Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Ίκαρος 2008


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εναρκτήρια εκδήλωση Ίκαρος 2008, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς Άγιος Κήρυκος με το πλοίο «Sardinia Vera». Οι 66 σκακιστές και σκακίστριες που πήραν μέρος στο τουρνουά μπλιτς Μήλον της Έριδος, αλλά και πολλοί ταξιδιώτες, οι οποίοι έπαιξαν μετά το τουρνουά φιλικούς αγώνες, απόλαυσαν ένα πλούσιο σκακιστικό τετράωρο με όμορφες παρτίδες, αρκετή ένταση, αλλά και πολύ κέφι. Από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου όλο το πλοίο ήταν μια πελώρια σκακιέρα! Νικητής αναδείχθηκε ο Ισραηλινός Πόστνι με 9 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες. Τη δεύτερη θέση κατάλαβε ο πολυπρωταθλητής Ελλάδος Χρήστος Μπανίκας με 7,5 και την τρίτη θέση, με τους ίδιους βαθμούς, ο Πολωνός Λουμπζίνσκι. Ακολούθησαν με 6,5 βαθμούς ο Πολωνός Νόβακ και η Ρωσίδα Μίνινα, στην οποία θα προσφερθεί, ως πρώτη σκακίστρια, το Μήλον της Έριδος. Από 6 βαθμούς συγκέντρωσαν οι Αλ. Κουκουφίκης, Ν. Αγγελής, Αλ. Δούνης, Λαγοπάτης, Λαζαρίδης, Π. Μπαλάσκας, ο Φινοκαλιώτης, Μπαρμπαγιάννης και από 5,5 βαθμούς οι Ορνιθόπουλος, Κακκανάς, Ξυλογιαννόπουλος, Ν. Διαμαντόπουλος και Τσιροπούλας.

Ισχυρό το Πρωτάθλημα Αιγαίου
Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σκακιστών και σκακιστριών που βρέθηκαν στην αφετηρία του φετινού Ανοιχτού Πρωταθλήματος Αιγαίου, στο επιβλητικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Αγωνίζονται 150 παίκτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και 11 ξένες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία και Σλοβενία. Το φετινό τουρνουά είναι από τα ισχυρότερα στην ιστορία του θεσμού. Οι 80 από τους συμμετέχοντες έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης και από αυτούς οι 16 κατέχουν διεθνή τίτλο (4 GΜ, 7 ΙΜ, 4 WGΜ, 1 WFΜ). Ιδιαίτερο χρώμα προσδίδει η μεγάλη συμμετοχή νεαρών σκακιστών και σκακιστριών από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Παναγιώτης Τσαρνάς, ο οποίος καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και τους ευχήθηκε καλούς αγώνες και ευχάριστη διαμονή. Οι αγώνες διεξάγονται καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουλίου.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.chess.gr/ikaros

1 σχόλιο:

Schrödinger's Cat είπε...

Επιτυχία σε όλα τα επίπεδα σημείωσαν οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2008», οι οποίες κορυφώθηκαν στον Άγιο Κήρυκο με τη διεξαγωγή του Ανοιχτού Πρωταθλήματος Αιγαίου.Η φετινή ήταν η 31η διοργάνωση και παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος είναι πολύ φορτωμένος αγωνιστικά (προηγήθηκαν τα Πανελλήνια Νεανικά, το Διασυλλογικό Κύπελλο και η Α΄ Εθνική, ταυτόχρονα γίνονταν άλλο διεθνές τουρνουά στη Χαλκιδική και αμέσως μετά άρχιζαν άλλα δύο, τη Λέσβο και στην Κρήτη), η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Αγωνίστηκαν 150 παίκτες από 13 χώρες, ενώ εκπροσωπήθηκαν 52 Ελληνικά σκακιστικά σωματεία! 80 σκακιστές είχαν διεθνή βαθμό αξιολόγησης και εξ αυτών οι 16 κατείχαν διεθνή τίτλο (4 γκραν μετρ, 4 γκραν μετρ γυναικών, 7 διεθνείς μετρ, 1 μετρ ΦΙΝΤΕ γυναικών). Το ένα τρίτο των παικτών ήταν έφηβοι και το φάσμα ηλικιών επεκτείνονταν από τα 8 έως τα 79 έτη!

