Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτάθλημα Ελλάδας 2008 - 8ος-9ος γύρος

Τα αποτελέσματα του 8ου γύρου:
Μαστροβασίλης Θ. - Δαγκάκης 1-0 (Αγγλική, 65 κινήσεις)
Καπνίσης - Παπαδόπουλος 1-0 (Σικελική, 47 κινήσεις)
Φίλιππας - Γαβριλάκης 0,5-0,5 (Φιανκέτο, 27 κινήσεις)
Παπαϊωάννου - Δαρμαράκης 0,5-0,5 (Σλαβική, 41 κινήσεις)
Νικολαϊδης - Κοτρωνιάς 0-1 (Σικελική, 48 κινήσεις)
Ρεπό ο Μπανίκας

Τα αποτελέσματα του 9ου γύρου:
Μπανίκας - Νικολαϊδης 0,5-0,5 (17 κινήσεις)
Παπαδόπουλος - Παπαϊωάννου 0,5-0,5 (Σικελική, 11 κινήσεις)
Δαγκάκης - Καπνίσης 0-1 (Ισπανική, 32 κινήσεις)
Δαρμαράκης - Φίλιππας 0-1 (Σικελική, 54 κινήσεις)
Κοτρωνιάς - Μαστροβασίλης 0-1 (Ισπανική, 52 κινήσεις)
Ρεπό ο Γαβριλάκης

***Έκπληξη προξένησε ο τρόπος που επέλεξαν να επιδείξουν στη σκακιέρα την πρόθεσή τους για ισοπαλία δυο σκακιστές στην παρακάτω παρτίδα του 9ου γύρου:
1. Nc3 e5 2. e4 Bc5 3. Na4 Bxf2+ 4. Kxf2 Qh4+ 5. Ke3 Qf4+ 6. Kd3 d5 7. Kc3 Qxe4 8. Kb3 Na6 9. a3 Qxa4+ 10. Kxa4 Nc5+ 11. Kb4 a5+ 12. Kxc5 Ne7 13. Bb5+ Kd8 14.Bc6 b6+ 15. Kb5 Nxc6 16. Kxc6 Bb7+ 17. Kb5 Ba6+ 1/2-1/2.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Αρκετά πρωτότυπος τρόπος για τη μοιρασιά του βαθμού, που δικαιωματικά προσελκύει την προσοχή του θεατή, σα να του κραυγάζει "δες εδώ", σε αντίθεση με τις συνηθισμένες "άψογες" σύντομες νούλες θεωρίας.

Η άποψη του Ηλία Κουρκουνάκη, όπως κατατέθηκε σε σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης:

Η παρτίδα Μπανίκας-Νικολαϊδης αποτελεί πιστή αναπαράσταση της Hamppe-Meitner, Βιέννη 1872. Η μοναδική διαφορά είναι ότι στον 21ο αιώνα η ισοπαλία συμφωνήθηκε 2 κινήσεις νωρίτερα. Ως νέο στοιχείο, η παρτίδα αποτελεί χρήσιμη προσθήκη στη συζήτηση που έχει προηγηθεί στο συγκεκριμένο ιστολόγιο σχετικά με τις σύντομες ή προσυμφωνημένες ισοπαλίες. Όπως και σε παλιότερο σημείωμά μου, αναρωτιέμαι αν ο διαιτητής επιτρέπεται ή επιβάλλεται να μηδενίσει και τους δύο αντιπάλους για προσυμφωνημένο αποτέλεσμα. Αποδεικνύεται η πρόθεση των παικτών; Αν ο διαιτητής δεν έχει τις απαραίτητες σκακιστικές γνώσεις, πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας τέτοιος κανονισμός; Αν ισχύει ότι ο Παπαϊωάννου υπέβαλε ένσταση για το βήχα του Δαρμαράκη (δεν έχω τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο), θα υποβάλει άραγε ένσταση και για προσυμφωνημένο αποτέλεσμα μεταξύ δύο διεκδικητών του τίτλου; Υπάρχει χρονικό όριο για την επιβολή κυρώσεων για προσυμφωνημένο αποτέλεσμα ή μπορεί να ισχύσει μηδενισμός και μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, δηλαδή όταν οι επιπτώσεις στην τελική βαθμολογία θα είναι γνωστές και συγκεκριμένες; ενδιαφέρον θέμα, για το οποίο θα ήθελα πολύ να δω τις απόψεις του νέου Εφόρου Αγώνων και του νέου Εφόρου Εθνικών Ομάδων της Ε.Σ.Ο. Η δική μου προσωπική άποψη δεν κατατίθεται σε αυτό το χώρο, απλά θέτω κάποια ερωτήματα που κρίνω σημαντικά όσον αφορά στην αθλητική ηθική.
΄
Όλες οι παρτίδες μορφή pgn: http://www.greekbase.gr/
Επίσημη ιστοσελίδα: 58panellinio-skaki.blogspot.com
Ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων : www.chessworld.info/live/grchamp08.html

