Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εικόνες


Ανέσυρα τη φωτογραφία από το τεύχος 9/1973 του μηνιαίου περιοδικού Deutsche Schachblätter που εκδιδόταν στη Δυτική Γερμανία από το 1962 ως το 1987. Ο ιστορικός τίτλος, ο ίδιος ακριβώς, ανήκει στο επίσημο περιοδικό της Γερμανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που κυκλοφορούσε από το 1909 έως το 1943, καταμεσής του πολέμου ανέστειλε τη λειτουργία του και συνέχισε αργότερα να εκδίδεται για λίγα χρόνια στη Λειψία, στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.
Καλοκαίρι του 1973 εδώ, ο Κουρτ Φίσερ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (εικονίζεται όρθιος αριστερά), εργάζεται με τον σκακιστικό υπολογιστή TR4. Την εποχή εκείνη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο ελληνικό λεξιλόγιο αποκαλούνταν «ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι», ένας όρος που δημιουργούσε δέος για τις άγνωστες δυνατότητες των μηχανημάτων, οι παλιότεροι το θυμούνται. Το κοριτσάκι που αντιμετωπίζει στη δική του σκακιέρα τον πρώιμο υπολογιστή είναι έντεκα ετών, λέγεται Μικαέλα Βόρλε και ανήκε στις παιδικές ακαδημίες κάποιου σκακιστικού συλλόγου της Στουτγάρδης, το όνομά της διασώθηκε στη μνήμη χάρη στη λεζάντα του περιοδικού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς τίποτα για τα στέκια στη Θεσσαλονίκη;
Πχ, το στέκι που σχετιζόταν με την ΔΕΗ;

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία του Τζον Μοδινού μπροστά σε μια σκακιέρα δημοσιεύει το nooz.gr σε άρθρο με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του καλλιτέχνη:

http://www.nooz.gr/entertainment/stin-kipro-i-kideia-tou-tzon-modinoi