Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

39η Σκακιστική Ολυμπιάδα - 1ος γύρος


Ο Αλεξάντερ Γκριστσούκ, 1η σκακιέρα στην 1η ομάδα της Ρωσίας, υποδεικνύει στην κυβερνήτη της περιοχής Χάντι-Μανσίσκ, την Νατάλια Κομάροβα, την πρώτη κίνηση.

Ξεκίνησε η 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Ο πρώτος γύρος επεφύλασσε, όπως συνήθως, νίκες των φαβορί με μεγάλα σκορ, αλλά και λίγες εκπλήξεις, κυρίως σε ατομικό επίπεδο. Η Ελλάδα, στους άνδρες, νίκησε το Πόρτο Ρίκο 3,5-0,5 (ισοπαλία ο Χαλκιάς, με τα λευκά, εναντίον του Βάσκεζ - 2217, νίκες ο Μπανίκας και οι αδελφοί Μαστροβασίλη). Μεγάλη σύμπτωση το γεγονός πως και στις γυναίκες η κλήρωση έφερε αντίπαλη την ομάδα του Πόρτο Ρίκο. Η Ελλάδα νίκησε 4-0 (νίκησαν οι Ντέμπο, Μπότσαρη, Μακροπούλου, Φαχιρίδου).

Επίσημος δικτυακός τόπος διοργάνωσης (με πολλά προβλήματα κατά την 1η ημέρα): http://www.ugra-chess.com
Αναλυτική παρουσίαση του 1ου γύρου στο http://chessnewsgr.blogspot.com/2010/09/2010-1.html
Ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και σχόλια: http://www.chessdom.com/


Το προεκλογικό περίπτερο της παράταξης του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ, δίπλα από το χώρο των αγώνων, ασφαλώς δεν διεκδικεί βραβείο καλού γούστου.

16 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Αναλυτικη παρουσιαση του 1ου γυρου στο http://chessnewsgr.blogspot.com/2010/09/2010-1.html

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι σημερινοι αντιπαλοι των Ελληνων στους Αντρες:

Egypt (EGY) - Greece (GRE)

Adly Ahmed 2630 - Papaioannou Ioannis 2622

Amin Bassem 2578 - Banikas Hristos 2590

Abdel Razik Khaled 2480 -Mastrovasilis Dimitrios 2569

Shoker Samy 2458 - Halkias Stelios 2577

και στις Γυναικες:

Greece (GRE) - Hungary (HUN)

Dembo Yelena 2452 - Hoang Thanh Trang 2482

Botsari Anna-Maria 2302 - Madl Ildiko 2397

Makropoulou Marina 2230 - Vajda Szidonia 2342

Fakhiridou Ekaterini 2208 - Rudolf Anna 2366

Ανώνυμος είπε...

Μάιστα. Για να δούμε.. Κιρσάν + Love= FIDE .Aρα Κιρσαν=FIDE – Love. ‘Φιντέ χωρίς αγάπηηη, κ.λ.π κατά το γνωστό λαϊκό άσμα. Ή ‘Άπονη FIDE ,μας πέταξες στου ελοπίνακα την άκρη, μας παράααατησες’.
Υ.Γ. Η ερωτικη FIDE σε λιγο κοντά σας και στο Manhattan! Wouaouwwh!

TheoGiakatis είπε...

Θα ηθελα να εκφρασω καποια σχολια-αποριες σχετικα με τις παρτιδες των παικτων της εθνικης μας ομαδας στον πρωτο γυρο:
1.Για την παρτιδα του Μπανικα Ο.Κ
2.Για την παρτιδα του Μαστροβασιλη Δημητρη ειναι φανερο οτι τα μαυρα εχουν σαφη υπεροχη,αλλα ειναι ικανη να οδηγησει σε αμεση εγκαταληψη στην 21η κινηση? Και μαλιστα σε ομαδικο αγωνα,δεν μπορουσαν τα λευκα να αντισταθουν περισσοτερο?
3.Για την παρτιδα του Χαλκια γιατι βασανιζοταν εκατον τοσες κινησεις αφου προφανως η παρτιδα του ειχε απομεινει τελευταια(το συμπερασμα ειναι δικο μου και προκυπτει απο το πληθος των κινησεων) με το σκορ να ειναι ηδη 3-0.
4.Τελος για την παρτιδα του Μαστροβασιλη Θανου η τεικη θεση οπως τη δινει το επισημο site δεν δικαιολογει νικη του μαυρου,εκτος αν επεσε η σημαια του λευκου.

Schrödinger's Cat είπε...

Για την παρτίδα του Δ. Μαστροβασίλη, η θέση του λευκού είναι καταστροφή, η εγκατάλειψη ασφαλώς θα ερχόταν λίγες κινήσεις αργότερα, ο λευκός πιθανώς δεν ήθελε να συνεχίσει με πολύ ισχυρότερο αντίπαλο σε τέτοια θέση. Τον δικαιολογώ!
Για την παρτίδα του Χαλκιά, παρόλο που ο μαύρος κατάφερε να κάνει φρούριο, ο λευκός, με μεγάλη διαφορά έλο από τον αντίπαλο, είχε την ελπίδα πως θα σπάσει την άμυνα. Ας μην ξεχνάμε πως μετρούν και τα ατομικά αποτελέσματα (έλο, μετάλλια σε σκακιέρες).
Η παρτίδα του Θ. Μαστροβασίλη πιστεύω πως έχει περαστεί λανθασμένα από κάποιο σημείο, όπως και πολλές ακόμη στον 1ο γύρο. Γενικά η ηλεκτρονική αναμετάδοση παρουσίασε σοβαρά προβλήματα.

Kirshan for ever-UFO power είπε...

Ο διεθνούς φήμης γκρανμαίτρ Αλεξάντερ Γκριστσούκ δείχνει στην Κυρία Νατάλια Κομάροβα κυβερνήτη του Χαντί Μανσιίσκ ,ποια είναι η Ντάμα!!... Ο Πρόεδρος στο πίσω πλάνο δείχνει που θα κρεμάσει τον Καρποβάκο μετά την επικείμενη συντριβή του, στις εκλογές… Ο αντιπρόεδρος που είναι ρε παιδιά?

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Απο τα ειδησεογραφικα sites ανταποκριτη στο Khanty-Mansiysk εχουν τα http://www.chessvibes.com/ ,το http://www.europe-echecs.com/ με τον R.Fontaine να φτιαχνει τα δικα του video(και στα Αγγλικα), και την http://www.chessdom.com/chess-olympiad-live

Καποιοι απο τους σκακιστες που βρισκονται εκει δινουν τις δικες τους εντυπωσεις για την διοργανωση.
Ξεχωριζω μεχρι στιγμης τα:

http://www.jan-gustafsson.de/nc/jans-kolumne/

(ο Γερμανος σκακιστης πηγε σαν αρχηγος της ανδρικης ομαδας της Δανιας)

http://gmhammer.wordpress.com/blog/

(O νεαρος Νορβηγος φαινεται να διασκεδαζει πολυ το ταξιδι.Οσοι εχουν χρονο ας ριξουν και μια ματια στο video που δινει στο Khanty! οπου διασημα μοντελα λενε την γνωμη τους για τις επαγγελματικες προοπτικες του Carlsen στην νεα του ενασχοληση.Δυστυχως δεν μπορω να προτεινω στον Γατο να το αναρτησουμε εδω, γιατι θα μας αφορισουν οι Ορθοδοξοι Σκακιστες,αλλα εχει πολυ πλακα).

http://www.davidsmerdon.com/

(οπου μαθαινουμε τι δεν παει καλα με τα ασανσερ του καινουργιου ξενοδοχειου.Αν αυτο ειναι το μονο προβλημα ολοι θα πρεπει να ειναι ανακουφισμενοι.Περα απο την πλακα ο Smerdon γραφει καλα.)

και το http://chessexpress.blogspot.com/ του επισης Αυστραλου Shaun Press.

Ανώνυμος είπε...

Η αναμετάδοση των παρτίδων είναι η χειρότερη από όσες μπορώ να θυμηθώ σε σκακιστική Ολυμπιάδα αλλά και η διοργάνωση φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ πρόχειρα στημένη. Διορθώστε με αν κάνω λάθος...


Ήρωνας

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Σε ότι αφορά την παρτίδα του Χαλκιά: Όσοι ξέρετε τον Στέλιο, δεν πρέπει να απορήσατε καθόλου. Η μόνη θεωρητική ισοπαλία που έχει διαβάσει ποτέ του το παιδί, είναι βασιλιάς εναντίον βασιλιά- τις υπόλοιπες απλά τις ανακαλύπτει στην σκακιέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ελλάδα - Ουγγαρία 0,5-3,5 στις γυναίκες, Αίγυπτος - Ελλάδα 2-2 στους άνδρες (μάλλον)

Ανώνυμος είπε...

...Και 3ος γύρος Ελλάδα-Ισλανδία.Μια χώρα με δυναμικότητα περίπου ίδια με την Αίγυπτο.

Ανώνυμος είπε...

και η σύνθεσή τους
1 GM Stefansson Hannes 2585
2 GM Steingrimsson Hedinn 2550
3 IM Thorfinnsson Bragi 2415
4 IM Thorfinnsson Bjorn 2404
5 Gretarsson Hjorvar Steinn 2398

TheoGiakatis είπε...

Στο παγκοσμιο πρωταθλημα την προηγουμενη χρονια στην Τουρκια η Αιγυπτος μας ειχε κερδισει-προσγειωσει αμεσως μετα τον θριαμβο επι της Ρωσσιας,οποτε η σημερινη ισοπαλια μοιαζει καλουτσικη.Εχω ομως την αισθηση οτι στις δυο πανω σκακιερες ισως μπορουσαμε να παρουμε μισο ποντο περισσοτερο και αρα τη νικη.Θα ηθελα καποιοι με περισσοτερες γνωσεις και εμπειρια, αν θελουν,να σχολιασουν αυτες τις δυο παρτιδες.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Σιγουρα η ομαδα μας με προσεκτικοτερο παιχνιδι θα μπορουσε να παρει και περισσοτερους βαθμους

Ο Γιάννης στην πρωτη σκακιερα πιστευω πως παραχωρησε μεγαλη υπεροχη στον αντιπαλο απο τη στιγμη που εγκατελειψε η νταμα του τη μεγαλη μαυρη διαγωνιο α1-θ8 [28...Βγ7]. Με την μπλοκαδα του ιππου στο δ6 που ειχε προετοιμασει, ενα καλο αμυντικο σχεδιο θα ηταν 28...Βζ6 και στη συνεχεια 29...Ιδ6 με προσπαθεια αλλαγης των πυργων απο τη στηλη -ε- [ απο το ε8 ή και το ε7 αν ο λευκος παρεμποδισει το πρωτο με Αα4] , μετα την οποια η πιεσις του λευκου εξανεμιζεται και ο μαυρος κραταει, παρα το ελευθερο του αντιπαλου στο δ5.

Στη δευτερη σκακιερα ο Χρήστος ηταν πραγματι
σε τοσο υπερεχουσα θεση , ωστε μετα απο 31.θ3 ή 31.θ4 θα ηταν απιθανο να κρατηθουν οι συνδυασμενες απειλες διπλωμα στην εβδομη και προωθησις του δ-πιονιου. Δεν επαιξε ομως τιποτε απ’τα δυο , και τελικα
διεσωθη ο αντιπαλος του σε ενα ελαφρα χειροτερο φιναλε.

Ο Δημήτρης επαιξε εξαιρετικη τεχνικη παρτιδα μη δινοντας καμμια τυχη στον αντιπαλο του

Και ο Στέλιος εκτιμω πως δεν επρεπε να παραχωρησει τον Αε2 με το19.Ιγ4 που επαιξε. Αντιθετως το Αγ4+ του εξασφαλιζε μικρη αλλα σταθερη υπεροχη.
Ισως να πιστευε πως μπορουσε να διατηρησει τη –δ-στηλη περισσοτερο λογω της πιεσεως του Ια5 στο πιονι β7 και να του διεφυγε το αμυντικο τεχνασμα του αντιπαλου του 24...Πδ8.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι σημερινοι αντιπαλοι των Ελληνικων ομαδων, στους αντρες:

Greece (GRE) - Iceland (ISL)

Papaioannou Ioannis 2622 - Stefansson Hannes 2585

Banikas Hristos 2590 - Steingrimsson Hedinn 2550

Mastrovasilis Dimitrios 2569 - Thorfinnsson Bragi 2415

Mastrovasilis Athanasios 2556 - Gretarsson Hjorvar Steinn 2398


και στις γυναικες:

Scotland (SCO) - Greece (GRE)

Lang Heather 2025 - Dembo Yelena 2452

Rutherford Elaine 2080 - Makropoulou Marina 2230

Giulian Rosemary A 1990 - Fakhiridou Ekaterini 2208

Macgilchrist Siegrun 1784 - Papadopoulou Vera 2241

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

To συνθημα στο προεκλογικο περιπτερο του Κιρσαν εδωσε αφορμη για διαφορες εμνευσμενες παραλλαγες. Μερικες απο αυτες μπορειτε να δειτε εδω http://www.chessninja.com/dailydirt/2010/09
/kirsan-slogan-contest.htm και εδω http://streathambrixtonchess.blogspot.com/2010/
09/i-khanty-mansiysk-get-enough-of-your.html