Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Ο σκακιστής του 2010


Κάθε χρονιά, εδώ και δεκαετίες, από την εποχή του Λάρσεν και του Φίσερ, απονέμεται το σκακιστικό «Όσκαρ» από δημοσιογράφους, οι οποίοι ψηφίζουν σύμφωνα με τα κριτήριά τους. Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι ο σκακιστής του 2010; Οι φανεροί διεκδικητές είναι οι παίκτες που βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στους πίνακες έλο: Ο Κάρλσεν, ο Ανάντ, ο Αρονιάν, ο Κράμνικ και ο Καριάκιν. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στις επιτυχίες των πέντε γκρανμέτρ κατά τη χρονιά που πέρασε:

Ανάντ: Ο σαρανταδυάχρονος Ινδός σκακιστής διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κερδίζοντας στο ματς της Σόφιας τον Βούλγαρο Τοπάλοβ. Το έλο του παρέμεινε πάνω από το όριο του 2800. Έγινε διεθνής πρεσβευτής του αθλήματος συμμετέχοντας σε μια σειρά από εκδηλώσεις προβολής του σκακιού και θεωρείται εθνικός ήρωας στην πατρίδα του. Ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο μεγάλο διεθνές τουρνουά: Δεύτερος στο Arctic Stars (ηττήθηκε στον τελευταίο γύρο από τον Κάρλσεν), δεύτερος στο Grand Slam Final (πίσω από τον Κράμνικ), στο Pearl Spring και στο Λονδίνο (και πάλι πίσω από τον Κάρλσεν).

Κάρλσεν: Ασφαλώς ο πιο προβεβλημένος σκακιστής από τα μέσα, φροντίζει όμως να προωθεί και ο ίδιος την εικόνα του. Πρωτοποριακές για σκακιστή οι φωτογραφήσεις του σαν μοντέλο ανδρικής μόδας. Είχε πολύ κακή απόδοση στην Ολυμπιάδα της Σιβηρίας, κατά τα άλλα όμως σημείωσε αρκετές επιτυχίες στα τουρνουά που συμμετείχε: κέρδισε το Βέικ ααν Ζέι, το Αμπέρ (από κοινού με τον Ιβαντσούκ), το King's Tournament, το Arctic Stars, το Pearl Spring και το Λονδίνο. Έκπληξη προκάλεσε η απόφασή του να μην διεκδικήσει το παγκόσμιο στέμμα στον επόμενο κύκλο.

Αρονιάν: Ο Αρμένιος γκρανμέτρ, χωρίς να σημειώσει εκρηκτικές επιτυχίες κατάφερε μεθοδικά και με σταθερότητα να υπερβεί το δυσθεώρητο όριο του 2800. Σημείωσε πολύ καλό αποτέλεσμα με την πρώτη σκακιέρα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του στην Ολυμπιάδα του Χάντι-Μανσίσκ, καθώς και με το σύλλογό του στο European Club Cup. Πρώτος στο Tal Memorial (από κοινού με τον Μαμεντιάροβ και τον Καριάκιν) και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπλιτς.

Κράμνικ: Ήταν γενικά μια σταθερή χρονιά για τον Ρώσο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή με το ατσάλινο στιλ παιχνιδιού. Δεύτερος στο Βέικ ααν Ζέι, τρίτος στο Αμπέρ, ισόβαθμος στην πρώτη θέση στο President's Cup (με τον Μαμεντιάροβ και τον Κάμσκι) και νικητής του Grand Slam Final.

