Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Εικόνες


Ο Ουκρανός Ίλια Νίζνικ (εδώ εικονίζεται σε σκακιστικούς αγώνες στην πατρίδα του, προ διετίας), 3 μήνες μετά τα 14α γενέθλιά του, πέτυχε στο διεθνές τουρνουά του Γκρόνιγκεν, στην Ολλανδία, την τρίτη και τελευταία νόρμα για τον τίτλο του γκρανμέτρ. Έτσι αυτή τη στιγμή ο Νίζνικ είναι ο μικρότερος σε ηλικία GM στον κόσμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2007, όταν κέρδισε το Β' γκρουπ του όπεν της Μόσχας συγκεντρώνοντας 8.5β/9 αγ. (απόδοση 2633). Το 2008 κέρδισε το «Ναμπόκοφ Μεμόριαλ» που έγινε στο Κίεβο και πέτυχε την πρώτη του νόρμα GM. Τη δεύτερή του νόρμα πέτυχε και πάλι στο Γκρόνιγκεν, πέρυσι τον Δεκέμβριο. Η νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις για το παιδί από την Ουκρανία. Η νεαρή ηλικία του δεν πρέπει να προκαλεί ωστόσο εντύπωση. Το σκάκι κορυφής γίνεται όλο και πιο πολύ παιχνίδι εφήβων. Ο Ανάντ, με δόση υπερβολής είχε πει πρόσφατα: «Αν στα δεκατέσσερά σου δεν έχεις γίνεις γκρανμέτρ, καλύτερα να ξεχάσεις το παιχνίδι».

38 σχόλια:

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

Ο επαίτης θα έλεγε ‘Αν στα δεκατέσσερα σου ΕΧΕΙΣ γίνει Γκρανμαιτρ καλύτερα να ξεχάσεις το παιχνίδι’’ (…για να μάθεις και λίγο κάτι άλλο, μπας και ζήσεις στη κοινωνία αν κάτι πάει στραβά με το σκάκι). Και αν η ειμαρμένη σου είναι ασπρόμαυρη, θα βρει το δρόμο της και λίγο αργότερα αλλά θα έχεις και κάποια άλλα χρήσιμα ‘όπλα’ καβάντζα.

S. είπε...

Σωστά! Ο επαίτης θα ζηλοφθονούσε το παιδί που έχει τέτοιο ταλέντο ώστε στα 14 να είναι παγκοσμίως γνωστός - έστω και στο μικρόκοσμο του σκακιού.
Πάντοτε αυτοί που ξεχωρίζουν προκαλούν και το φθόνο, φευ...

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

Η ζηλοφθονία δεν είναι στις αρετές του επαίτη. Η συγκατάβαση είναι. Ο επαίτης είναι αυτάρκης.

Ανώνυμος είπε...

@@ paignio exei ginei to skaki. Ta mikra mathainoun kalitera tin eksantlisi toy paixnidiou einai logiko. kai to na kinigas agones gia na kaneis ligotera lathi apo ton ekastote antipalo (giati me teleio paixnidi to paixnidi einai noula) den exei kai toso plaka telika, einai paixnidi neuron.

PS kanena mpravo ston mikro, mpravo stous daskalous tou pou tou edosan oli ti simpiknomeni gnosi.

θαυμαστής είπε...

