Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Διεθνή έλο Ιανουαρίου 2011


Ο Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν (δεξ.) ξεπέρασε και πάλι τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βισβανάθαν Ανάντ (αριστ.) στους πίνακες έλο που ισχύουν για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011. Στην τρίτη θέση, πάνω από το 2800 κι αυτός, ο Αρμένιος Λέβον Αρονιάν. Ο Βούλγαρος Βεσελίν Τοπάλοβ υποχώρησε στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι 10 πρώτοι άνδρες:
1 Carlsen, Magnus g NOR 2814 17
2 Anand, Viswanathan g IND 2810 17
3 Aronian, Levon g ARM 2805 9
4 Kramnik, Vladimir g RUS 2784 16
5 Karjakin, Sergey g RUS 2776 20
6 Topalov, Veselin g BUL 2775 10
7 Grischuk, Alexander g RUS 2773 20
8 Mamedyarov, Shakhriyar g AZE 2772 9
9 Ivanchuk, Vassily g UKR 2764 0
10 Nakamura, Hikaru g USA 2751 16

Οι 10 πρώτες γυναίκες:
1 Polgar, Judit g HUN 2686 0
2 Koneru, Humpy g IND 2607 18
3 Hou, Yifan g CHN 2602 23
4 Kosintseva, Tatiana g RUS 2570 15
5 Kosintseva, Nadezhda m RUS 2552 11
6 Dzagnidze, Nana g GEO 2550 4
7 Stefanova, Antoaneta g BUL 2546 4
8 Muzychuk, Anna m SLO 2529 6
9 Cmilyte, Viktorija g LTU 2526 14
10 Harika, Dronavalli m IND 2520 16

Οι 5 πρώτοι Έλληνες:
1 Papaioannou, Ioannis g GRE 2605 0
2 Kotronias, Vasilios g GRE 2599 9
3 Banikas, Hristos g GRE 2593 9
4 Mastrovasilis, Dimitrios g GRE 2584 9
5 Halkias, Stelios g GRE 2578 0

Οι 5 πρώτες Ελληνίδες:
1 Dembo, Yelena m GRE 2457 6
2 Botsari, Anna-Maria wg GRE 2326 9
3 Makropoulou, Marina wg GRE 2288 9
4 Pavlidou, Ekaterini wm GRE 2215 28
5 Papadopoulou, Vera wm GRE 2210 18
5 Fakhiridou, Ekaterini wm GRE 2210 9

Όλα τα διεθνή έλο στη διεύθυνση: http://ratings.fide.com/

31 σχόλια:

slyhep23 είπε...

Ποτε θεωρειται ενας παικτης η μια παικτρια ανενεργος (inactive);

Ποσος καιρος πρεπει να περασει συμφωνα με τους κανονισμους της ΦΙΝΤΕ;

Ρωταω γιατι εχω να παιξω πολυ καιρο πολυ καιρο επισημη παρτιδα αλλα ακομη το ονομα μου ειναι στις λιστες.

Καλη χρονια.

Schrödinger's Cat είπε...

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE (rating regulations):

1)Ο παίκτης αρχίζει να θεωρείται ανενεργός αν δεν έχει παίξει καμία αξιολογημένη παρτίδα σε διάστημα ενός έτους.

2)Τα ονόματα αυτών των παικτών δημοσιεύονται στις λίστες έλο για τα επόμενα δυο χρόνια, από τη στιγμή που άρχισαν να θεωρούνται ανενεργοί με την ένδειξη i (inactive).

3)Αν ο παίκτης οποιαδήποτε στιγμή παίξει έστω και μια αξιολογημένη παρτίδα, γίνεται αυτομάτως και πάλι ενεργός.

slyhep23 είπε...

Σας ευχαριστω.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Χμ, ναι μεν ετσι λενε οι κανονισμοι, αλλα υπαρχουν παικτες που εχουν δεκαετια και βαλε να παιξουν αξιολογημενη παρτιδα και δεν τους κουναει τιποτα απο τις λιστες (το i βεβαια i), σε μερικες περιπτωσεις ουτε το μοιραιον..

Ανώνυμος είπε...

ta neanika p eginan t fthinoporo den ipologizode sta diethni elo?

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Τι γίνεται επιτέλους με τον γίγαντα Μάγκνους Κάρλσεν; Αν συνέχιζε έτσι θα τον χαρακτήριζα παραξενίλα, αλλά δεν βρίζουμε online. Δεν μπορώ να τον πιάσω-ποιοι είναι οι στόχοι του;

Ανώνυμος είπε...

Με τα ελληνικα ελο τί γίνεται; Έι, εκεί στην ΕΣΟ ... επτά έχει ο μήνας.

Ανώνυμος είπε...

