Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η Δέκατη Φωτογραφία


Μάιος 2004. Η Αθήνα ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ανακριτής Γιάννης Δεμερτζής αρχίζει να λάμβάνει περίεργα γράμματα στον υπολογιστή του. Κάθε γράμμα περιέχει μία φωτογραφία, έναν αριθμό και το μήνυμα "Όταν καταλάβεις θα είναι αργά". Στην αρχή δε δίνει σημασία. Τα γράμματα όμως συνεχίζουν να έρχονται, με διαφορετική φωτογραφία και αριθμό κάθε φορά αλλά με το ίδιο απειλητικό μήνυμα. Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ολυμπιακό στάδιο με ένα πλοιάριο των Βίκινγκ; Ένα καζίνο με τη Δίκη της Νυρεμβέργης; Ένα ποταμόπλοιο στον αμερικανικό Νότο με ένα δρόμο σε μία ευρωπαϊκή πόλη; Και πως συσχετίζεται μια παλιά ταινία γουέστερν του Κλιντ Ήστγουντ με όλα αυτά; Με τη βοήθεια ενός παιδικού του φίλου, αξιωματικού στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Γιάννης προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Μόλις έρχεται αντιμέτωπος με τη λύση, νιώθει να του κόβεται η ανάσα. Ρίχνεται σε μίαν απεγνωσμένη κούρσα κόντρα στο χρόνο για να προλάβει να δώσει τέλος στον εφιάλτη προτού έρθει στον υπολογιστή του η δέκατη και μοιραία φωτογραφία, προτού να είναι πράγματι αργά…

Ένα ακόμα βιβλίο με αναφορές στο σκάκι είναι "Η Δέκατη Φωτογραφία" του Γιώργου Παυλίδη, 2007, εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο δεν είναι σκακιστικό, είναι αστυνομικό, αλλά ο βασικός του ήρωας όταν θέλει να ψυχαγωγηθεί διαβάζει και παίζει διάσημες σκακιστικές παρτίδες απολαμβάνοντας τις κινήσεις των δύο αντιπάλων, όπως κάποιος απολαμβάνει ένα έργο τέχνης. Yπάρχουν μερικές αναφορές σε διάσημες παρτίδες και είναι χαρακτηριστικές. Aνήκει στην κατηγορία των αστυνομικών / ψυχολογικών θρίλερ και έχει λάβει καλές κριτικές από τους αναγνώστες του και από εφημερίδες.

Ο συγγραφέας, ο Γιώργος Παυλίδης, φυσικός, συνταξιούχος της ΔΕΗ, υπήρξε και ο ίδιος σκακιστής, στον Σκακιστικό όμιλο του Παπάγου. Έχει διατελέσει για λίγα χρόνια δάσκαλος σκακιού σε μαθητές μικρής ηλικίας, αρκετοί από τους σημερινούς σκακιστές του Παπάγου τον θυμούνται. Επίσης έχει γράψει πριν από χρόνια μία σειρά ευθυμογραφήμάτων σκακιστικού περιεχομένου σε σκακιστικά περιοδικά ("τα εύθυμα τετράγωνα").

2 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Να υποθέσω πως ο κύριος Παυλίδης έχει παρευρεθεί στο "Πάλιο" της Σιένα, πιθανότατα περισσότερες της μίας φορές :-)

Ποιός κέρδισε αλήθεια φέτος; Η γειτονιά της "Καμηλοπάρδαλης" ξανά;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κονιδάρη,

Δυστυχώς το φετινό Palio δεν το παρακολούθησα. Έγραφα και μάζευα υλικό από άλλα μέρη για τα δύο επόμενα μου μυθιστορήματα που ελπίζω να εκδοθούν το 2009 και το 2010.

Εαν διαβάσατε το βιβλίο μου όπως υποθέτω, ευχαριστώ που σεβαστήκατε την αστυνομική του πλοκή και δεν αποκαλύψατε κάτι.

Φιλικά

Γιώργος Παυλίδης