Διαγωνισμός Λύσης 2008
Έγινε την Κυριακή ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων, που διοργάνωσε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με την επιμέλεια της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού και την υποστήριξη του Σ.Ο. Αιγάλεω και του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Αιγάλεω. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σ.Ο. Αιγάλεω και είχε πανελλήνια συμμετοχή, αφού εκτός από το λεκανοπέδιο της Αττικής εκπροσωπήθηκαν η Θεσσαλονίκη (Πρέντος), το Μεγανήσι Λευκάδας (Κονιδάρης) και η Κρήτη (Παπαθανασίου, που συμμετείχε στο Β' Τμήμα αρχαρίων).
Το σύστημα του Διαγωνισμού ήταν δύο γύρων, με χρόνο σκέψης 2 ώρες ανά γύρο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λύσουν 12 συνολικά προβλήματα, με έξι προβλήματα από ισάριθμες διαφορετικές κατηγορίες ανά γύρο (συνολικά δύο ορθόδοξα 2 κινήσεων, δύο ορθόδοξα 3 κινήσεων, δύο 4 κινήσεων, δύο σπουδές, δύο αντίστροφακαι δύο βοηθητικά).
Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία ήταν 12x5 = 60β.
Η τελική βαθμολογία (20 συμμετέχοντες): 1) Πρέντος Κ. 56 β., 2) Παπασταυρόπουλος Αν. 43,2 β., 3) Μενδρινός Ν. 35 β., 4) Γαρουφαλίδης Ι. 28,2 β., 5) Σκυριανόγλου Δ. 27,2 β., 6) Κονιδάρης Π. 26,5 β. Την πρώτη δωδεκάδα συμπλήρωσαν οι: 7) Σκλαβούνος Π. 25,7 β., 8) Κωστούρος Αλ. 25 β., 9) Μητσάκης Κ. 24,1 β. 10) Ανεμοδουράς Λ. 24 β., 11) Μαρκεσίνης Λ. 22 β., 12) Ιλαντζής Σπ. 21,6 β.
Όπως είναι γνωστό, ως πρώτο κριτήριο τίθεται η ορθότητα και πληρότητα τωνλύσεων και σαν δεύτερο ο χρόνος που απαιτήθηκε. Έτσι, ο Κώστας Πρέντος (ΙΜ στη λύση) αναδείχθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλητής Ελλάδος Λύσης, αυτή τη φορά με πολύ πειστικό τρόπο (χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι στον πρώτο γύρο πέτυχε το απόλυτο 100% δαπανώντας, μάλιστα, δεκαπέντε λεπτά λιγότερα από το διαθέσιμο χρόνο των δύοωρών!).
Ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πραγματοποίησε ικανοποιητική εμφάνιση και φάνηκε αρκετά σταθερός. Στην τρίτη θέση ο Νίκος Μενδρινός, που δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την απόδοσή του, ανεξάρτητα με την τελική κατάταξη.
Αντιθέτως, ικανοποιημένοι φάνηκαν οι Ιωάννης Γαρουφαλίδης και Δημήτρης Σκυριανόγλου που εμφανίστηκαν βελτιωμένοι, αν και με περισσότερη προσοχή θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 50%. Ο Παναγιώτης Κονιδάρης πρέπει να είναι μάλλον απογοητευμένος, αφού μετά τα πολύ καλά πρόσφατα αποτελέσματά του, περιορίστηκε στην έκτη θέση: ξεκίνησε αρκετά καλά, αλλά στο δεύτερο γύρο δαπάνησε πολύ χρόνο στο βοηθητικό και τελικά δεν μπόρεσε να απειλήσει την"καθιερωμένη" τριάδα των νικητών. Ευχάριστη, επίσης, ήταν η επανεμφάνιση του Αλ. Κωστούρου και της νεάνιδας Θ. Κουτσογιαννοπούλου, όπως και η καλή ατομική επίδοση του Κ. Μητσάκη. Διαιτητής-κριτής ήταν ο Χ. Φουγιαξής, ενώ βοήθησε και ο Δ. Σκυριανόγλου.
( Για την Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού
Χ. Φουγιαξής )
Τα προβλήματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στη σελίδα του Μανώλη Μανωλά http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/
12 σχόλια:
Αν κατάλαβα καλά, ο μόνος απογοητευμένος είμαι ελόγου μου.
...το βοηθητικό μου μέσα!
Δεν είναι μόνο αυστηρός κριτής ο Χάρης, αλλά και αυστηρός αρθογράφος. Πώς διέκρινε την "απογοήτευσή" σου; :)
Να πω δυο λόγια για το συνθέτη του βοηθητικού του δεύτερου γύρου, το Δανό Lars Larsen (δεν πρόκειται για τον περισσότερο γνωστό, παλαιό συνθέτη Karl Α.Κ. Larsen, απλή συνωνυμία). Έχει "κάψει" κατά καιρούς πολλούς λύτες, ακόμα και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Ειδικεύεται στα ορθόδοξα δυάρια και τριάρια (με κλασικό περιεχόμενο) και πού και πού φτιάχνει και βοηθητικά. Του αρέσουν κυρίως τα μοντέλα ματ και τις περισσότερες φορές πιο πολύ τον ενδιαφέρουν οι τελικές εικόνες ματ, παρά το θεματικό περιεχόμενο.