Καριάκιν: Ο σκακιστής κορυφής με την πιο αξιοσημείωτη πρόοδο κατά το 2010. Ο Ουκρανός γκρανμέτρ που αγωνίζεται πλέον με τη σημαία της Ρωσίας πέτυχε ποσοστό 80% στο ισχυρότατο διασυλλογικό Ρωσίας, κέρδισε το ράπιντ της ACP, κέρδισε το διεθνές τουρνουά Karpov-Poikovsky, σημείωσε εκπληκτική απόδοση στην Ολυμπιάδα, πρώτος στο Tal Memorial (από κοινού με τον Αρονιάν και τον Μαμεντιάροβ) και δεύτερος στο ατομικό πρωτάθλημα Ρωσίας (ηττήθηκε στο μπαράζ από το Νεπομνιάτσι).

Δείτε το σχετικό άρθρο του Ντένις Μονοκρούσος http://www.thechessmind.net/blog/2010/12/31/player-of-the-year.html

28 σχόλια:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είδαμε κάτι νέο αυτή την χρονιά, πέρα από την εξέλιξη του Καριάκιν από ένα απρόβλεπτο "παιδί- θαύμα" σε έναν εν δυνάμει υποψήφιο Π.Π. Στο εγγύς μέλλον, μπορεί και οι Νακαμούρα, Καρουάνα να μπουν στην ίδια κατηγορία.
Το ότι ο Βίσυ είναι η αδιαμφισβήτητη κορυφή της σκαιστικής πυραμίδας, το ξέραμε, απλά πέρυσι επιβεβαιώθηκε- ίσως λιγότερο πανηγυρικά από ότι περίμενα.

Στ είπε...

Ισως δεν πρεπει να γραφουμε για σκακιστη της χρονιας αφου δεν ειχαμε κατι εξαιρετικο το 2010 που να εκανε αισθηση αλλα για σκακιστρια της χρονιας. Σε ποιο αλλο αθλημα υπαρχει πρωταθλητρια κοσμου στα 16 της χρονια οπως η Hou Yifan? Δεν εχω δει παρτιδες της και δεν ξερω αν ειναι κατι ιδιαιτερο αλλα το επιτευγμα της ειναι εντυπωσιακο.

καλοπροαίρετος είπε...

Όχι ακριβώς Πρωταθλήτρια Κόσμου, αλλά χρυσή ολυμπιονίκης και συγκάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 16 της, υπήρξε και η (τότε) δυτικογερμανίδα Ουλρίκε Μέιφαρτ στο άλμα εις ύψος (Μόναχο 1972, 1.94 μ.).

Από την ίδια Ολυμπιάδα θυμάμαι τον Μαρκ Σπιτς με τα εφτά χρυσά στην κολύμβηση, την πρωτιά του «ιπτάμενου γιατρού» Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στην προκριματική του σειρά στα 100 μ. (στο ίδιο αγώνισμα έτρεξε και ένας μαλγάσιος με το α λα Ραμπεσαντρατανά όνομα... Ραβελομαναντσόα!), την 6η θέση του Σταύρου Τζιωρτζή στα 400 μ. εμπόδια, όπου πρώτευσε ο θρυλικός ουγκαντέζος Άκιι Μπούα, τη συμμετοχή του Χρήστου Παπανικολάου στον τελικό τού επί κοντώ, το ασημένιο του Γαλακτόπουλου στην ελληνορωμαϊκή, και κάτι ιάπωνες γυμναστές και σοβιετικές γυμνάστριες από λάστιχο.

Τον «Μαύρο Σεπτέμβρη», ακόμα προσπαθώ να τον ξεχάσω...

Στ είπε...

Και η Κομανετσι στα 14 της νομιζω στο Μοντρεαλ.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Αυτές οι προετοιμασίες για τους Παγκόσμιους Τίτλους δημιουργούν πολύ άγχος στους παίκτες...

Τύφλα να έχουν οι σικελικές, οι ελιγμοί και τα φινάλε!

Λυσάνιος είπε...

