Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Lisa Lane


Το 1959 η 21χρονη Lisa Lane κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γυναικών ΗΠΑ, το οποίο διεξαγόταν ανελλιπώς από το 1938 με τις προσπάθειες της Caroline Marshall, συζύγου του Frank Marshall. Έγινε εξώφυλλο στο Sports Illustrated (πριν και από τον Fischer!) και δήλωνε στο New York Times Magazine :«Για αυτό το λόγο μόνο [για την εμφάνισή μου] είμαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στο αμερικανικό σκάκι. Ο κόσμος θα έρθει στο παιχνίδι βλέποντας μία νέα και όμορφη κοπέλα. Για αυτό το σκάκι πρέπει να με υποστηρίξει. Του χαρίζω δημοσιότητα και σε τελική ανάλυση, χρήμα».


H Lisa Lane είχε μάθει σκάκι μόλις 2 χρόνια πριν αναδειχθεί πρωταθλήτρια ΗΠΑ. Παθιάστηκε με το παιχνίδι, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος, μελετούσε εντατικά σκάκι και συμμετείχε σε πολλά τουρνουά. Εθεωρείτο ιδιαίτερα σέξι με τα μέτρα της εποχής και έτσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εντύπων περισσότερο από κάθε άλλο Αμερικανό παίκτη (με την πιθανή εξαίρεση του Paul Morphy, έναν αιώνα ακριβώς πρωτύτερα). Εμφανίστηκε στο δημοφιλέστερο τηλεοπτικό σόου της χώρας What's My Line. Η πρώτη της παρουσία σε περιοδικό παναμερικανικής κυκλοφορίας ήταν στο Look, τον Νοέμβριο του 1960 σε πολυσέλιδο άρθρο με τίτλο Lisa Lane: chess champion. Την ανακαλύπτει και το Newsweek και στο τεύχος της 22ης Μαϊου 1961 της αφιερώνει μερικές σελίδες σε δημοσίευμα με τίτλο I Have to Win. Στις 4 Ιουνίου 1961 ήταν η σειρά του The New York Times Magazine να την παρουσιάσει ως Queen of Pawns. Ακολούθησε το εξώφυλλο στο Sports Illustrated στις 7 Αυγούστου του 1961 με τίτλο Queen of Knights and Pawns.
Την ίδια χρονιά που άρχισε να φιγουράρει σε όλα τα μεγάλα περιοδικά, το 1961, μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια στη Νέα Υόρκη, εγκατάσταθηκε σε ένα μικρό διαμέρισμα και συνέχισε να μελετά καθημερινά σκάκι για πολλές ώρες, ως μέρος της προετοιμασίας της για το Γυναικείο Τουρνουά Υποψηφίων, στο οποίο θα συμμετείχαν 16 παίκτριες από όλο τον κόσμο και η νικήτρια θα αντιμετώπιζε την τότε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Elisaveta Bykova.


Η Lisa Lane όμως, παρόλες τις φιλοδοξίες της ήταν σαφώς κατώτερη σκακιστικά από τις σοβιετικές παίκτριες, απέδωσε μετριότατα και κατετάγη 13η ανάμεσα στις 16. Για την ιστορία, νικήτρια του τουρνουά της Vrnjacka Banja ήταν η Nona Gaprindashvili η οποία στη συνέχεια κέρδισε και την Bykova στο ματς και έπειτα είχε την δική της λαμπρή μακρόχρονη πορεία στο παγκόσμιο γυναικείο σκάκι.
Η Lisa Lane συμμετείχε στο τέλος του ίδιου έτους στο δεύτερο όμιλο του Hastings αλλά εγκατέλειψε το τουρνουά μετά από δύο ήττες και μία ισοπαλία. Η έγγραφη δικαιολογία που προέβαλε στους διοργανωτές, ήταν διατυπωμένη με σχεδόν ποιητικό τρόπο: «υποφέρω από νοσταλγία και έρωτα»....
Το 1963, εκμεταλλευόμενη τη δημοσιότητά της, άνοιξε στη Νέα Υόρκη ένα κατάστημα με σκακιστικά είδη και βιβλία (το οποίο λειτούργησε και ως σκακιστικός σύλλογος) με το όνομα Queen's Pawn Chess Emporium. Ταυτόχρονα προετοιμαζόταν για το Γυναικείο Τουρνουά Υποψηφίων του 1964. Όμως τα αποτελέσματα που έφερε το 1964 ήταν απογοητευτικά: έχασε το Πρωτάθλημα Γυναικών ΗΠΑ από την Sonja Graf-Stevenson (η οποία πέθανε λίγους μήνες αργότερα) και στη συνέχεια στο Τουρνουά Υποψηφίων ήρθε 13η ανάμεσα στις 18.
Η Lisa Lane έπαψε ξαφνικά να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Ολοκληρωτικά. Ξεχάστηκε τελείως. Σκάκι στην Αμερική σήμαινε μόνο Bobby Fischer. O μεγάλος Αμερικανός πρωταθλητής δεν είχε σε εκτίμηση, ως γνωστόν, τις σκακιστικές ικανότητες των γυναικών. Το 1966 δήλωνε χαρακτηριστικά: «They're all fish. Lisa, you might say, is the best of the American fish.»
Δεν ξανακούστηκε τίποτα για τη Lisa Lane στο σκάκι. Η σκακιστική της καριέρα κράτησε μόνο 8 χρόνια. Ούτε η ίδια θέλησε να μιλήσει ξανά για οτιδήποτε είχε σχέση με την περίοδο της μετεωρικής δημοσιότητάς της. Sic transit gloria mundi...
Σήμερα, είναι 69 ετών, ζει στη Νέα Υόρκη και διατηρεί μία μικρή επιχείρηση προϊόντων υγιεινής διατροφής.


