Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ο Σίροβ για την υπόθεση Ιβαντσούκ


Ο Αλεξέι Σίροβ, σε ανοιχτή επιστολή, επικρίνει σφοδρά τη FIDE και τον πρόεδρό της για την απόφαση που φαίνεται να έχουν δρομολογήσει, να τιμωρήσουν τον Βασίλι Ιβαντσούκ με διετή αποκλεισμό, μετά την άρνηση του παίκτη να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ.

Αποσπάσματα από την ανοιχτή επιστολή:

Ούτε και εγώ ξέρω πόσες φορές είπα στον εαυτό μου πως δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς με τη σκακιστική πολιτική και πως θα πρέπει να συγκεντρωθώ στη σκακιστική μου εργασία. Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) έχουν κάνει πολλούς νεκρούς πρωταθλητές να σηκωθούν από τους τάφους τους. Οι ζωντανοί σκακιστές πρέπει να μιλήσουν.

Σύμφωνα με το Ρώσο δημοσιογράφο Γιούρι Βασίλιεβ (τον οποίο γνωρίζουμε για την επαναφορά του φαντάσματος του Αλεξάντερ Τσερνιένκο) ο πρόεδρος της FIDE Ιλιουμζίνοβ έχει ήδη εκφράσει θέση πως ο Βασίλι Ιβαντσούκ θα πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά για την άρνησή του να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, μετά την παρτίδα του με τον Γκάτα Κάμσκι στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης.

Μπορείτε να το πιστέψετε; ένας σκακιστής που βρίσκεται στην απόλυτη κορυφή του σκακιού για 20 χρόνια, θα αποκλειστεί από τους αγώνες επειδή ήθελε να ηρεμήσει λίγο μετά από μια ήττα. Ο Μπόρις Σπάσκι κατέθεσε τη γνώμη του για το περιστατικό, αλλά ο Ιλιουμζίνοβ μάς λέει πως «ο κανονισμός είναι κανονισμός».

Όμως οι κανονισμοί δυστυχώς - για μένα - δεν είναι σύννομοι. Η ΔΟΕ ουδέποτε εγγυήθηκε πως το σκάκι θα γίνει ολυμπιακό άθλημα, έτσι η πολιτική της FIDE να γλείφει τα οπίσθια της ΔΟΕ είναι τουλάχιστον ύποπτη. Μετά την επιτυχία των «πνευματικών παιχνιδιών» στο Πεκίνο ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να μπούμε στην ολυμπιακή κίνηση.

Αν η FIDE και ο Ιλιουμζίνοβ δεν σταματήσουν να καταστρέφουν το πνευματικό μας άθλημα, θα πρέπει να γίνει κάτι. Τουλάχιστον βήμα βήμα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5047

Διαβάστε επίσης:
The Ivanchuk Files: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5048

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θλιβερή κατάσταση, η οποία προκύπτει φυσιολογικά από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η F.I.D.E., δηλαδή κατ' επανάληψη καταστρατηγεί τις αποφάσεις που έχει πάρει.

Ανώνυμος είπε...

Eιμαι παρα πολυ περιεργος τι θα επιλεξει να κανει ο προεδρος της FIDE στην παρουσα κατασταση..Αν θελησει να μεινει πιστος στους κανονισμους οχι μονο θα πρεπει να τιμωρησει τον Ιβαντσουκ,αλλα ακομη θα πρεπει να αφαιρεσει το χαλκινο απο τις Η.Π.Α. και να το δωσει στην Ουγγαρια!Εν τουτοις η FIDE διαθετει ενα παραθυρακι καθως στον αντι-ντοπινγκ κανονισμο παρεχεται στον παικτη η δυνατοτητα να αποδειξει οτι δεν επεδειξε αμελεια και οτι δεν εχει ευθυνη για την αρνηση να δωσει δειγμα..Αληθεια,τον ειχαν προειδοποιησει τον Ιβαντσουκ για το οτι επρεπε να υποβληθει σε τεστ,η πηγαν και του το ειπαν οταν "τρελλαμενος" απο την ηττα,κοπανουσε οτι ευρισκε μπροστα του;
Βεβαια η Fide δεν φημιζεται για τον τροπο που εφαρμοζει τους κανονισμους της..Ηδη Τοπαλοβ,Σιροβ και Καρλσεν εξεφρασαν την διαφωνια τους για τις αλλαγες στον τρεχοντα κυκλο του Παγκοσμιου Πρωταθληματος.
http://www.chessdom.com/news/world-chess-championship-cycle-changes

Kostas Oreopoulos είπε...

Για την ακρίβεια τον Ιβαντσουκ δεν τον βρήκαν ποτέ για να τον ειδοποιήσουν. Ασχετό με αυτό.
Ας πούμε οτι κάποιος παίρνει φάρμακα για την τριχόπτωση (όπως ο κωπηλάτης μας που αποκλείσθηκε για 6 μήνες). Και πιάνετε "ντοπέ". Σόρρυ αλλά τι γελοιότητα είναι αυτή? Τι ντοπέ και τρίχες κατσαρές. Dopping σημαίνει αύξηση των δυνατοτήτων. Αν αύριο θελήσουν οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες να γίνουν τμήμα των Ολυμπιάδων θα υποστούν οι μαθηματικοί dopping control? Πάμε καλά?
Θεμιτό να αυξηθεί η πίτα, αλλά dopping στο σκάκι είναι η χρήση ηλεκτρονικών βοηθημάτων και όχι σκευασμάτων. Ανοησίες

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω πως λενε στα Λατινικα χαζος νομος αλλα νομος,αλλιως θα το εγραφα..
Οσον αφορα το νομικο κομματι της συγκεκριμενης ιστοριας,ειναι ασχετο:
1)Aν ο κανονισμος ειναι ανοητος η για ποιο λογο εγινε.Αν δεν μας αρεσει ας προσπαθησουμε να τον αλλαξουμε (και ισως αυτο το περιστατικο ειναι μια καλη αφορμη).Οταν ωστοσο εφαρμοστηκε τις προηγουμενες φορες (και σε Ολυμπιαδα,πριν 4 χρονια) δεν ξεσηκωσε τετοια θυελλα αντιδρασεων.Οι νομοι ωστοσο δεν μπορουν να εφαρμοζονται επιλεκτικα αναλογα με το ποσο συμπαθης η ποσο διασημος ειναι αυτος που πρεπει να υποστει τις συνεπειες..
2)Αν ο Ιβαντσουκ ηταν οντως ντοπαρισμενος (οι συντριπτικα περισσοτεροι στα ξενα blog πιστευουν οτι δεν ηταν).Ο κανονισμος θεωρει οτι αρνηση παροχης δειγματος αντιστοιχει σε παραδοχη ενοχης εκτος αν υπαρχει ανωτερα βια (ισως θα μπορουσε να επικαλεσθει κανεις προσωρινη παραφροσυνη η-επι το ποιητικοτερο-βρασμο ψυχης).
Σιγουρα ο Ιβαντσουκ θα μπορουσε να ενεργησει ψυχραιμοτερα,αν οχι εκεινη τη στιγμη,καποια στιγμη αργοτερα..Το να εμφανιστεις καθυστερημενος σ'ενα ελεγχο ντοπινγκ ειναι προτιμοτερο απο το να μην εμφανιστεις καθολου..Και εδω σιγουρα υπαρχει ευθυνη και απο τους υπευθυνους της Ουκρανικης αποστολης.
Δεν νομιζω ωστοσο οτι νομιμοποιουμαστε να ζηταμε την απαλλαγη του Ιβαντσουκ γιατι απλα ειναι ο Ιβαντσουκ,η γιατι ο κανονισμος για το ντοπινγκ ειναι ηλιθιος,και απο την αλλη να κατηγορουμε τον προεδρο τησ Fide επειδη εχει κανει τους δικους του κανονισμους λαστιχο..
Α propos:Συμφωνα με πληροφοριες της Chessdom μετα την Doha και το Montreux αποχωρει απο την διοργανωση των Grand Prix (καλα η Fide δεν υπογραφει συμβολαια με τους διοργανωτες;Ολα στο μιλητο γινονται;),και αυτος ειναι ο πεζος λογος πισω απο τις προσφατες αλλαγες στον κυκλο του Παγκοσμιου Πρωταθληματος.. http://www.chessdom.com/news/why-changing-world-championship-cycle

Ανώνυμος είπε...

@Μέτοικος στη Νίσυρο: η φράση που αναζητάτε στα λατινικά είναι Dura Lex Sed Lex (σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος).

koutsan είπε...

Μάλλον "Stulta lex sed lex" είναι η φράση που αναζητά :-)

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά, η F.I.D.E. αποφάσισε να "πουλήσει" το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε υποψήφιους χορηγούς, με τρόπο ώστε οι χορηγοί να επιλέγουν και το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων. Πιο συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Chessbase διάβασα ότι για τη φάση των διεκδικητών οι χορηγοί θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε τουρνουά και νοκ-άουτ!

Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο γι' αυτό;

Αν είναι έτσι, σημαίνει ότι λειτουργούν σε καθαρά επιχειρηματική λογική, χωρίς να έχουν άποψη σχετικά με το τι είναι σωστό για το σκάκι ως άθλημα. Πειραματίζονται χωρίς σχέδιο, με μοναδική πολιτική την εισπρακτική κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Ο Καρλσεν ανακοινωσε την αποχωρηση του απο τον κυκλο των Grand Prix μετα τις αλλαγες που ανακοινωθηκαν,ενω η FIDE παρεπεμψε το ζητημα του Ιβαντσουκ στην ιατρικη της υπηρεσια που θα πρεπει να αποφασισει μεσα σε 3 μηνες!Θα τραβηξει σε μακρος η ιστορια..

Ανώνυμος είπε...

@ Ηλ. Κουρκουνακης
It is very possible that UEP, the company behind the Anand-Kramnik match, will organize both candidate tournament and 2011 World Championship match. The bidding process will be started in a day or two, following the official announcement on the FIDE website.
Απο το http://www.chessdom.com/news/why-changing-world-championship-cycle
Δειτε ακομη το http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/3578-bidding-procedure-for-the-world-championship-cycle-2009-2011

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη,ο Μέτοικος δεν τα λέει σωστά. Ο Ιβαντσούκ είναι Ουκρανός, όχι Αμερικάνος, άρα δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί το χάλκινο μετάλιο από τις ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η Ουκρανια εχασε 3,5-0.5 απο την Αμερικη (ηττα του Ιβαντσουκ),ενω νικησε 2,5-1,5 την Ουγγαρια (νικη του Ιβαντσουκ).Αν λοιπον ο Ιβαντσουκ μηδενιστει σ'ολους του τους αγωνες η ηττα της Ουγγαριας μετατρεπεται σε νικη,η Ουγγαρια κερδιζει τους 2 βαθμους του ματς και ξεπερνα τις Η.Π.Α. στην βαθμολογια..
Η πραγματικη κατασταση ειναι πιο πολυπλοκη καθως αλλαζουν και αποτελεσματα αλλων ομαδων και ως εκ τουτου και οι συντελεστες ισοβαθμιας,ωστοσο στις 3 πρωτες θεσεις θα εχουμε:Αρμενια 20βαθμοι,Ισραηλ 19,Ουγγαρια 18,και ακολουθουν Η.Π.Α. και αλλοι με 17 βαθμους..

Ανώνυμος είπε...

Ivanchuk,Topalov,Aronian,Svindler, Movsesian,Bu Xiangzji,αγωνιζονται απο σημερα στο κλειστο τουρνουα του Νanjing.Οι αγωνες,πρωινοι για μας,ζωντανοι εδω:http://58.213.136.232/en/user/user.asp
Συνεντευξη(video) του Κασπαροβ σχετικα με την συγγραφη των βιβλιων του,και τα προσεχη του σχεδια(νεα βιβλια)εδω:http://www.chessvibes.com/reports/kasparov-in-london-video-interview/#more-5232
Τελος ο Π.Ζεππος(ελο 1823) σε τουρνουα στο Μιλανο με 3,5βαθμους σε 7 αγωνες πηρε την 24η θεση αναμεσα σε 48 σκακιστες με Rp=1894

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα του Ivanchuk στην Ολυμπιάδα και για τον έλεγχο μήπως ήπιε πάρα πολύ καφέ (ή κάτι άλλο πολύ πιο "βρώμικο") βλ. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5080.

Πρόκειται για άλλη μια γκάφα των παραγόντων της F.I.D.E., καθώς νομοτελειακά θα έφτανε η στιγμή που κάποιος κορυφαίος παίκτης θα αρνιότανε τον έλεγχο. Ατυχώς, ήταν ο Ivanchuk αμέσως μετά από ήττα αυτός που έπρεπε να ελεγχθεί, ώστε η αντίδρασή ενός παίκτη με ασυνήθιστη ψυχοσύνθεση αξιοποίηθηκε με άσχημο τρόπο για το σκάκι από τα ευρύτερα ΜΜΕ.

Το μέτρο θεσμοθετήθηκε από την F.I.D.E. ως απαραίτητη προϋπόθεση της υποψηφιότητας του σκακιού να γίνει "Ολυμπιακό" άθλημα. Οι προοπτικές για κάτι τέτοιο είναι φυσικά στο ίδιο επίπεδο με τη δημιουργία Έλληνα γκρανμέτρ στα 14 ως αποτέλεσμα των κλιμακίων που δημιούργησε η Ε.Σ.Ο.

Δυστυχώς, σε αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις, οι παράγοντες δεν διαθέτουν επαρκή αντίληψη του σκακιού, τόσο ως αθλήματος όσο και ως εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις τους συχνά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και τελικά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το συγεκριμένο ζήτημα ευνοεί το σκάκι στα μάτια του κόσμου και συνακόλουθα δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για καλύτερη χρηματοδότηση του αθλήματος.

Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό κίνητρο πολλών αποφάσεων της F.I.D.E., αλλά η ανάδειξή του σε κυριο στόχο καταλήγει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που η ίδια θα ήθελε.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο σήμερα στα ΝΕΑ για την υπόθεση
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4492007&ct=2

Ανώνυμος είπε...

Το ενδιαφέρον, που το βρήκες,...κατινίστικο ως προς την περιγραφή του χαρακτήρα του Ίβαντσουκ,...υποκριτικό ως προς το ενδιαφέρον για το άθλημα,..εντάξει η κοπελίτσα το έβγαλε το ψωμάκι της το Σάββατο...έτσι γράφεται η δημοσιογραφία,..παίρνουμε κάποια διάσπαρτα δημοσιεύματα,..τα διανθίζουμε με μπόλικη φαντασία,...ώστε τα περισσότερα να μην είναι καν αληθή (η συγκεκριμένη ούτε καν φαντασία έβαλε,..πήρε έτοιμη την φαντασία άλλων από άλλα περιοδικά) βάζουμε και λίγο σάλτσα από φαρμακευτική, λίγους νόμους και κανόνες,...λίγο απ'όλα δηλαδή,..δεν μας ενδιαφέρει αν σπιλώνονται άνθρωποι,..μόνο με το όνομα της συντάκτριας Κίττυ , έβαλα τα γέλια,..που να την βάλουμε και στο μικροσκόπιο , να δούμε ιδιορρυθμίες και κόμπλεξ, και ταμπού και ότι άλλο θες,...αλλά είπαμε το ψωμάκι να βγει,.. Βρε , ούστ,...

Ανώνυμος είπε...

Aρχισε χθες στην Ελιστα το 3ο Grand Prix με την συμμετοχη των Radjabov,Leko,Jakovenko,Wang Yue,Mamedyarov,Eljanov,Girschuk,Alekseev,Bacrot,Gashimov,Cheparinov,Akopian,Kasimdzhanov,Inarkiev.Το τουρνουα διεξαγεται στη θεση του προγραμματισμενου να γινει στην Doha αντιστοιχου.
Το site των διοργανωτων:http://elista2008.fide.com/
Στις υπολοιπες εξελιξεις οσον αφορα τον κυκλο των Grand Prix,μετα τον Carlsen αποχωρησε και ο Αdams ενω εχασαν το δικαιωμα συμμετοχης και οι Al Modiakhi(Doha),Pelletier(Montreux) ως εκπρoσωποι των διοργανωτων.Αντικαταστατες τους οι Akopian,Alekseev,Eljanov,Kasimdzhanov.
Η Fide πολυ γρηγορα καταφερε να αντικαταστησει και το Montreux(Ελβετια) που και αυτο αποσυρθηκε απο την διοργανωση με το Yerevan της Αρμενιας.
Της μενει ακομη να επιλυσει το προβλημα τι θα κανει με τους παικτες που αποχωρησαν..
Συμφωνα με τον κανονισμο των Grand Prix αν καποιος σκακιστης αποχωρησει αδικαιολογητα απο τους αγωνες η FIDE εχει δικαιωμα (αλλα οχι υποχρεωση) να τον αποκλεισει απο τον επομενο κυκλο του Παγκοσμιου Πρωταθληματος http://grandprix.fide.com/regulations.html παραγραφος 6.2
Λετε μετα τον Ιβαντσουκ να αποκτησει προβλημα και ο Καρλσεν;
Και ενω γινονται ολα αυτα ο Κασπαροβ συνεληφθη μαζι με αλλα 90 ατομα σε αντικυβερνητικο συλλαλητηριο στη Μοσχα..

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιβαντσουκ τελικα απαλλαχτηκε απο τις κατηγοριες.Η νομικη διατυπωση που επελεξε η FIDE συμφωνα με την χθεσινη της αποφαση:Δεν υπηρχε ορισμενος υπευθυνος για τον ελεγχο doping στον αγωνα Ουκρανιας-Η.Π.Α. και καθως τα Αγγλικα δεν ειναι η μητρικη γλωσσα του Ιβαντσουκ δεν καταλαβε τι ηθελε να του πει ο διαιτητης μετα την ηττα του,και ετσι αγνοησε το αιτημα του να τον ακολουθησει..
Συμφωνα με συνεντευξη του στο www.ChessToday.net που αναδημοσιευθηκε στο blog της susanpolgar o Ιβαντσουκ θα αγωνιστει στο Ελληνικο πρωταθλημα τον Ιουλιο!Δεν μας λεει ωστοσο με ποια ομαδα..

Ανώνυμος είπε...

Με το Περιστέρι.