Τα μπράβο ανήκουν στον μικρό και το εκπληκτικό ταλέντο του. Οι δάσκαλοι απλά παρακολουθούσαν, βασικά.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν είναι ζηλόφθονος ο επαίτης. Απλά, στο συγκεκριμένο σχόλιο, αποδείχθηκε στενόμυαλος, και έβαλε όλες τις περιπτώσεις "ιδιοφυϊών" στο ίδιο τσουβάλι.
Δεν είναι απαραίτητο να είσαι φυτούκλα, η καταπιεσμένος από τον μπαμπά, για να γίνεις GM στα 14, καλέ μου άνθρωπε. Ούτε θέμα δασκάλων είναι, ούτε και ταλέντου. Ευτυχώς, η ζωή είναι τόσο απλή στις εκφάνσεις της, που δυστυχώς, έχουμε πρόβλημα να εξηγήσουμε σοβαρά κάποια φαινόμενά της- ειδικά όταν σκεφτόμαστε στενόμυαλα (και η στενομυαλιά δεν έχει να κάνει σε τίποτε με την απλότητα).
Ο υποφαινόμενος, τυπικό παράδειγμα ανθρώπου που ζορίζεται να κάνει απλούς συλλογισμούς, και από στενομυαλιά, να φάνε κι οι κότες. Οπότε, τα ανωτέρω να μην εκληφθούν σαν κατηγορητήριο- απλά σαν διαπίστωση.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΝΑΝΤ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΓΚΡΑΝΤΜΑΣΤΕΡ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 14 ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΑΚΙ!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Από όσο ξέρω, το ιδνικό πληκτρολόγιο έχει caps lock. Οπότε, μάλλον δύσκολο να τα είπε όλα αυτά ο Βίσυ στα κεφαλαία. Άσε που μπορεί να μην τα έχει πει ούτε στα πεζά, δηλαδή... :p

Schrödinger's Cat είπε...

Έχω συγκρατήσει το "Nowadays, when you're not a grandmaster at 14, you can forget about it" και νόμιζα πως αναφερόταν στο σκάκι γενικότερα.
Το quote υπάρχει σε πολλές πηγές στο ίντερνετ, ενδεικτικά:
http://www.chessquotes.com/player-anand

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Αυτό είναι άλλο πράγμα, και έχει εντελώς άλλη λογική.
Εξάλλου ο Άναντ στα 14 του, δεν ήταν καν ΙΜ. ΙΜ έγινε από την απόδοσή του στην Ολυμπιάδα του 1984, όπου είχε κλείσει (σχεδόν) τα 15.

barbis είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΙ Ο ΦΡΕΝΤΖΑΣ.Ase pou borei na mou tin pei kai o Fillipos.I BOREI NA MOY THN POYN KAI OI DYO MAZI AN GRAFO KEFALAIA KAI GREEKLISH!Δεν μπορούμε να γράψουμε τη γνώμη μας και αμέσως οι επικριτές.Για να μην ξεχάσω και τον Ριζόπουλο τον Ρομπέν των Δασών του site τον προστάτη των μικρών και των αδυνάτων!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Χρόνια πολλά και σε σένα Θανάση Μπαρμπή! Εγώ από μικρούς και αδύνατους προστατεύω μόνο τα παιδάκια μου που μ’ έχουν ανάγκη. Κανένας άλλος 'μικρός κι αδύνατος' δεν έχει ανάγκη την προστασία μου. Αν θεωρείς ότι στην περίπτωση Σπηλιάδη (φτάσαμε και στη ταμπακιέρα) σε επέκρινα για κάτι, κανείς ΛΑΘΟΣ. Δεν είμαι ούτε θα γίνω ηθικός κριτής κανενός, απλά είπα την άποψη μου από τη σύντομη γνωριμία μου με το παιδί. Αν αυτό σε πείραξε… ξυδάκι.

Schrödinger's Cat είπε...

Θανάση καλή χρονιά. Ας αρχίσουμε τη γκρίνια από αύριο. Μεθαύριο που έχω γενέθλια ας την ξεχάσουμε και πάλι για λίγο και εδώ είμαστε να τη συνεχίσουμε πιο μετά.
Ευχαριστώ όλες κι όλους για τις ευχές τους σ' αυτήν την ανάρτηση καθώς και στην ανάρτηση "ευχές".

