Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Αρχίζει η Ολυμπιάδα στη Δρέσδη


Αρχίζει την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στη Δρέσδη, η Σκακιστική Ολυμπιάδα 2008.
Συμμετέχουν 152 κράτη (με περίπου 2.000 σκακιστές και σκακίστριες).

Μερικές σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις:
-) Καθιερώνεται η βαθμολογία 2-1-0 για τα ματς, που αντικαθιστά το άθροισμα των πόντων που ίσχυε ως τώρα.
-) Τόσο οι ανδρικές όσο και οι γυναικείες ομάδες θα αποτελούνται από 4 βασικές σκακιέρες και μια αναπληρωματική σκακιέρα (μέχρι τώρα οι συνθέσεις των ομάδων ήταν 4+2 στους άνδρες, 3+1 στις γυναίκες).
-) Ο αριθμός των γύρων μειώνεται από τους 14 στους 11.
-) Δεν μπορεί να συμφωνηθεί ισοπαλία πριν την 30ή κίνηση.
-) Οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους ακριβώς κατά την ώρα έναρξης. Παίκτης που θα προσέρχεται με καθυστέρηση, θα μηδενίζεται αυτομάτως. Μέχρι τώρα, οι παίκτες μπορούσαν να προσέρχονται με καθυστέρηση ακόμη και μιας ώρας.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dresden2008.org/

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Ολυμπιαδα Θα εχει το δικο της τηλεοπτικο καναλι-24ωρης λειτουργιας-με παρτιδες,στιγμιοτυπα,συνεντευξεις κλπ-που θα μπορει να το παρακολουθησει ο καθενας που εχει στη διαθεση του εναν υπολογιστη που τρεχει Windows XP η Vista,αναβαθμισμενο Windows media player,γρηγορη συνδεση τουλαχιστον 2Μbit και ενεργο λογαριασμο e-mail.Οποιος ενδιαφερεται ας δει στο http://www.dresden2008.de/site/en/olympiad/releases/2008/2008-51.htm

Ανώνυμος είπε...

επειδη ειμαι καινουριος στο χωρο του σκακιου θελω να ρωτησω αν συμμετεχει η ελλαδα;;;

Schrödinger's Cat είπε...

Οι συνθέσεις των ελληνικών ομάδων:

ΑΝΔΡΕΣ:
1. Ι. Παπαϊωάννου (GM 2597),2. B. Κοτρωνιάς (GM 2587),3. X. Μπανίκας (GM 2572),4. Σ. Χαλκιάς (GM 2584)
5. Δ. Μαστροβασίλης (GM 2572)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
1. Έ. Ντέμπο (WGM 2446),2. Ά. Μπότσαρη (WGM 2308),3. M. Mακροπούλου (WGM 2265),4. K. Φαχιρίδου (WIM 2248),5. A. Στείρη (WIM 2171).

SirJohn είπε...

Πότε άλλαξε η σύνθεση της Εθνικής Ομάδας; Αρχικά δεν είχε αποφασιστεί (από τον προπονητή) η ομάδα να είναι Κοτρωνιάς - Μπανίκας - Χαλκιάς - Μαστροβασίλης - Παπαδόπουλος;

Ανώνυμος είπε...

Την άλλαξε ο πρόεδρος τη σύνθεση...

Ανώνυμος είπε...

mou fainetai oti genika t pragmata einai ligo ews..para polu au8aireta sthn eso..sugnwmh o papadopoulos einai sthn e8nikh h oxi???giati einai kai prwta8lhths ellados 2008...

Ανώνυμος είπε...

O Παπαδοπουλος ηταν εκτος φορμας στις 2 τελευταιες διοργανωσεις που ελαβε μερος (Ελληνικο διασυλλογικο,Παγκοσμιο Νεων U-20),ενω ο Παπαϊωαννου ειναι επικεφαλης της ελληνικης λιστας στο διεθνες ELO,και σε καλη φορμα.Ετσι η αποφαση αλλαγης της συνθεσης φαινεται ευλογοφανης,ωστοσο οι προλαλησαντες εχουν τα δικια τους στο οτι καμμια επισημη εξηγηση δεν δοθηκε δημοσια για το ποιος,πως, και γιατι πηρε την συγκεκριμενη αποφαση..Η αρχικη συνθεση ειχε δημοσιευθει και στο site της Ολυμπιαδας.
Απ'οτι ξερω δεν ισχυει οτι ο πρωταθλητης Ελλαδας συμμετεχει αυτοδικαιως στην Εθνικη Ομαδα.Αλλωστε εχει περασει σχεδον ενας χρονος απο το Πρωταθλημα..

