Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Τότε και τώρα

Του «Μέτοικου στη Νίσυρο»

Τέλειωσε στο Λονδίνο το 7ο Staunton memorial, που φέτος αποτελούνταν από δυο τουρνουά : Ένα Σεβενίγκεν ματς ανάμεσα σε μια αγγλική και μια ολλανδική ομάδα (Αdams, Short, Mcshane, Howell, G.Jones εναντίον I.Sokolov, van Vely, Smeets, L'Ami, Werle). Οι Άγγλοι νίκησαν με 26.5-23.5 χάρη στην πολύ καλή εμφάνιση του "δικού μας" Ν.Short που συγκέντρωσε 8 βαθμούς σε 10 αγώνες. Μ'αυτή του την απόδοση ο Nigel αναμένεται να ξεπεράσει το ορόσημο των 2700 βαθμών Έλο και να γίνει έτσι ο πρεσβύτερος ανάμεσα στους κορυφαίους σκακιστές. Για τον Ι.Sokolov αυτά ήταν το τελευταίο τουρνουά με τη σημαία της Ολλανδίας καθώς στο μέλλον θα εκπροσωπεί την Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Στο δεύτερο «όλοι εναντίον όλων» τουρνουά αγωνίστηκαν δυο ιερά τέρατα της σκακιστικής σκηνής. Ο J.Timman (58 ετων) κατέκτησε το τουρνουά με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (μοναδική ήττα από τον Korchnoi) και απόδοση 100 βαθμούς Έλο πάνω από την αξιολόγησή του. Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχία του Timman σε διάστημα ενός μήνα καθώς είχε ισοβαθμήσει στην δεύτερη θέση του Dutch open πίσω απο τον L'Ami. Όσον αφορά τον αειθαλή εμιγκρέ (78 χρονών παρακαλώ!) μπορεί ν'αρκέστηκε στην 3η θέση, όμως ο Βίκτωρ κατάφερε ν'ανακάμψει από ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα (1.5/4) αφού συγκέντρωσε 4.5 βαθμούς στους τελευταίους 5 αγώνες! Ήταν μάλιστα ο πιο μαχητικός παίκτης του τουρνουά με μέσο όρο 61 κινήσεων ανά παρτίδα!
Με αφορμή την πιο πάνω φωτογραφία (από την μεταξύ τους συνάντηση) μπήκαμε στον πειρασμό ν'αναζητήσουμε φωτογραφίες από την χρυσή τους εποχή. Να τι έφερε στο φως η έρευνά μας:


5 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κι όπως είπε και ένας μεγάλος άντρας (στην ηλικία και στην τιμή των τριγλυκεριδίων), επιτυχημένο μπλογκ είναι μόνο το μπλογκ που τις αναρτήσεις τις γράφουν άλλοι :-)

Καλώς τον.

highaftos είπε...

"@ Μέτοικος στη Νίσηρο"
Μοναδική σύμπτωση...έβλεπα χθές στο chessgames.com,αυτή τη μοναδική ήττα του J.Timman απο τον V.Korchnoi!! στο τουρνουά "όλοι εναντίον όλων" στο οποίο αναφέρεσαι.
Το επέλεξα να ρίξω μια ματιά,απο τη δεξια στήλη,τα Recent Kibitzing,βλέποντας ...J.Timman-V.Korchnoi 2009...σκεπτόμενος μπάς και δεν ήταν ο ..αγαπημένος μου Korchnoi αφού υπολογίζοντας στο περρίπου,υπέθεσα ότι θ'άταν 80 και...χρονών. "Αειθαλής εμιγκρές" όπως πετυχημένα τον χαρακτήρησες..
Κέρδισε με τα μαύρα,με τέτοια ακρίβεια,μαχητικότητα και σπιρτάδα, σε που σε ..παρέπεμπε στα ..παλιά,καλά χρόνια!...
Η παρτίδα είχε απ'όλα! Ακρίβεια στο άνοιγμα,γρήγορη επιλογή στρατηγικής,υψηλού επιπέδου τακτική στο μέσο της παρτίδας,έξυπνες θυσίες,όμορφο φινάλε... Απ'ότι θυμάμαι,(γιατί ξαναπήγα και δεν την βρήκα),απο τις 20 - 25 κινήσεις είχε ήδη τα ..ηνία του παιχνιδιού,ώστε με ..ασφάλεια την χαρακτήριζες -/+

"@ Παναγιώτης Κονιδάρης"
Πάντα πετυχημένες οι ατάκες σου...
Όπως όλοι οι άνθρωποι,και ..χαζά να λές,βρίσκεις πάντα τον τρόπο να τα λές όμορφα,πετυχημένα,ευγενικά και με έξυπνο τρόπο!...-κάτι που με κάνει να σε διαβάζω πάντα-

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

@Παναγιωτης:
Ευχαριστω για το καλωσορισμα,παντα πιστευα οτι ειναι σημαντικο να τα πηγαινεις καλα με τον "θυρωρο" του blog,κι ας εχει παρει αδεια αοριστου χρονου..Εξαλλου απ'οτι φαινεται την διακοπτει κατα βουληση :)
@highaftos
Tην παρτιδα μπορεις να την ξαναβρεις εδω:http://howardstaunton.com/hsmt2009/
sr7apa.htm.Δεν εχει αλλαξει τακτικη ο Βικτωρας.Ακομη ακολουθει τον κανονα:"Πρωτα τρωμε οτι θυσιαζει ο αντιπαλος,και μετα αμυνομαστε.."

highaftos είπε...

"@ Μέτοικος στη Νίσηρο"
Ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια σ'ότι αφορά τη διεύθυνση του site.Πολύτιμη η βοήθειά σου...
Αξιόλογη επίσης η ..δουλειά σου στο blog,τις τελευταίες μέρες...αξιέπαινη η προσωρινή ελπίζω, αντικατάσταση του "θυρωρού",όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις... Μράβο,μπράβο,πάντα τέτοια!
Επιβεβαιώνεις,απ'ότι φαίνεται,την πιο πάνω ρήση-ατάκα του Παναγιώτη Κονιδάρη...
Προσωπικά,πάντα είχα εμπιστοσύνη,αν όχι στούς ..μεγάλους στην ηλικία άντρες,όσο στην ..τιμή των τριγλυκεριδίων τους!!..
Όσο για την "κατα βούληση διακοπή της αορίστου χρόνου"(?)"αδείας του θυρωρού"...έτσι είναι...αφού είναι και ..ιδιοκτήτης του ..ρετιρέ...
Να είστε καλα...

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλοι σκακιστές στην Ελλάδα

http://www.facebook.com/note.php?note_id=123135691939&ref=mf