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Nομίζω ότι αυτό που θέτει ως προβληματισμό ο Ηράκλειτος (το επαίτης δεν μου αρέσει, γιατί ο Ηράκλειτος ήταν μεν πένης αλλά επ’ ουδενί επαίτης, ίσα-ίσα οι άλλοι επαιτούσαν σοφία από αυτόν) είναι το αν αξίζει κάποιος να αφιερώσει όλο του το είναι σε μια επιδίωξη που εκ των πραγμάτων μπορεί να είναι και Χίμαιρα. (π.χ Π.Πρωταθλητης στο σκάκι η έστω κορυφαίος επαγγελματίας). Το να μιλήσουμε για ματαιοδοξία είναι ουτοπικό και λάθος. Όλη η ύπαρξη του ανθρώπου μπορεί να θεωρηθεί ματαιόδοξη μιας και καταλήγει στο Θάνατο, άρα έτσι οδηγούμαστε στο μηδενισμό. Κρινόμαστε για τις επιλογές μας στη ζωή εκ του αποτελέσματος δυστυχώς (το οποίο μπορεί να αλλάξει χάριν σε μια ασήμαντη τυχαιότητα) έτσι είναι ΑΔΙΚΟ να πει κάποιος φερ’ειπειν: ‘Μπράβο ήταν ένας μεγαλοφυής και έγινε παικταράς’ όπως και το να πεί: ‘Τι κρίμα, είχε τόσες προοπτικής να γένει κάτι σπουδαίο για την κοινωνία και χαραμίσθηκε στο σκάκι..’
Για την πλειοψηφία εξ’ ημών το ζουμί είναι στο ‘ταξίδι’. Αν δηλαδή φεύγοντας από τούτο τον κόσμο, έχουμε αφήσει κάτι τις πίσω . Για μόνα αν αυτό το κάτι τις είναι ένα σπουδαίο Μαθηματικό θεώρημα, μια σπουδαία ιατρική ανακάλυψη , μια σκακιστική κληρονομιά ή απλά ένα παιδί είναι όλα ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. ‘Αιρετική’ η άποψη μου, το καταλαβαίνω, αλλά έτσι το βλέπω το θέμα.
Άρα τι κάνει ο άνθρωπος? Ακολουθεί τον δρόμο της καρδιάς του (προσπαθώντας όσο μπορεί να αποσπάται από εξωγενείς παράγοντες(γονείς, κοινωνική ‘ορθότητα’, ‘πρέπει’) και κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα και τον ευχαριστεί να κάνει.
Αν αυτό είναι σκάκι, ας είναι. Το πόσο θα διαπλατύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες (κι εδώ ασφαλώς για μικρά παιδιά είναι ΚΑΙ ευθύνη γονέων) μπορεί η και όχι να είναι κρίσιμο ,όταν μιλάμε για πνευματικά δημιουργία. Η διαπλάτυνση κατά τη γνώμη μου είναι γενικά χρήσιμη. Ουτως η άλλως ο μόνος τομέας πνευματικής δημιουργίας του ανθρώπου που είναι αυθύπαρκτος (Δηλαδή υπάρχει χωρίς να χρειάζεται τίποτε άλλο για να υπάρχει, άρα μελετάται από μόνος του ανεξάρτητα) είναι τα Μαθηματικά.
Όλα τα άλλα (ακόμη και η Φιλοσοφία) χρειάζονται τα μαθηματικά για να υπάρξουν. Επομένως μόνο ένας Μαθηματικός (ως πνευματικός στοχαστής πάντα ) ‘δικαιούται’ να μην κοιτάζει ‘παραδίπλα’.
Αμάν, πολλή φιλοσοφία (αμπελοφιλοσοφία θα πει κάποιος και ίσως έχει δίκιο) έπεσε, αλλά χρειάζεται κι αυτή στους πεζούς καιρούς που ζούμε να γδέρνει λίγο τη χοντρή μας πέτσα.

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

Χαίρομαι που έδωσα έναυσμα για ενδιαφέρουσες σκέψεις . Όλες οι απόψεις σεβαστές . Μια μικρή ένσταση μόνο προς PFREN: Λέτε:’’Δεν είναι απαραίτητο να είσαι φυτούκλα, η καταπιεσμένος από τον μπαμπά, για να γίνεις GM στα 14, καλέ μου άνθρωπε. Ούτε θέμα δασκάλων είναι, ούτε και ταλέντου.’’
Aν δεν είσαι φυτούκλα (δεν αφιερώνεις δηλαδή πρακτικά όλη σου την ενέργεια και τη δύναμη), αν δεν σε καταπιέζει και ο Πατήρ (που προσπαθεί πιθανώς να ‘επιτύχει ‘μέσω του παιδιού του), δεν παίζουν ρόλο οι Δάσκαλοι και ΟΥΤΕ το ταλέντο (??) (Δηλαδή δεν έχει να κάνει ούτε με την φυσική σου προδιάθεση) .
Μα τότε, ΤΙ ακριβώς μένει σημαντικό που σε ‘κάνει’ Γκρανμαιτρ στα 14? Δεν το διευκρινίζετε και αν το θεωρείτε αυτονόητο, για μένα ειλικρινά δεν είναι. Αν θέλετε να επανέλθετε προς διευκρίνιση θα ήταν ευχάριστο.