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι να έχουμε όλα τα στοιχεία προτού βγάλουμε κρίσεις. Για παράδειγμα, μήπως υπάρχει προσωπικός λόγος του Γιάννη Παπαδόπουλου να μην συμμετάσχει και δεν είναι επιλογή της ΕΣΟ η απουσία του, αλλά δική του;

Αν πάντως ισχύει ότι ούτε ο πρωταθλητής Ελλάδος έχει εξασφαλισμένη θέση στην Εθνική Ομάδα, σε συνδυασμό με τα χαμήλά έπαθλα που υπάρχουν στο πρωτάθλημα, τον σχετικά μικρό αριθμό γύρων και τα πολλά προσυμφωνημένα αποτελέσματα που γίνονται κάθε χρόνο, τότε σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απορία γιατί το βασικότερο ατομικό τουρνουά της χρονιάς έχει χάσει την αίγλη και σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον του (το Διασυλλογικό είναι μια άλλη ιστορία). Η περσινή πειστικότατη νίκη του Παπαδόπουλου πήγε να δώσει μια νέα πνοή στα πράγματα, αλλά φυσικά δεν αρκεί.

Όσο για την Ολυμπιάδα, η εμπειρία του Γιάννη Παπαϊωάννου είναι σίγουρα πολύτιμη. Ευτυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο να διαθέτουμε αρκετούς καλούς παίκτες και το πρόβλημά μας να είναι ποιος θα μείνει απέξω και έτσι ίσως αδικηθεί, αντί για το ποιος πρέπει να συμπεριληφθεί προκειμένου να ενισχυθεί η ομάδα. Καλή τους επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα - Μεξικό (άνδρες) και Ελλάδα - Μογγολία (γυναίκες) η κλήρωση του πρώτου γύρου.Οι παρτίδες αρχίζουν στις 4 το απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

Eιδική σελίδα του GreekChess.com για LIVE παρτίδες και αποτελέσματα των εθνικών μας ομάδων μαζί με chat room για σχόλια και αναλύσεις:

http://www.greekchess.com/olym2008

Ανώνυμος είπε...

Στο ζήτημα των σύντομων ισοπαλιών, το οποίο έχει συζητηθεί κατά κόρον τελευταία και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με ειδικό τρόπο στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης, δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει απόλυτα ικανοποιητική λύση. Ως χαρακτηριστικό επί μέρους πρόβλημα, παραθέτω τρεις σχετικές παρτίδες:

Μπανίκας - Δ.Μαστροβασίλης
Διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις»
Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2003
1.δ4 Ιζ6 2.γ4 δ5 3.γxδ5 Ιxδ5 4.ε4 Ιζ6 5.ε5 Ιδ5 6.Αγ4 Ιγ6 7.Ιζ3 Ιβ6 8.Αβ3 Αη4 9.Ιη5 Αxδ1 10.Αxζ7+ Ρδ7 11.Αε6+ ½-½

Μπανίκας - Δ.Μαστροβασίλης
Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής
Ερμιόνη Αργολίδας, 7 Ιουλίου 2006
1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.ε4 Ιζ6 4.ε5 Ιδ5 5.Αxγ4 Ιγ6 6.Ιζ3 Ιβ6 7.Αβ3 Αη4 8.Ιη5 Αxδ1 9.Αxζ7+ Ρδ7 10.Αε6+ ½-½

Μπανίκας - Δ.Μαστροβασίλης
Πρωτάθλημα Ελλάδος
Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2006
1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.ε4 Ιζ6 4.ε5 Ιδ5 5.Αxγ4 Ιγ6 6.Ιζ3 Ιβ6 7.Αβ3 Αη4 8.Ιη5 Αxδ1 9.Αxζ7+ Ρδ7 10.Αε6+ ½-½

Από αυτές τις παρτίδες, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα (τουλάχιστον):

1) Πρέπει οι παίκτες να υποχρεωθούν να επαναλάβουν κινήσεις μέχρι και την 30ή ή νομιμοποιείται η τριπλή επανάληψη σε τόσο πρώιμο στάδιο της παρτίδας (ώστε αποτελεί δικαιολογημένη εξαίρεση αν προκύψει στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης);

