Negroponte 2010
Επί εννέα ημέρες, το διάστημα 9-17 Αυγούστου, η Χαλκίδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς σκακιστικού ενδιαφέροντος! 204 αθλητές από 29 χώρες και περισσότεροι από 100 συνοδοί και προπονητές βρέθηκαν στη Χαλκίδα για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ “Νεγκροπόντε” 2010 που διοργάνωσε με επιτυχία η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”. Το τουρνουά ήταν από τα ισχυρότερα στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχαν 71 τιτλούχοι παίκτες, εκ των οποίων 31 γκρανμαίτρ, 15 διεθνείς μαιτρ, 10 γκρανμαίτρ γυναικών και 2 διεθνείς μαιτρ γυναικών.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στο άνετο και φιλόξενο ξενοδοχείο “Παλίρροια” στην παραλία της Χαλκίδας. Ο άνετος και κλιματιζόμενος χώρος αγώνων, η υπέροχη θέα προς τον Ευβοϊκό Κόλπο, η ευχάριστη διαμονή, το φαγητό, η εξυπηρέτηση που έτυχαν από τους επαγγελματίες της Χαλκίδας και η έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε ζητήματος εκ μέρους των διοργανωτών έκανε όλους τους συμμετέχοντες στο τουρνουά να εκφράσουν τόσο την ικανοποίησή τους για το επίπεδο φιλοξενίας όσο και τη πρόθεσή τους να επισκεφθούν ξανά τη Χαλκίδα.
Στο αγωνιστικό μέρος πειστικός και αήττητος νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε ο Τούρκος γκρανμαίτρ Σουάτ Αταλίκ με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αμερικανός γκρανμαίτρ Ρόμπερτ Χες με 7,5/9. Τέλος, τρίτος αναδείχθηκε, έπειτα από άρση της ισοβαθμίας (στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν έξι σκακιστές με 7/9) ο Ρώσος γκρανμαίτρ Βλάντιμιρ Μπουρμάκιν. Καλύτερος Έλληνας ο γκρανμαίτρ (και προπονητής της Σ.Α. Χαλκίδας) Γιάννης Νικολαΐδης με 7/9, δεύτερος ο γκρανμαίτρ Γιάννης Παπαϊωάννου (6,5/9) και τρίτος ο γκρανμαίτρ Θάνος Μαστροβασίλης (6/9). Πρώτη γυναίκα η γκρανμαίτρ Εκατερίνα Αταλίκ (6,5/9), σύζυγος (!) του νικητή.
Πρώτη Ελληνίδα αναδείχθηκε η 16χρονη ανερχόμενη Δήμητρα Βατκαλή (5/9). Άξια αναφοράς και η πολύ καλή απόδοση του Κλεάνθη Βαφειάδη (5,5/9) που πέτυχε νόρμα διεθνούς μαιτρ.
Στις 14 Αυγούστου, διοργανώθηκε ομαδικό τουρνουά Μπλιτζ στο ‘’Στρογγυλό’’ στην παραλία Χαλκίδας. Το ‘’Μεταμεσονύκτιο Μπλίτζ’’ ξεκίνησε περίπου στις 23:00 και συμμετείχαν 19 τετραμελείς ομάδες με αναπληρωματικούς, αγωνίστηκαν περίπου 100 αθλητές για 2 ½ ώρες. Νικήτρια ήταν η ομάδα της Ινδίας, η οποία ήταν και το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού στην σύνθεση της, συμμετείχαν οι γκραντ-μαιτρ Gupta Abhijeet, Bakre Tejas, Deepan Chakkravarthy και ο φίντε μαιτρ Vishnu Prasanna. Δεύτερη ήρθε άλλη μία ομάδα από την Ινδία, που είχε στη σύνθεση της, την γκραντ-μαιτρ γυναικών Soumya Swaminathan και τους διεθνείς μαίτρ Tania Sachdev, Shyam Sundar και Grover Sahaj.