Νταξει μας εχουν συνηθισει στις αργοποριες, προσωπικα απορω για την υπαρξη τους

Ασύρματος είπε...

Το αρχείο με τα Έλο υπάρχει στο σάιτ της ΕΣΟ από χθες(τότε τουλάχιστον το παρατήρησα). Δεν είναι η τελική έκδοση γιατί δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές λόγω των μεταγραφών. Υποθέτω την Δευτέρα θα ανέβει η τελική έκδοση.

Ανώνυμος είπε...

που το ειδες? μπορεις να δημοσιευσεις λινκ?

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει.

Ασύρματος είπε...

http://www.chessfed.gr/elo/ratings2011a.xls

http://www.chessfed.gr/elo/ratings2011a.zip

Ανώνυμος είπε...

σιγουρα ειναι αυτα? γιατι ο υπολογιστης μου βγαζει πως δεν υπαρχει τετοιο αρχειο

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Signed 23/12. Μια χαρά κατεβαίνει εδώ.
Κατά τα άλλα οι ανωτέρω διαπιστώσεις του Μέτοικου ισχύουν, π.χ. είδα μέσα αξιολογημένο τον Μιχάλη Θρασυβουλίδη, ο οποίος είναι βέβαιον ότι έχει πάνω από 2.5 χρόνια να αγωνισθεί.

Schrödinger's Cat είπε...

Το πρόβλημα παρουσιάζεται με τον Internet Explorer. Με Mozilla κατεβαίνει κανονικά το αρχείο που έδωσε ο Ασύρματος.
Ο Θρασυβουλίδης έχει πεθάνει, ο ΣΟ Καλλιθέας έχει διοργανώσει και τουρνουά στη μνήμη του, είναι μακάβριο που εμφανίζεται αυτός και πολλοί ακόμη στις λίστες.
Φαντάζομαι όμως πως η ευθύνη βαρύνει και τους συλλόγους, που δεν ενημερώνουν.
Πάντως, ο Μέτοικος αναφερόταν στα έλο της FIDE, στα ελληνικά έλο δεν ορίζεται ανενεργός σκακιστής.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ρε συ Γατε, δεν φταινε μονο τα σωματεια, εκτος κι αν ο υπευθυνος για την ενημερωση, δεν εχει καμμια σχεση με το σκακι. Τα διεθνη Ελο εχουν ακομα μεσα τον Καραπανο, και πρεπει να υπαρχουν και 2-3 αλλες περιπτωσεις, δεν το εψαξα στα τελευταια, κι ολα αυτα μεχρι τα 2100 που ασχολουμαι.

Για τα Ελληνικα εχω σταματησει να ενδιαφερομαι, τον μονο λογο υπαρξης που βλεπω να εχουν ειναι να περιλαμβανουν τους σκακιστες κατω απο 1500 περιπου, το κατωφλι της FIDE εχει κατεβει στα 1200 και πιθανο να κατεβει κι αλλο, αλλα τα τουρνουα των αρχαριων δεν αξιολογουνται παντα εκει, κυριως λογω ελλειψης αρκετων συμμετοχων με διεθνες Ελο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μέτοικε:
Όσο οι παρτίδες των νέων (αρχάριων;) δεν στέλνονται για διεθνή αξιολόγηση, τα ελληνικά ΕΛΟ εξυπηρετούν. Δυστυχώς, παραπάνω από τις μισές παρτίδες που παίζουν οι νέοι και συνολικά παίζονται στην Ελλάδα, δεν αξιολογούνται για διεθνές ΕΛΟ.
Είναι μονόδρομος τα τουρνουά των συλλόγων για να αξιολογηθούν οι νέοι σκακσιστές.
Αυτό όμως δημιουργεί σημαντική στρέβλωση γιατί λίγα παιδιά θα πάνε σε τουρνουά με διεθνή αξιολόγηση και θα βγάλουν αντιπροσωπευτικό (;) διεθνές.
Οι υπόλοιποι φαίνονται 1000ρηδες και βέβαια είναι άγνωστο το για πόσο παίζουν.

Η μόνη λύση που βλέπω είναι να δοθεί προτεραιότητα και κίνητρο για να στέλνονται στην FIDE οι παρτίδες των μικρών σε περιφερειακούς, προκριματικούς, κλπ αγώνες ώστε σταδιακά να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση.
Διαφορετικά, στην πράξη στα νεανικά θα συνεχίσουμε να έχουμε 2 ταχύτητες (λίγοι με διεθνές και πολλοί 1000ρηδες) και αρχικές λίστες κατάταξης που δεν έχουν καμία σχέση με την πργματική δυναμικότητα των σκακιστών που συμμετέχουν.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ανωνυμος
Aν και παρακολουθω τα τουρνουα που στελνονται για διεθνη αξιολογηση, δεν μπορω να πω οτι εχω κανει τον κοπο να καταγραψω ποια τουρνουα γινονται και δεν στελνονται, οποτε δεν ειμαι απολυτα σιγουρος οτι τα παρακατω αφορουν αμεσα το θεμα που θιγετε.