Η Lisa Lane στη wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Lane
Το Newsweek για τη Lisa Lane, Mάιος 1961
Αφιέρωμα σε ιστοσελίδα για τη Lisa Lane: http://batgirl.atspace.com/LisaLane.html

(πρώτη δημοσίευση: 5/10/2007)

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει απόλυτο δίκιο, αν και τρομερά αλαζών για την σκακιστική της αξία.
Οι εμφανίσιμοι και αναγνωρίσιμοι αθλητές είναι αυτοί που προβάλλουν ένα άθλημα και όχι απαραίτητα οι κορυφαίοι σε αυτό. Αν και στην Ελλάδα διαθέτουμε αρκετούς κορυφαίους σκακιστές, αδυνατούμε να προσελκύσουμε τις νέες γενιές λόγω της έλλειψης ενός πραγματικού σκακιστή-ειδώλου που να αλλάξει τις λανθασμένες αντιλήψεις περί σκακιού. Έχουμε την απόλυτη ανάγκη τέτοιων προσώπων, όχι μόνο στο σκάκι, αλλά και σε άλλα αθλήματα που αξίζουν την προσοχή μας, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ξεκολλήσουμε κάπως τα μυαλά μας από τον μίζερο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που οι περισσότεροι μας αναλωνόμαστε καθημερινώς.

Ανώνυμος είπε...

kati parapanw hxera o bobbie...


8emos

Ανώνυμος είπε...

hxere*

8emos

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Απόψεις του Fischer για το γυναικείο σκάκι, την Lane ειδικότερα και τις γυναίκες γενικότερα, παρατίθενται στο τελευταίο βίντεο του http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5468.

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Αν οποιοσδηποτε διασημος την σημερον ημερα εκανε τις δηλωσεις που κανει ο Fischer για τις γυναικες-γενικα-και οχι μονο σαν σκακιστριες,στο συγκεκριμενο video θα ειχε καταδικαστει συνοπτικα και τελεσιδικα απο τα media.
Εδω μπορειτε να δειτε ενα ακομη video της χρυσης εποχης του που περιεχει και την γνωστη δηλωση "Ι like to crαsh my opponents ego".
O ανθρωπος ηταν τοσο αυθορμητα χαιρεκακος που σχεδον του συγχωρεις την αλαζονεια..
http://www.youtube.com/watch?v=MPlXC3M8hbg&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Echessbase%2Ecom%2Fnewsdetail%2Easp%3Fnewsid%3D5468&feature=player_embedded

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η προσωπικότητα του Fischer ήταν ιδιαίτερα προβληματική, καθώς και ότι ήταν ρατσιστής με ποικίλους στόχους. Από την άλλη πλευρά, τα προβληματικά στοιχεία της προσωπικότητάς του αναδεικνύονταν με κατάλληλες ερωτήσεις σε διάφορες συνεντεύξεις από επιτήδειους δημοσιογράφους, προκειμένου οι τελευταίοι να δημιουργήσουν θέμα γύρω από το δικό τους όνομα και έργο.

Αρχικά ο ρατσισμός του Fischer δεν ήταν ενεργός, δηλαδή δεν συνυπήρχε με ρατσιστική δράση, αλλά περιοριζόταν σε απόψεις τις οποίες ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν καθόλου να προπαγανδίσει, ούτε φυσικά να υλοποιήσει. Γι’ αυτό και πολλοί ανέχονταν τις «αλλόκοτες» ιδέες του, επειδή ήταν κορυφαίος σκακιστής και ίσως επειδή διεκδικούσε για όλους τους ισχυρούς σκακιστές καλύτερες αγωνιστικές συνθήκες και μεγαλύτερες αμοιβές. Όσοι τον γνώρισαν από κοντά προτού γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, σχεδόν όλοι μιλούν για έναν κατά βάση αγαθό άνθρωπο, χωρίς κακία και με ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους.

TheoGiakatis είπε...

Ο ιδιος ο Fischer εχει πει για τον εαυτο του "Το μονο που θελω να κανω, παντα ειναι να παιζω σκακι" οποτε νομιζω οτι πρεπει να τον κρινουμε μονο για το καθαρα σκακιστικο του εργο-κληρονομια που εχει αφησει.Νομιζω οτι ηταν τοσο μονοδιαστατα προσηλωμενος στο σκακι ωστε οποιοσδηποτε αλλος χωρος[κοινωνικος,πολοιτικος...] να μην τονενδιαφερει.Οιαποψεις,ενεργειες,δηλωσεις του ηταν αυθορμητες και αφιλτραριστες χωρις να θελουν να περνουν καποια ιδιαιτερα μηνυματα.Βεβαια οι "ειδικοι" ανακαλυπταν μεσα απο αυτες τα μηνυματα που πουλουσαν και τα προβαλαν υπερμετρα.Θετοντας το πιο απλοποιημενα σε οτιδηποτε εξω απο το σκακι ο Fischer ελεγε "οτι ηθελε" χωρις να δινει καποια ιδιαιτερη σημασια και βεβαια χωρις να απαιτει καθολου σημασια. Υ.Γ Εγω ειμαι φανατικος θαυμαστης[σκακιστικα] του Fischer και πιθανον οι αποψεις μου μη αντικειμενικες.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Δε θέλω να χαλάσω τη συζήτηση αλλά νομίζω ότι το ακόλουθο link που μου έστειλε γνωστός σκακιστής λάτρης του ωραίου και του αληθινού... (?!, λέμε τώρα... στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να έχει πέσει αρκετό photoshop :-) ) ταιριάζει κάπως με το post για το πως η εξωτερική εμφάνιση των σκακιστριών θα μπορούσε να συνδράμει στη διάδοση του αγαπημένου μας παιχνιδιού.

Μετά τη Lisa Lane πιστεύω ότι η Μαρία Ιακώβου με 2-3 τέτοια videoclip ακόμα θα μπορούσε να κάνει το σκάκι πιο δημοφιλές (έστω και για λάθος (?) λόγους :-)).

Απολαύστε λοιπόν, αυτό που λέμε "Σκάκι και Κουλτούρα" (το εν λόγω videoclip θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα σχολιασμού σε μιά νεότερη έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του καλού μου φίλου Χρήστου Κεφαλή :-)) :

http://www.youtube.com/watch?v=GSSxEj-ZANc

Πιστεύω ότι τουλάχιστον θα χαμογελάσετε :-)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Οποιος εχει στην ακρη γυρω στις 50χιλιαδες ευρω,και δεν εχει κατι καλυτερο να τα κανει,θα μπορουσε να συμμετασχει στην δημοπρασια που διοργανωνεται στις 10 Ιουνιου με αντικειμενο την σκακιστικη βιβλιοθηκη του Fischer!
Το πολυ πλουσιο υλικο της,σχεδον 800 βιβλια,περιοδικα,προσωπικα σημειωματαρια κ.α. ηταν φυλαγμενο(οχι με τις καλυτερες συνθηκες) απο το 1992 σε μια αποθηκη στην Pasadena καθως ο κατοχος του δεν μπορουσε να επιστρεψει στις H.Π.Α.
Περισσοτερα εδω:http://www.bonhams.com/cgi-bin/public.sh/pubweb/publicSite.r?sContinent=USA&screen=lotdetailsNoFlash&iSaleItem
No=4282330&iSaleNo=17109&iSaleSectionNo=1&gclid
=CPP1-JnT95oCFcIUzAodxRNudQ
Αναρωτιεμαι ποιος να ειναι ο κληρονομος του Bobby που θα εισπραξει τα χρηματα.Παντως δεν φαινεται να συγκινειται ουτε απο παλιους συλλογους,ουτε απο δημοσιες βιβλιοθηκες..

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Ολα κρατησαν μερικα δευτερολεπτα..
Ο Rex Sinquefield ιδρυτης και προεδρος του σκακιστικου συλλογου του Saint Lewis,που προσφατα διοργανωσε το ατομικο πρωταθλημα των Η.Π.Α. πλειoδοτησε στη δημοπρασια για την βιβλιοθηκη του Fischer με 50000 δολλαρια και αλλες 11000 προμηθεια του οικου που ανελαβε την δημοπρασια.
Απ'οτι φαινεται δεν υπαρχει κληρονομος.Η εταιρεια αποθηκευσης αποφασισε να πουλησει την συλλογη,στα τελη των '90,καθως το νοικι ειχε σταματησει να πληρωνεται..
Περισσοτερες πληροφοριες εδω μαζι μ'ενα συντομο video του πλειστηριασμου http://www.chessvibes.com/reports/rex-sinquefield-purchases-bobby-fischers-chess-collection/#more-12387

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Υλικο απο τα αρχεια του Φισερ αρχισε να κυκλοφορει στο διαδικτυο.Δειτε εδω, http://chessmind.powerblogs.com/
(Κυριακη 14 Ιουνιου) μονταρισμενες φωτογραφιες απο την επισκεψη του στις Φιλιππινες το '73.
Οτι και να εχει πει,ηταν γοητευτικη φυσιογνωμια ο ατιμος!Κοιτωντας απο την αποσταση που δινει ο χρονος,πιο πολυ σου μοιαζει διασημος ηθοποιος,παρα σκακιστης..
Στην αρχη του βιντεο αναφερεται οτι το συγκεκριμενο υλικο,μετα την αποθηκη,κατεληξε σε καποιο παζαρι μεταχειρισμενων αντικειμενων.Φανταζομαι την χαρα αυτου που ανακαλυψε τι ειχε μπροστα του..