Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

ISC 2008 - τελικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 4ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων, που προκήρυξε η Διαρκής Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (Permanent Commission for Chess Compositions – PCCC) και διοργάνωσε στην χώρα μας η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με την επιμέλεια της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού. Ο διαγωνισμός διεξήχθηκε παράλληλα, την ίδια ημέρα και ώρα, σε 29 συνολικά χώρες , στην Ελλάδα στην αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Τα συνολικά αποτελέσματα των λυτών από όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν, μετά τον απαραίτητο έλεγχο από τον «κεντρικό» Διευθυντή της PCCC, το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου, στις ιστοσελίδες
http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm
http://www.geocities.com/solvingchess/

Ο διαγωνισμός διεξήχθηκε σε δύο γύρoυς με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον καθένα (ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο). Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο ήταν δύο (2) ώρες. Τα προβλήματα κρίθηκαν σαφώς δυσκολότερα από αυτά των αντίστοιχων διαγωνισμών των τριών προηγούμενων ετών.

Συμμετείχαν 15 λύτες, στην πλειοψηφία τους καθιερωμένοι προβληματιστές. Η εκπροσώπηση της επαρχίας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μεγανήσι Λευκάδας) ήταν για μια ακόμη χρονιά ενθαρρυντική. Δυστυχώς η ημερομηνία διεξαγωγής (που καθορίζεται από την PCCC) συνέπεσε με πλήθος αγωνιστικών δραστηριοτήτων των συλλόγων Αττικής, γεγονός που δεν επέτρεψε σε αρκετούς να συμμετάσχουν.

Η τελική βαθμολογία των δέκα πρώτων:

1) Πρέντος Κ. 35.5 β., 2) Παπασταυρόπουλος Αν. 31 β., 3) Κονιδάρης Π. 24 β., 4) Ιλαντζής Σπ. 18,5 β., 5) Αλεξάνδρου Αν. 13 β. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι: 6-7) Ανεμοδουράς Λ. και Σκυριανόγλου Δ. 9.5 β., 8-9) Γαρουφαλίδης Ι. και Μαρκεσίνης Λ. 8 β., 10-11) Μανωλάς Εμμ. και Πούντζας Χρ.


Οι νικητές του διαγωνισμού στην Ελλάδα: από αριστερά Α. Παπασταυρόπουλος (2ος), Κ. Πρέντος (1ος), Π. Κονιδάρης (3ος). Φωτογραφία από το site του Ζήνωνα Γλυφάδας http://www.zinonchess.gr/

Έτσι, ο Θεσσαλονικιός Κώστας Πρέντος, IΜ στη λύση προβλημάτων με μία νόρμα GM και «μόνιμος» Πρωταθλητής Ελλάδας, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τη σταθερότητά του και αναδείχθηκε με σχετική άνεση νικητής, κάνοντας δύο ισορροπη-μένους γύρους. Πάντως, η δυσκολία των προβλημάτων του φετινού διαγωνισμού είναι προφανής, αν αναλογιστούμε ότι ο Πρέντος πέτυχε 10 βαθμούς λιγότερους από όλες τις προηγούμενες χρονιές. Στη δεύτερη θέση ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος κάνοντας πολύ ικανοποιητική εμφάνιση, ο δε Παναγιώτης Κονιδάρης, που ήταν τρίτος, δείχνει ότι καθιερώνεται στο ισχυρό γκρουπ των Ελλήνων λυτών.

Δυο από τις συνθέσεις που τέθηκαν προς επίλυση στο διαγωνισμό (επιλογή και από τα δυο γκρουπ δυσκολίας):

H. Ahues, Problemisten 1977, 2. Pr.

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις. (#2)
1. Rd6? Rxd6/Bxd6 2. Rxf4/Nxf6 # 1. ... Nh5!
1. c4? Rxc4/Bxc4 2. Qd5/Rd4 # 1. … Be5!
1. Qb5 !