Πρώτος ο Μπανίκας
Ύστερα από πολλά χρόνια επικράτησης ξένων παικτών φέτος χειροκροτήσαμε στην πρώτη θέση τον Έλληνα πολυπρωταθλητή Χρήστο Μπανίκα. Συγκέντρωσε 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες, όσους και ο Σέρβος Μάρκους, ο οποίος υστερούσε στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας και περιορίστηκε στην 2η θέση. Ακολούθησαν με 7 βαθμούς ο Ισραηλινός Πόσντι, οι Γερμανοί Χένριτς και Σιέμπρεχτ και ο Μαυροβούνιος Λέκιτς.Από 6,5 βαθμούς συγκέντρωσαν οι Σνάιντερ (Ουκρανία), Λουμπζίνσκι (Πολωνία), Νικόλοβ (Βουλγαρία), Κοστιούκοβα (Ουκρανία – 1η σκακίστρια), Μελίνκοβα (Ρωσία – 2η), Ζακουρντιάεβα (Ρωσία – 3η), Σρέμπριντς (Σλοβενία - 4η), Δούνης (2ος Έλληνας), και Μπαρμπαγιάννης (3ος Έλληνας). Πρώτη Ελληνίδα με 5,5 βαθμούς αναδείχθηκε η Μ. Παγκαλή. Μεταξύ των βετεράνων διακρίθηκαν ο Δανός Μπρινκ Κλάουζεν (6 βαθμοί), ο Ι. Σταματόπολυλος (6) και ο Π. Μπαλάσκας (5,5). Καλύτεροι νέοι κάτω των 20 ετών ήταν ο Πολωνός Λουμπζίνσκι (6,5 βαθμοί), η Ρωσίδα Μίνινα (5,5) και ο Καπογιαννάτος (5). Καλύτεροι κάτω των 18 οι Τσιροπούλας, Β. Μπάμπος (από 5,5), Ξυλογιαννόπουλος, Καραουλάνης, Μπλατσή και Αγγελή (από 5). Στους κάτω των 16 ξεχώρισαν οι Δούνης, Μπαρμπαγιάννης (από 6,5), Κώστας (6), Αγγελής (5), Κορώνας και Κοντογιάννη (από 5). Πρώτοι κάτω των 14 οι Μπουτσιούκης, (5,5) Καραπιπέρης, Δουλίδης (από 4,5) και πρώτοι κάτω των 12 οι Τόμπρος (5,5), Κοντογιάννης (4,5), Τσουκαράκη (4), Χαλιορής (3,5), Βλάχου, Δούνη, Πρόκος και Ραχμανίδης (από 3). Στην κατηγορία κάτω των 10 ετών ξεχώρισαν οι Δρακόπουλος (4), Ειρ. Λιάπη (3,5), Τσαματσούλης και Τσιαμαντάνη (από 3). Στην κατηγορία κάτω των 8 ετών πρώτευσε ο Ανδρεαδάκης με 2,5 βαθμούς.Πρωταθλητής Αιγαίου αναδείχθηκε ο Αλ. Κουκουφίκης με 6 βαθμούς. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι Δ. Καπαγιαννίδης (5,5), Ν. Ξενάκης και Γ. Τέσκος (από 5). Πρωταθλήτρια Αιγαίου είναι η Ειρ. Φραγκιαδάκη με 3. Στην επόμενη θέση ισοβάθμησαν η Μ. Κεφάλου, Α. Σιάκα και Στ. Κούβαρη με 2,5 βαθμούς. Καλύτεροι Αιγαιοπελαγίτες έφηβοι αναδείχθηκαν οι Δουλίδης (4,5 βαθμοί), Γιαλιάς (4), Χαλιορής και Στ. Κέφαλος (από 3,5).
Κρατική αδιαφορία
Το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου και τις παράλληλες εκδηλώσεις «Ίκαρος» διοργάνωσαν ο Δήμος Αγίου Κηρύκου και ο Σκακιστικός ΄Όμιλος Ικαρίας. Τρανταχτή ήταν η απουσία οποιασδήποτε κρατικής επιχορήγησης, αλλά και οποιασδήποτε ηθικής στήριξης από την επίσημη πολιτεία. Οι σκακιστές απευθύνθηκαν ακόμα και στον πρωθυπουργό, για να προτρέψει την αθλητική ηγεσία, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στην αδιαφορία και του πρωθυπουργού ή αν δεν εισακούονται οι πρωθυπουργικές παραινέσεις... Ύστερα μάλιστα από την έκκληση των σκακιστών προς τον πρωθυπουργό. για ηθική και υλική στήριξη των εκδηλώσεων. μόνον ως προκλητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του υφυπουργού Αιγαίου, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι τις 4 τελευταίες ημέρες των αγώνων βρίσκονταν στην Ικαρία, όχι μόνον δεν παραβρέθηκε στην τελετή λήξης, αλλά απαξίωσε να επισκεφθεί έστω και για λίγα λεπτά τον αγωνιστικό χώρο, τιμώντας τους 150 Έλληνες και ξένους σκακιστές που συμμετείχαν στην κορυφαία σκακιστική εκδήλωση του Αιγαίου. Μια εκδήλωση που προβάλει την Ικαρία, το Αρχιπέλαγος, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι την αξία της εκδήλωσης την είχε αναγνωρίσει πρώτος ο αείμνηστος υπουργός Αιγαίου Γεώργιος Μισαηλίδης και την υποστήριζε με την προσωπική του παρουσία, με υλική βοήθεια και με κάθε πρόσφορο μέσον!
Τελετή λήξης
Λιτή, αλλά σε εγκάρδιο κλίμα ήταν η τελετή λήξης των αγώνων. Ο Έπαρχος Ικαρίας Νίκος Ροζίνος, ο Δήμαρχος Αγίου Κηρύκου Σπύρος Τέσκος, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσαρνάς και εκπρόσωποι σκακιστικών σωματείων απένειμαν τα κύπελλα και τα μετάλλια στους παίκτες που διακρίθηκαν. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία του νικητή των αγώνων με τον Δήμαρχο. Ο Χρήστος Μπανίκας, αφού χαρακτήρισε τους αγώνες της Ικαρίας «σταθερή αξία», ανέφερε ότι πρωτοήλθε σε ηλικία 12 ετών και ότι από τότε αγωνίζεται τακτικά. Διηγήθηκε όμορφες στιγμές αυτής της περιόδου, αλλά και ιδιαίτερα δύσκολες, όπως ήταν η καταστρεπτική πυρκαγιά του 1993 που κόστισε τις ζωές 13 ανθρώπων και που για την κατάσβεσή της είχαν πρωτοστατήσει πολλοί σκακιστές. Ο κ. Τέσκος, αφού τον συνεχάρη, επισήμανε την αγάπη με την οποία αγκαλιάζει ο Δήμος τις εκδηλώσεις, αλλά και την ανάγκη για οικονομική βοήθεια από την Νομαρχία Σάμου, καθώς και από κρατικούς φορείς. Στον αποχαιρετισμό μεταξύ διοργανωτών και παικτών κυριάρχησε ξανά η φράση: «του χρόνου πάλι εδώ»!

(δελτίο Τύπου)