Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Θέσεις από τον διαγωνισμό της Γλυφάδας

Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενη ανάρτηση, το απόγευμα, κατά την κενή ημέρα του όπεν «Ελληνικό-Αργυρούπολη-Γλυφάδα» έγινε διαγωνισμός επίλυσης συνδυασμών (θέσεις από παρτίδες), που επιμελήθηκε ο Γιάννης Γαρουφαλίδης. Δόθηκαν 8 συνδυασμοί στους σκακιστές που συμμετείχαν, με συνολικό χρόνο επεξεργασίας δυο ώρες. Επέλεξα να παρουσιάσω στο ιστολόγιο τους τρεις απ' αυτούς, μέτριας δυσκολίας. Μπορείτε να γράψετε τις λύσεις (για μια ή περισσότερες θέσεις, για όσες θέλετε) στο χώρο των σχολίων. Επίσης, αναρωτιέμαι σε πόσο χρόνο βρίσκουν τη νικηφόρα συνέχεια οι μηχανές.
Update 7/1/2011 (11:00 πμ): Ανέβασα τους 8 συνδυασμούς (μαζί με τις λύσεις) σε αρχείο pdf http://freepdfhosting.com/26420e107b.pdf το οποίο μπορείτε να δείτε online ή να κατεβάσετε.

1. Miles - Martin, Birmingham, 1977

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν

2. Pineault – Guill, USA 2002

Παίζουν τα μαύρα και κερδίζουν

3. Nyback – Svidler, Khanty-Mansiysk 2009

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν

7 σχόλια:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το δεύτερο είναι εύκολο: 1...Αε4, και αν κουνηθεί η Β υπάρχει ...Α:η2+
Το πρώτο με δυσκόλεψε, ίσως γιατί είναι απλό: 1.α4! και μετά από 1...Αα4 2.Βα3 ο Α δεν έχει που να πάει.
Στο άλλο, πως κερδίζει ο λευκός; Το προφανές είναι 1.Ιη5 Πε7 (η αλλού) 2.Ι:θ7, αλλά η θέση είναι "απλά" πολύ καλύτερη για τα λευκά- όχι και φορσέ κερδισμένη.

Schrödinger's Cat είπε...

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής
1)Kόρδης Κώστας 32β 72 λεπτά
2)Ψάρρας Στέλιος 31β 100 λεπτά
3)Λαγγούσης Ανδρέας 24β 120 λεπτά
4)Καμπάνης Νίκος 16β 110 λεπτά
5)Αναστασίου Μάριος 13β 114 λεπτά
6)Σκλαβούνος Παναγής 12β 113 λεπτά
7)Μιχαλούδης Γιώργος 12β 120 λεπτά
8)Δρακουλάκος Γρηγόρης 6β 112 λεπτά καλύτερος έφηβος βράβευση με βιβλίο Chess training

σύνολο συμμετοχών 14 άτομα.

Schrödinger's Cat είπε...

Παναγιώτη, στην τρίτη θέση, από ό,τι βλέπω και εγώ στο word με τις λύσεις που μου έστειλε ο Γιάννης, υπάρχει φορσέ νίκη των λευκών, μετά από το 2. Ι:θ7. Θέλει κάποιες κινήσεις ακόμη.
Τις θέσεις τις βρήκα γενικά δύσκολες, επέλεξα τις πιο βατές για τον βιαστικό επισκέπτη του ιστολογίου.
Όποιος θέλει και τις 8 θέσεις σε αρχείο word, μαζί με τις αναλυτικές λύσεις, ας κάνει τον κόπο να μου στείλει ένα email για να του προωθήσω το αρχείο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν έβαλα μηχανακι για ανάλυση, ούτε και θα βάλω- δεν έχει νόημα...
Αυτό που μέτρησα είναι 1.Ιη5 Πε7 (μάλλον το καλύτερο) 2.Ι:θ7 Ρ:θ7 3.Π:ζ8 Ρη7 4.Βθ4 η5 (φορσέ) 5.Βθ8+ Ρη6 και τώρα δεν βρήκα φορσέ νίκη ούτε με 6.Πη8+ Ρζ5 7.Βθ5, ούτε και με το "έξυπνο" 6.ζ4!?
Προφανώς κάτι μου ξεφεύγει...
Σε παρτίδα, νομίζω θα έπαιζα 6.ζ4, και ότι ήθελε προκύψει...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κάποιος φίλος (δε θυμάμαι ποιος) παλιότερα είχε πει ότι το μπλογκ είναι ένα είδος σκακιστικού facebook. Πετυχημένο πολύ και μιας και είμαι στη ξενιτιά (τρόπος του λέγειν βέβαια, γιατί και η Κύπρος είναι Ελλάδα) να στείλω τα συγχαρητήρια για την πρωτιά του και τους χαιρετισμούς μου στο φιλαράκι Κώστα Κόρδη της Χαλκίδας. Ο Νέος Ευβοεύς Πρίγκιπας των 64 τετραγώνων ( ο Γιώργος δυστυχώς μας άφησε νωρίς…), ο Κωστάκης πραγματικά ‘ξυρίζει’ στα τακτικά και από μέτρημα… Ρύμπκος διαολεμένος διπλοπύρηνος!
Να σαι πάντα καλά Κώστα και χαιρετισμούς και στον ‘πελάτη’ μου …ξέρεις το άλλο φιλαράκι απ’ την γη την αρχαία.:-)

barbis είπε...

Συγχαρητήρια για την πρώτη θέση στον φίλο Κώστα άλλα και για τη δεύτερη στον Ψαρροσιάν!.Εντελώς πληροφοριακά θα ήθελα να πω ότι έβαλα ένα καλό αλλά όχι κορυφαίο πρόγραμμα το cyrano (http://sites.estvideo.net/tipunch/cyrano/) και έλυσε ακαριαία όλα τα τακτικά εκτός από αυτό του Σορτ (Ρη3) για το οποίο χρειάστηκε 30 δευτερόλεπτα!

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

O Kώστας Κόρδη, με 6/7, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση και στο Όπεν "Ελληνικού-Αργυρούπολης-Γλυφάδας", που τελείωσε σήμερα. Πήρε, τελικά, την πρώτη θέση από την ισόβαθμό του γεωργιανή Χουρτσίλοβα βάσει των κριτηρίων ισοβαθμίας. Δείτε τις τελικές βαθμολογίες και φωτογραφίες του τουρνουά μέσω της ιστοσελίδας: www.zinonchess.gr