Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών 2008 - 10ος γύρος

Τα αποτελέσματα του 10ου γύρου:
Γαβριλάκης - Δαρμαράκης 0-1 (Μπενόνι, 40 κινήσεις)
Μαστροβασίλης Θ. - Μπανίκας 0,5-0,5 (Αγγλική, 6 κινήσεις)
Καπνίσης - Κοτρωνιάς 0,5-0,5 (Σικελική, 23 κινήσεις)
Παπαϊωάννου - Δαγκάκης 1-0 (Αγγλική, 43 κινήσεις)
Φίλιππας - Παπαδόπουλος 0-1 (Αγγλική, 39 κινήσεις)
Ρεπό ο Νικολαϊδης

Gavrilakis 2426 - Darmarakis 2194, θέση μετά την 38η κίνηση του μαύρου:

39. Be1? Ra1 40. Qd2 Qxc4! 0-1. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Πίνακας Βαθμολογίας πριν από τον 11ο (τελευταίο) γύρο:

Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Όλες οι παρτίδες μορφή pgn: http://www.greekbase.gr/
Επίσημη ιστοσελίδα: 58panellinio-skaki.blogspot.com
Ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων : www.chessworld.info/live/grchamp08.html

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε φωτογραφία δεν πρόλαβαν να βγάλουν οι διοργανωτές στην παρτίδα Καπνίση-Κοτρωνιά. Τουλάχιστον στην παρτίδα Μαστροβασίλης-Mπανίκας ο φωτογράφος πρόλαβε. Απ΄όσα ψιθυρίζονται είναι πιο εύκολο να φωτογραφίσεις μία αστραπή παρά τους παίκτες την ώρα της παρτίδας.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Άσχετα με τα τελικά αποτελέσματα, είναι ολοφάνερο ότι το φετινό πρωτάθλημα ήταν "δύο ταχυτήτων". Με κάποιες απουσίες ισχυρών παικτών, ορισμένοι από τους οποίους είναι ουσιαστικά ανενεργοί, αλλά και με συμμετοχές-προκρίσεις χρησιμοποιώντας κριτήρια αμφίβολης αξίας (το ελβετικό είναι γνωστό ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε θέσεις πέρα από την 1η), παρατηρήθηκε ένας εντυπωσιακός βαθμολογικός διαχωρισμός ανάμεσα στους 7 πρώτους και στους 4 τελευταίους. Αξίζει να προσεχθεί ότι η δεύτερη ομάδα παικτών πραγματοποίησε ελάχιστες νίκες, καμιά από τις οποίες δεν ήταν εναντίον της πρώτης (εκτός αν ο Γαβριλάκης κερδίσει τον Παπαδόπουλο στον τελευταίο γύρο).

Πέρα από την όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί για την απαξίωση του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια (γενικά χαμηλά έπαθλα, ελλιπής προβολή των αγώνων, αποκλεισμός του πρωταθλητή από την Εθνική Ομάδα, σύντομες ισοπαλίες, κ.ά.), το ίδιο το σύστημα διεξαγωγής του ίσως χρειάζεται να επανεξεταστεί.

Δυστυχώς, δεν έχω προλάβει να αναλύσω διεξοδικά αρκετές παρτίδες ώστε να έχω συνολική εικόνα για την ποιότητα των παρτίδων. Τυπικά πρόκειται για την κορυφαία ατομική διοργάνωση της χρονιάς, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να συγκριθεί η απόδοση των παικτών με το γενικότερο επίπεδό τους.

Ας προσθέσω ότι τα σχόλια που έχω ακούσει για τη διοργάνωση είναι εξαιρετικά θετικά.

Ανώνυμος είπε...

Δύο ερωτήσεις προς τον ...γάτο ή όποιον άλλο προλάβει να απαντήσει:
1) Ποιόν βολεύει η ισοπαλία στο σημερινό ντέρμπυ για την πρωτιά?
2) Ο Παπαϊωάννου σε περίπτωση νίκης (έγινε σύντομη ισοπαλία) δεν θα είχε ελπίδες αν το ντέρμπυ τελείωνε με νούλα?

Ανώνυμος είπε...

Ο Καπνίσης βγαίνει πρωταθλητής και με ισοπαλία κάνοντας νόρμα GM.Δεν υπάρχει μπαράζ για την πρώτη θέση.Ο Παπαιωάννου αν κέρδιζε σήμερα και Μπανίκας-Καπνίσης κάνανε ισοπαλία έβγαινε πρώτος.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, είναι λογικό να υποτεθεί ότι ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδος έχει για αρκετούς παίκτες μικρότερη αξία από την προσπάθεια που απαιτείται για τη διεκδικήσή του, έστω κι αν αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει να συναγωνιστεί κανείς με άτομα τα οποία γνωρίζει καλά και με τα οποία διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Το γιατί ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδος έχει αυτή την αξία, είναι θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους όσους ενδιαφέρονται για το σκάκι στη χώρα μας. Αξίζει να δούμε αν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα σε άλλα αθλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Νέος (και παλιός) πρωταθλητής Ελλάδος ο Χριστόδουλος Μπανίκας! Έχω την αίσθηση ότι ο Σπύρος Καπνίσης έπαιξε άσχημα τις τελευταίες κινήσεις και ότι θα μπορούσε να παλέψει πολύ καλύτερα, π.χ. 37...θ5.

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Καπνίσης!
Πρωταθλητής ο Μπανίκας!
Πάντως τα δύο τελευταία πρωταθλήματα δείχνουν ότι οι GM - κατά βάση - δεν έχουν ισχυρό κίνητρο στο πρωτάθλημα και ευτυχώς που υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις (πέρσι Παπαδόπουλος, φέτος Καπνίσης) ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι τέλους!
Μάλλον θα πρέπει να προβληματιστεί η Ομοσπονδία ώστε κάτι να αλλάξει!
Υ.Γ1. Ευχαριστώ τον "typicalmih"
για την γρήγορη απάντηση.
Υ.Γ2. Θα συμφωνήσω με τα δύο post
του Ηλία και δεν ξέρω αν -
συνδιάζοντάς τα - θα
μπορούσε κάποιος να προτείνει
η τελική φάση των αγώνων να
είναι ένα final 4 π.χ. με
ημιτελικούς 4 και τελικό 6
παρτίδων!!!

Kostas Oreopoulos είπε...

Βλέποντας την θέση στα γρήγορα, η προσέγγιση του μαύρου στο φινάλε είναι τελείως "φοβισμένη".
Ουσιαστικά το παίξιμο του είναι αυτό που δημιούργησε τις απειλές του λευκού αφού ο Βασιλιάς δεν έχει καμιά δουλειά στην πτέρυγα της ντάμας, και επίσης δεν χρειάζεται να επιτρέψει το πιόνι στο f4.

Έτσι μπορούσε στην 36 κίνηση μετά το f4 του λευκού να παίζει κατευθείαν θ5 (μετά το Kf7 θα μπορούσε ο λευκός να παίζει ίσως g4).
Έτσι το λογικότερο πλάνο του μαύρου είναι h5-Kh7-g6-f5 για να γίνει και αυτός απειλητικός. Σε περίπτωση που παιχτεί f5 όπως στην παρτίδα , απλά g6.
Έτσι μετά από διάλειμμα ενός έτους, έχουμε και πάλι Μπανίκα πρωταθλητή :)

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για τον Καπνίση. Το σκάκι είναι πολύ σκληρό παιχνίδι.'Επρεπε να είχε κρατήσει αυτή τη θέση. Δεν είναι άδικο όλα να κριθούν από μια λάθος κίνηση; Και η νόρμα και ο τίτλος!?

Ανώνυμος είπε...

"Πέρα από την όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί για την απαξίωση του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια (γενικά χαμηλά έπαθλα, ελλιπής προβολή των αγώνων, αποκλεισμός του πρωταθλητή από την Εθνική Ομάδα, σύντομες ισοπαλίες, κ.ά."

Κ.Κουρκουνακη
Σιγουρα το πρωταθλημα θα μπορουσε να ηταν καλυτερο, εμεις απο την μερια μας πιστευω οτι καναμε οτι ηταν δυνατον. Εξασφαλισαμε αψογο χωρο και ιδανικες συννθηκες για την διεξαγωγη των παρτιδων. Αυξησαμε τα επαθλα με σχεση με το περσινο πρωταθλημα, προσπαθησαμε να "καταπολεμισουμε" τις συντομες ισοπαλιες βαζοντας επαθλο νικης που δεν μοιραζεται στην ισοπαλια αλλα κρινοντας εκ του αποτελεσματος δεν λειτουργισε αυτη μας η ενεργεια. Η ενημερωση οσον αφορα τα τοπικα μεσα ηταν εντυπωσιακη, καθημερινα ρεπορταζ και ζωντανες συνδεσεις με τον χωρο των αγωνων, σε συνδιασμο με τα καθημερινα ολοσελιδα αρθρα των τοπικων εφημεριδων εφεραν την διοργανωση στο κεντρο του ενδιαφεροντος του δωδεκανισιακου λαου. Οι θεατες ηταν παρα πολλοι που αφου περνουσαν μια βολτα απο τον χωρο των αγωνων, παρακολουθουσαν την εξελιξη των παρτιδων πινοντας καφε απο γιγαντοθωνη που ειχε στηθει σε σαλονι του ξενοδοχειου και μεταδιδε ολες τις παρτιδες ζωντανα καθως και εικονα απο των χωρο διεξαγωγης των παρτιδων.

Σιγουρα θα μπορουσαν να γινουν περισσοτερα ωστε να αναβαθμισουμε κι αλλο την διοργανωση αλλα η ευρεση πορων ειναι εξερετικα δυσκολη.

Μιχελακης Βαγγελης
Προεδρος Σ.Ο.Ροδου "ΙΠΠΟΤΗΣ"

Ανώνυμος είπε...

Ήδη σε προηγούμενο σημείωμά μου τόνισα πόσο καλή ήταν η διοργάνωση σύμφωνα με αναφορές των συμμετεχόντων, ώστε δεν κατανοώ γιατί το συγκεκριμένο μήνυμα απευθύνεται σε μένα προσωπικά. Από το περιεχόμενό του προκύπτει μάλλον ότι προς την Ε.Σ.Ο. ή τους παίκτες θα πρέπει να απευθύνεται.

Από τη δική μου πλευρά, συγχαρητήρια τόσο για την προσπάθεια όσο και για το επιτυχές αποτέλεσμα της οργανωτικής προσπάθειας. Μακάρι να έχει συνέχεια, με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, το αμέσως προηγούμενο μήνυμα δεν ήταν ανώνυμο, αλλά "πάτησα" για την αποστόλή του προτού το υπογράψω.

Ανώνυμος είπε...

Αναφορά για το πρωτάθλημα στο blog της Susan Polgar με δηκτικά σχόλια για το ελληνικό σκάκι http://susanpolgar.blogspot.com/2008/12/banikas-wins-greek-championship.html