Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Διασυλλογικό Α' Εθνικής


Ξεκίνησε το 36ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, το οποίο διεξάγεται στο Athos Palace του ξενοδοχειακού συγκροτήματος G-Hotels στην Καλλιθέα Χαλκιδικής από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου 2008, με την οργανωτική ευθύνη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και του Α.Μ.Ο. ΓΑΛΑΞΙΑΣ Θεσσαλονίκης.
Αγωνίζονται 20 ομάδες με Ελβετικό σύστημα 7 γύρων.
- Για να δείτε ζωντανές παρτίδες πατήστε εδώ
- Για να δείτε τη σχετική σελίδα πατήστε εδώ

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται ρε παιδιά; Στην Α' Εθνική παιζει βασικός αδιαβάθμητος μπαμπάς;

Emmanuel Manolas είπε...

Χρόνια πολλά Γάτε του Στρέντιγκερ!
Να τα εκατοστήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Αδιαβάθμητος μπαμπάς κάλα είναι, μη δούμε και βαλσαμωμένο παππού (...έλα στον παππού ) να παίζει σε λίγο καίρο.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις μπήκα στη σχετική ιστοσελίδα για να παρακολουθήσω τις παρτίδες του "μεγάλου" ντέρμπι για το πρωτάθλημα, ανάμεσα στις ομάδες της Καβάλας και των Χανίων, μια ώρα μετά την επίσημη έναρξη των αγώνων. Στις τρεις πρώτες (ακριβοπληρωμένες) σκακιέρες είχαν γίνει ισοπαλίες σε 10, 13 και 10 κινήσεις αντίστοιχα.
Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο που διεξάγεται το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής; Οι νέες μετατροπές των κανονισμών, με τις οποίες η ΕΣΟ από το 2009 θα αποζημιώνει οικονομικά μόνο τις 10 πρώτες ομάδες της κατάταξης, αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού σκακιού; Αν παρόμοια φαινόμενα εμφανιστούν και του χρόνου, αυτό θα σημαίνει ότι σημαντικό τμήμα της επιχοράγησης της ΕΣΟ θα κατευθύνεται σε συλλόγους που εφαρμόζουν πρακτικές όπως αυτή και συχνά σε παίκτες άλλων χωρών, οι οποίοι είναι αμφίβολο τι προσφέρουν στο ελληνικό σκάκι. (Τώρα, τουλάχιστον, η επιχορήγηση των συλλόγων γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια και όχι αποτελεσμάτων.) Επιπλέον, δημιουργούνται προϋποθέσεις και για "στημένα" αποτελέσματα πέραν των σύντομων ισοπαλιών.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι το φίδι από την τρύπα πρέπει να το βγάλουν οι πίσω σκακιέρες. Φαντάζεστε να κριθούν όλα από το αποτέλεσμα της 12ης σκακιέρας; Σα πολύ άγχος τα φορτώνουν τα 12χρονα όταν έμπειροι GM δε ρισκάρουν τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος δεν εχει δει ντερμπι α΄εθνικης να κρινεται σε στησιματα παγκορασιδων, οπου η μια στηνει κομματι η άλλη απαντα με στησιμο νταμας κ.ο.κ. δεν εχει δει τιποτα στη ζωη του. Για αυτο το λογο πρεπει να προβλεφθει στον κανονισμο η δυνατοτητα αν οι αντιπαλοι ειναι πανω από 2500 και οι δύο να συμφωνειται ισοπαλια και χωρις αγωνα, για να γλιτωνουν και την προσελευση στον χωρο των αγωνων.

Ανώνυμος είπε...

Η Καβάλα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά πράγματα. Μακάρι να την μιμηθούν και άλλοι ελληνικοί Δήμοι σε οποιοδήποτε κομμάτι του αθλητισμού.
Σαραβάκος

trandism είπε...

Όντως πρέπει να τη μιμηθούν
Προτείνω άπαικτα ισόπαλα ντέρμπι βάζελοι εναντίον γαύρων στη μπάλα..

Θα γλιτώσουμε και τα επεισόδια..

Michelangelo είπε...

Θα ήθελα με τη σειρά μου να συμμεριστώ τους προβληματισμούς του Ηλία, πάλαι ποτέ συμπαίκτη επί σειρά ετών και καλού φίλου (Παρενθεση νοσταλγική: ακόμη θυμάμαι την πρώτη, τυχαία η αλήθεια είναι συνάντηση μας, όταν εγώ, αυτός και ένας πιτσιρίκος από Θεσσαλονίκη που έμελλε αργότερα να γίνει αδερφικός φίλος μοιραζόμασταν το ίδιο δωμάτιο στο θρυλικό ξενοδοχείο "Κάισσα" των Αφών Μαμουλάκη στο Πάνορμο της Κρήτης το καλοκαίρι του 1989. Ήταν τελικά Ελλάδος προεφήβων -16, όταν δεν υπήρχε ακόμα η κατηγοριοποίηση ανά διετία (χωρίς να μέμφομαι την κατοπινή μαζικοποίηση του αθλήματος, απλά τότε ήταν ήδη ένας μικρός σκακιστικός άθλος η συμμετοχή και μόνο σε τελικά Ελλάδος) και όταν ακόμα υπήρχαν φλιπεράκια. Ο Ηλίας σηκωνόταν αξημέρωτα να συγγράψει (κάθε μέρα 6 ώρα ήταν στο πόδι)ενώ εμείς, αμούστακα αγόρια ακόμη, απολαμβάναμε τις πρώτες διακοπές μας σε ξενοδοχείο με πισίνα άνευ κηδεμόνων...O tempora, o mores...Κλείσιμο νοσταλγικής παρένθεσης). Νομίζω ότι το νέο σύστημα διεξαγωγής του φετινού διασυλλογικού δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς(και πιστέψτε με έχω συμμετάσχει σε πολλά για να μπορώ να κρίνω). Πέραν των προσυμφωνημένων ισοπαλιών μεταξύ των πλέον ισχυρών, γεγονός ως ένα βαθμό αναπόφευκτο δεδομένου, ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βιοπορίζονται εν μέρει ή και εξ ολοκλήρου από το ευγενές μας άθλημα, άρα η Ελοθηρία έχει γι' αυτούς άλλες προτεραιότητες σε σύγκριση με τους ερασιτέχνες, θα ήθελα να εστιάσω σε δύο έτερα σημεία προβληματισμού. 1) Η ψυχοσωματική επιβάρυνση των νεαρών- πόσο δε μάλλον των λιλιπούτειων- σκακιστών που συμπληρώνουν μετά το πέρας του 7ου γύρου 16 παρτίδες σερί συμπεριλαμβανομένων των νεανικών και μάλιστα με πολλούς εμβόλιμους γύρους. Ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων σκακιστικών μαραθωνίων η σωματική κόπωση οδηγεί σταδιακά σε μια φθίνουσα ποιότητα του παιχνιδιού είναι αναμενόμενο και αναπόφευκτα αντανακλά και στο επίπεδο του διασυλλογικού (Φυσικά το κρίσιμο ερώτημα παραμένει ποιό σκοπό ακριβώς εξυπηρετεί η παρουσία τους στο πρωτάθλημα,τη στιγμή που ένα αναβαθμισμένο διασυλλογικό πρωτάθλημα νέων σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των σκακιερών σε 8 "ανδρικών", όπως σε κάθε σκακιστικά αναπτυγμένη χώρα (έχω παίξει χρόνια στη Γερμανία με αυτό το σύστημα, το οποίο μάλιστα δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή γυναικών ή φερέλπιδων εφήβων) είναι μία τουλάχιστον συζητήσιμη εναλλακτική πρόταση. 2) Εκείνο που ωστόσο θεωρώ ως ύστατη υποβάθμιση του παιχνιδιού καθευατού, τολμώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό πράξη σκακιστικής αναξιοπρέπειας είναι ο κατά τη διάρκεια του διασυλλογικού παρατηρηθής και προς το τέλος με γεωμετρική σχεδόν πρόοδο αυξανόμενος αριθμών των κενών σκακιερών σε πλήθος ομάδων. Είναι ένα γεγονός που αν μη τι άλλο πρέπει να προβληματίσει, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται βαρύτερες ποινές πέραν της αφαίρεσης μισού βαθμού ανά κενή. Οι αδιαβάθμητοι πατεράδες τουλάχιστον πέφτουν μαχόμενοι...

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ήθελα να πω κι εγώ - κενές σκακιέρες στην Α' Εθνική? Και τόσες πολλές? Ξεφτίλα...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΕΝΕΣ[ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ]ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Η' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΩΔΙΑ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ.ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΣ Μ'ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ

Michelangelo είπε...

Η πάγια και πολλάκις δημόσια εκφρασθείσα άποψη μου είναι (και ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες ενέχονται στο σύστημα διεξαγωγής καθευατό -και είναι σίγουρα πολλές) ότι σωματείο που θεωρεί το όλο εγχείρημα Α' Εθνική οικονομικά ασύμφορο καλύτερα θα κάνει να μη συμμετάσχει εξαρχής στους αγώνες. Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας (και δή ο σκακιστής) είναι όν ματαιόδοξο και ζεί μονάχα για την ώρα και τη στιγμή που θα μπορέσει να βροντοφωνάξει "ήμουν κι εγώ εκεί" (Dabei sein ist alles, όπως θα έλεγε ο Γερμανός). Όταν όμως για τα μικρομεσαία σωματεία (την παρουσία των οποίων να υπερθεματίσω ότι θεωρώ απαρέγκλητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή ενός υγιούς πρωταθλήματος Α' Εθνικής και όχι μονάχα για τους προφανείς λόγους σκακιστικής αποκέντρωσης) ενίοτε οι μύχιες (αν και κατά βάση ανεδαφικές) ελπίδες αποδεικνύονται πολύ σύντομα φρούδες και το όνειρο μετατρέπεται σταδιακά σε εφιάλτη (συμβαίνει συχνά αυτό, δείτε ταινίες με το Βέγγο για να καταλάβετε τι εννοώ), θα πρέπει να νιώθουν το βάρος της συναίσθησης και να επιδεικνύουν αν μη τι άλλο τον ελάχιστο σκακιστικό αυτοσεβασμό. Πρόκειται για θέμα ατομικής, αλλά κατ' επέκταση και ομαδικής ηθικής αξιοπρέπειας. Ας μην ανακαλέσω στη μνήμη ανενεργό σκακιστή που συνήθιζε να συμμετάσχει σε διεθνή τουρνουά, αποχωρώντας κατ' επανάληψη μετά τους πρώτους γύρους επειδή είχε ήδη απωλέσει τις ελπίδες του για διάκριση. Εγω λέω: Όποιος δεν αντέχει το (σκακιστικό) ξύλο να κάθεται εξαρχής σπίτι του. Το φαινόμενο με τις κατά συρροή κενές (εγώ μετράω συνολικά 8 περιπτώσεις -ας με διορθώσει κάποιος αν σφάλλω) αν (για να μη φανώ δογματικός) δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας είναι ηθικά κολάσιμο και κατά τη γνώμη μου οι ιθύνοντες θα έπρεπε να τηρήσουν αυστηρότερη στάση λαμβάνοντας τα δέοντα πειθαρχικά μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

Τα μόνα που βρίσκω εγώ ηθικά κολάσιμα είναι:

ι) να κάνουν οι GM άπαικτες νουλες και να ρίχνουν όλο το φορτίο στους πιτσιρικάδες

ιι) να κληρονομούν στις νεώτερες γενιές την ΕΛΟμανία τους ακόμα και από τη θέση του προπονητή

ιιι) να προτρέπουν νέους σε ηλίκια παίκτες να δέχονται νούλα ακόμα κι αν αυτοί νοιώθουν ότι θέλουν να παίξουν τη θέση που έχουν βγάλει "για το καλό της ομάδας"

Ανώνυμος είπε...

και κατι πολυ σημαντικοτερο: Συγχαρητηρια στο αθηναϊκό σκακι για την ανοδο που παρουσιαζει τα τελευταια χρονοα σε σχεση με τις ομαδες της επαρχιας, ήτοι της Καβαλας, των Χανιων αλλα και της θεσσαλονικης.

Υ.Γ. Καποιοι εισπράττουν πολλα αλλα περιεργως τα επενδυουν φαινεται.....

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΩ MICHELANGELO,ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΤΟ Α'ΕΘΝΙΚΗΣ,ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ.ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ.ΚΑΤΑ Τ'ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΑ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ.ΟΙ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΗΣ Θ'ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τις κενές, σε μια τουλάχιστον περίπτωση (Συκιές), οφειλόταν σε λόγους ανωτέρας βίας. Τουλάχιστον έτσι δήλωναν, ταπεινά κι ευγενικά, οι υπεύθυνοι αυτού του σωματείου και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνειά τους.
Οι άνθρωποι υπόφεραν στην κυριολεξία από αυτή την κατάσταση (ηθικά και αγωνιστικά) και δε βλέπω για ποιο λόγο θα έπρεπε, επιπλέον, να τους κόψουμε και το κεφάλι...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι ο αδιαβάθμητος μπαμπάς που είναι βασικός;
Εγώ δεν τον βρίσκω - μήπως υπάρχει πρόβλημα με κάποιον από τους τρεις αυτούς όρους;

Inspirus είπε...

@ ακούγοντας:

Όντως, το σχόλιο του 1ου ανώνυμου ήταν άστοχο και άδικο. Ο σχολιαστής προφανώς αναφερόταν στον Κο Νίκο Στρατηγάκη (Σ.Ο. Ηρακλείου) που αγωνίστηκε ΜΟΝΟΝ την 1η ημέρα, στην 5η σκακιέρα, προκειμένου να καλύψει την (προσωρινή) απουσία του παίκτη της 5ης σκακιέρας της ομάδας του.
Ο κ. Στρατηγάκης είναι αξιόλογος και καταρτισμένος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, από τους παράγοντες που τιμούν το ελληνικό σκάκι.

trandism είπε...

@ακούγοντας..

Εγώ ήμουν ο δεύτερος ανώνυμος με τους 3 "όρους" (sic) και φυσικά δεν έχω πρόβλημα με τους αδιαβάθμητους μπαμπάδες - αν και γενικά προτιμώ τις μαμάδες. Η βαρεμάρα μου να κάνω login έφταιξε για την παρεξήγηση.. Οι άλλοι ανώνυμοι πιο πάνω στο thread είναι άλλοι άνθρωποι..

Επίμενω πάντως στα 3 σημεία που επεσήμανα.. Δεν ξέρω αν οι νεολαίοι της Καβάλας είναι τόσο ταλαντούχοι όπως λέτε, ελπίζω πάντως στο διασυλλογικό του 2025 να μην κάνουν άπαικτες νούλες.. Το άλλο που ελπίζω είναι να μην εξαφανιστούν από την πιάτσα μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις..

Όσο για τις Συκιές, επειδή έχω προσωπική εμπειρία από ένα διασυλλογικό προ αμνημονεύτων χρόνων στη Β' Εθνική, μου είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε σχέση με αυτά τα θέματα παρότι είχαν γίνει διάφορα επεισόδια τότε..

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τις ήττες άνευ αγώνος δεν είναι αμελητέο. Πάντα υπάρχουν εξηγήσεις και αρκετές φορές εξαιρετικές δικαιολογίες. Από την άλλη πλευρά, πως μπορούμε να ζητάμε σοβαρή αντιμετώπιση από το επίσημο κράτος και αύξηση της επιχορήγησης της ΕΣΟ, όταν έχουμε αποτελέσματα Α΄ Εθνικής χωρίς αγώνα; Το γεγονός και μόνο της ύπαρξης παρόμοιων φαινομένων δείχνει ότι η Α΄Εθνική χρειάζεται αναμόρφωση.
Κατά τη γνώμη μου, το καινούριο σύστημα που αποφασίστηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ (όχι Γενική Συνέλευση) δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις σημερινές ανάγκες του ελληνικού σκακιού. Και δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι τα περισσότερα μέλη της διοικούσας παράταξης στο ΔΣ προέρχονται από ομάδες που είναι στην Α΄ Εθνική, δηλαδή κάθε άλλο παρά εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά το σύνολο των σωματείων-μελών της ΕΣΟ.
Παρεμπιπτόντως, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το ιστορικό σωματείο του Σ.Ο.Καλλιθέας αποφάσισε να μην συμμετάσχει και το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής έγινε "κολοβό". Σε πόσα άλλα αθλήματα υπάρχουν τέτοια φαινόμενα; Μετά από αυτό, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η πίεση που ασκείται στο κράτος με την αναστολή της Α΄ Εθνικής προκειμένου να διεκδικηθεί μεγαλύτερη επιχορήγηση (έτσι έγινε το 2007);
Συνολικά, πολλά από τα προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας που εμφανίζονται στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΣΟ (σύντομες ισοπαλίες, προσυμφωνημένα αποτελέσματα, άνευ αγώνος, προκρίσεις σε νεανικά πρωταθλήματα παιδιών που έχουν αποκλειστεί ή δεν έχουν καν συμμετάσχει σε προκριματικούς αγώνες, κλπ.) δείχνουν ότι πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε λύσεις στον σκακιστικό χώρο και ύστερα να παραπονεθούμε ότι διάφορα άλλα προβλήματα οφείλονται στην ανεπαρκή αναγνώριση που έχει το σκάκι από το κράτος. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, απαιτείται να αναγνωρίσουμε αυτά τα προβλήματα και να τα καταγράψουμε στο πραγματικό εύρος τους -όχι να τα δικαιολογήσουμε.
Οι δικαιολογίες συνήθως περιορίζονται σε ενδιάμεσες αιτιάσεις, π.χ. τις συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν στην εμφάνιση του φαινομένου (σύντομες ισοπαλίες, άνευ αγώνες, κλπ.). Οι πραγματικές αιτιολογίες χρειάζεται να αναζητηθούν στον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Οι λύσεις που θα έχουν ρεαλιστικές ελπίδες μακροπρόθεσμης επιτυχίας χρειάζεται να προκύπτουν από προβληματισμό σε σχέση με τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και όχι με τις περιστασιακές συνθήκες.
ΥΓ.: Ελπίζω ότι καθίσταται προφανές από τα παραπάνω πως οποιαδήποτε κριτική δεν γίνεται προσωπικά προς τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτά τα φαινόμενα -αυτά τα άτομα (και οι ομάδες τους) συχνά είναι θύματα των συνθηκών που έχουν δημιουργήσει όσοι θεσμοί λειτουργούν με προβληματικό τρόπο.

Michelangelo είπε...

@ inspirus:

Δεν είχα σκοπό να ξαναγράψω (καθώς εδώ θα είμαστε και του χρόνου να γράφουμε τα ίδια και πιό πικάντικα πολύ φοβάμαι), αλλά επειδή απεχθάνομαι την παραπληροφόρηση, οφείλω να σημειώσω ότι ο Κος Στρατηγάκης (τον οποίο προσωπικά δε γνωρίζω και καλοπροαίρετα δέχομαι όλα τα επαινετικά σχόλια που του κάνει ο inspirus) δεν έπαιξε όπως εμφατικά σημειώνεται ΜΟΝΟ στον πρώτο, αλλά και στο δεύτερο γύρο. Αυτό μονάχα προς αποκατάσταση της αλήθειας. Το συγκεκριμένο θέμα χρήζει σίγουρα λεπτών χειρισμών. Τολμώ να πώ ωστόσο, ότι το δημοκρατικά αναφαίρετο δικαίωμα στη συμμετοχή δε θα έπρεπε κατ' εμέ να νομιμοποιεί ταυτόχρονα και την υποβάθμιση της στάθμης του ποιοτικού επιπέδου (με δεδομένο ότι οποιαδήποτε 5η σκακιέρα Β' Τοπικής παίζει πιθανότατα καλύτερα από τον Κο Στρατηγάκη, κρίνοντας πάντα από τις παρτίδες του). Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δε μέμφομαι τον άνθρωπο, δεν είναι υποχρέωση του να παίζει καλύτερα, καθώς προφανώς κλήθηκε να σώσει μια κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν παρτίδες όπως αυτές είναι δυνατόν να αντιπροσωπεύουν το αγωνιστικό επίπεδο του κατ' ευφημισμόν ισχυρότερου σκακιστικού πρωταθλήματος της χώρας. Είναι σα να μου δίνεται Wild Card na συμμετάσχω στο Wibledon με αντίπαλο το Federer, δε θα μιλάγαμε για παρωδία τότε? Το πρόβλημα της αναβάθμισης του διασυλλογικού είναι σύνθετο και δε λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ένα είναι σίγουρο: οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε κάθε περίπτωση στα δικά μου μάτια το έχουν υποβαθμίσει πλήρως, ενώ αναδεικνύουν ακόμη και θεμελιώδη προβλήματα, όπως π.χ. αδυναμία πλήρους στελέχωσης από πολλές ομάδες.

Ανώνυμος είπε...

homo sapiens - Νεάντερταλ 6 – 0

«Βλέπεις το γονίδιο του σκακιστή – παράγοντα είναι αλάνθαστο όταν οδηγεί στον δρόμο σταδιακής εξαφάνισης του είδους. Γι αυτό άλλωστε , έχουμε μείνει και τόσο λίγοι.»

Iσως αυτοί που παρακολουθούν από παλιά τα σκακιστικά forums θυμηθούν κάποια παλαιότερα αποσπάσματα τα οποία όσο περνά ο καιρός μου φαίνονται και ποιό επίκαιρα!!!

Άλλωστε ο ίδιος συντάκτης τότε έλεγε
«Να μας έχει ο θεός γερούς και να τα ξαναπούμε μετά δέκα χρόνια (γύρω στο 2017!!) έστω και από μακριά και πιστεύω να εμφανιστούν στην Ελλάδα σκακιστοπαράγοντες με το γονίδιο του Homo Sapiens και όχι του Νεάντερταλ >>

Εγώ λοιπόν συμπληρώνω
Οσο περνά ο καιρός θα λέμε "και μη χειρότερα"

Kostas Oreopoulos είπε...

Τρέμω στην ιδέα του πρωταθλήματος με 34 ομάδες. Απο όπου και να το πιάσεις είναι απελπισία.
Δυναμικότητα? Κούραση? Σκοπιμότητα?

Πάντως τόσο κουρασμένος έχω να νιώσω πολύ καιρό. Μετά τον τελευταίο διπλό + πρωινό γύρο + απονομές + επιστροφή έχω απίστευτο πονοκέφαλο.

Και ρωτάω. Που θα βρεθούν 34 12χρονοι 14χρονοι 16χρονες!!! κλπ κλπ. 34 16χρονες? Καλά πάμε καλά? Απλά δεν υπάρχουν και μάλιστα σε διαφορετικούς συλλόγους.

Unknown είπε...

Ως προς την κούραση κλπ να συμφωνήσω 100% με τον Κώστα Ωρ. (και εσύ πήγες κι ήλθες μόνο μέχρι τη Σαλονίκη....) -- φαντάσου να ήσουν οργανωτής ή διαιτήτής των αγώνων... Δεν είναι περίεργο όμως, αφού από την Κυριακή το απόγευμα μέχρι την Πέμπτη το πρωί παιζόταν σκάκι 10 ώρες την ημέρα (με εξαίρεση το πρωί της Τρίτης) -- και μάλιστα με χρόνο σκέψης κατάλληλο για τουρνουά GM (κρίμα που πολλοί GM προτιμούσαν να μη ρισκάρουν με τους απέναντι GM). Εϊναι χρήσιμοι όμως, για να εξουδετερώνουν τους GM των άλλων ώστε να παίζεται ο αγώνας στις "ερασιτεχνικές" και στις "αναπτυξιακές"...

Στην αναφορά του Ηλία Κουρκ. για τη χρονιά που δεν αγωνίστηκε η Καλλιθέα, να θυμίσω απλώς ότι ήταν μια αφελής πράξη διαμαρτυρίας επειδή η διοργάνωση δεν μας κάλυπτε τρία δίκλινα αντί για δύο δίκλινα (και έπρεπε να ανακατέψουμε τα αγόρια με τα κορίτσια μας)... Από τότε έγιναν και άλλα "κουτσά" πρωταθλήματα όπου η απουσία των ομάδων ήταν γνωστή από πολύ νωρίτερα.

Πολλά ενδιαφέροντα δείχνει ο τελικός πίνακας βαθμολογίας. Ένα παράδειγμα (υπάρχουν πολλά): Μόνο μια αθηναϊκή ομάδα στις δέκα πρώτες. Ίσως θα πρέπει πλέον οι αρμόδιοι να διεκδικήσουν για την Αττική καθεστώς υπανάπτυκτης περιοχής και αναπτυξιακούς πόρους. Ως προς τα διασυλλογικά τουλάχιστον, η περιοχή είναι προφανώς σκακιστικά υπανάπτυκτη, αλλά επειδή ίσως ενδιαφέρει πληθυσμιακά, ακόμη και αν μείνει χωρίς ομάδα στην Α' Εθνική, με κάποια στοργή ίσως ανακάμψει...

Και μια τελευταία παρατήρηση "επί προσωπικού". Δεν ασχολούμαι με τα διοικητικά της ΕΣΟ εδώ και μια τετραετία πια, (αντίστοιχα της ΕΣΣΝΑ εδώ και τρία χρόνια και της Καλλιθέας από την Πρωτοχρονιά και μετά) --στη Χαλκιδική πήγα με δικά μου έξοδα ως δημοσιογράφος και, επικουρικά, παίκτης του ΣΟ Καλλιθέας. Συνεπώς μπορώ να διαβεβαιώσω ότι, παρά τα θρυλούμενα, τουλάχιστον για το φετινό πρωτάθλημα δεν "φταίει ο Δρεπανιώτης".

Ανώνυμος είπε...

Επι προσωπικου
Πραγματι επαιξα στους δυο πρωτους γυρους μονο και μονο επειδη ο παικτης που κληθηκα να αντικαταστησω χρειαστηκε 20 ώρες ταξιδι για να είναι παρων στο χωρο των αγωνων στον 3ο γυρο δεκαπεντε λεπτα πριν την εναρξη του ματς κουρασμενος και νηστικος όπως εφθασε και η υπολοιπη αποστολη την προηγουμενη ημερα.

Η συμμετοχη μου- για λογους ανωτερας βιας- και μαθηματικα αν το δουμε δεν ξεπερνα το 0.2% του συνολου των παρτιδων του τουρνουα και προφανως δεν είναι χαρακτηριστικο της ποιοτητας του ελληνικου σκακιου.

Η συνοδεια δυο μηδενικων στο πολυτιμο –για μενα –ονομα μου δεν είναι από τα αποτελεσματα που με κανουν ευτυχη.Αντιθετα η εμπειρια μου ως θεατης η επικοινωνια με φιλους αποτελουν τα θετικα στοιχεια.

Ευχαριστω τον inspirus για τα καλα του λογια και επιστρεφω στην ανωνυμια μου.


Ο αδιαβαθμητος πατερας

Ανώνυμος είπε...

Κάνω λάθος ή άλλη βαθμολογία (τελική) υπήρχε την Παρασκευή και άλλη το Σάββατο στο επίσημο site της διοργάνωσης.
Αλλάζει κάθε μέρα η τελική βαθμολογία του Πρωταθλήματος ή μου φαίνεται ;

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα αν καποιος γνωριζει site στο οποιο θα μπορω να παρακολουθω το τουρνουα του Πορτο Καρρα να το γραψει ,ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

http://www.inChess.com

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα κλείνει μία βδομάδα από την λήξη του Πρωταθλήματος Α Εθνικής και ακόμα στην επίσημη σελίδα του πρωταθλήματος δεν έχει αναρτηθεί το σωστό αρχείο με τα αποτελέσματα ανά σκακιέρα. Λείπουν τα αποτελέσματα του τελευταίου (7ου)γύρου από κάποιες ομάδες (ΕΣΘ, ΕΣΚ, ΟΦΣ Καβάλας κλπ) και βέβαια οι σωστοί νικητές και βραβευθέντες ανά σκακιέρα.

Kostas Oreopoulos είπε...

Με λίγη καθυστέρηση, αλλα το εγχείρημα ήθελε χρόνο, μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις παρτίδες του διασυλλογικού (αυτές δηλαδή που υπάρχουν στο επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης) αναλυμένες (με αυτόματη ανάλυση) απο το Rybka στην σελίδα του skakistis.gr

Μπορεί να μην είναι η τέλεια αναλυμένες παρτίδες αλλα αποτελούν μια καλή μαγιά και σίγουρα πιο εύκολο να παρακολουθήσει τις παρτίδες του τουρνουά.