Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Εικόνες


Στο Χάντι-Μανσίσκ, όπου διεξάγεται η Ολυμπιάδα Σκακιού, βρίσκεται και ο Γκάρι Κασπάροβ για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ανατόλι Κάρποβ για το αξίωμα του προέδρου της FIDE. Το συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά ο λευκός καπνός θα βγει από την καμινάδα στο τέλος της εβδομάδας. Τα προγνωστικά δίνουν προβάδισμα στον τωρινό πρόεδρο Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του αθλήματος.
Στο μεταξύ, μια άγνωστη σκακίστρια που μετέχει στην Ολυμπιάδα μάλλον αδιαφορεί για τα εκλογικά, είναι απλώς τρισευτυχισμένη που φωτογραφίζεται με το σκακιστικό της ίνδαλμα.


Η δεύτερη φωτογραφία είναι κουίζ. Ποιος είναι ο αντίπαλος του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ στην παρτίδα μπλιτς; Αν μεγεθύνετε την εικόνα ("κλικ" πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση) θα παρατηρήσετε πως ο πρόεδρος της FIDE μειονεκτεί ελαφρά στο χρόνο, όσο για τη θέση, αν και είναι φανερό πως έχει προκύψει αμέσως μετά το άνοιγμα, δεν κατάφερα να προσδιορίσω από ποια βαριάντα προέρχεται. Δεν γνωρίζω ακόμη ποια είναι η σκακιστική δυναμικότητα του Κιρσάν, πάντως στα βιογραφικά του στοιχεία αναφέρεται πως υπήρξε κάποτε "πρωταθλητής σχολείων" στην Καλμουχία.

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eίναι ο Χριστόφορος Τορναρίτης, πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Κύπρου και υποστηρικτής του Ιλιουμζίνοβ.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Είναι όντως ο Χ.Τορναρίτης, και όσο για την βαριάντα, προφανώς υπάρχει στην θεωρία των εξωγήϊνων βιβλίων που διαβάζει ο πρόεδρος (εξ ου και η πρόσφατη δήλωσή του ότι το σκάκι μας ήλθε από το διάστημα). Το ότι του πρόεδρου του λείπει ένας ίππος δεν πρέπει να σας εξαπατά: είναι όλα αναλυμένα μέχρι τελευταίας κεραίας με το Deep Kirsan 15 (όσα και τα χρόνια προεδρίας του).
Τουλάχιστον με τον σχωρεμένο τον Campo, είχα παίξει κάμποσα ενδιαφέροντα μπλιτσάκια... :p

Schrödinger's Cat είπε...

Ο Καμπομάνες ήταν καλός παίκτης, είχε παίξει και εναντίον του Ταλ σε Ολυμπιάδα!
Η πολύ πρόσφατη δήλωση του Κιρσάν στον Independent πως το σκάκι ήρθε από το διάστημα παραείναι κωμική. Μήπως το κάνει για να τον προσέχουν; Μήπως ο πρόεδρος είναι troll;

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Έκανε όντως τέτοια δήλωση;!;; Μήπως κάτι ξέρουν αυτοί που μας λένε ΟΥΦΟ;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Το αρθρο της Indepedent υπογραφεται απο τον Shaun Walker,συγγραφεα του Βασιλιαδες,Βουδισμος και βαναυσοτητα που ειχαμε παρουσιασει κι εδω τον Μαϊο

http://skakistiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_20.html

το οτι ο Κιρσαν δεχτηκε να του μιλησει δειχνει ξεκαθαρα οτι πιστευει πως δεν υπαρχει κακη δημοσιοτητα.
Το νεο αρθρο ειναι πολυ απαξιωτικο και γελοιοποιει τον Κιρσαν αλλα στο θεμα της προελευσης του σκακιου εχει καποιο επιχειρημα,που θα προσυπεγραφαν οι πιστοι των ιπταμενων δισκων:

