Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών 2008 - 1ος γύρος


Ο Βασίλης Κοτρωνιάς, ο οποίος στην πρόσφατη Ολυμπιάδα της Δρέσδης κέρδισε χάλκινο μετάλλιο για την απόδοσή του στη δεύτερη σκακιέρα της εθνικής Ελλάδας, είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Ξεκίνησε σήμερα στη Ρόδο το 58ο Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών.

Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου:
Φίλιππας - Κοτρωνιάς 0-1 (Ινδική του Βασιλιά, 48 κινήσεις)
Γαβριλάκης - Δαγκάκης 1-0 (Ισπανική, 60 κινήσεις)
Παπαϊωάννου - Μπανίκας 0,5-0,5 (Κάρο Καν, 9 κινήσεις)
Καπνίσης - Νικολαϊδης 0,5-0,5 (Κάρο Καν, 42 κινήσεις)
Δαρμαράκης - Παπαδόπουλος 0-1 (Σικελική, 37 κινήσεις)
Ρεπό ο Θ. Μαστροβασίλης.

Darmarakis 2194 - Papadopoulos 2452, θέση μετά την 26η κίνηση του λευκού:

26...Bxf3! 27. gxf3 Qb7 28. Ng2 Nxh3+ 29. Kh1 Qxf3 30. Bg1 Ng5 31. Re3 Qb7 32. Re4 Nxe4 33. dxe4 Rxd1 34. Qxd1 h3 35. Ne3 Qxe4+ 36. Kh2 Rd8 37. Qe2 bxc3 0-1. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Όλες οι παρτίδες του 1ου γύρου σε pgn: chessblogger.googlepages.com/rodos2008-round1.pgn
Αποτελέσματα και βαθμολογίες: 58panellinio-skaki.blogspot.com
Ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων : www.chessworld.info/live/grchamp08.html

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το επίσημο site πάντως, το τουρνουά δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Τραγική μέχρι τώρα η κάλυψη από το επίσημο site. Ας ελπίσουμε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

9 Κινήσεις στον αγώνα Παπαϊωάννου-Μπανίκα; :)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν βάζουμε τον κανονισμό της Σόφιας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ?
Καταλαβαίνω ότι μερικά παιδιά είναι φίλοι μεταξύ τους και είναι δύσκολο να παίξουν μεταξύ τους, αλλά κι αυτό το θέαμα κάθε χρόνο είναι τραγικό...

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Αν έχει προαποφασιστεί η ισοπαλία, ο κανονισμός της Σόφιας οδηγεί σε κωμωδία...

Εν τω μεταξύ, θα συμφωνήσω και εγώ πως η εικόνα που παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα είναι για λύπηση...

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον το πρωτάθλημα Ελλάδος έχει απαξιωθεί εδώ και χρόνια από την ίδια την ΕΣΟ, προσωπικά δεν μπορώ να κακίσω όσους παίκτες δεν δίνουν ολόκληρο τον εαυτό τους στους αγώνες. Πέρα από τα συνήθως χαμηλά έως ανύπαρκτα έπαθλα (γι' αυτό το επίπεδο αγώνων), τον μικρό αριθμό γύρων, και την συνήθως ελλιπή προβολή των αγώνων, ο πρόσφατος αποκλεισμός του πρωταθλητή Ελλάδος από την Εθνική Ομάδα με παράτυπη διοικητική πράξη σημαίνει κάτι. Τουλάχιστον, σημαίνει ότι δεν αρκεί να κερδίσεις το πρωτάθημα Ελλάδος νικώντας όλους τους γκρανμέτρ που συμμετέχουν για να εξασφαλίσεις μια θέση (έστω του αναπληρωματικού) στην Εθνική Ομάδα.

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια, όταν το πρωτάθλημα διεξαγόταν στο εντευκτήριο της ΕΣΟ (αυτός άραγε είναι ο τρόπος να προσελκυθούν χορηγοί;), οι θεατές ήταν σχεδόν πάντα λιγότεροι από τους παίκτες. Επίσης, οι παίκτες δεν ήταν αναγνωρίσιμοι από όσους δεν ήξεραν τα πρόσωπά τους, γιατί δεν υπήρχαν καρτελάκια πάνω στα τραπέζια. Ούτε βέβαια υπήρχαν διαχωριστικά ανάμεσα στους παίκτες και στους θεατές. Θυμάμαι κάποιον που πήγε και διάβασε τα ονόματα των παικτών από ένα παρτιδόφυλλο!

Ας μην απορούμε, λοιπόν. Παλιότερα ο κανονισμός απαγόρευσης ισοπαλιών είχε δοκιμαστεί και στη Σοβιετική Ένωση. Όταν κάποιος διαιτητής πλησίασε τον Btonstein και προσπάθησε να τον επιπλήξει για τη σύντομη ισοπαλία που έκανε, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι πληρωνόταν για να παίζει, είσέπραξε την (καλά πληρωμένη) απάντηση: "Μα καλά, περιμένεις ότι για 3 ρούβλια την ημέρα θα επιτεθώ στον Smyslov;"

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κουρκουνάκη, έχετε δίκιο σε όλα αυτά που λέτε.