θαυμαστής είπε...

Εγώ το είπα, πάντως. Αυτό που σε κάνει GM στα 14, δεν είναι ούτε το "σπάσιμο" στο διάβασμα ("φυτούκλα"), ούτε το ξύλο του μπαμπά (το έχουμε δει σε χιλιάδες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν) ούτε οι δάσκαλοι (πολλοί απ'αυτούς ούτε ξέρουν ούτε θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν).
Είναι το εκπληκτικό ταλέντο - όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου μικρού.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Γεννηθηκε στην Γεωργια, εζησε τα παιδικα του χρονια στην Αρμενια, ζουσε στην Πραγα, αλλα επαιζε για την Σλοβακια.. Οχι πια.

Αν και ξεκινησε να αγωνιζεται στην Ιταλια με την σημαια της Σλοβακιας, οι διοργανωτες του Reggio Emilia χρειαστηκε πολυ συντομα να ψαξουν για μια Αρμενικη.. Απο το νεο ετος ο S. Movsesian (2721) θα ειναι συμπαικτης του Aronian στην Εθνικη ομαδα της Αρμενιας η οποια με αυτην την μεταγραφη ξαναβαζει υποψηφιοτητα για το βαθρο των μεγαλων διοργανωσεων.

Ενας Ευρωπαιος (Ζ. Azmaiparashvili,Geo-2637) αναδειχτηκε πρωταθλητης Ασιας! Aν και στους πινακες της Fide o πρωην αντιπροεδρος της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας φαινεται ν' ανηκει ακομα στην Ομοσπονδια της Γεωργιας, αγωνιστηκε στο Ασιατικο ατομικο πρωταθλημα με την σημαια της Σιγκαπουρης(!) και το κατεκτησε, αν και ισοβαθμησε στην πρωτη θεση με τον Ο. Barbosa (Phi-2451) με 6.5/9.

http://chess-results.com/tnr41475.aspx?art=1&rd=9&lan=1&m=-1&wi=1000

Περασμενα μεγαλεια..