Τρίτη στην τελική κατάταξη ήταν μια νεανική ομάδα ελλήνων αθλητών, αποτελούμενη από τον διεθνή μαιτρ Ιωάννη Γεωργιάδη και τους Γιώργο Γκούμα, Επαμεινώνδα Κουρούση, Αλέξανδρο Ρηγόπουλο - Τσίγκο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Νατάσα Παγάνογλου.
Ιδιαίτερα τιμητική για το τουρνουά ήταν η παρουσία στη Χαλκίδα μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου σκακιού. Ο λόγος για τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι. Τέως Ρώσος και νυν Γάλλος, ο Σπάσκι υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής το διάστημα 1969-1972. Έχασε τον τίτλο του μετά από τιτανομαχία με τον περίφημο Αμερικανό Μπόμπυ Φίσερ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας σε ένα ματς που, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, καθήλωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στη Χαλκίδα βρέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του τουρνουά και η τέως Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και αθλήτρια της Σ.Α. Χαλκίδος Αντοαννέτα Στεφάνοβα ενώ άξια μνείας είναι η παρουσία του προέδρου της Χιλιανής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ Yarur Elsaca Daniel (ο οποίος συμμετείχε στο τουρνουά!) και του αντιπροέδρου της Ιρανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Shafiei Alireza ο οποίος συνόδεψε την 6μελή αποστολή της ομοσπονδίας του.
Πέρα, πάντως, από τους συμμετέχοντες στο τουρνουά, στη Χαλκίδα βρέθηκαν καθημερινά πολλοί απλοί φίλοι του σκακιού από την Αθήνα και τις γειτονικές πόλεις ενώ σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον μέσω διαδικτύου καθώς η ιστοσελίδα της διοργάνωσης (η οποία αναμετέδιδε ζωντανά τις παρτίδες και τα αποτελέσματα ενώ παρείχε και καθημερινές ανταποκρίσεις με τη μορφή βίντεο από το χώρο των αγώνων με σχόλια και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών), δέχτηκε περισσότερες από 30.000 επισκέψεις κατά τη διάρκεια των αγώνων. Έτσι το τουρνουά πέτυχε ένα ακόμη από τους αντικειμενικούς στόχους του, αυτό της προβολής της πόλης της Χαλκίδας καθώς τα ρεπορτάζ αυτά αναπαράχθηκαν από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.
Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης είχαν αναμφισβήτητα οι χορηγοί της. Η Νομαρχία Εύβοιας, η Millennium Bank, η TOYOTA Car n’ Motion, η Θεοδώρου Α.Ε, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, τα ΚΤΕΛ Ν. Ευβοίας, η ΔΗ.Κ.Ε.Χ, ο Οργανισμός Άθλησης Χαλκίδας και η “Χαλκίς” ΑΒΕΕ, απέδειξαν ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον τους για την Χαλκίδα, το σκάκι και τον αθλητισμό γενικότερα συμβάλλοντας στην επιτυχία του τουρνουά..
Αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο υλικό από το τουρνουά “Νεγκροπόντε” 2010 υπάρχουν στον ιστοχώρο της διοργάνωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.negroponte2010.gr/ αλλά και στον ιστοχώρο της Σκακιστικής Ακαδημία Χαλκίδος: http://www.skakistikiakadimia.gr/ .
(δελτίο τύπου)
6 σχόλια:
http://rwcc.g-star.com/en/rawchess/
Κάρλσεν εναντίον όλης της γης
Εσείς έχετε παίξει τουρνουά σε εξωτερικό, ή έχετε αναλάβει τον ρόλο διοργανωτή και σας λένε για το ΕΛΟ σας;
Ti milas pali re georgiadi aleko???
@Krstic
Όταν τα λέω ορθά είναι άσχημα τα πράγματα, και όταν τα λέω στραβά πάλι
άσχημα είναι.
Σωστά;
Mόνο γερμανοι-βενετσιάνοι ονομάζουν έτσι τη Χαλκίδα.
Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι!
Τελείωσε και αυτή η ADSL-φάρσα. Πάμε για την επόμενη.
Δημοσίευση σχολίου