2) Εφόσον νομιμοποιείται η τριπλή επανάληψη, χρειάζεται να προκύψει τρεις φορές η ίδια θέση ή μπορεί η παρτίδα να κατακυρωθεί ισόπαλη ήδη όταν παίζεται η κίνηση Ιζ3-η5, δεδομένου ότι στη συνέχεια και οι δύο αντίπαλοι δεν διαθέτουν ουσιαστικά περιθώρια επιλογής;

3) Νομιμοποιείται ο μηδενισμός και των δύο παικτών με την κατηγορία του προσυμφωνημένου αποτελέσματος;

4) Νομιμοποιείται η αποφυγή του μηδενισμού και των δύο παικτών με την κατηγορία του προσυμφωνημένου αποτελέσματος;

5) Εφόσον νομιμοποιείται ο μηδενισμός και των δύο παικτών με την κατηγορία του προσυμφωνημένου αποτελέσματος, υπάρχει διαφορά αν είναι η πρώτη φορά που παίζουν μεταξύ τους τη συγκεκριμένη παρτίδα και δαπανούν περίπου 30΄ ο καθένας για όλες τις κινήσεις τους; Υπάρχει διαφορά αν έχουν τον τίτλο του γκρανμέτρ (οπότε σχεδόν σίγουρα γνωρίζουν τη συγκεκριμένη βαριάντα στο άνοιγμα) ή αν είναι παίκτες μικρότερης δυναμικότητας και ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μόνοι τους τις κινήσεις πάνω στη σκακιέρα;

Τα δύο πρώτα ερωτήματα είναι μάλλον τεχνικά και σίγουρα επιδέχονται κάποια απάντηση με επαρκή διατύπωση, ώστε τουλάχιστον να επιλύεται το πρακτικό ζήτημα (αν και όχι το συνολικό πρόβλημα). Τα τρία επόμενα ερωτήματα έχουν ηθική διάσταση και συνδέονται άμεσα με το ακόλουθο:

6) Εφόσον νομιμοποιείται μηδενισμός και των δύο παικτών με την κατηγορία του προσυμφωνημένου αποτελέσματος, ποιος αποφασίζει κάθε φορά γι' αυτό και με ποια μεθοδολογία εκδικάζονται ενστάσεις;

Προφανώς, όλα τα παραπάνω είναι ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους παίκτες των συγκεκριμένων παρτίδων (τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα). Η επιλογή μου βασίστηκε στην ευκολία με την οποία αναδεικνύονται από αυτές τα διάφορα ζητήματα και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω δε κάνει καλά ο κ. Κουρκουνάκης, καταλαβαίνω το θέμα του, αλλά δεν έπρεπε να εχει δημοσιοπιήσει τα ονόματα των παιχτών.
Τέτοιες νούλες έχουνε γίνει πολλές, στο ψηλό επίπεδο. Απλά, "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη"!

Ανώνυμος είπε...

Τα ονόματα των παικτών δεν τα δημοσιοποίησα, αφού οι παρτίδες παίχθηκαν σε δημόσιους χώρους και σε επίσημα τουρνουά. Απλά τα παρέθεσα, ενώ ο καθένας θα μπορούσε να τα βρει πανεύκολα σε βάσεις δεδομένων.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι προσπάθησαν οι συγκεκριμένοι (και άλλοι) παίκτες να κρύψουν κάτι, ώστε να χρειάζεται να παρατεθούν οι κινήσεις τους αποκρύπτοντας τα ονόματά τους.

Ανώνυμος είπε...

Ελλαδα ΗΠΑ 2-2 ισοφαρισε ο Μαστροβασιλης σε φιναλε με νταμες.

kimimaro91 είπε...

Οι συντομες ισοπαλιες ειναι ενα συνη8ες φαινομενο..ειναι ομως μια λυση για καποιους γιατι ειναι δυσκολο να παιζεις εναντιον ενος καλου σ φιλου..στο προηγουμενο παραδειγμα τα προαναφερ8εισα προσωπα ειναι φιλοι τοσα χρονια και το βρισκουν ασκοπο να μαχονται μεταξθ τους οντας και συμπαιχτες στην ε8νικη...