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

@ Ηράκλειτος επαίτης: Αυτό που ζητάτε είναι μακριά κουβέντα, που δεν ξέρω αν "κολλάει" εδώ. Ίσως να ανοίγαμε ένα ξεχωριστό νήμα. Πάντως για να σας δώσω μία ιδέα τι εννοούσα, θα αναφερθω σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ΠΟΛΥ σποδαίων παικτών, που η περίπτωση του καθενός είναι ενταλώς ξεχωριστή, από κάθε άποψη.
Τι κοινό έχουν ο Μορόζεβιτς, ο Ίβαντσουκ, ο Γκέλφαντ, και ο Κάρλσεν;
Ο Μορόζεβιτς, είναι ένας πολύ φυσιολογικός άνθρωπος, καθόλου σπασίκλας, που παίζει σκάκι "του κεφαλιού του" και προσωπικά θεωρώ φαινόμενο ευφυίας. Για την ακρίβεια, τόσο πρωτότυπο παίκτη, είχα να δω από την εποχή του μέγιστου Ταλ. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, φαίνεται να το έχει βαρεθεί το άθλημα, γεγονός που δεν με εκπλήσσει.
Ο Ίβαντσουκ, είναι... απλά φρενοβλαβής, που έχει το σκάκι σαν μοναδικό τρόπο εκτόνωσης. Φυσικά, για να παίζει (στις καλές του) τέτοιο εκπληκτικό σκάκι, χρειάζεται και μία ξεχωριστή ευφυία, ενώ πέραν τούτου, ζει από το σκάκι, και για το σκάκι.
Ο Γκέλφαντ, είναι τυπικότατη περίπτωση παίκτη που δουλεύει ακατάπαυστα, 23 ώρες το 24ωρο. Προσωπικά, δεν τον κατάτάσσω καν στην κατηγορία των "προικισμένων", αλλά πιστεύω ότι με τις απίστευτες γνώσεις που έχει, αν διέθετε λίγο πιο γερά νεύρα, θα ήταν μόνιμος διεκδικητής του Π.Π.
Και τέλος, στην περίπτωση Κάρλσεν, ανακατεύουμε μία γενναία δόση μαγκιάς και αυθάδειας, μερικές χιλιάδες ώρες μελέτης, μία εξαιρετική θέληση για νίκη, αλα- Φίσερ, και μία σωστή, συστηματική παιδεία. Οι αναλογίες της φόρμουλας του ανωτέρω "εκρηκτικού" δεν βγαίνουν συνήθως σωστές, αλλά στην περίπτωση του νεαρού Νορβηγού, φτιάξανε βόμβα υδρογόνου. Κάτι περίεργες ήττες που κάνει ο μικρός ώρες-- ες, οφείλονται στο ότι έχει πέσει μια πρέζα παραπάνω αυθάδεια στην συνταγή (το να στέλνεις ένα μουλάρι σου στο θ5 στην τρίτη κίνηση με έναν παίκτη του 2700+, μόνο σαν αυθάδεια μπορεί να ερμηνευθεί). Και έτσι όμως, ο Κάρλσεν χωρίς να είναι κάπου "ο καλύτερος", είναι δίκαια ο πιο υψηλοελούχος παίκτης του πλανήτη.
Να πω και για την Χου Γιφάν; Για αυτήν, μου επέστησε την προσοχή η καλή μου φίλη η Άννα-Μαρία πριν τρία χρόνια. Μου το επισήμανε, και το επιβεβαίωσα βλέποντας κάμποσα βίντεο της νεαράς "ιδιοφυίας". Λοιπόν, το μηχανικό ρομπότ του δρος Konstantin Kosteniuk, είναι απείρως πιο εκφραστικό όταν παίζει από την νεαρότατη, νεόκοπη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Σοβαρά.
Είναι σαφές που θέλω να καταλήξω από τα παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

Οι Αρμένιοι και οι Γεωργιανοί, όχι μόνο δικαιούνται να βραβευτούν με ασιατικά κύπελα, αλλά είναι και τα μόνα που δικαιούνται, αφού είναι Ασιάτες και όχι Ευρωπαίοι!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, για το Ηράκλειτο, οι πληροφορίες πού έχουμε, λένε ότι η πόλις του τού πρόσφερε το στέμμα!
Αυτός αρνήθηκε!
Για να ονομαστεί λοιπόν ένας τέτοιος «παίχτης», «επαίτης», πρέπει ο γυαλός να αρμενίζει εντελώς στραβά!

Υπάρχει η πιθανότητα να τον συγχέουν μερικοί με τον Διογένη, τον Κυνικό επονομαζόμενο, για τον οποίο γράφτηκαν αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία από έναν άλλον Διογένη, εξ ίσου γνωστό με τον Κυνικό, τον Διογένη τον Λαέρτιο.

Συμπέρασμα: είστε παίκτες που κάνετε ανακριβείς «κινήσεις».
Δεν μοιάζετε ούτε στον εργατικό Γκέλφαντ, ούτε και στον ταλαντούχο, αλλά και λόγω φιλοδοξιών απαραιτήτως συγκεντρωμένο Κάρλσεν.

Ευτυχώς!
Είστε το ιδανικό φιλοθεάμον κοινό!

Παγκανέλ είπε...

Και με ποια ακριβώς κριτήρια, Ανώνυμε, θ' αποφασίσουμε αν οι Αρμένιοι και οι Γεωργιανοί είναι Ευρωπαίοι ή Ασιάτες;

Ηράκλειτος επαίτης είπε...

