλαδή για σενάρια Ε.Φ.- ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ!