Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Η ΜΤΚ στην Αθήνα το 1977


Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.
Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης, οι υπογραφές από τους παίκτες της ομάδας της Βουδαπέστης, που είχε κερδίσει σε 2 φιλικά ματς τον ΣΟ Καλλιθέας 10-4 και μια μικτή ομάδα της Αθήνας 7,5-6,5. Στο κέντρο διακρίνεται η υπογραφή του Αντόριαν, που τότε βρισκόταν οπωσδήποτε ανάμεσα στους 20 ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου (αρχείο Τάκη Δρεπανιώτη).


Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση. Το χειρόγραφο φύλλο αγώνα της συνάντησης μικτής Αθήνας - ΜΤΚ. Οι δύο τελευταίες σκακιέρες ήταν εφηβικές (Κ20 και Κ16).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να παίξει κανείς διεθνείς αγώνες και κάθε παρτίδα ήταν πολύτιμη. Αρκεί να αναφέρω ότι για πρώτη φορά αντιμετώπισα γκρανμέτρ σε ισότιμες συνθήκες λίγο πριν κλείσω τα 20 μου χρόνια (παρόλο που ήμουν πρωταθλητής Ελλάδος Νέων). Αλλά και πριν μόνο ελάχιστα σιμουλτανέ μου είχαν επιτρέψει να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου εναντίον γκρανμέτρ. Η σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη.

Μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτή την ευκαιρία ανήκει στον Λάζαρο Δρεπανιώτη, ιδιαίτερα δραστήριο παράγοντα της περιόδου και διορατικό για τις δυνατότητες του ελληνικού σκακιού. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε μαθητικούς αγώνες, καθιερώνοντας συναντήσεις με ρυθμό σκέψης "γρήγορου" σκακιού όταν ο όρος δεν υπήρχε ακόμα διεθνώς. Πρωτοστάτησε καθοριστικά στην καθιέρωση θεσμών γυναικείου σκακιού. Διοργάνωσε διεθνή τουρνουά και διασυλλογικές συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Και άλλα πολλά που απαιτούν μπόλικο χώρο για να τα παραθέσω.

Ελπίζω με αυτή την αναφορά να μην αδικώ τους συνεργάτες του, αλλά μια από τις ικανότητές του ήταν να κινητοποιεί άλλους προς ενιαία παραγωγική δράση. Απεβίωσε όντας Πρόεδρος της Ε.Σ.Ο. και αμέσως το κενό που άφησε έγινε αισθητό.

barbis είπε...

O Adorian ήταν αυτός που έλεγε το "black is ok"?

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα το λέει!

Την επόμενη δεκαετία, είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί του στο περιοδικό "DIVA CAISSA", το οποίο εκδιδόταν από πολυμελή Συντακτική Επιτροπή επί 2 χρόνια περίπου.

barbis είπε...

Α μπράβο ρε Ηλία στο Diva Caissa το είχα διαβάσει και εγώ.Τα περιοδικά αυτά μου τα έδινε ο Σωτήρης ο Σκαπέρδας και είχα διαβάσει πολλά.

pirgoschessBlog είπε...

Διαβαστερό παιδί ο Θανάσης.