απαντήστε μου όμως ειλικρινά:
αν τα έπαθλα ήταν σημαντικά, οι συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων άψογες, οι θεατές ...κρέμονταν σαν τσαμπιά από σταφύλια γύρω από τα διαχωριστικά κλπ,
οι σύντομες νούλες μεταξύ των συγκεκριμένων παικτών θα απουσίαζαν;
μήπως στα άλλα τουρνουά που επιλέγουν να παίξουν έχουν διαφορετική νοοτροπία;

Ανώνυμος είπε...

Δεν συνηθίζω να απαντάω σε ανώνυμες τοποθετήσεις, αλλά η συγκεκριμένη έχει νόημα. Η απάντηση είναι δύσκολη, ώστε υπάρχει ο κίνδυνος να κουράσω.

Πιστεύω ότι για να φτάσει κανείς σε τόσο ψηλά επίπεδα απόδοσης απαιτείται κάποιου είδους πάθος με το σκάκι. Η όποια επαφή είχα στο παρελθόν με τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες με έχει πείσει ότι αγαπάνε πολύ το άθλημα και συναρπάζονται με το περιεχόμενό του. Κατά συνέπεια, οι σύντομες ισοπαλίες δεν συμβαίνουν από δική τους προδιάθεση, αλλά εξαιτίας των συνθηκών. Οι κορυφαίοι μας γκρανμέτρ δεν στερούνται μαχητικότητας, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει εκεί που είναι, η μαχητικότητα όμως δεν επιβραβεύεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Κι εγώ στο παρελθόν αντιμετώπισα διλήμματα αγωνιστικής αναμέτρησης με πολύ καλούς φίλους μου (ευτυχώς όχι συγγενείς!), ώστε γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να επιλυθούν. Με κάποιους πράγματι έκανα σύντομες ισοπαλίες και με άλλους παίξαμε "μέχρι τελικής πτώσεως". Αυτό έγινε είτε επειδή το διάλεξα εγώ, είτε επειδή το διάλεξαν οι φίλοι μου, είτε επειδή το επέβαλαν οι συνθήκες (και οι δύο διεκδικούσαμε κάτι μόνο με νίκη). Αν όμως είχα ελεύθερη επιλογή, θα προτιμούσα στις ίδιες παρτίδες να έπαιζα εναντίον άλλων.

Το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι ναι, οι ίδιοι παίκτες θα έπαιζαν σοβαρά μεταξύ τους αν ένιωθαν ότι πράγματι διακυβεύεται κάτι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Δεν το νιώθουν, δεν το πιστεύουν, δεν τους βγαίνει...

Ο Βασίλης Κοτρωνιάς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, γι' αυτό και δέχεται το θαυμασμό όλων μας. Ελπίζω κάποιοι νέοι να τον επιλέξουν ως πρότυπο, όχι βέβαια για να τον μιμηθούν, αλλά προκειμένου να αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή σκακιστική προσωπικότητα.

Ανώνυμος είπε...

κύριε Κουρκουνάκη, ευχαριστώ ειλικρινά για την απάντησή σας.
η ανωνυμία μου δεν οφείλεται σε κακόβουλη διάθεση.
καταλαβαίνω απόλυτα ότι για μένα που είμαι ερασιτέχνης είναι πολύ πιο εύκολο να παίζω όλες τις παρτίδες, ακόμα και ενάντια στους φίλους μου.

υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, ότι αν ήμουν επαγγελματίας και πληρωνόμουν για να παίζω σκάκι (και το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν είναι μία από τις προυποθέσεις για να παίρνουν οι σκακιστές τα οδοιπορικά της ΕΣΟ;), θα έπρεπε να το σέβομαι και να μην το ευτελίζω.

η προθεσή μου δεν είναι να επιτεθώ στα παιδιά αυτά, που άλλωστε αποτελούν την αφρόκρεμα του σκακιού στην Ελλάδα, απλά πιστεύω -όπως και η πλειοψηφία των σκακιστών νομίζω- ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η προσέγγισή τους είναι λάθος και θα έπρεπε επιτέλους να την αλλάξουν.

στην τελική, ακόμα και αν η ΕΣΟ ενδιαφερόταν να βρει χορηγούς για να δώσει κίνητρα, ποιος θα έδινε τα ωραία του λεφτάκια με τέτοιο προηγούμενο;
θα φοβόταν ο άνθρωπος ότι θα κάνουν πάλι τις ισοπαλίες τους και μετά θα μοιραστούν τα έπαθλα!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Επειδή έχω υπάρξει κορυφαίος σκακιστής, μπορώ να πιστοποιήσω ότι το οδοιπορικά αποτελούν εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα.

Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σε αυτά σε μελλοντικό μήνυμά μου, γιατί δεν διαθέτω επαρκή χρόνο αυτή τη στιγμή.

ΥΓ.: δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την ανωνυμία οποιουδήποτε, στα πλαίσια που έχει χαράξει ο ίδιος ο "γάτος" παλιότερα και διασαφήνισε εκ νέου σε πρόσφατο μήνυμά του