Θα βάλω τις 10 πιο πλούσιες αθλήτριες (έχει μόνο γυναίκες το άρθρο!),νομιζω θα ενδιαφέρει κάποιους...
(Top 10 Richest Athletes of the World ο τίτλος)
Οι 3 πρώτες είναι τενίστριες.
Αρκετοί πιστεύω θα θέλανε να παίξουν με την 1η και κανένας με την 2η :)
http://ritemail.blogspot.com/2010/12/top-10-richest-athletes-of-world.html

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εγώ πάντως θα έπαιζα με το Νο 7 (Θεά!). Άσε που τη παντρεύομαι κιόλας ευχαρίστως (αν με σχολάσει η γυναίκα μου…) .Θα κάναμε και ένα τίμιο προγαμιαίο συμβόλαιο ότι ότι βγάζει αυτή από το τένις και εγώ από τα μπετά και το σκάκι σούμα και δια δυο και όλα καλά όλα ανθηρά. (Θα την ‘έριχνα’ βέβαια λίγο ως προς τη συνεισφορά στον οικογενειακό κορβανά αλλά θα το δεχόταν γιατί είμαι ομορφόπαιδο).

Λυσάνιος είπε...

Ana Ivanović
Date of birth November 6, 1987
Height 1.86 m (6 ft 1 in)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ana_Ivanovi%C4%87

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τώρα αυτό με το ύψος γιατί το λέτε Mr.Λυσάνιος? Και σιγά τώρα μη κομπλάρω από τη κοπέλα που με περνά 6 πόντους στο μπόι και την περνώ τουλάχιστον 6 κατοστάρικα Ελο (Κονιδάρειος η ατάκα αλλά έχω το ελεύθερο του συγγραφέως στο κλοπυράιτ):-)
Υ.Γ Και επειδή με αυτούς τους διαολεμένους Σέρβους στο σκάκι (και αλλού) δεν ξέρεις ποτέ ,το χω τσεκάρει με τα κονέ μου στη Σέρβικη Ομοσπονδία για να μαι σίγουρος καλού-κακού. Μαζέτω είναι η Αννούλα.

Λυσάνιος είπε...

Κύριε Ριζόπουλε,
έλο δεν έψαξα γιατί μάλλον δεν έχει, με το τένις ασχολείται....
Για το ύψος καλό είναι να ξέρεις τι σε περιμένει....
Φαντάσου να την περίμενες 1.74 πχ....

Ανώνυμος είπε...

I anna einai i pio oraia gynaika tou kosmou kat eme...pera apo oti me exei plirosei apeires fores sto stoixima :)

barbis είπε...

@ Καλοπροαίρετος:Mήπως θυμάσαι σε πια Ολυμπιάδα αναπτύχθηκε το ειδύλλιο της πανύψηλης Ούρλικε Μέιφαρτ με τον πρωταθλητή του μαραθωνίου Κάρλος Λόπεζ ο οποίος ήταν 1,10 με τα χέρια ανάταση:)και είχε γίνει το είδωλο όλων των κοντών του κόσμου?

καλοπροαίρετος είπε...

barbis, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχω πρόσβαση στο αρχείο της Lady Gossip; :D Δεν έχω ιδέα!

Όμως, ας το ψάξω· πάντα με έθελγαν τα, επιδερμικά και για μας τους τρίτους, αταίριαστα και a priori, λόγω θρησκευτικών, φυλετικών, εθνοτικών, γλωσσικών, εμφανισιακών και όποιων άλλων διαφορών, καταδικασμένα τάχα σε αποτυχία, ζευγάρια - είχα κάποτε γράψει και κάτι με αφορμή την Αχμιλόφσκαγια και τον Ντόναλντσον· ιδιαίτερα με συγκινούν τα «ρομάντσα Μαΐου – Δεκεμβρίου», και ιδιαίτατα τα αντίστροφα: Τζων – Γιόκο, Νταλί – Γκαλά, Τάσος – Έλενα, Αλίκη – Βλάσσης και τέτοια (Mrs Robinson rulz :)) – αλλά αυτή είναι άλλη βαριάντα.