@PFREN: Απόλυτα σαφές όχι ,αλλά αντιλαμβάνομαι (νομίζω )που το πάτε..θεωρείτε ότι δεν υπάρχει ταλέντο (με την έννοια της γονιδιακής προδιαγραφής) παρά μόνο φυσική επιλογή (με την δαρβινική έννοια) και περιβάλλον ,στην περίπτωση που εξετάζουμε π.χ η σκληρή δουλειά του Γκελφαντ, η συστηματική παιδεία του Κάρλσεν, η ευφυΐα του Μορόζεβιτς και του Ιβάντσουκ κ.λ.π . Λυπάμαι αλλά διαφωνώ. Όσο και να μη μας καλαρέσει (επειδή περιορίζει το ‘ταβάνι’ μας) σε εμάς τους ‘μέσους’ ανθρώπους το ‘ταβάνι’ των ξεχωριστών χαρισματικών ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένο και καμιά εκπαίδευση ή ‘σύστημα’ δεν μπορεί να το αναπαράγει παρά μόνον να το λειάνει λίγο (αν θέλετε να το ‘ραφινάρει’). Προς Θεού αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα παρατάμε και λέμε ‘μέχρι εδώ μπορώ’ γιατί τα όρια του καθενός δυστυχώς ανακαλύπτονται στο τέρμα της διαδρομής του, αλλά ο Σκοτεινός, ο Ντα βίντσι, ο Γκαλουά, ο Καπαμπλάνκα γεννιούνται ΔΕΝ γίνονται από κανένα εκπαιδευτικό σύστημα και από κανένα ‘ιδανικό’ περιβάλλον. Τωρα αν αυτή η προδιαγραφή μπορεί πλέον (με τις απίστευτες εξελίσσεις στη γενετική μηχανική) να ‘αναπαραχθεί’ εκούσια από τον άνθρωπο είναι άλλο σενάριο (εφιαλτικό και απευκταίο για τους πολλούς ).
@ RIZOPOULOS και Ανώνυμο : To ψευδώνυμο μου δεν αναφέρεται στην επαιτεία ως φυσική πρακτική αλλά σε κάτι άλλο που δεν χρειάζεται να αναλυθεί εδώ, όσο για τη βιογραφία του Σκοτεινού αγαπητέ συνανώνυμε φίλε, την ξέρω πολύ καλά πιστέψτε με…

Ανώνυμος είπε...

Τελικα σαυτο το μπλογκ δεν μπορει να κρατηθει μια ισορροπία. Από τις βρισιες και τις προσωπικες αντιπαραθεσεις του καφενε περναμε στην υψηλη φιλοσοφια και ανάλυση στο πιτς φυτιλι! Αυτό βεβαια είναι το ωραιο και Μαγγια σου παντως Γατε, που τα καταφερνεις και μαζευεις τοση ποικιλια στα…επιπεδα

Φυτούκλας είπε...

@ PFREN

Αυτό μου φαίνεται υπερβολικά αινιγματική άποψη.
Αν δεν έχει σημασία ο δάσκαλος, το ταλέντο και ο μπαμπάς τότε τι έχει σημασία, το διάβασμα ή κάτι άλλο;

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Ανώνυμος-τελευταίος

Οι βρισιές δεν είναι γενικά καλή ιδέα γιατί αν κάποιος πάρει στραβά ή προσωπικά αρνητικό σχόλιο εναντίον του, θα επιστρέψει κάποια στιγμή για να πάρει το αίμα του πίσω, και θα τα ακούσει και ο υβριστής (αυτός που τον κατηγορούσε στο παρελθόν) και άλλοι που δεν φταίνε.

barbis είπε...

Eγώ αυτό που βλέπω είναι ότι δεν μας έφτανε ο Ριζόπουλος που νομίζει ότι είναι συγγραφέας και γράφει κάτι μακρινάρια τέσσερα μέτρα που για να τα διαβάσουμε πρέπει να πιούμε τρεις καφέδες και να κάνουμε ένα πακέτο τσιγάρα,ήρθε τώρα και ο Φρεντζάς με τα ίδια χούγια.Δεν είναι τυχαίο που μειώνονται οι γνωστοί σκακιστές εδώ μέσα και έρχονται νέοι επισκέπτες που και αυτοί σιγά σιγά βαρούνται τη ζωή τους και φεύγουν.Τρία σχόλια να ανταλλάξουν με το Γιώργο και τον Παναγιώτη τους παίρνει ο ύπνος.Άσε που μπορεί να εμφανιστεί εμβόλιμα και κανένας ευέξαπτος ανώνυμος και να τους αρχίσει από το πουθενά στα μπινελίκια!

Ανώνυμος είπε...

Βασικά barbis εγώ όσους σκακιστές ξέρω και είναι πολλοί:Όλοι μπαίνουν εδώ μέσα.Αλλα είναι τα sites είναι που κυνηγάνε τους επισκέπτςες με το ντουφέκι

trilizas είπε...

Καλή χρονιά στο γάτο και στους φίλους του ιστολογίου.

Γάτε, σου εύχομαι γερό στομάχι τη νέα χρονιά. Μη μασας με τα ανόητα μηνύματα. Δεν προκειται να εκλείψουν αλλά μην τους δίνεις σημασία. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις ότι οι περισσότεροι αναγνώστες απλά τα αγνοούν.

@barbis

Παρεμπιπτόντως να πω πως προτιμώ τα σεντόνια του Ριζόπουλου και του Φρεντζά (αν και ο δεύτερος συνήθως σεμεδάκια γράφει οπότε δεν καταλάβαίνω την "κατηγορία"), που στο κάτω κάτω όταν βαριέμαι δεν τα διαβάζω, από τις σύντομες ανόητες κραυγές που επικρατούν τον τελευταίο καιρό και που μου είναι αδύνατο να μη διαβάσω...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κύριε Μπαρμπή, κατανοώ την αγανάκτησή σας.
Ο λόγος που αγανακτείτε είναι απλά ότι εγώ και ο Ριζόπουλος είμαστε πρώην (μέτριοι) σκακιστές, ενώ εσείς είστε... εξίσου, η και περισσότερο μετριος σκακιστής εν ενεργεία, που αντιλαμβάνεται πλήρως τις επιταγές των καιρών.
Δεν θα ερυθριάσω επίσης να ομολογήσω ότι βρίσκω τα σχόλιά σας τόσο ανούσια, όσο βρίσκετε και εσείς τα δικά μου. Τα μεγάλα πνεύματα, πάντοτε συναντώνται.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι είδους μύγα τσίμπησε τον Θ.Μπαρμπή πρωτοχρονιάτικο και άρχισε την υψηλή κριτική . Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς του γιατί θεωρώ ότι ήταν μια ατυχής στιγμή του. Σαν γενικό σχόλιο να πω ότι νομίζω ότι κανείς εδώ μέσα δεν ‘πιάνεται από τη μύτη’ να διαβάσει με το στανιό ντε και καλά τα ‘συγγραφικά σεντόνια’ ή ότι άλλο ποστάρεται εδώ μέσα. Και στο φινάλε –φινάλε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν Αθανάσιε να οδηγήσεις εσύ με τα μη βαρετά και ουσιαστικά σχόλια σου το μπλογκ σε δρόμους πρωτότυπους και λαμπρούς (μη σε κάνουμε και εξαρτημένο της καφεΐνης και της νικοτίνης μεγάλο άνθρωπο…)

Ανώνυμος είπε...

Tο κομπλεξ του Μπάρμπη του βγηκε τωρα (για το χοντρο κραξιμο που εφαγε για τη λασπη που εκτόξευσε στο Σπηλιάδη). Και τωρα κανει και διαλεξη για το σκακι και τα σχόλια σε γνωστους σκακιστες που του ριχνουν και κατοσταριες έλο. Κομπλεξ και θρασος απιστευτο εχει ο ανθρωπος.

Schrödinger's Cat είπε...