Το πρόβλημα που τέθηκε στο διαγωνισμό είναι του 2002, το δημοσίευσε δηλαδή σε ηλικία 83(!!) ετών (έχει και το καλλιτεχνικό τους Κορτσνόι του...) Σύντομο βιογραφικό και φωτό στη σελίδα
http://problemskak.dk/l-larsen.htm
Ένα άλλο πρόβλημά του που ταλαιπώρησε πρόσφατα τους λύτες στο Πανευρωπαϊκό της Antalya (το έλυσαν πλήρως μόνο τρεις ανάμεσα σε 46 λύτες) και ουσιαστικά καθόρισε την τελική κατάταξη είναι το εξής:
Lars Larsen, Thema Danicum 2002
7K/2p1p3/3sPp2/1p2k3/S3b3/2b5/2RP4/3r2q1
h#3, 4 λύσεις
(αγγλική γραφή των προβληματιστών, ο ίππος συμβολίζεται με S)
Παρεμπιπτόντως, Γάτε, διόρθωσε τη χρονολογία σε 2008 στον τίτλο του θέματος.
Δεν είναι μόνο αυστηρός κριτής ο Χάρης...
Νομίζω πως δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα τα φετινά προβλήματα. Ειδικά αυτά του πρώτου γύρου θα τα χαρακτήριζα συνηθισμένα και μάλλον εύκολα.
Πώς διέκρινε την "απογοήτευσή" σου; :)
Mα το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Παναγιώτης στο τέλος του διαγωνισμού :)
@ Γάτε
Ήταν νομίζω πολύ εμφανές... Να φανταστείς ότι μόλις μας είδε η Μαρία εμένα και τον Αντρέα να καπνίζουμε σα φουγάρα,σκοτεινιασμένοι, εξαντλημένοι, πελιδνοί, με τους μαραμένους ώμους μας να κρέμονται σα βρεγμένα μουστάκια (τι λέω πάλι Θεέ μου!), μας ρώτησε αν λύναμε προβλήματα ή αν σπάγαμε πέτρες. Της απάντησα ότι προσπαθούσα να σπάσω την πέτρα στα νεφρά που μου είχε προκαλέσει το βοηθητικό. Συνεπώς ο Χάρης δεν είναι μάντης, απλός επαγωγιστής είναι. Μάλιστα κάποια στιγμή σκέφτηκα να βάλω και τα κλάματα, έτσι για προμόσιον του αθλήματος, αλλά μετά σκέφτηκα ωριμότερα ότι κάτι τέτοιο θα χαροποιούσε τους υπόλοιπους λύτες και πιθανόν θα έδινε στο Χάρη κουράγιο για χειρότερα βασανιστήρια, οπότε συγκράτησα τη θλίψη μου σε ανεκτά επίπεδα αξιοπρέπειας.
@Χάρη
Η αλήθεια είναι ότι ήταν πιο εύκολα σετ από άλλες φορές. Κακά τα ψέματα. Και σπάστηκα λίγο εξαιτίας αυτού ακριβώς του γεγονότος, ότι δηλαδή δεν πρόλαβα να δω σχεδόν καθόλου το εύκολο σελφμέιτ και το ακόμα πιο εύκολο τεσσάρι, και να εμβαθύνω λίγο στη σπουδή. Αλλά γι' αυτό φταίει το πείσμα μου, η ξεροκεφαλιά μου και τα μυριάδες βοηθητικά που έχω λύσει, τρομάρα μου. Όσο για τον παππού που το έφτιαξε, θα τον πετύχω πουθενά, δε θα τον πετύχω; Πάντως της Αττάλειας το έλυσα σε 13 λεπτά, τώρα που το κοιτάω. Είναι και θέμα στιγμής, των σωστών αναβολικών, του ποσοστού των γυναικών στην αίθουσα, της περιεκτικότητας της πορτοκαλάδας σε γλυκόζη κτλ. Τελοσπάντων, θέλω κάμποσα ψωμιά ακόμα για να χτυπήσω την Αγία Τριάδα (σκοπεύω να κάνω σύμβαση με γνωστό φούρνο) και πάντως θεωρητικά παραμένω μέσα στο στόχο μου που ήταν η Εθνική Ομάδα (Μπάντμιντον).
Πως και ο διάσημος σε Διεθνές Επίπεδο λύτης Σκακιστικών προβλημάτων δεν πήρε μέρος;
Για τον Μπάρμπα Κουστάκη λέω :)
@skakiblog
Είναι που λάμβανε μέρος ο Μπάρμπα Μυτούσης και ο Μπάρμπα Γιάννης ο Κανατάς. Τρεις Μπαρμπάδες μόνο στη Μπαρμπαριά χωράνε και συγκεκριμένα στο Τούνεζι (ίδε Τυνησία). Παρεπιπτόντως ποιός είναι ο εν λόγω Μπάρμπας; (Για τον Κανατά μιλώ...)
Τα προβλήματα και οι λύσεις τους
αναρτήθηκαν και στο
http://so-aigaleo.blogspot.com
Κ.Παναγιώτη ένας είναι ο Μπάρμπα Κουστάκης...............
http://skakiblog.blogspot.com/2007/11/blog-post_7768.html
http://skakiblog.blogspot.com/2007/10/blog-post_23.html
@skakiblog
Από τα συμφραζόμενα (για να μην πω συμβραζόμενα) ευτυχώς που είναι ένας. Αλλά μήπως, λέω μήπως, θα μπορούσα να γνωρίσω αυτή την έξοχη μοναδικότητα; Μαζί ίσως με τους λόγους που την καθιστούν έξοχη;
Με ρώτησε ο Δημήτρης αν έχουν αναρτηθεί τ' αποτελέσματα και τα προβλήματα σε site του εξωτερικού. Δυστυχώς το εξαιρετικό Solving Chess http://www.geocities.com/solvingchess/ του L'umobir Siran δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί (τελευταία ενημέρωση το Νοέμβριο του 2007). Ας είναι καλά, όμως, ο Piotr Murdzia που φαίνεται να τον αντικαθιστά επάξια.
http://www.murdzia.com
Δημοσίευση σχολίου