Ο Κάρλος Λόπες, λέει η Βίκη, πήρε το ασημένιο στα 10 χιλιόμετρα στο Μόντρεαλ το 1976 –όπου πρώτευσε, όπως και στα 5 χιλιόμετρα, ο φινλανδός Λάσσε Βίρεν· θυμάμαι και άλλους ολυμπιονίκες από τότε: Μόουζες, Χουαντορένα, Νέμεθ, Σεβίνσκα, Καζάνκινα–, και το χρυσό στον Μαραθώνιο στο Λος Άντζελες το 1984 –με το αντιμποϋκοτάζ των Σοβιετικών, σε αντίποινα για το μποϋκοτάζ των Αμερικανών στη Μόσχα το 1980, «ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς», «έξω η πολιτική από τον αθλητισμό» και κολοκύθια· από εκείνη την Ολυμπιάδα άρχισαν να ογκώνονται ο αλόγιστος γιγαντισμός των μεγεθών και φαινόμενα τύπου Λιούις· και το περιστατικό με την ελβετή μαραθωνοδρόμο Άντερσεν, κι ας έλεγε εκστασιασμένος ο εκφωνητής για «το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής» και άλλα ηχηρά παρόμοια, ήταν η χαριστική βολή στον αθλητισμό όπως τον γνώρισα και όπως τον αγάπησα· μόνο τη χαριτωμένη γυμνάστρια Μαίρη Λου Ρέττον έχω συγκρατήσει· αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη αθλητική διοργάνωση που παρακολούθησα–.

Τι λέγαμε; Α, για το πού πλέχθηκε το θρυλούμενο ειδύλλιο. Βλέπω ότι στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες, η Ουλρίκε πήρε πάλι, 12 χρόνια μετά το Μόναχο, το χρυσό στο άλμα εις ύψος. Αν λοιπόν υπήρξε λαβ στόρυ μεταξύ των δύο, πιθανόν να γεννήθηκε εκεί –Λ.Α.– και τότε –1984–.

Άλλα φαινομενικά αταίριαστα, εμφανισιακά τουλάχιστον, αθλητικά ζευγάρια: ο Σι Τζέι Χάντερ με τη Μάριον Τζόουνς -σαν να λέμε, ο ρινόκερως με τη γαζέλλα-, και ο ημέτερος μικρός το δέμας Άγγελος Παυλακάκης με τη μεγαλόσωμη Κατερίνα Κόφφα.

Επειδή είπα γαζέλλα παραπάνω: μην παρεξηγηθώ, η Μάριον δεν είναι ο τύπος μου· άλλη είναι η ωραιότερη αθλήτρια στίβου που πέρασε ποτέ. Αναλογίες φυσιολογικής γυναίκας, όχι Πιντούσεβιτς («τη μπετονιέρα μην κατηγοράς, αυτή σου δίνει για να φας», που λέει και ο Ζωρζ Πιλαλί), και θηλυκότητα που ξεχειλίζει, όχι σαν κάποιες που μοιάζουν σαν κακοεγχειρισμένες τραβεστί – μερικές είναι και στο τοπ τεν που παρέθεσε ο φίλτατος Ριζόπουλος.

Για τις ωραιότερες ελληνίδες αθλήτριες στίβου, άποψη κανείς;

chess4poker είπε...

@καλοπροαίρετος: Πολύ ωραία η αναφορά σου. Χάρηκα να σε διαβάζω. Γράφεις: "Για τις ωραιότερες ελληνίδες αθλήτριες στίβου, άποψη κανείς;".

Ήμουν ερωτευμένος με την αθλήτρια του μήκους από τη Ρόδο, τη Νίκη Ξάνθου, εκείνη την ξανθούλα αν την θυμάσαι. Ακόμα και η Σακοράφα δεν ήταν κακή την εποχή που έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ, το 74.20. Αλλά η Τίνα Λίλακ καλύτερη!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καλοπρό, θα σας μαλώσω… προσέξτε παρακαλώ τα κοπυράιτ !
Το τοπ-τεν το παρέθεσε ο Λυσάνιος, μη του αφαιρείτε την πατρότητα.
Εγώ απλώς εξέφρασα …προτίμηση! (Με βάση πάντα τα λεφτά αισθήματα των κοριτσιών και όχι επιφανειακές ομορφιές):-)

καλοπροαίρετος είπε...

Πράγματι, chess4poker, η Νίκη είναι εκτός συναγωνισμού, μαννεκέν σκέτο, outta sight. Και, στο στυλ «κορίτσι της διπλανής πόρτας», μου άρεσε και η Όλγα – αν και η συναθλήτριά της (δεν λέω ανταγωνίστρια, δεν είχε τη διάρκειά της· σε τελικούς τριών Ολυμπιάδων η μία, κομήτης η άλλη) η Βούλα εκτέλεσε το τεχνικά αρτιότερο τριπλούν που έχω δει ποτέ. Από την άλλη, δεν συμμερίζομαι την ομαδική υστερία για την Έρρικα.

Ριζόπουλε, ανακρίβεια, απολογούμαι και από τους δύο. Και άλλη ανακρίβεια από μέρους μου: χαρακτήρισα τη Μαίρη Λου χαριτωμένη. Την αδίκησα: τρισχαριτωμένη ήταν· και φυσιολογικός άνθρωπος, με συναισθήματα που άφηνε να εκδηλωθούν, ένα νορμάλ 16χρονο κορίτσι, όχι ανέκφραστο προγραμματισμένο ρομπότ, Όλγα Κόρμπουτ κι έτσι.

Να και η Νάντια, στο πρώτο στρογγυλό δεκάρι της ιστορίας· 15 άκλειστα. Ο πίνακας βαθμολογίας δεν είχε προβλεφθεί να καλύπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχε χώρο για ένα ακέραιο ψηφίο και δύο δεκαδικά· έτσι, το δέκα με το οποίο βαθμολογήθηκε, εμφανίζεται ως... 1.00 :)

Ωραίες, αγνότερες και πιο αυθόρμητες εποχές· τι να μου πουν τώρα οι, ευπρεπείς, η αλήθεια είναι, Ταμπάκος και Μάρας, πολύ περισσότερο εκείνος ο θεμουσυχώρα με ο Μελισσανίδης...

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Χιούμορ:

Λίγο πριν λήξει η συνεργασία του Κάρλσεν με τον Κασπάροβ, έβλεπα κάποια από τις παρτίδες γρήγορου σκακιού του Κάρλσεν, και ο τρόπος παιχνιδιού του μου θύμιζε κάποια παρτίδα του Πετροσιάν στην οποία ο Πετροσιάν είχε κερδίσει τον Κασπάροβ.

Ο Κάρλσεν τελικά κέρδισε με το ρεπερτόριο του Πετροσιάν!!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Νικητες στην καθιερωμενη ψηφοφορια της Μαυρης Βασιλισσας για τους καλυτερους του 2010 στην Ελλαδα, οι:

Παυλιδης Τασος (Αντρες), Παυλιδου Κατ. (Γυναικες), Παυλιδης Αντ. (Νεοι) Ανδρωνη Κων. (Νεανιδες), ενω γεγονος της χρονιας αναδειχτηκαν τα Παγκοσμια Νεανικα.

Περισσοτερα στο:

http://www.blackqueen.net/website/index.php?option=com_content&view=article&id=295:vote2010
&catid=35:hellas-news&Itemid=53

IliasPan είπε...

Μέτοικε, νομίζω θα μας διευκόλυνε πολύ αν τα λινκ που παραθέτεις τα έγραφες με html ώστε να μπορούμε να τα ανοίγουμε με κλικ απευθείας.

Εκτός αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν το κάνεις.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Περα απο το οτι βαριεμαι την διαδικασια, κανενας σοβαρος.

Μια μικρη διαφορα ειναι πως βλεπω ποσες αντιγραφες γινονται στο http://whos.amung.us/stats/q90oigf1z9yy/ αλλα δεν ειναι σημαντικο.

Ρε παιδια τοσο κοπο κανω να τα βρω, καντε και σεις ενα copy-paste..

Αν παλι καποιος ειναι προθυμος να κανει την δουλεια, ακριβως απο κατω, καλοδεχουμενος...

IliasPan είπε...

Προφανώς η πρότασή/απορία μου δεν ήταν μομφή.
Το ξέρεις πως οι περισσότεροι εδώ πέρα εκτιμάμαι τη δουλειά σου και η δικαιολογία που αναφέρεις είναι μια χαρά αποδεκτή.

Καλή συνέχεια!

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Φυσικα και δεν το πηρα σαν μομφη, και, πιστεψε με, εχω επιγνωση του πως βλεπουν οι περισσοτεροι τα πραγματα, γι αυτο και συνεχιζω. Ωστοσο ενας καποιος εκνευρισμος απο τα προσφατα φαινομενα ειναι αναμενομενος νομιζω..

Απο την αλλη ειμαι τεμπελης οσον αφορα το αισθητικο απτελεσμα, και την ευκολια των χρηστων του ιστολογιου. Πχ το ατονικο, αν και το εχω υιοθετησει απο πολυ μικρος, (ουσιαστικα απο το Γυμνασιο) ειναι κυριως αποτελεσμα τεμπελιας, παρολο που εκεινη την εποχη αλλα ελεγα...

Ευχαριστω για τα καλα λογια.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί ο γάτος ίσως να βάζει τα τελευταία σχόλια του μέτοικου σε ξεχωριστή στήλη γιά να μην χάνονται αν δεν μπουμε μία μέρα?

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος: Δεν είναι εύκολο (για την ακρίβεια θαρρώ πως δεν εφικτό) να γίνει αυτό στα μπλογκ της google, δηλαδή να απομονωθούν τα σχόλια οποιουδήποτε χρήστη ή διαχειριστή σε ξεχωριστό κολωνάκι. Η λύση για τους επισκέπτες που δεν μπαίνουν καθημερινά στο μπλογκ είναι να περνάει ο Μέτοικος τα ειδησεογραφικά του σχόλια κάπως συχνότερα σε μορφή αναρτήσεων αντί σχολίων!

Schrödinger's Cat είπε...

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο RSS feed των comments του ιστολογίου http://skakistiko.blogspot.com/feeds/comments/default/

divatk είπε...

Μπορει οποιος εχει την ευχαριστηση να μου εξηγησει τι ειναι το RSS FEED που το βλεπω συχνα σε ιστοσελιδες και δεν το καταλαβα ποτε?

Schrödinger's Cat είπε...

@divatk:
Αντιγράφω από κάποιο φόρουμ, για να μην γράψω κάποια δική μου ανακρίβεια:
Το rss feed είναι μια υπηρεσία που σου επιτρέπει να λαμβάνεις τις καταχωρήσεις των ιστοσελίδων που παρακολουθείς χωρίς να χρειάζεται να τις επισκέπτεσαι συνέχεια.
Κάθε νέα καταχώρηση έρχεται σε σένα την στιγμή που δημοσιεύεται. Για να γίνει αυτό χρειάζεσαι έναν rss reader. Ο πιο διαδεδομένος είναι ο google reader.
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μια απλή εγγραφή στην υπηρεσία. Έπειτα διαλέγεις ένα η περισσότερα rss feeds.

Για τα σχόλια του skakistiko το feed είναι, όπως έγραψα πιο πάνω, http://skakistiko.blogspot.com/feeds/comments/default

Ανώνυμος είπε...

Για περισσότερη εξηγήση, δείτε http://rss.in.gr/