F. Richter, Revista de Sah 1948, 2. Pr.


Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν. (+-)
1. Bh7+ Kh8 (1. … Kf8 (?) 2. Rd1 b3 3. Ra1 +-) 2. Rd1 b3 3. Rb4 b2 4. Bb1 a1Q 5. Rg1 +-

***Όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού και οι λύσεις τους
http://chessblogger.googlepages.com/ISC_2008.zip

***Παλαιότερη δημοσίευση:
http://skakistiko.blogspot.com/2008/01/int-solving-contest.html

8 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Και το'πα γω. Αν βάλουν είχα πει σπουδή δύσκολη σαν αυτή του Κόρους που ανεβάσατε τις προάλλες θα το γυρίσω στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Τελικά τα προβλήματα δεν ήταν τόσο δύσκολα. Ήταν δυσκολότερα! Δεν βλέπω να τα γλιτώνω τα τριπλά άξελ- διπλά τόλουπ. Τα έβαλε λέει κάποιος Γερμανός με όνομα κάτι σαν Στάινμπεκ. Τα προβλήματα της οργής!
Ο Πρέντος δεν έκανε ούτε 60% ο δύστυχος. Με τι καρδιά να γυρίσει στο βορά; Ο μόνος που διατηρήθηκε στα γνωστά του επίπεδα ήταν ο Παναγής ο Σκλαβούνος. Νομίζω έκανε ακριβώς...μηδέν βαθμούς...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Παρεπιπτόντως αυτή η σπουδή δεν είναι από το διαγωνισμό. Ίσως είναι από το δεύτερο γκρουπ προβλημάτων, τα λεγόμενα "εύκολα". Ρίχτε μια ματιά σ' αυτές του κανονικού διαγωνισμού και θα καταλάβετε μια χαρά τι εννοώ (-:

Schrödinger's Cat είπε...

Ναι, είναι από το δεύτερο γκρουπ που μάλλον, απ'όσα κατάλαβα από το δελτίο Τύπου, δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Ε, είπα να μην βάλω τα πολύ στριφνά, τα προβλήματα της οργής, φάτσα κάρτα στη βιτρίνα, να τα αφήσω στο zip, μην φοβηθεί ο κόσμος και αρχίσει να τρώει όλο το φαΐ του!...

Harry Fougiaxis είπε...

Παναγιώτη, μου έκανε εντύπωση η σχεδόν καθολική αποτυχία στα βοηθητικά (μόνο εσύ κατάφερες να λύσεις το εξάρι, το τριάρι ουδείς...) Επίσης τα ορθόδοξα τριάρια, αν και λύνονταν, ήθελαν κόπο και χρόνο. Ακόμα και το δυάρι που αναρτήθηκε εδώ "έκαψε" αρκετούς, που έδωσαν σαν κλειδί το 1.c4?

Πάντως, οι μεγάλοι αστέρες φαίνονται να μην πτοούνται. Στο forum του www.matplus.net ανακοινώθηκαν κάποια αποτελέσματα κι ο κινητής στη Σερβία (o Miodrag Mladenovic) έκανε 56/60, απίστευτη επίδοση! Είναι, βέβαια, "περίπτωση", αφού είναι GM και στη λύση και στη σύνθεση...

Πολύ καλά τα πήγε κι ο McDowell στη Μ. Βρετανία με 50/60. Είναι πολύ καλός λύτης (διεθνής μετρ), αλλά είναι και καταδικασμένος στη σκιά των Nunn και Mestel...

@ SC : To δεύτερο γκρουπ όντως δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, 3-4 λύτες που δήλωσαν συμμετοχή, τελικά δεν ήρθαν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Χάρη
56?????????
Ίσως την επόμενη φορά να το πάρω απόφαση να ντοπαριστώ. Και θα ντοπάρω και τον Παπασταυρόπουλο! Αν δεις κανένα 65/60 μην παραξενευτείς. Θα έχουμε βρει και τις τρύπες!

Harry Fougiaxis είπε...

Kαι μερικά ακόμα αποτελέσματα των πρώτων, όπως ανακοινώνονται σιγά-σιγά:

Στην Πολωνία πρώτος ο Piotr Murdzia (No 2 στην παγκόσμια κατάταξη) με 47.5 β. "μόνο" (κι απ' όσο βλέπω, κι αυτός έπεσε θύμα του δυαριού που αναφέρεται παραπάνω!)

Στην Γερμανία "κράτησαν" οι κορυφαίοι (1ος ο Boris Tummes με 55 β., 2ος ο Arno Zude με 50), ενώ ο Pfannkuche δεν τα πήγε και τόσο καλά (38.5 β.) για την κλάση του.

Ανώνυμος είπε...

Κατι διαβασα στο matplus για τρυπα στη σπουδη? για πειτε λεπτομερειες?...

Ανώνυμος είπε...

Παναγιωτη η τρομερη ατακα σου για τα προβληματα της οργης κανει τον γυρο του κοσμου,την μετεφερε ο Κοσμας στη στηλη του
http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080202&npid=850&sn=ΣΚΑΚΙ