Για ν' αποκτησεις διεθνες Ελο παιζοντας σε Ελβετικα τουρνουα η σε ομαδικα Πρωταθληματα, πρεπει να παιξεις τουλαχιστον 9 παρτιδες εναντιον αξιολογημενων αντιπαλων αθροιστικα, ενω για να μετραει το καθε ξεχωριστο τουρνουα θα πρεπει να εχεις σημειωσει (παντα εναντιον αξιολογημενων αντιπαλων) 1 τουλαχιστον βαθμο, και να εχεις παιξει 3 τουλαχιστον παρτιδες.

Λεπτομερειες στο 7.14 του

http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=72&view=article

Προσωπικα εχω δει καποιες φορες τουρνουα να στελνονται στην Fide, νομιζω απο νεανικα της Κρητης και της ΤΕΣΣΔΕ κυριως, και να μην αξιολογουνται απο ελλειψη συμμετοχων με διεθνες Ελο.

Αν βεβαια εχετε υπ' οψη σας αλλα τουρνουα, με αρκετη συμμετοχη αξιολογημενων σκακιστων ωστε να προκυψουν νεες αξιολογησεις, εχετε φυσικα δικιο.

Ανώνυμος είπε...

@ Μέτοικος

Ευχαριστώ για την απάντησή σας.

Πρόχειρο παράδειγμα είναι τα ομαδικά πρωταθλήματα νέων της ΕΣΣΝΑ τα οποία δεν στάλθηκαν για αξιολόγηση, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δεν είναι στις προθέσεις μου με αυτό το σχόλιο να δείξω την ΕΣΣΝΑ, αλλά είναι το πιο πρόσφατο γνωστό σε μένα παράδειγμα.

Καταγραφή των νεανικών αγώνων που δεν αξιολογούνται για διεθνές ΕΛΟ μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα, αν κάποιος έχει όλα τα δεδομένα.

Δεν έχω πρόσβαση στα φύλλα αγώνων και δεν δημοσιεύονται πάντα τα ονόματα των παικτών στα ομαδικά, για να μπορώ να μιλήσω με αριθμούς. Όμως, γνωρίζοντας τη σύνθεση των ομάδων, σαφώς και υπάρχουν αρκετοί αξιολογημένοι σκακιστές στις νεανικές ομάδες και οι παρτίδες τους δεν αξιολογούνται.

Μήπως ξέρετε ποιό είναι το όριο συμμετοχών αξιολογημένων παικτών για να γίνουν δεκτά τα αποτελέσματα από την FIDE;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Ανωνυμος:
Χωρις να εχω καμμια διαθεση να γινω απολογητης της ΕΣΣΝΑ, με την οποια δεν εχω καποια σχεση, και τα (προ)-περσινα νεανικα της Αττικης ( τελικη φαση), οπως και ο Μπικος, συμπεριληφθηκαν στις λιστες τον Μαρτιο του 2010, δες: http://ratings.fide.com/tournament_list.phtml?moder=ev_code&country=GRE&rating_period=2010-03-01.
Ωστοσο η αρχικη φαση ειχε ηδη συμπεριληφθει στα Διεθνη Ελο του Ιανουαριου 2010.

Για την καθυστερηση θα πρεπει να σας δωσει καποιος αλλος εξηγηση.Θα μπορουσατε ισως να κανετε την ερωτηση στην ιδια την ΕΣΣΝΑ, και ν δειτε τι θα σας πουν.

essnamail@gmail.dom

Δεν ξερω, νομιζω οτι και δυο μονο αξιολογημενοι σκακιστες να παιξουν μια παρτιδα αναμεσα τους, η FIDE θα την αξιολογησει αν πληρωσεις τα δεοντα, αλλα στα Ελβετικα/ομαδικα τουρνουα χρεωνει 1 ευρω τον παικτη (χωρις να διαχωριζει αξιολογημενους και αδιαβαθμητους) συν 50 ευρω μινιμουμ ανα τουρνουα, οποτε το σκεφτεται κανεις..

http://www.fide.com/fide/handbook.html?id=3&view=category

Κεφαλαιο 12.

