Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σκάκι στα πάρκα

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ κι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ επέζησαν σε δύσκολες εποχές παίζοντας σκάκι για μικροποσά στα πάρκα της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ο Κάρλσεν, στο πρόσφατο ταξίδι του στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, άφησε για λίγο τα φώτα της πασαρέλας για να παίξει κάποιες παρτίδες με τους επαγγελματίες του Washington Park. O δήμος, εδώ και δέκα χρόνια διοργανώνει στο Central Park μεγάλα ράπιντ τουρνουά, το τελευταίο έγινε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη που θα πρέπει να δοκίμασε μια ομάδα 7 ανδρών που έπαιζε ήσυχα-ήσυχα το σκάκι της στις σκακιέρες ενός πάρκου του Μανχάταν ένα σαββατιάτικο μεσημέρι του Οκτώβρη, όταν είδαν ένα αστυνομικό αυτοκίνητο να σταματάει στις πύλες του πάρκου και τους αστυνομικούς που βγήκαν απ' αυτό να τους πλησιάζουν και να τους επιδίδουν κλήση να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Ο λόγος; Οι σκακιέρες ήταν μέσα σε παιδική χαρά και μια ανακοίνωση απαγόρευε την είσοδο ενηλίκων που δεν συνοδεύουν τα παιδιά τους. Μάταια οι σκακιστές ανέφεραν πως είχαν την άδεια από τον υπεύθυνο του πάρκου, ο οποίος τους είπε πως ο κανονισμός αφορούσε τους παιδεραστές, στους ζηλωτές αστυνομικούς. Λεπτομέρεια: την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχαν παιδιά στην παιδική χαρά.

Η είδηση διαδόθηκε γρήγορα και την ημέρα που έπρεπε να παρουσιαστούν στο δικαστήριο, οι πέντε από αυτούς αποδέχτηκαν ένα συμβιβασμό. Αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση θα παραγραφεί αν τους επόμενους έξι μήνες δεν βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο. Ο Yacahudah Harrison και ο Christopher Peralta διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο. Να πάνε σε δικάσιμο, και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να παίζουν σκάκι στα πάρκα. Η υπόθεση κράτησε μόνο λίγα λεπτά καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι αστυνομικοί είχαν κάνει ένα γραφειοκρατικό λάθος στην κλήτευση που επέδωσαν (αναφέρθηκαν σε άλλο σημείο του κανονισμού) και οι σκακιστές αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά η ουσία της υπόθεσης εκκρεμεί.

Έχουν οι σκακιστές δικαίωμα να παίζουν σκάκι στα πάρκα; Ο δικηγόρος τους, ένας παλαίμαχος υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων, δήλωσε πως θα ζητήσει από την υπεύθυνη για τα πάρκα διεύθυνση του Δήμου, ν' αλλάξει τον σχετικό κανονισμό, ενώ κάποιοι πιό ψύχραιμοι προτείνουν την απλή λύση να βγουν οι σκακιέρες απο τις παιδικές χαρές, αλλά να παραμείνουν μέσα στα πάρκα.

Αναλυτικά στο chessvibes

1 σχόλιο:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Περισσοτερα για τους Bogart,Kubrick και τις ικανοτητες τους στο σκακι, μπορειτε να διαβασετε αντιστοιχα στα:

http://www.chess.com/article/view/humphrey-bogart-and-chess

και

http://www.chessvibes.com/reports/playing-chess-with-kubrick/

ενω πλουσια συλλογη φωτογραφιων απο το τουρνουα "Chess in the parks" του Δημου της Νεας Υορκης βρισκεται εδω:

http://www.nycgovparks.org/photo/events/010
_chess_in_
the_park_rapid_open/