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τι στιγμή που παίχτηκαν τόσες κινήσεις δεν ξέρω αν μπορούμε επίσημα να πούμε για προσυμφωνυμένο αποτέλεσμα (όχι ότι φυσικά δεν πιστεύω ότι ισχύει). Η πρώτη μου σκέψη όταν είδα την παρτίδα ήταν αν θα πρέπει να τιμωρηθούν και οι δύο για διακωμώδηση του αθλήματος, αλλά με μία πρώτη ματιά τουλάχιστον η παρτίδα φαίνεται να στέκει, αφού ο μαύρος έχει συνεχώς απειλές. Γιατί λοιπόν να κρίνουμε αυστηρά αυτή την παρτίδα και όχι για παράδειγμα την παρτίδα Παπαιωάννου - Μπανίκας ή Νικολαίδης - Παπαιωάννου? Ανέστης Μιχαηλίδης

Ανώνυμος είπε...

Κρίνουμε αυστηρότερα αυτή την παρτίδα γιατί ο ένας εκ των δύο παικτών είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδος. Αυτός τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να εκθέσει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο. Τι διδάσκει ο ομοσπονδιακός προπονητής τους νέους παίκτες ? Κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

o Kourkounakis me mperdepse re paidia.
se allo post egrafe uper twn korufaiwn skakistwn, oti den exoun kinitra, klp,klp... kai twra milaei gia midenismous!

diladi prin den fainotane oti itan prosumfwnimeno to apotelesma? twra mas peirakse pou mas to petane katamoutra?
Ta prosximata na kratiountai kai as kanoun oti 8eloun, an katalaba kala!

barbis είπε...

Αυτή η παρτίδα τελείωσε ισόπαλη με κάπως ιδιαίτερο τρόπο βέβαια.Σε κάποιους εφηβικούς αγώνες όμως είδα μια αναπαράσταση της παρτίδας Φίσερ-Φάιν τη γνωστή μινιατούρα στο γκαμπί του Εβανς!Με τα λευκά έπαιζε η Μαγκλάρα και με τα μαύρα μια συμπαίκτρια της από τον Κορυδαλλό.Αν θυμάμαι καλά η παρτίδα πρέπει να είχε δημοσιευτεί και στο σκάκι για όλους!Αν είναι δυνατόν και για να χάσει κάποιος να χρειάζεται σκονάκι.

barbis είπε...

Και για μεγαλύτερη ακρίβεια η παρτίδα είναι Μαγκλάρα-Σελιανίτη από τα φετινά Πανελλήνια νεανικά στη Χαλκιδική.Νομίζω πως αυτή αποτελεί σαφώς σοβαρότερη περίπτωση από αυτή των Μπανίκα-Νικολαϊδη και όμως πουθενά δεν έχω δει να σχολιάζεται...

Ανώνυμος είπε...

Η φαινομενική αντιφατικότητα των θεμάτων δεν οδηγεί απαραίτητα και σε αντιφατικότητα απόψεων. Προσωπικά δεν υποστήριξα καθόλου τον μηδενισμό των παικτών, αλλά μόνο προσπάθησα να αναδείξω την ηθική διάσταση του θέματος στα πλαίσια του αθλητικού πνεύματος. Αν όμως ήμουν διαιτητής των αγώνων, Έφορος Αγώνων της Ε.Σ.Ο. ή Έφορος Εθνικών Ομάδων, θα ένιωθα υποχρεωμένος να πάρω θέση εξαιτίας του θεσμικού μου ρόλου.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την ηθική σε φιλοσοφικό επίπεδο είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν φαινομενικά αντικρούμενα ζητήματα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το ερώτημα κατά πόσο ένα άνθρωπος που αντιτίθεται στο φόνο επιτρέπεται ή επιβάλεται να σκοτώσει κάποιον που πυροβολεί ανυπεράσπιστα παιδιά στο σχολείο τους.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο του ανώνυμου για τη συμπεριφορά του προπονητή της Εθνικής Ομάδας αναδεινύει και ένα άλλο σχετικό ζήτημα: επιτρέπεται ο προπονητής να είναι ενεργός παίκτης και μάλιστα άμεσος ανταγωνιστής των παικτών που θα κληθεί να κρίνει λίγο μετά το πέρας των αγώνων; Μπορεί οι εκθέσεις του και οι εισηγήσεις του να είναι αντικειμενικές; Μπορούν οι παίκτες-αντίπαλοί του να τον αντιμετωπίσουν κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους;

Πρόκειται για άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα στο οποίο το προγενέστερο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. πήρε θέση προσλαμβάνοντας τον Γιάννη Νικολαίδη και το νέο Δ.Σ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει όταν έρθει η στιγμή να κριθεί η ανανέωση της σύμβασής του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο Γιάννης Νικολαίδης ήταν πρόταση μελών της Εθνικής Ομάδας.

Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση: προσωπικά τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τις σκακιστικές ικανότητες του Γιάννη Νικολαίδη και μου είναι εξαιρετικά συμπαθής ως χαρακτήρας. Οι όποιες τοποθετήσεις μου σε διάφορα θέματα σε αυτό τον χώρο έχουν αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα μόνο εφόσον αυτά προκύπτουν αυτόματα από άμεση εμπλοκή τους σε συγκεκριμένα γεγονότα. Οποιαδήποτε γενίκευση χαρακτηρισμών όσον αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου. Αντίθετα, οποιαδήποτε επέκταση της συζήτησης στα γενικότερα θέματα ξεκινώντας από μεμονωμένα περιστατικά είναι επιθυμητή.

Kostas Oreopoulos είπε...

Από την άλλη όταν έχεις παίξει ΧΧΧ φορές με κάποιον και έχεις και φιλικές σχέσεις μαζί του και η παρτίδα δεν κρίνει τίποτα, λογικό είναι να μην θες να παίξεις. Ο Παπ με τον Μπανίκα πόσες φορές έχουν παίξει. Απο μικρά παίζουν μεταξύ τους. Ε είναι λίγο βαρετό. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει αντιπαλότητα (με την καλή η την κακή έννοια)

Ανώνυμος είπε...

kalimera,
eimai apo rodo, pigeno kathimerina sto protathlima kai blepo tis partides, oi noules ton GMs me kanoun na skeftomai giati paw kai tous blepw? ypobathizoun ton thesmo. toulaxiston blepo tis partides tou kapnisi kai den paei teleios xamenos o xronos mou. oi diorganotes ebalan xrimatiko bonus gia tin niki pou den mirazete stin isopalia alla den leitourgise. isos na bazame skakistes pou theloun na paiksoun san ton kapnisi kai ton dagkaki kai na apalaksoume kapoious apo tin aggaria pou kanoun.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη τι εννοειτε? οτι ο Μπανικας χαρισε την ισοπαλια για να τα εχει καλα με τον προπονητη(αν τον κερδιζε δεν θα αποδεικνυε περισσοτερο την αξια του?) η οτι ο προπονητης χαρισε την ισοπαλια στον Μπανικα (αν ηθελε να του χαριστει δεν θα τον αφηνε να κερδισει, για να "εξασφαλισει" κατα μεγαλο ποσοστο και το πρωταθλημα?)Μηπως τα λετε ολα αυτα για να υποβαθμισετε ενδεχομενη τελικη νικη του Μπανικα, ο οποιος νικησε το "αγαπημενο φαβορι" των sites Κοτρωνια, και μαλιστα με τα μαυρα? Και ποιος θα εβγαινε κερδισμενος αν μηδενιζανε και τους δυο? Και γιατι δεν γινεται seeding, τουλαχιστον στους τρεις καλυτερους(Π,Κ,Μ) ωστε μεταξυ τους να παιξουν μια φορα ο καθενας με λευκα?

Kostas Oreopoulos είπε...

Πρέπει να καταλάβετε οτι δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά. Δυο σκακιστές που είναι φίλοι, που έχουν παίξει μαζι άπειρες φορές, που ΑΝΑΛΥΟΥΝ μαζί, δεν είναι εύκολο να κάτσουν να παίξουν.

Schrödinger's Cat είπε...