Πρεπει να φυγω, θα απαντησω σε τυχον αλλες ερωτησεις σας αργα τ' απογεμα.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τα ελο της FIDE που αναφέρετε, λογικά θα εκλείψει με τον καιρό, από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι θα αποκτούν διεθνή αξιολόγηση και θα πέφτει και το ελάχιστο διεθνούς αξιολόγησης.
Απ' ό,τι καταλαβαίνω ο αλγόριθμος είναι παρόμοιος με των ελληνικών ελο με τη μόνη διαφορά να αλλάζει ο ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων παρτίδων,το ελάχιστο αξιολόγησης και διάφορες παράμετροι.
Ο μόνος λόγος να διατηρηθούν τα ελληνικά ελο φαίνεται να είναι οικονομικός, διότι όπως αναφέρθηκε για την αξιολόγηση τουρνουά η FIDE απαιτεί πληρωμή.

Δ. Ρουμελιώτης είπε...

Αγαπητέ φίλε και ΣΚΑΚΙΣΤΗ,συγχαρητήρια για το υπέροχο, πολύπλευρο και σφαιρικά ενημερωμένο site σου.Δεν έχω μεγάλη πείρα στο διαδίκτυο, αλλά πιστεύω ότι το skakistiko.blogspot.com, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ΄όλα τα σκακιστικά sites όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.Πρέπει να αγαπάς πολύ το ΣΚΑΚΙ!!! Α.Μ. ΕΣΟ 379. Γειαχαρά σου.

Schrödinger's Cat είπε...

Κύριε Ρουμελιώτη, σας ευχαριστώ θερμά για τα τόσο καλά λόγια που είχατε την ευγένεια να απευθύνετε. Θα μου επιτρέψετε μόνο να πω πως η σύγκριση με εξαιρετικά ξένα αντίστοιχα ερασιτεχνικά μπλογκ είναι υπερβολική.
Καλώς ορίσατε στο ιστολόγιο!

internet serfer είπε...

Roumelioti epeidi akrivws den exeis peira apo diadiktyo vriskeis to site tou malaka kalo eisai akoma stin arxh file mou...................

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα ήταν καλύτερο οι όποιοι διαξιφισμοί να αφορούν σε ζητήματα που σχετίζονται με το σκάκι και όχι σε προσωπικές αντεγκλήσεις;
Με θέσεις να συγκρουόμαστε και όχι με πρόσωπα. Έτσι μόνο θα κρατήσουμε αυτό το forum εικόνων και ιδεών (αισθητικής και σκέψης) σε ψηλό επίπεδο.
Bασίλης Μπετσάκος

ΣεΑυτά είπε...

Αυτό που γράφετε κύριε Μπετσάκο, δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Διαξηφισμοί θα υπάρχουν πάντα, και δεν έχουν σχέση με το επίπεδο ενός blog.

Δεν ξέρω, μάλλον δεν είστε αρκετά διαβασμένος για αυτά τα θέματα.

Ανώνυμος είπε...

ειναι αξιοσημειωτο παντως 5 μερες πριν αρχισουν τα διασυλλογικα να μην εχουν ανανεωθει οι λιστες της εσο... ξερει κανεις το λογο?

Schrödinger's Cat είπε...

Κύριε Μπετσάκο, είμαι κάποιες δεκαετίες στο σκάκι, προσωπικές αντεγκλήσεις δεν έχω με κανέναν άνθρωπο, αλίμονο. Για κάποιο περίεργο λόγο, ό,τι παράξενο και προσβλητικό, εμφανίζεται μόνο εδώ, στο ιστολόγιο, ποτέ στην πραγματική ζωή.
Αφαιρώ τα μηνύματα που είναι υβριστικά για επισκέπτες του ιστολογίου, διατηρώ όμως ένα μέρος αυτών που απευθύνονται προς εμένα.
Ζητώ συγγνώμη για την οπτική ενόχληση που ίσως αυτά προκαλούν.

Ανώνυμος είπε...

Τί εχει γίνει με τα εθνικά έλο?

achilles είπε...

Δημοσιεύτηκαν σήμερα (12/01) και τα εθνικά ΕΛΟ. Προφανώς καθυστέρησαν λόγω των μεταγραφών της τελευταίας στιγμής.

Γνωρίζει κανείς γιατί κάποια από τα τουρνουά του εξωτερικού δεν υπολογίζονται, ακόμα και όταν έχει σταλεί η ανάλογη ειδοποίηση στην ΕΣΟ;

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΦΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
........................
"Ομόφωνα επίσης απέρριψε τις αιτήσεις των παρακάτω αθλητών, καθώς δεν είχαν τη συγκατάθεση του σωματείου που ανήκουν σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών της ομοσπονδίας:
01. ...........από τον ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνίας στον ΓΣ Ασπροπύργου.
02. ..........από ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία στον ΑΠΟ «Αίγλη» Παπάγου.
03. ........... από ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία στη Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής.
04. ........... από ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία στη Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής.
05. ............. από ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία στη Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής.
06. ............ από ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία στη Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής"