Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Το συνέδριο της FIDE


Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), στη Δρέσδη:

Elite Grandmaster
Ορισμένοι παράγοντες εισηγήθηκαν την καθιέρωση ενός νέου τίτλου, του "Elite Grandmaster" (ο οποίος θα απονέμεται στους γκρανμέτρ κορυφής), εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του συνολικού αριθμού των γκρανμέτρ παγκοσμίως. Δεν ελήφθη απόφαση.

Έλο
Οι κατάλογοι με τα διεθνή Έλο θα δημοσιεύονται ανά δυο μήνες. Η βάση των Έλο μειώνεται στο 1200, από το 1400 που ίσχυε ως τώρα. Ο συντελεστής Κ στον τύπο υπολογισμού των Έλο αυξάνεται στο 20.

Ολυμπιάδα 2012
Η σκακιστική Ολυμπιάδα του 2012 θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική μεγαλούπολη, στη σχετική ψηφοφορία έλαβε 95 ψήφους, έναντι 40 της πόλης Μπούντβα του Μαυροβουνίου.

Κινητά τηλέφωνα
Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται στους αγωνιστικούς χώρους, με την προϋπόθεση πως θα είναι πλήρως απενεργοποιημένα.

Προσέλευση παικτών
Στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης, παίκτης που δεν βρισκόταν στη σκακιέρα του την καθορισμένη ώρα έναρξης, μηδενιζόταν αυτομάτως. Προτάθηκε να εφαρμοστεί ο κανόνας αυτός σε όλα τα τουρνουά (εκτός αν η προκήρυξη των αγώνων ορίζει κάτι διαφορετικό). Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Προεδρείο.

Οι περισσότερες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009.

Διαβάστε το άρθρο του Bartlomiej Macieja στη chessbase:
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5094

10 σχόλια:

Μαύρο πρόβατο είπε...

To skaki exase enan filo...

NS είπε...

Σημαντικό το θέμα του Διεθνούς ΕΛΟ. Βήμα-βήμα προετοιμάζεαι η απορρόφηση των εθνικών ΕΛΟ από το διεθνές, προς τέρψην και ικανοποίηση της τσέπης της ΦΙΝΤΕ.

Στην πράξη πρόκειται για απαράδεκτη εισπρακτική λογική.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη που απαντώ εδώ (δεν ανοίχθηκε χωριστό θέμα), αλλά θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το χαμό του Θανάση Βουρεκά, ενός από τους "τελευταίους ρομαντικούς" του ελληνικού σκακιού. Ήταν ένας ανιδιοτελής εργάτης του σκακιού, με την κυριολεκτική έννοια.

Ανώνυμος είπε...

κ.Νικο, θα θέλατε να εξηγήσετε τι εννοείτε ακριβώς όταν λέτε οτι είναι οικονομικό θέμα η απορρόφηση των εθνικών ΕΛΟ από το διεθνές?
Το έχω ακούσει να λέγεται και άλλες φορές αλλά δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να συνδέονται τα δυο αυτά (φαινομενικά άσχετα) θέματα.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι διαβάζω πια...Είχα την αίσθηση ότι για όλους τους σκακιστές είναι πολύ καλό να καταργηθούν τα εθνικά έλο,να υπάρχει ενιαίο διεθνές έλο για όλους.Σκακιστικά μιλώντας νόμιζα ότι είναι αρκετά καλύτερο.Τελικά ότι μα ότι πάει να αλλάξει κάποιοι το χτυπάνε.Τι να πει κανείς...Ας πάρει η fide παράβολα για τα έλο ρε παιδιά αφού θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου,που είναι το κακό σε αυτό??Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού δεν είναι αυτή η FIDE??Ήμαρτον πια με την αντίδραση σε ότι δε μένει στάσιμο,ήμαρτον με αυτόν τον συντηρητισμό.Αυτή τη χωρίς όρια καχυποψία μερικών και το γνωστό τρόπο σκέψης για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αλλάζει που έχει ισοπεδώσει κάθε έννοια προόδου.Το σκάκι έχει γίνει δευτερεύον ζήτημα για ορισμένους "σκακιστές" (?),σε κάθε απόφαση ομοσπονδίας,Ελληνικής ή Παγκόσμιας οι πολέμιοι συγκεκριμένων προσώπων είναι εκεί.Δεν είναι όλα τα ζητήματα κύριοι το μέσον για τις πολιτικές σας φιλοδοξίες,μου θυμίζετε κάποιους στα φοιτητικά μου χρόνια που όταν είχαμε συνέλευση για το προγραμμα σπουδών και τα μαθήματα κλπ έβγαιναν και μας έλεγαν για το ΝΑΤΟ...Έλεος...

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου θυμίζεις αυτούς που όταν λέγαμε,..για την λειτουργία των πανεπιστημίων όχι ως δεκανίκι αυτού του τέρατος που λέγεται αγορά εργασίας και καταπίεσης αλλά ως πόλο μιας άλλης πρότασης για το πως η επιστήμη συνδέεται με την κοινωνία και προσφέρει ουσιαστικά και όχι με κίνητρο το κέρδος και την εκμετάλλευση, κάποιοι μας μιλούσαν για προγράμματα σπουδών και καριέρες,..(μακριά από μένα το κκε για να εξηγούμαι). :)

Ανώνυμος είπε...

Αφου εσύ σπούδασες στο Πανεπιστήμιο με μόνο κίνητρο να προσφέρεις ουσιαστικά στην κοινωνία μέσω της επιστήμης χωρίς να σε απασχολεί το κέρδος δεν έχω παρά να δηλώσω το θαυμασμό μου για αυτό.Μπορώ να σου θυμίζω όποιον θέλεις,όμως το ότι δεν είμαι τόσο υπεράνω (σαν εσένα) και το ότι όταν μου λένε "Καλημέρα,βρέχει σήμερα" δεν απαντάω "Φταίει ο Κόκκαλης" δεν νομίζω ότι με κάνει να σκέφτομαι μόνο το κέρδος μου.Απλά δεν τα πάω καλά με τα άκρα,ποτέ δεν τα πήγαινα.
Τα δικά μου όνειρα δεν ήταν ποτέ άσπρα,μάυρα ή ασπρόμαυρα.Τα δικά μου όνειρα έχουν κι άλλα χρώματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλή η μελό απάντηση της τελευταίας παραγράφου σου,..ένα δάκρυ κύλησε στο μάτι μου,..αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν επειδή νίφτηκα πριν λίγο,..
Τα όνειρα μας, λένε οι επιστήμονες ότι είναι ασπρόμαυρα,..
Τα οράματα μας πρέπει να είναι πολύχρωμα,..αλλά από αυτά δεν φαίνεται να διαθέτεις,...και είναι η τελευταία απάντηση που σου δίνω και πες ότι θες,...

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα επίσης, να πω γενικότερα σαν τοποθέτηση σε αυτό το blog ότι σε παλιότερη ανάρτησή μου,..είχα υποστηρίξει τα διεθνή έλο και την κατάργηση των ελληνικών,...
Θέλω να πω ότι βλέποντας ότι τα έλο είτε διεθνή είτε ελληνικά δεν είναι παρά άλλο ένα "χρηματιστήριο αξιών" θα χαιρόμουν πολύ αν καταργούνταν τελείως και η χαρά του παιχνιδιού να προκύπτει από την ομορφιά του ίδιου του παιχνιδιού και η χαρά ή η λύπη από το αποτέλεσμα να είναι συνδεδεμένη με την αναγνώριση της δυναμικότητας του αντιπάλου,..αλλά επειδή πιστεύω οτι αυτό είναι λίγο ουτοπικό,..θα συνεχίσουν να με απασχολούν αφού εφόσον υπάρχουν θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίξω ότι δεν με απασχολούν,..αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η ύπαρξή τους γίνεται πάτημα για εφαρμογή πολιτικών,...τόσο εγχώρια όσο και σε διεθνή επίπεδο.
Η ανάλυση αυτών των πολιτικών σε επίπεδο σκακιστικών ομοσπονδιών θα μπορούσε να είναι από μόνο του ένα θέμα συζήτησης,...

Ανώνυμος είπε...

Οχι δεν θα σου πω τίποτα τώρα γιατί άρχισες τις γνωστές ειρωνίες,ως συνήθως ο διάλογος δεν κρατά πολύ...Για τα όνειρα όμως περίμενα να καταλάβεις ότι εννούσα ότι δεν ονειρεύομαι μόνο όταν κοιμάμαι,δεν ήθελε και πολυ φαντασία ε?Άντε,καληνύχτα τώρα.