Ως ένας ερασιτέχνης σκακιστής και μάλιστα μετριότατης δυναμικότητας μου είναι πολύ δύσκολο αλλά και άβολο να κρίνω ενέργειες επαγγελματιών σκακιστών, πάνω στη δική τους σκακιέρα, στην οποία οι ίδιοι βιοπορίζονται. Η παρτίδα απλώς προξενεί εντύπωση γιατί δεν έχει των καθωσπρεπισμό της σύντομης ισοπαλίας που έχουμε συνηθίσει...της σιδερωμένης και ατσαλάκωτης. Είναι σαν ένας ευηπόληπτος μεσήλιξ κύριος να βγάζει τη γλώσσα του σε μια δημόσια συγκέντρωση και να παιχνιδίζει, θέαμα που ξενίζει, αλλά δεν είναι κατ' ανάγκην κατακριτέο. Από εκεί και πέρα, επειδή η παρτίδα, όπως και κάθε παρτίδα του Πρωταθλήματος, είναι προσβάσιμη από όλους και επειδή οι ίδιοι οι παίκτες, δημοσιοποιούν με τις κινήσεις τους την πρόθεσή τους στους θεατές, η αναδημοσίευσή της από το ιστολόγιο, δεν περιέχει αναγκαστικά ψόγο, αλλά αναδεικνύει ένα από τα "συμβάντα" της αγωνιστικής.

Ανώνυμος είπε...

Ας μη παίζει πλέον στο πρωτάθλημα όποιος δεν έχει όρεξη, ας παίξουν κάποιοι νέοι παίκτες. Αυτά τα καραγκιοζιλίκια πρέπει να τελειώνουν.

trandism είπε...

Ρε barbis σύγγνωμη τώρα αλλά σοβαρά θεωρείς την παρτίδα Μαγκλάρα-Σελιανίτη πιο σοβαρή περίπτωση από τη Μπανίκας-Νικολαϊδης???

Μη τρελαθούμε κιόλας, εδώ μιλάμε για τελικά ανδρών!

Γενικά εγώ θα προτιμούσα να παίζαν
1. ε4 ε5, 2.Ιζ3 Ιγ6, 3.Αβ5 α6, 4.Αχγ6 δγ6 1/2

Αυτό το καραγκιοζιλίκι δεν το καταλαβαίνω

Ανώνυμος είπε...

Το άλλο όμως δεν ήταν νούλα...Και ήταν τελικά κι εκείνο.

Ανώνυμος είπε...

Η περίπτωση αυτή θυμίζει την ισοπαλία μεταξύ Γρίβα και Σκέμπρη
στην Καβάλα το 1991! Η παρτίδα ξεκίνησε 1.α4 α5 κλπ. και νομίζω ότι και τότε είχε σχολιαστεί δυσμενώς από τον κ. Κουρκουνάκη,
αλλά η ΕΣΟ σφύριζε αδιάφορα...

Ανώνυμος είπε...

Kathomaste kai sxoliazoume ti kanoun oi GM kai telika to prwtathlima tha paei ston Kapnisi ap'o,ti fainetai!2h synexomenh xronia ekplhxh sto andrwn!

trandism είπε...

Και πολύ καλά θα κάνει να πάει στον Καπνίση!

Ανώνυμος είπε...

egw tha protino tin eponi fora na peksoun tin partida pou ginete pat me ola ta kommatia mesa

Ανώνυμος είπε...

Mia aplh erwthsh: Gia poio logo tosa sxolia otan yparxoun oi prokyrhkseis??? Se oles perilamvanontai kai ta sxetika peri mhdenismou...

barbis είπε...

Nαι ΤRANDIM σίγουρα το Μαγκλάρα-Σελιανίτη ήταν πιο τρανταχτή περίπτωση διότι αν και δεν είμαι σίγουρος η πρωταθλήτρια στην κατηγορία έπαιρνε bonus για τις Πανελλήνιες οπότε με τον βαθμό που πήρε η Μαγκλάρα απέκτησε πλεονέκτημα,αντιθέτως το άλλο με τον Νικολαίδη μια νούλα ήταν όλη και όλη από τις πολλές που κάνουν οι GM μεταξύ τους.Αν μη τι άλλο Μπανίκας και Νικολαίδης το διασκέδασαν κιόλας!

barbis είπε...

Πάντως πιστεύω ότι καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να τιμωρηθεί αφού δεν έγινε κάτι που να διακωμωδεί το άθλημα.

trandism είπε...

Την ξέχασα αυτή τη βλακεία με τις πανελλήνιες, sorry ρε barbis..

Αχ γεράσαμε, ούτε περνάνε πια οι πανελλήνιες από το μυαλό μας..

barbis είπε...

Kαι εγώ σου είπα δεν είμαι σίγουρος, η κατηγορία ήταν Κ16 δεν ξέρω αν δίνει μόρια.Από φέτος δίνει σίγουρα με την αλλαγή του νόμου.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να είχαν όλοι την ευρηματικότητα του Μπανίκα και του Νικολαϊδη όταν έκαναν στημένες ισοπαλίες! Τουλάχιστον προσέφεραν θέαμα στουσ θεατές. Μήπως να σταματήσετε να ασχολείστε μαζί τους και να ανρωτηθείτε αν τα έπαθλα είναι σχεδόν εξευτελιστικά για ένα τουρνουά με 5-6 gms και τι σχέση έχει αυτό με τις σύντομες ισοπαλίες???

Ανώνυμος είπε...

Ποια ευρηματικότητα ρε φίλε, την ίδια παρτίδα έπαιξαν και φέτος το καλοκαίρι στο 1ο τουρνουά Αιγιαλείας.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

upw8etw oute to tournoua tis Aigialeias tous edine kinitro na paiksoun!

lete na tous pige o Bounias na paiksoun me to zori?
:D

Unknown είπε...

Δυσκολεύομαι να βρω κάποιο άλλο άθλημα στο οποίο η ισοπαλία να είναι το συχνότερο αποτέλεσμα μεταξύ των κορυφαίων παικτών/ομάδων. Σε πρώτη ανάγνωση αυτό μάλλον είναι πρόβλημα, μια και εύκολα κάποιος τρίτος μπορεί να απαξιώσει το άθλημα με την κατηγορία των στημένων αποτελεσμάτων. Επίσης δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός όταν κάποιος παίκτης παίζει με τους μισούς και με τους άλλους μισούς μοιράζει ισοπαλίες.

Επομένως είναι μάλλον πρόβλημα οι σύντομες ισοπαλίες.

Αν είναι πρόβλημα, θα έπρεπε να αποθαρρύνονται και νομίζω πως ένα καλό μέτρο είναι το σύστημα 3-1-0 στα ατομικά τουρνουά.

Παρ'όλα αυτά δεν έχω σκεφτεί σοβαρά το πόσο δύσκολο είναι να πιέζει κανείς καθημερινά για νίκη και αν το σύστημα επιβράβευσης της νίκης με 3 πόντους είναι υπερβολικό ή αν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Η ισοπαλία είναι φυσική απόρροια της φύσης του σκακιού, γιατί σε αυτό υπάρχει μια εγγενής αντικειμενικότητα που απουσιάζει σε άλλα αθλήματα. Έστω και μετά την παρτίδα, σε πάρα πολλά σημεία μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αν μια συγκεκριμένη επιλογή σε μια συγκεκριμένη θέση είναι αντικειμενικά ισχυρότερη από μια άλλη επιλογή. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό θέσεων, πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Επομένως, η θέσπιση άλλου βαθμολογικού συστήματος αλλοιώνει την ίδια τη φύση του σκακιού, ίσως σε βαθμό μεγαλύτερο κι από την κατάργηση του κανόνα του πατ. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα δεν είναι απλά οι σύντομες ισοπαλίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν έτσι κι αλλιώς (ειδικά σε συγκεκριμένες βαριάντες), αλλά τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα. Η κριτική μου όμως δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά στο αγωνιστικό πλαίσιο που επιτρέπει ή και ενθαρρύνει τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα.

Unknown είπε...

Αναγνωρίζω την ιδιαιτερότητα του σκακιού ως προς τη ροπή προς την ισοπαλία. Όμως με δεδομένο ότι δε μας αρέσουν ούτε οι σύντομες ισοπαλίες, ούτε οι προσυμφωνημένες, βέβαια, θα έπρεπε να υπάρχουν αντικίνητρα ώστε οι παίκτες να αποφεύγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Θα ήταν τόσο άδικη άραγε η τροποποίηση της βαθμολογίας σε 3-1-0 ή μήπως τα οφέλη από την αύξηση των παιγμένων παρτίδων θα αντιστάθμιζαν τη "θυσία" στην αντικειμενικότητα της βαθμολογίας; Μήπως κάποιο άλλο σύστημα, όπως αυτό το παράξενο που είχα ακούσει παλιότερα σύμφωνα με το οποίο ο μαύρος παίρνει ελάχιστα παραπάνω πόντους από τον άσπρο σε περίπτωση ισοπαλίας;
Ίσως ο αριθμός των νικών να γίνει πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας;

Ίσως αν βρίσκαμε κάποιο τρόπο ανεξάρτητο από βαθμολογικό σύστημα. Πάντως ο κανόνας της Σόφιας μόνο τις σύντομες ισοπαλίες μπορεί να αποτρέψει, αφού αν το αποτέλεσμα είναι συμφωνημένο μάλλον σε θέατρο θα καταλήξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η παρτίδα Hamppe-Meitner μπορεί να βρεθεί με σχόλια στο http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5194

Ανώνυμος είπε...

Οι κλασσικές παρτίδες δεν ξεχνιούνται: http://www.chessbase.com/cbm/reeh2010e/14hampe_meitner.htm