"Ανασκαφες εχουν δειξει οτι παιχνιδια παρομοια με το σκακι παιζονταν σε διαφορες ηπειρους,πολλους αιωνες πριν,οταν δεν υπηρχε διαδικτυο,και δυνατοτητα μακριων ταξιδιων.Αρα καποιοι αλλοι το εφεραν"

Στην ιδια συνεντευξη λεει ακομη πιο ακραιες αποψεις:

Στοχος του ειναι ν'αυξησει τους σκακιστες σ'ολο τον κοσμο απο 600 εκ. σ'ενα δισεκατομμυριο γιατι:

"Ειναι εκει πανω και μας παρακολουθουν. Ισως καποια στιγμη κουραστουν μαζι μας και.." κανει μια παυση που συνοδευεται απο χαρακτηριστικη χειρονομια καταστροφης." Πως θα γλυτωσουμε απ' αυτο; Μονο με την ευφυϊα,την συγκεντρωση, και την πνευματικη ενεργεια.Αν ενα δις ανθρωποι μαζευτουν σ'αυτα τα σκακιστικα κεντρα και παιζουν σκακι,ο κοσμος θα εχει θετικη ενεργεια"

Ειναι εμφανες οτι η FIDE εχει πια και ενα Αποστολικο εργο να παιξει..

Μιλωντας για το σκακιστικο κεντρο της Νεας Υορκης λεει οτι: "Θα ειναι ενα κτηριο 24 οροφων σε σχημα Βασιλια, που θα περιεχει εκκλησια,τζαμι,συναγωγη και Βουδιστικο ναο.Το στεμμα του Βασιλια θα ειναι αστεροσκοπειο απο το οποιο τα παιδια θα μπορουν να παρατηρουν τ'αστερια,ενω θα υπαρχει και μια πανισχυρη τραπεζα υπολογιστων που θα τρεχει διηπειρωτικα σκακιστικα Πρωταθληματα.Μπορει σημερα οι ανθρωποι ν' ασχολουνται με το ποδοσφαιρο,αλλα σε 100 η 200 χρονια θα το εχουν ξεχασει.Το σκακι ομως θα υπαρχει παντα.."

Σε αλλο σημειο λεει " Το σκακι ειναι μια ανθρωπινη δραστηριοτητα που συνδυαζει ευφυϊα και ανταγωνισμο,αλλα χωρις να χυθει αιμα" και ευχεται στο μελλον "οι μονες μαχες που θα διεξαγωνται αναμεσα σε Ανατολη και Δυση να ειναι οι σκακιστικες..

http://www.independent.co.uk/news/people
/profiles/
kirsan-ilyumzhinov-chess-came-to-earth-from-outer-space-2085838.html

Το εχετε υπ' οψη σας οτι υπαρχει ενα αγαλμα του Ostap Bender στην Ελιστα
(http://commons.wikimedia.org/wiki/File:
Monument_to_Ostap_Bender_in_Elista.JPG) ο οποιος για τον Κιρσαν φαινεται πως αποτελει θετικο προτυπο;

Kirshan for ever-UFO power είπε...

Απορώ με μερικούς που αδυνατούν να δεχτούν ότι ο Πρόεδρος έχει λάβει εξωγήινο know-how … Εκλεκτοί του Βούδα και του Ε.Τ δεν γίνεται όποιος να ναι καρντάσια. Ούτε και είναι μικρό πράμα να είσαι ‘πρωταθλητής σχολείων καλμουχίας’ παραδόπιστε και εμπαθή μέτοικε…. Ευτυχώς τα προσόντα αυτά εκτιμούνται δεόντως από τους εκπροσώπους των αφρικάνικων και ασιατικών χωρών και ο εκλογικός θρίαμβος σιμώνει. Viva Kirshan, Viva Las Vegas, L’echecs extraterrestriel est moi!! Kirshan+Money+Love=FIDE, Karpov+Kasparov=Losers.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εξηγείται γιατί οι ‘Γκρίζοι’ επέστρεψαν τον Κιρσάν στη Γη(καντεμιά ρε φούστη μου….) Για να μάθει την ανθρωπότητα σωστό διηπειρωτικό σκάκι και να χουμε ‘θετική’ ενέργεια . Εγώ ειδικά όταν στήνω, έχω και γαμώ τις θετικές ενέργειες…

ανώΝυΜος είπε...

Ουφίτσιο ονομάζεται το σκάκι στο οποίο αναφέρεται -και απ' ότι βλέπουμε στην φωτογραφία κατέχει πολύ καλά- ο πανμέγιστος!

Ανώνυμος είπε...

Ton Kirsan ton ypostirizoun men oi afrikanikes kai asiatikes xwres alla kai merikes apo tis megales opws h Kina, h India, h Rwsia, h Vrazilia, ktl. Afto pws eksigeitai?

Diaplanitikos είπε...

An ohi i Kina kai i Rwsia, ton Kirshan ypostirizei i "Galaxiaki Synomospondia", to poliplithestero kratos sto sympan.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Προσωπικά μου αρέσει να διαβάζω ποιοτικά post, είτε για λόγους προσωπικού γούστου είτε γιατί έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα.

Η εξαίρεση στον κανόνα είναι η δημιουργία κάποιου είδους Αριστοκρατίας-αθλητικής αριστοκρατίας, πολιτικής αριστοκρατίας, αριστοκρατίας χρηστών....αναλόγως των περιστάσεων στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για κατηγορία που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως Αριστοκράτες και "τσακίζουν" με τα σχόλιά τους όσους δεν τηρούν κάποια πράγματα στο διαδίκτυο.

Ο "ουρανοκατέβατος" τύπος, ο οποίος
επεμβαίνει για να επιβάλλει την τάξη, ενώ ο ίδιος "μολύνει" το Internet με τα σχόλιά του που δημιουργούν σύγχυση.

Επιπλέον η αντίληψη ότι "εμείς εδώ τα γράφουμε όλα σωστά" και οι εξωτερικοί παρατηρητές δεν μπορούν
να κρίνουν είτε εμάς είτε τη δυναμική ενός ιστοχώρου.

Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που ένας ευγενικός και καλοσυνάτος άνθρωπος "κηρύττει" κάποιες θεωρίες, αλλά δεν συμβαδίζει με το κλίμα των επισκεπτών ενός ιστοχώρου.

Συνέπειες των παραπάνω είναι η πρόκληση ταραχής στο διαδίκτυο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Καλά, αυτός ο Yazici είναι απίστευτη ψωνάρα... διάβασα την συνέντευξή του στο σάϊτ της Ολυμπιάδας, και κουφάθηκα...
"I assure you that soon we'll have our own young Kramnik and Topalov"
Στράτο, γερά, πάρτους τα λεφτά...

Κ.Θωμάς είπε...

μηπως το σκακι αποτελει εναν παγκοσμιο διαπλανιτικο γριφο και ο Κ. Κιρσαν η αλλιως Ε.(ξωγηινος) Κιρσαν προσπαθει να τον λυσει.
Δηλαδη εμεις οι σκακιστες ειμαστε νεφελιμ απο το σειριο.
Παντως θετικο ειναι πως οι εξωγηινοι δεν επηρεαζονται απο την οικονομικη κριση φανταζεστε να τους εκαναν εξωση και να μετακομιζαν εδω.

Κ.Θωμάς είπε...

βρε pfren τι εστι Yazici? ποιος ειναι ο τυπος που λες στο τελευταιο σχολιο σου με μπερδεψες??

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

...και όλα όσα έγραψα τις τελευταίες μέρες δεν είναι Επιστημονική Φαντασία, αλλά τα έχω συναντήσει πολλές φορές μπροστά μου τα τελευταία χρόνια σε ιστοχώρους Ελλάδας και εξωτερικού. Αποτελούν θεωρία έτσι και αλλιώς, απλά επιβεβαιώνονται στην πράξη.

Αν πεις σε κάποιον π.χ. "μη κάνεις flooding", λύνεις το πρόβλημα, αλλά δεν το χτυπάς στη ρίζα του. Ο χρήστης ίσως το γυρίσει σε "troll", και δημιουργείται ένας απίστευτος πανικός και απίστευτα παράπονα.
Και ο troll-ατζής μετά θα αναχωρήσει για να βρει καταφύγιο σε πιο ήρεμα νερά.

Τα ισχυρότερα "φάρμακα" τα δημοσίευσα σε post εγώ πρόσφατα απλά για ενημέρωση.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

@ Κ.Θωμάς: O Yazici είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, που (μάλλον) θα αναλάβει την επόμενη Ολυμπιάδα, και από τους φανατικότερους κολαούζους του εξωγήϊνου προέδρου.

Ανώνυμος είπε...

Exase th dikh sthn Elvetia o Karpov: http://www.interfax.ru/sport/news.asp?id=157038 Se 2 meres tha xasei kai tis ekloges.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Fide εχει δωσει στην δημοσιοτητα μια περιληψη της αποφασης του CAS.

http://www.fide.com/component/content/article
/1-fide-news/4795-fide-won-the-case-against-karpov-2010-inc-and-five-national-federations.html

Συνοπτικα η αποφαση λεει τα εξης:

Το αθλητικο δικαστηριο εκρινε τον εαυτο του αρμοδιο ν' αποφασισει πανω στα αιτηματα των Ομοσπονδιων.

Σε σχεση με το αιτημα ν' αναγνωριστει ο Καρποβ ο μονος υποψηφιος που πηρε το χρισμα απο την Ρωσικη Ομοσπονδια,το δικαστηριο εκρινε οτι για κατι τετοιο οι εναγοντες θα επρεπε να απευθυνθουν στην Ρωσικη δικαιοσυνη,και οχι να στραφουν εναντιον της FIDE στο CAS.
{ To αθλητικο δικαστηριο, οπως καλα γνωριζουν οσοι εχουν ασχοληθει με πολυχρονες Ελληνικες αθλητικες δικαστικες διαμαχες (υποθεση Bosman,χρεη συλλογων σε ξενους αθλητες,συγκρουσεις μεταξυ πολιτικης εξουσιας και Ομοσπονδιων) ειναι κατι σαν Διεθνης Αρειος Παγος.Αν δεν βρεις το δικιο σου μεσα στα πλαισια της Αθλητικης δικαιοσυνης ενος κρατους,και το αντεχει το στομαχι σου και η τσεπη σου μπορεις να προσφυγεις σ'αυτο}

Σε σχεση με τις προϋποθεσεις που πρεπει να εκπληρωνει καποιος για να ειναι υποψηφιος, εκρινε οτι η FIDE ποτε δεν ηταν πολυ αυστηρη μ'αυτες,αρκει "ο υποψηφιος να ειναι μελος της σκακιστικης Οικογενειας" και το αρθρο που μιλα για ενα χρονο εγγραφης σε μια Ομοσπονδια πριν αυτη μπορεσει να σε προτεινει για αξιωμα, ειναι συσταση και οχι προϋποθεση(χρηση shall και οχι must).
Ως εκ τουτου το δικαστηριο δεν προχωρησε στην ουσια της υποθεσης, να εξετασει δηλαδη τα στοιχεια που κατεθεσε η παραταξη Καρποβ, μια και οι Ιλιουμτζινοβ,Μαρινελλο, ειναι μελη της σκακιστικης οικογενειας, και η υποστηριξη της υποψηφιοτητας τους απο Μεξικο και Αργεντινη (Xιλη και Βραζηλια για την Μαρινελλο) εγκυρη, ανεξαρτητα απο το αν ειναι νομιμα μελη των αντιστοιχων ομοσπονδιων..

Ως εκ τουτου,το δικαστηριο δεν χρειαστηκε να εξετασει καθολου το θεμα που προεκυψε με τους 2 υποψηφιους της Ρωσικης Ομοσπονδιας.

Στις αιτιασεις οτι η FIDE δεν λειτουργουσε αμεροληπτα στο διαστημα της προεκλογικης περιοδου,το δικαστηριο απερριψε την κατηγορια τονιζοντας πως η γραμματεια της Ομοσπονδιας ειδοποιησε την πλευρα Καρποβ πως μια κρισιμη υπογραφη ελειπε,λιγο πριν ληξει η προθεσμια..

Για τους Σανταροζικους το πληρες κειμενο εδω:

http://www.fide.com/images/stories/Decision_of
_CAS_27.09.2010.pdf

Κ.Θωμάς είπε...

διαβασα και συνεντευξη και εγω μαλλον το μοτο του ειναι οσο εγω ειμαι προεδρος αποφασιζω και διαταζω. Δηλαδη αν βγαλουν εναν κραμνικ σε 2 χρονια πρεπει πιο πριν να βγαλουν εναν κασπαροβ αν και μα αυτα που ειπες περιμενα να κουφαθω παραπανω αλλα σε 2 ωρες ακουγα

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα πάει ο Αλί, μπορεί να μην βγάλει Κραμνικ αλλά τα τελευταία χρόνια ηδη έχει βγάλει αρκετούς νεαρούς GM και σίγουρα θα συνεχίσει να βγάζει όταν δουλεύει συστηματικά πάνω στα νέα παιδιά με ανθρώπους όπως ο Mikhalchishin και Γριβας. Εμείς να δούμε τι θα κάνουμε όταν βγουν στην σύνταξη οι ισχυρή γένια τον GM που εχουμε.

Μαχητικός είπε...

Σήμερα θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου της ΦΙΝΤΕ.
Οι φορτηγάτζήδες ψήφισαν χτες.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

To επισημο site αναφερει πως τ'αποτελεσματα θα εκδοθουν το βραδακι (τοπικη ωρα) αλλα το http://www.e3e5.com/ αναφερει πως αναμενονται δεκα με εντεκα δικια μας ωρα. Σημερα εκλεγονται και οι προεδροι των ηπειρων.

http://www.itar-tass.com/level2.html?NewsID=15539212

Ανώνυμος είπε...

Hontro kraksimo apo ton Kanado GM Spraggett stous Karpov kai Kasparov: http://kevinspraggett.blogspot.com/2010_09_01_archive.html#1419767155520583596

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Θ' αργησουν τα αποτελεσματα..

Συμφωνα με το http://sport.rian.ru/sport/20100929/280389738.html

ο Κασπαροβ σε μια παθιασμενη ομιλια μιλησε για σκανδαλο καθως 56(!) χωρες ανεθεσαν σε αντιπροσωπους αλλων χωρων να ψηφισουν για λογαριασμο τους, και θα πρεπει να εξεταστει η νομιμοτητα της καθε τετοιας εξουσιοδοτησης χωριστα.

Ανώνυμος είπε...

Arxisan oi dikaiologies apo ton Gary? What a loser...

IliasPan είπε...

Για γέλια και για κλάματα...

http://www.chessvibes.com/reports/fide-presidential-elections-start-in-chaos/#more-30394

Then there was the case of Peru, one of the countries of which it is not clear on which candidate the delegate will vote for. “There were two different representatives, who both claimed to be the chairman of the chess federation. Then Ilyumzhinov went to the microphone and said he had been to Peru, and that the first who had spoken was the actual chairman, despite the fact that the second speaker had documents to proof his status. Needless to say, he supports Karpov.”

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο μελη της εφορευτικης επιτροπης αντικατασταθηκαν και η διαδικασια της ψηφοφοριας ξεκινησε. Εκτιμαται οτι τα αποτελεσματα θα ανακοινωθουν περιπου στις 4 -4.30 ωρα Ελλαδας.

Συνεχεις ανανεωσεις με ανταποκρισεις εχουν το αρθρο των chessvibes που αναφερθηκε πιο πανω αλλα και το

http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/politics/
fide-presidential-elections-2010/fide-presidential-elections-vote

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αλλα ωραια:

πριν μπει να ψηφισει ο καθε αντιπροσωπος αφηνει στο τραπεζι της εφορευτικης επιτροπης κινητο,καμερα,κτλ ωστε να μην μπορει να εχει αποδειξεις τι ψηφισε, αποδειξεις που θα χρησιμευαν σαν πειστηριο οτι οι "προσυμφωνημενες υπηρεσιες" προσφερθηκαν με τον σωστο τροπο..
Στην εφορευτικη επιτροπη μετεχουν οι αντιπροσωποι απο τα Μπαρμπαντος, την Ιταλια, και τις Βρεττανικες Παρθενους νησους.

http://sport.rian.ru/sport/20100929/280447496.html

Ανώνυμος είπε...

Ta theatrilikia tou Kasparov anaparagontai fysika mono apo to Chessvibes kai to TWIC. Oi opoioi olws tyxaiws einai fanatika yper tou Karpov. Poly antikeimeniki enimerwsi...

Ανώνυμος είπε...

Prin arxisoun oi ekloges, oi xwres pou ypostirizoun anoikta ton Ilioumtzinov eftasan tis 102! http://www.onefide.com/2010/09/29/a-staggering-102-national-federations-openly-support-kirsan-and-his-team/ Oles oi megales Kina, India, Rwsia einai yper tou Ilioumtzinov kontra stis dytikes USA, Agglia, Gallia, ktl.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Κιρσαν νικησε με 95-55 συμφωνα με τα http://www.chessvibes.com/reports/ilyumzhinov-wins-fide-presidential-elections-95-to-55/

Ανώνυμος είπε...

Teliko apotelesma Ilyumzhinov - KK 99-55, sxedon to idio me tis proigoumenes ekloges tou 2006!

Επώνυμος είπε...

Όλοι οι Ανώνυμοι ψήφισαν υπέρ του Ιλουμτζίνοβ.
Αυτό δεν συνέβαινε και στις εκλογές της ΕΣΟ, που ψήφιζαν πολλοί Αθηναίοι ως αντιπρόσωποι σωματείων της επαρχίας;
Όμως αυτό θα αλλάξει τώρα. Δεν θα χρειασθεί προσφυγή σε διεθνές αθλητικιό δικαστήριο.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μονο στο σκακι: Κ>Κ+Κ..
http://johnchess.blogspot.com/2010/09/k-kk.html

Σε μια ενδιαφερουσα εξελιξη αμεσως μετα τις εκλογες ο Κιρσαν προτεινε στν Ανατολι ν' αναλαβει θεση αντιπροεδρου στην FIDE, και, συμφωνα με πληροφοριες, ο τελευταιος ζητησε χρονο να το σκεφτει..

http://www.informugra.ru/2010/09/27118/

Ο Κασπαροβ δηλωσε οτι αυτος θα απερριπτε αμεσως την προταση.
http://echo.msk.ru/programs/beseda/714377-echo/

Kostas Oreopoulos είπε...

Τι μου θυμίζει αυτό, τί μου θυμίζει!!!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

O Danailov νικησε τον Yacizi (o Γερμανος von Weizsäcker ηταν 3ος στην πρωτη ψηφοφορια) με 30 - 24 για την θεση του Προεδρου της ΕCU.

http://www.chessvibes.com/reports/ilyumzhinov-wins-fide-presidential-elections-95-to-55/#more-30431

Ανώνυμος είπε...

το Κ>Κ+Κ ισχύει και στα μαθηματικά αρκει το Κ να είναι αρνητικός

καλοπροαίρετος είπε...

Σχετικά με το σχόλιο για την παικτική διάσταση του Καμπομάνες:

Στο διάστημα 1956-1966 έπαιξε με τις Φιλιππίνες σε πέντε Ολυμπιάδες (τα στατιστικά του εδώ), όπου αντιμετώπισε αρκετούς έλληνες (Παπαποστόλου, Αναστασόπουλος, Παναγόπουλος). Στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1956 συναντήθηκε δύο φορές –μία στην προκριματική και μία στην τελική φάση– με τον πρωταθλητή Ελλάδος 1959 και γνωστό μας από τα βιβλία του Castles with Knights and Bishops και You move...I win!, που παρουσιάστηκαν και στο παρόν ιστολόγιο, Αλέξανδρο Άγγο. Το μέλος της εθνικής μας στην ίδια διοργάνωση, Σπύρος Λοβέρδος, περιγράφει στο περιοδικό «Ελληνικό Σκάκι» (τ. 52, Απρίλιος 1997) το εξής περιστατικό:

«Ανόητο επεισόδιο έκανε ο Άγγος με τον Καμπομάνες. Σε χαμένη θέση έκανε το κόλπο του Τριφούνοβιτς (όπως λέγεται) [σ.κλπ.: ο Σιαπέρας αναφέρει αλλού, με άλλη αφορμή, τον όρο «κίνησις Άγγου»], δηλαδή έβαλε τη βασίλισσά του, σε πίεση χρόνου, κόντρα στη βασίλισσα του άλλου χωρίς να υποστηρίζεται, ο άλλος δεν το πρόσεξε και έσπρωξε πιονάκι του σε βασίλισσα, ο Άγγος έφαγε τη δικιά του και έγινε ισοπαλία και κερδίσαμε το ματς. Η ανοησία του ήταν που του το είπε και ο άλλος θύμωσε! Από σύμπτωση στα τελικά ξανάπαιξαν μαζί και ο Άγγος έπαιξε όλη την παρτίδα όρθιος!... Κάνανε ισοπαλία αλλά χάσαμε το ματς των τελικών 3-1».

Όταν το σκάκι είχε περισσότερο αυθορμητισμό και τέτοιες ενέργειες μάλλον επικροτούνταν ως οδύσσεια εξυπνάδα παρά στιγματίζονταν ως ανφαίαρ. Ωραίες εποχές...

Inspirus είπε...

Γνωστό και αστείο το επεισόδιο, το έχω παρουσιάσει κι'εγώ σε μια εκδήλωση στο Παγκράτι και άρεσε πολύ σε όσους δεν το ήξεραν!
Ο Τρ. Σιαπέρας το είχε αναφέρει και στα "Σκακιστικά Χρονικά".

καλοπροαίρετος είπε...

Και τώρα, αφού βρήκαμε τη λύση της ανίσωσης Κ > Κ+Κ, ας δοκιμάσουμε να λύσουμε την εξίσωση:

Κ(2006) - Κ(2010) = (Κ+Κ)(2010) - Κ(2006)

...που προκύπτει από το σύστημα εξισώσεων:

Κ(2006) - Κ(2010) = 96-95 = 1
(Κ+Κ)(2010) - Κ(2006) = 55-54 = 1

(Το 2006, ανθυποψήφιος του Κιρσάν ήταν ο Κοκ. Το 2006, το αποτέλεσμα ήταν 96-54. Το 2010, 95-55. Εντυπωσιακή σταθερότητα· "τόση πίκρα, τόση δίψα, τόσος πόνος", τόσος χρόνος, τόσο χρήμα, για μία μόνο ψήφο από τις εκατονπενήντα που μετακινήθηκε από εδώ εκεί.)

Σοβαρά πάντως, εικόνες όπως αυτή του Κασπάροβ μαινομένου, και δηλώσεις όπως αυτές του Γκέλφαντ για Καρχηδόνες (βλέπε "Ριζοσπάστη" 26/9/10 και σχετικό θέμα στον ημέτερο Σαραντάκο), τιτρώσκουν καίρια το κύρος και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων και τους καθιστούν γραφικούς, εξομοιώνοντας στα μάτια των πολλών τον μεν με την κυρία Λουκά και τον δε με τον Αλέφαντο· και βέβαια, είναι η αποτελεσματικότερη προπαγάνδα υπέρ του Κιρσάν. Γνώμη μου.