Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ρουά ματ στην κρίση με δόσεις ανθρακικού


Ο Κοσμάς Κέφαλος (αριστερά) με δύο από τα επτά παιδιά πάνω από τη σκακιέρα. Η οικογένεια εκτός από την επιχείρηση δημιούργησε και τον σκακιστικό όμιλο «Ι. Τζελεπή» ο οποίος κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή πρωταθλήματα στην Ικαρία.

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ της Παρασκευής 24/9 (αποσπάσματα):

Τα καλοκαίρια, συνήθως τον μήνα Ιούλιο, οπότε και καταφθάνουν σκακιστές από όλο τον κόσμο για το ετήσιο τουρνουά σκακιού, δύο πράγματα ανοίγουν με θόρυβο στα καφενεία του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας: οι σκακιέρες και οι γυάλινες φιάλες των αναψυκτικών «Κέφαλος». Κάπου εκεί, γύρω από τα πολύβουα τραπέζια, ο κ. Κοσμάς Κέφαλος, γενικός γραμματέας του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας «Ι. Τζελέπης» αλλά και συνεχιστής του «εργοστασίου» των αεριούχων ποτών που φέρουν το όνομα της οικογένειάς του, ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες των αγώνων, κάποιες από τις οποίες θα γράψει και στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Μήνες μετά το τελευταίο σκακιστικό τουρνουά βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και στην κουβέντα που πιάνει μόνο νοσταλγία δεν νιώθει κανείς. Πώς θα γινόταν άλλωστε να μιλάει κανείς με νόστο για το χθες όταν έχει απέναντί του έναν άνθρωπο που παλεύει να οδηγήσει στο αύριο ένα εργοστάσιο με ιστορία 65 ετών; «Δεν έχει μπει λουκέτο ποτέ» λέει και σκιαγραφεί τον πατέρα του Ηλία ως έναν δυναμικό και πολυμήχανο άνθρωπο που αμέσως μετά τον πόλεμο και κόντρα στην απαισιοδοξία της εποχής άνοιξε το εργαστήριο που «φίλευε» τους Ικαριώτες χυμούς, λικέρ, καραμέλες και παστάκια. «Από αυτά τα είδη διέσωσα εκείνο που μου άρεσε περισσότερο:τα αεριούχα ποτά» λέει ο κ. Κέφαλος και συνεχίζει εξηγώντας τι σημαίνει οικογενειακή επιχείρηση:
...............................................................................

Τριάντα δύο χρόνια πριν, το 1978, μαζί με τον μαθηματικό Νίκο Ξενάκη- επίσης Ικαριώτη- μύησαν την τοπική κοινωνία στο άθλημα. «Από τότε έχουν βγει πολλές γενιές σκακιστών στην Ικαρία. Αλλά δεν ήταν τα πράγματα εύκολα από την αρχή. Το 1978 θυμάμαι χαρακτηριστικά γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να έρθουν στα μαθήματα. Το σκάκι τούς τρόμαζε: ήταν για εκείνους κάτι σαν τυχερό παιχνίδι που παίζεται στα καφενεία, κάτι σαν την πρέφα δηλαδή».

Ο Σκακιστικός Όμιλος «Ι. Τζελεπής» στήθηκε το 1981, ενώ από το 1983 άρχισαν τα πρωταθλήματα πανελλήνιας εμβέλειας και από το 1991 οι διεθνείς διοργανώσεις.

Κάθε χρόνο 200 σκακιστές με τους συνοδούς τους καταφθάνουν στο νησί το οποίο αποχαιρετούν μερικές ημέρες μετά νικητές ή χαμένοι αλλά πάντα γοητευμένοι από τη διαμονή τους. «Με έχουν απορροφήσει τα οργανωτικά και δεν κάθομαι πια συχνά στη σκακιέρα» θα πει και θα τα βάλει με το κράτος, που δεν στέκει αρωγός στον θεσμό: «Υπάρχουν χρονιές που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ και μιλάμε πλέον για μια διοργάνωση αξιώσεων. Ας είναι καλά κάποια βοήθεια που έχουμε από τον δήμο».

Διαβάστε όλο το άρθρο της Ελένης Ξενάκη
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=356378&dt=24/09/2010

10 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ και στη εφημερίδα "ΝΕΑ" είναι δυσοίωνες. Πολλές περικοπές και φαίνεται πως η θαυμάσια καθημερινή σκακιστική στήλη που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες από τον Τριαντάφυλλο Σιαπέρα και συνεχίστηκε από τον Μανώλη Πιμπλή και αργότερα από τον Κοσμά Κέφαλο κόβεται οριστικά. Δεν ξέρω, αν οι σκακιστές, μπορούμε κάπως να πιέσουμε τη διεύθυνση της εφημερίδας (τηλέφωνα, email) για να μην χαθεί η στήλη.

IliasPan είπε...

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι κάτι πολύ άσχημο για το ελληνικό σκάκι.

Παρότι βρισκόμαστε στην εποχή του διαδυκτίου και της άμεσης ενημέρωσης μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όταν διοργανώσαμε ένα ράπιντ το καλοκαίρι στο Χαλάνδρι, ότι ήρθαν αρκετά άτομα που το έμαθαν διαβάζοντας για αυτό στα ΝΕΑ.

Σκεφτείτε πόσοι ερασιτέχνες σκακιστές διάβαζουν τη στήλη...

Μια άλλη ιδέα (εκτός από τα τηλέφωνα και τα μέιλ) θα μπορούσε να είναι η συγγραφή ενός αφιερώματος για τη στήλη με τη χρήση αρχειακού υλικού (π.χ. τη πρωτοσέλιδη φςτογραφία της πλατείας Αριστοτέλους το 1984) που θα αναδυκνείει την ιστορικότητα αλλά και την αποδοχή της στήλης στο σκακιστικό κόσμο. Ένα τέτοιο αφιέρωμα αφού δημοσιευτεί (ίσως και σε όλες τις σκακιστικές ιστοσελίδες της Ελλάδας??)στη συνέχεια θα μπορούσε να συνοδεύει μια επιστολη προς την εφημερίδα.

anagnostis είπε...

H skakistiki stili sta NEA exei idi kopei --- edw kai 15 meres. Poly krima...

Ανώνυμος είπε...

Den katalava ti akrivos zitate na kanoume emeis oi anagnostes. Apoti ksero o Kefalos ergazetai sti DEH. Episis ameivetai apo ta NEA gia ti skakistiki stili. Tora matheno oti exei kai ergostasio anapsyktikon, diladi 3 piges esodon. Se afti tin epoxi pou polloi synanthropoi mas den exoun oute mia pigi esodon, eseis mas zitate na piesoume ta NEA, na min xasei tin triti??? Eleos...

νέος είπε...

Η εργασία του κ. Κέφαλου για το σκάκι δεν γίνεται με αμοιβή. Αυτό που ζητείται είναι η συνέχιση της σκακιστικής στήλης στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Αθήνα. Το σκάκι θα χάσει από τη διακοπή της.

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν έχει σημασία ποιος γράφει(πληροφοριακά η αμοιβή ήταν τελείως συμβολική) αλλά να μη χαθεί οριστικά μια ιστορική και ποιοτική στήλη. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στο σκάκι η διακοπή της. Το σκάκι πράγματι έχει κοπεί από τα ΝΕΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

trandism είπε...

Η στήλη ήταν όντως πολύ καλή - για τα ελληνικά δεδομένα - και είναι κρίμα που σταμάτησε. Ένα λογικό αίτημα είναι να παραμείνει μόνο ηλεκτρονική, στο site δηλαδή της εφημερίδας όπως έγινε και σε εφημερίδες του εξωτερικού με σκακιστικές στήλες που κόπηκαν.

Προσωπικά μόνο από το site τη διάβαζα. Το να αγοράζω τα ΝΕΑ, ακόμα κι αν μόνο τα ξεφύλλιζα μέχρι να βρω τη σκακιστική σελίδα, το θεωρήσα πολύ βλαβερό για την υγεία μου

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Προφανώς κάποιοι εδώ μέσα νομίζουν ότι ο Κοσμάς είναι μεγαλομέτοχος στην 3Ε...
Το εμφιαλωτήριό του είναι μία πολύ μικρή βιοτεχνία, στημένη στην αυλή του πατρικού του σπιτιού στον Άγιο Κήρυκο, και είναι απολύτως βέβαιο ότι τα κέρδη της (αν φυσικά υπάρχουν κέρδη...) δεν επαρκούν για να συντηρήσουν μία οικογένεια (πόσω δε μάλλον του Κοσμά με τα εφτά παιδιά).

Schrödinger's Cat είπε...

Αφαιρέθηκε κάποιο μήνυμα που ισχυρίζεται πως είναι "εκ των έσω του ΔΟΛ". Αν πράγματι είναι, θα πρέπει με κάποιο στοιχειώδη τρόπο να το αποδεικνύει, διαφορετικά δημιουργεί τεχνητή σύγχιση.

ΔΤ είπε...

Τα αφεντικά του Βήματος (Ψυχάρης και άλλοι) ανακοινώνουν λοκ-άουτ, εάν η συνέλευση των εργαζομένων δεν καταγγείλει την απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Είναι το πρώτο επίσημο λοκ-άουτ στον Τύπο, εδώ και δεκαετίες.