Είναι καλύτερα να μην σβήνω μηνύματα, τέτοιες μέρες, αλλά θα προτιμούσα να δείχνουμε λίγη αυτοσυγκράτηση στους επιθετικούς χαρακτηρισμούς. Δεν βοηθούν σε τίποτα, απλώς δημιουργούν άρνηση. Καλή χρονιά.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δίκαιο απόλυτο έχει ο γάτος. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, από τα προηγούμενα "ανάρμοστα" ποσταρίσματα, ζητώ συγγνώμη (όχι από τον γάτο, αλλά από τους αναγνώστες του μπλογκ που δεν έχουν καμία όρξεη να διαβάζουν κουβέρτες με ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις), και, εχμ... τι άλλο; α ναι,καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Με λίγη καλή θέληση, θα γίνουμε μία χαρούμενη οικογένεια!

Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί είναι λυπηροί και δεν βγάζουν πουθενα. Αναφέρομαι κυρίως στον προηγούμενο ανώνυμο. Gens una sumus!

Στ είπε...

Γατε με αφορμη το σχολιο του Μπαρμπη ξερω πως το blog εχει μεγαλη αναγνωσιμοτητα και επισκεψιμοτητα αλλα αν δεν ειναι αδιακριτο μπορεις να μας πληροφορησεις ποσα ατομα μπαινουν περιπου την ημερα?
Επειδη εχω την εντυπωση πως αυτοι που διαβαζουν και παρακολουθουν πρεπει να ειναι πολυ περισσοτεροι απο αυτους που γραφουν σχολια.

Schrödinger's Cat είπε...

@Στ. Σύμφωνα με τα στατιστικά του google analytics και του extremetracking.com, 900-1.000 μοναδικοί επισκέπτες την ημέρα. Η ημέρα με τις περισσότερες επισκέψεις ήταν η 6η Μαϊου 2010 (1316).
Φυσικά, όπως συμβαίνει παντού στο ίντερνετ, αυτοί που γράφουν είναι ένα πολύ μικρό τμήμα σε σχέση με το ευρύτερο σύνολο όσων μπαίνουν και μονάχα διαβάζουν.
Με λιγότερες αχρείαστες προσωπικές αντιπαραθέσεις δεν θα τους αποθαρρύνουμε να γράψουν κάποτε κι αυτοί!
Πάντως, στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αφιερώνουν πολύτιμο προσωπικό χρόνο και γράφουν τη γνώμη τους στις συζητήσεις που γίνονται στο χώρο των σχολίων.
Χωρίς τα σχόλια, που πολλά από αυτά είναι λαμπρά, δεν θα υπήρχε τίποτα...

barbis είπε...

"Από όσο ξέρω, το ιδνικό πληκτρολόγιο έχει caps lock. Οπότε, μάλλον δύσκολο να τα είπε όλα αυτά ο Βίσυ στα κεφαλαία. Άσε που μπορεί να μην τα έχει πει ούτε στα πεζά, δηλαδή... :p"
@ PFREN Αν είναι να γράφεις τέτοια ξενέρωτα καλύτερα να κάθεσαι στο νησί και να ψαρεύεις!Πολλά έλο δε λέω αλλά δε δικαιολογούν αυτού του είδους τις ειρωνείες.Παλιά σε θυμάμαι πιο πνευματώδη...
@Ριζόπουλος:Eσύ δεν με περνάς πολλά έλο(αν και στο διεθνές είσαι αδιαβάθμητος) οπότε έχω δικαίωμα να σου πω και μια κουβέντα παραπάνω :)Φυσικά και δεν έχω κάποιο πρόβλημα μαζί σου εκτός από ότι πήγες στην Κύπρο και σε χάσαμε.Ότι τα βαριέμαι όμως τα σχόλια σου τα βαριέμαι η αλήθεια να λέγεται αλλά φυσικά δεν είμαι υποχρεωμένος να τα διαβάζω.
@ ΦΙΛΙΠΠΟ: XRONIA POLLA NA TA EKATOSTHSEIS.YGEIA EFTIXIA KAI OTI EPITHIMEIS και μη στεναχωριέσαι που σε περνάω στο ελο:)

Υ.Γ:Αλίμονο σ΄αυτούς που μετράνε τους ανθρώπους με τα έλο...

Emmanuel Manolas είπε...

Καλή χρονιά Γάτε, να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς.