Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών 2008 - 11ος γύρος


Ο Χριστόδουλος Μπανίκας κέρδισε στον κρίσιμο 11ο (τελευταίο) γύρο τον Σπύρο Καπνίση και κατέκτησε για έβδομη φορά το Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών.

Τα αποτελέσματα του 11ου γύρου:
Παπαδόπουλος - Γαβριλάκης 0,5-0,5 (Ισπανική, 15 κινήσεις)
Νικολαϊδης - Μαστροβασίλης Θ. 0,5-0,5 (Μπενόνι, 13 κινήσεις)
Δαγκάκης - Φίλιππας 0-1 (Ρέτι, 29 κινήσεις)
Κοτρωνιάς - Παπαϊωάννου 0,5-0,5 (Καταλανική, 7 κινήσεις)
Μπανίκας - Καπνίσης 1-0 (Ρέτι, 39 κινήσεις)
Ρεπό ο Δαρμαράκης

Banikas 2572 - Kapnisis 2418, θέση μετά την 38η κίνηση του λευκού

Ο Καπνίσης θα κατακτούσε τον τίτλο έστω και με ισοπαλία. Όμως: 38...Bc3?? 39. b6 1-0. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Ο πίνακας τελικής βαθμολογίας:

Κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Επίσημη ιστοσελίδα: 58panellinio-skaki.blogspot.com
Όλες οι παρτίδες μορφή pgn: http://www.greekbase.gr/

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους τελείωσε αυτή η αηδία που ονομάζουμε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ελπίζω η ΕΣΟ να έχει πάρει το μήνυμα(από τους παίκτες κυρίως) και να πραγματοποιήσει του χρόνου μεγάλες αλλαγές και στο σύστημα των αγώνων αλλά και στην επιλογή των παικτών αλλά και διαιτητών θα έλεγα. Συγχαρητήρια στο νικητή αλλά και σε όσους παίκτες συνέβαλαν στο να μην γελοιοποιηθεί το σκάκι περισσότερο. Καληνύχτα...

Ανώνυμος είπε...

Τι θες να πεις βρε παλικάρι;
Γιατί το λες αηδία ;
Δε σέβεσαι το κόπο των ανθρώπων που το διοργάνωσαν ; Σου φαίνονται λίγα τα έπαθλα των 3500 και οι συνθήκες που εξασφάλισαν ;
Σκέφτηκες πως τα βρίσκουν και αυτά;
Εχεις σκεφτεί ότι 3500 είναι περίπου ο βασικός μισθός 5 μηνών ;

Τι μεγάλες αλλαγές θέλεις δηλαδή ;
Στους παίκτες ; Δηλαδή ;
Στους διαιτητές ; Δηλαδή ;
Στο σύστημα ; Δηλαδή ;

Γιατί γελοιοποιήθηκε το σκάκι τόσο πολύ, κατά τη γνώμη σου ;

Μήπως γράφεις χωρίς να σκεφτείς ;
Για πες μας πιο συγκεκριμένα, τι θες.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά κανείς δεν μιλάει για τους διοργανωτές φίλε μου οι οποίοι από ότι άκουσα έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Οι διοργανωτές κατά τη γνώμη μου θα ήταν οι πρώτοι που θα έπρεπε να θιχτούν από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν κάποιοι το πρωτάθλημα. Τώρα για τα ερωτήματα που βάζεις δες τις παρτίδες που παίχτηκαν τη μαχητικότητά των παικτών και θα καταλάβεις. Τώρα για τα έπαθλα αν νομίζεις πως 300-350 Ευρώ κατά μέσο όρο ανά παίκτη είναι ένα καλό έπαθλο, τι να πω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω τι εχει στο μυαλο του ο πρωτος ανωνυμος - εγω παντως σαν θεαμα το ευχαριστηθηκα.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω, πάντως, ότι με τα σημερινά δεδομένα ο τρόπος διεξαγωγής του πανελλήνιου πρωταθλήματος θα πρέπει να αλλάξει. Καλό θα ήταν να ρωτάνε από πριν τους συμμετέχοντες, ποιοι είναι φιλαράκια, σε ποιους αρέσει η φάτσα του αντιπάλου και να δηλώσουν ποιοι θα κάνουν ισοπαλίες. Να τους βάλουν στους πρώτους γύρους να παίξουν μεταξύ τους όλους αυτούς (εικονικά εννοείται) και αφού τελειώσουν να ξεκινήσει σιγά-σιγά (αφού 2-3 είναι τα "θύματα" πόσες παρτίδες να παίζονται τη μέρα) το κανονικό αγωνιστικό πρόγραμμα.

Τα κέρδη πολλαπλά.

α. Λιγότεροι γύροι, άρα λιγότερα έξοδα διοργανωτών.
β. Περισσότερα έπαθλα, λόγω του α.
γ. Θα προλαβαίνουν οι φωτογράφοι να αποθανατίζουν τους παίχτες ποιυ υπό άλλες συνθήκες o Flash Gordon θα έμοιαζε με σακάτη μπροστά τους.
δ. Δεν θα παρακολουθούμε παρτίδες που παίχτηκαν στη ρομαντική εποχή και έπειτα στην επαναλαμβανόμενη ρομαντική εποχή του καθενός.

Κατά τα άλλα, ήταν ένα πολύ καλό πρωτάθλημα το φετινό της F1...

Ανώνυμος είπε...

Καλές οι παρατηρήσεις αλλά δεν βλάπτει να δώσουμε και τα συγχαρητήρια στον Μπανικά .

6 νίκες έκανε ο άνθρωπος και νίκησε και τον φορμαρισμένο Κοτρωνιά με το ίδιο του το όπλο , καλύτερη προετοιμασία πάνω στο άνοιγμα της Γαλλικής.

Φυσικά πολλά συγχαρητήρια και στον Καπνίση και ευχές για ακόμα καλύτερη συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμένατε να συμβεί; Απλά εγώ ευχόμουν να βγει πρώτος ο Καπνίσης.

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά συγχαρητηρια στον Μπανι Οστραβα!!!

Γιατί κάποιος δεν μας λέει γιατι δεν έπαιξαν οι Χαλκιάς και Μαστροβασίλης ;

Οσο αφορα τις παρτιδες επιλογη του καθενος ειναι να κανει ισοπαλιες και ετσι παιρνει τα ρισκα του αν ο αντίπαλος κερδίζει!!!

Το να παίρνει καποιος 8 πρωταθλήματα τα τελευταια 10 χρονια δεν νομίζω να οφείλεται στις ισοπαλίες

Εξάλλου νομίζω ότι είναι πολυ απαιτητικό το να παίζεις κάθε μέρα για νίκη .Εκτός και έχουμε την εντύπωση ότι παίζουν υπολογιστές στο πρωτάθλημα.

Στο κάτω κάτω το πρόβλημα του σκακιού στην Ελλάδα δεν είναι το πρωτάθλημα των αντρών

Και για τέλος Μπάνι χρωστάς ένα κέρασμα...

Ανώνυμος είπε...

Sti blackqueen boreite na deite to sxoliasmo mou gia to protathlima to opoio ezisa apo konda.

Βασιλάκης Νίκος είπε...

Σαν μέλος των διοργανωτών θέλω να τοποθετηθώ γενικά στα σχόλια.
Ο αφορισμός καταστάσεων και ο αρνητισμός δεν βοηθάει ποτέ, πολύ δε περισσότερο όταν γίνεται ανώνυμα και χωρίς λύσεις η προτάσεις, επίσης η γενίκευση δεν βοηθά.
Στην Ρόδο ήρθαν οι 5 από τους 9 GM της Ελλάδας, καθώς και ο μελλοντικά 10ος GM (τώρα ΙΜ) περσινός πρωταθλητής, ακόμα συμμετείχαν 3 ΙΜ και 2 προκριθέντες από "όπεν" σκακιστές καθώς και ο δικός μας εκπρόσωπος.
Η μη συμμετοχή, για δικούς τους λόγους των δύο που ενδεχομένως αναφέρεσαι για εμάς δεν επισκιάζει τίποτα, αφού το επίπεδο ήταν ήδη υψηλότατο με το Μ.Ο του ΕΛΟ στο 2433, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την αύξησή του μετά την Ολυμπιάδα.
Καλύτερες συμμετοχές από αυτές θα είχαμε ίσος αν μιλάγαμε Ρωσικά και μέναμε στα περίχωρα της Μόσχας.
Όσο αφορά το σύστημα των αγώνων κάτι πρέπει να ισχύει και αυτό το κάτι μόνο με προτάσεις αλλάζει.

Μπορεί για κάποιους το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να είναι αηδία .. αν και δεν το καταλαβαίνω το αποδέχομαι, για μάς όμως ήταν απόλαυση... καθώς και για όσους το παρακολούθησαν από κοντά, μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τους Καλύτερους Έλληνες Σκακιστές.

Ο Πρωταθλητής Ελλάδας είναι ο Μέγιστος εγχώριος τίτλος σε ατομικό επίπεδο, που πρέπει πολύ να ιδρώσει κάποιος για να τον σκεφτεί και πολύ περισσότερο για να τον γευτεί και πρέπει όλοι εμείς να τον κρατήσουμε ψηλά και να τον στηρίζουμε συνεχώς και όχι να τον υποδαυλίζουμε συνεχώς με ψιθύρους και "ασυναρτησίες".

Οι ισοπαλίες, όπως θα ξέρετε, είναι μέσα στο παιχνίδι, όπως η νίκη και η ήτα και μέρος της στρατηγικής του κάθε παίκτη παιγμένες ή άπαικτες. Πρόβλημά του είναι να επιλέξει με ποιους και πότε θέλει να ματώσει αφού αυτός και μόνο αυτός έχει τις συνέπειες.

Το χρήμα επίσης είναι ένα θέμα αφού αυτά τα παιδιά πρέπει και να ζήσουν ή να κερδίσουν κάτι υλικό απ΄αυτό που σε βάθος ασχολούνται.

Τα έπαθλα λοιπόν δεν ήταν 3500 αλλά 5150 (μαζί με το bonus νίκης και το pocket money) σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Μέχρι εκεί έφτανε το χέρι μας μέχρι εκεί δώσαμε,μακάρι να μπορούσαμε περισσότερα. Πρόταση είναι ,για όποιους θέλουν , να συμβάλουν με τον "οβολό τους" για να αυξηθούν τα ποσά , με δωρεές τους ή με χορηγίες προς τον διοργανωτή για την επαύξηση των επάθλων και μόνο.
2 ευρώ το άτομο από 5.000 φίλους του σκακιού μαζεύονται 10.000 ευρώ για τα έπαθλα (άντε και σε καλή μεριά!).

Η διαιτησία ήταν άψογη και δεν καταλαβαίνω την μομφή , ως προς το κριτήριο επιλογής, η αποδοχή από όλους συμπεριλαμβανομένων και των παικτών ήταν απόλυτη, άρα η διαιτησία έπαιξε άψογα τον ρόλο της.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στους πραγματικούς πρωταγωνιστές που ήταν οι 11 σκακιστές μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για τις καλές παρτίδες που έπαιξαν και για τις λίγες κακές παρτίδες που δεν έπαιξαν. Πολλά συγχαρητήρια στον Νέο Πρωταθλητή Ελλάδας αλλά και σε όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
Και επειδή είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά όλους τους συμμετέχοντες, ενίσχυσα την άποψή που είχα ότι πρόκειται για άτομα χαρισματικά ,οξυδερκή,προσγειωμένα και σεμνά, τέτοια που όλοι μας θα θέλαμε για φίλους.

Φιλικά
Νίκος Βασιλάκης
www.ippotis.com

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η διοργάνωση ήταν εξαιρετική και ίσως η καλύτερη όλων των πρωταθλημάτων μέχρι τώρα. Ο Χρίστος Μπανίκας αναδείχθηκε πανάξιος πρωταθλητής και η νίκη του αποτελεί επιστέγασμα μιας σειράς επιτυχιών, όχι μόνο σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αλλά επίσης σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Ας εξετάσουμε λοιπόν την πορεία των πρωταθλητών Ελλάδος στις δύο τελευταίες διοργανώσεις.
Ο Μπανίκας πραγματοποίησε 6 νίκες σε 10 παρτίδες, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον (Καπνίσης και Κοτρωνιάς έκαναν από 5), ενώ ήταν ο μόνος που κέρδισε και τους 4 τελευταίους της βαθμολογίας. Από τους γκρανμέτρ εναντίον του γνώρισε την ήττα μόνο ο Κοτρωνιάς, σε μια παρτίδα που πιθανότατα έκρινε τον τίτλο, ενώ με τους υπόλοιπους έκανε σύντομες ισοπαλίες (σε 9, 17 και 6 κινήσεις). Δηλαδή, ουσιαστικά έπαιξε τουρνουά 7 γύρων με το εξαιρετικό σκορ 6½/7! Επίσης σημαντική ήταν η νίκη του Μπανίκα επί του Σπύρου Καπνίση στον τελευταίο γύρο.
Στο πρωτάθλημα του 2007 ο Γιάννης Παπαδόπουλος πραγματοποίησε 7 νίκες σε 9 παρτίδες, 3(!) περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον. Επίσης, κέρδισε και τους 5 γκρανμέτρ που συμμετείχαν, έχασε μόνο από τον τελευταίο της βαθμολογίας και έκανε σύντομη ισοπαλία στον προτελευταίο γύρο προκειμένου να εξασφαλίσει τον τίτλο και «νόρμα» γκρανμέτρ. Αυτή η επίδοση δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα, μετά από παρέμβαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.

Κατά τα άλλα, στο πρωτάθλημα του 2008 είχαμε σημαντικές απουσίες κορυφαίων παικτών, τουρνουά δύο ταχυτήτων (ο 7ος είχε απόσταση 2½ βαθμούς από τον 8ο!), τη συμμετοχή του προπονητή της Εθνικής Ομάδας στο ίδιο τουρνουά με τους παίκτες που προπονεί, καθώς και το σύνηθες φαινόμενο αρκετών προσυμφωνημένων αποτελεσμάτων. Ιδιαίτερα το τελευταίο δεν είναι καθόλου ευοίωνο για μια δραστηριότητα που φιλοδοξεί να κατατάσσεται στα αθλήματα και να διεκδικεί με αξιώσεις κρατική επιχορήγηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή να αναφερθώ στα «οδοιπορικά» των κορυφαίων παικτών, τα οποία πιστεύω ότι δικαιούνται ως θεσμική παροχή από την Ε.Σ.Ο. και το κράτος –όχι όμως με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα.

Για την ποιότητα των παρτίδων, καλύτερα ας μιλήσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ή έστω κάποιοι που τις μελέτησαν σε ικανοποιητικό βάθος.

Unknown είπε...

Μπανίκας, Καπνίσης στο Sentra 103,3

Η 16η σκακιστική εκπομπή “Αναζητήσεις σε άσπρα – μαύρα” βγαίνει στον αέρα το Σάββατο 13/12 από τις 10 μέχρι τις 11 π.μ. Η εκπομπή γίνεται από τον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Sentra FM 103,3 κάθε Σάββατο και μεταδίδεται και μέσω του διαδικτύου (www.sentrafm.gr). Στην εκπομπή του Σαββάτου 13/12 ο παραγωγός της εκπομπής Χρήστος Πιλάλης θα φιλοξενήσει το νέο πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Μπανίκα και τον τριταθλητή Σπύρο Καπνίση. Θα συζητήσουν για το 58ο Πρωτάθλημα Ελλάδας που έληξε πριν λίγες ημέρες, για το θεσμό του πρωταθλήματος, για τη Σκακιστική Ολυμπιάδα, κ.α. Η εκπομπή είναι ανοιχτή σε παρεμβάσεις των ακροατών. Το email της εκπομπής είναι: sentra.skaki@gmail.com και το τηλεφωνικό κέντρο 210-6076000.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όλα όσα γράφει ο Ηλίας Κουρκουνάκης. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω στον κ. Βασιλάκη (αφού πρώτα του δώσω συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση των αγώνων) ότι τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα τιμωρούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς με μηδενισμό. Στο πρωτάθλημα αυτό 2 παίκτες έπαιξαν την ίδια παρτίδα που έπαιξαν και σε άλλο τουρνουά το προηγούμενο καλοκαίρι η οποία παρτίδα είχε παιχτεί για πρώτη φορά το 1870. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει προσυμφωνημένο αποτέλεσμα κάτι που και σε άλλες περιπτώσεις είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς αλλά δύσκολο να αποδείξει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι κάτι που γελοιοποιεί το πρωτάθλημα που με τόση επιτυχία διοργανώσατε. Δεν νομίζετε?

Ανώνυμος είπε...

oxi - de nomizoume... sorry

Ανώνυμος είπε...

Ok Bye.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

@ κ. Βασιλάκη
και σε όλους τους αξιότιμους φίλους, επώνυμους- ανώνυμους του Blog, επειδή, φαντάζομαι, ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει ως μέτρο σύγκρισης:
Ο 1ος (CAROUANA) στο εφετινό Πρωτάθλημα Ιταλίας (3 μόνο Grandi Maestri, 7 Maestri Internazionali) πήρε 3000, ο 2ος 2400, ενώ ο τρίτος 1800 ευρουδάκια.
Μόνο 300 (επιπλέον) πήρε ο παίκτης (Μπρούνο) για την καλύτερη παρτίδα του τουρνουά!
[Εννοείται, θα με τιμούσε μια επίσκεψί σας στην σημερινή, σχετική με το Πρωτάθλημα Ιταλίας, ανάρτησί μου στο ταπεινό μας Ιστολόγιο…]
Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Βασιλάκης Νίκος είπε...

Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντησή μου.

Καταρχήν θέλω να σας συγχαρώ, για την άψογη κάλυψη αυτού του σημαντικού γεγονότος. την συμβολή με τον τρόπο σας, στο να γίνουμε όλοι καλύτεροι, αλλά και για το "ταπεινό" όπως λέτε αλλά αξιόλογο blog σας.

Θα ήθελα όμως πρώτα να απαντήσω στον ανώνυμο φίλο, στο ερώτημά του αν οι "προσυμφωνημένες" ισοπαλίες γελοιοποιούν το πρωτάθλημα ή όχι.
Η θέση μου σαν φίλος του σκακιού ήταν κοντά στην δική του, πριν την εμπειρία της διοργάνωσης μετά όμως την επαφή με τους αθλητές και ζώντας το κλίμα και την ψυχολογία τους πλέων κατανοώ αυτή τη συμπεριφορά και δεν με προσβάλει καθόλου.
Το σκάκι δεν είναι πάνω από όλα.... πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι , με αισθήματα αδυναμίες με όλα τα καλά και κακά που μας δέρνουν. Προσωπικά λοιπόν δεν θεωρώ ότι μείωσε στο ελάχιστο την διοργάνωση και σε καμία περίπτωση ότι προκάλεσε την όποια γελοιοποίηση του θεσμού.

Κύριε Αλέξανδρε, σας ευχαριστώ για την πληροφορία.
Πρέπει να ομολογήσω όμως ότι δεν με αιφνιδιάζει αυτή η πληροφορία, όπως προείπα μακάρι να μπορούσαμε περισσότερα, είναι θέμα δυναμικής και χωρηγών, εμείς προσπαθήσαμε και προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις, μαθαίνοντας από όλη αυτή την διαδικασία και από τα λάθη μας, ευχόμαστε όμως το καλύτερο για το μέλλον και για μας και για εσάς και για το σκάκι.

Η απόδοση των επάθλων μόνο στους τρεις πρώτους αθλητές , αν και ήταν στην αρχική μας πρότασή μας (με την λογική της αύξησης του κινήτρου και της ανταγωνιστικότητας , δίδοντας 2000, 1000 και 500) δεν έγινε αποδεκτή από την ομοσπονδία.
Πρέπει να σας πω, πως η αύξηση της διασποράς των επάθλων είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των αθλητών πράγμα που για εμένα είναι αποδεκτό γιαυτό και αναπροσαρμόσαμε τα έπαθλα , είχαμε δε συμπεριλάβει και το πριμ νίκης των 30 ευρώ που για κάποιον με 5 νίκες προσέθετε ένα "δώρο" 150 ευρώ.

Τέλος θέλω να πω ότι η σύγκριση με το εξωτερικό , δυστυχώς , σε κανένα τομέα δεν μας κατατάσσει "μπροστά" στη λίστα τον νικητών , εκτός από την παχυσαρκία και το κάπνισμα, γεγονός που μάλλον είναι κοινωνιολογικό και ευρύτερα πολιτικό φαινόμενο.

Φιλικά
Νίκος