Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ραούλ

Το βιβλίο The KGB Plays Chess κυκλοφόρησε στη Μόσχα το 2009 και μεταφράστηκε πρόσφατα στα αγγλικά από τις εκδόσεις Russell Enterprises. Περιέχει μαρτυρίες των γκρανμέτρ Μπόρις Γκούλκο και Βίκτορ Κορτσνόι, του δημοσιογράφου Γιούρι Φελσίνσκι καθώς και του απόστρατου αξιωματικού της KGB Βλαντιμίρ Ποπόβ, αλλά και κάποια έγγραφα στα οποία ο Ανατόλι Κάρποβ σκιαγραφείται να παίζει ιδιαίτερα δύσοσμο ρόλο την εποχή της σκακιστικής του κυριαρχίας. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως ο 12ος παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν πράκτορας της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας KGB και έφερε το κωδικό όνομα Ραούλ. Χρησιμοποίησε τη δύναμή του στη Σοβιετική Ένωση για να διατηρήσει τον σκακιστικό τίτλο του. Στο βιβλίο, σύμφωνα με τον Άρνε Μολ ο οποίος το παρουσιάζει εκτενώς στα ChessVibes, φαίνεται πως απουσιάζει εξαντλητική τεκμηρίωση (ειδικά στο πρώτο μέρος που έχει γραφτεί από τον Γκούλκο), η οποία είναι προφανώς απαραίτητη όταν παρουσιάζονται τόσο ευαίσθητες ιστορικές πληροφορίες. Πάντως το κλίμα της εποχής, που είναι σχετικά άγνωστο ακόμα και στις νέες γενιές των Ρώσων, αποτυπώνεται στις σελίδες, γράφει ο Μολ. Από την άλλη μεριά, παρουσιάζονται δεκάδες προσωπικές ιστορίες σκακιστών που έπεσαν σε δυσμένεια, οι οποίες είναι επιβεβαιωμένες από ετερόκλητες πηγές στη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν και έτσι δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητά τους. Σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες ή ελαφρύ κατασκοπικό ανάγνωσμα; Περισσότερο φως στο ερώτημα όταν το βιβλίο έρθει στα χέρια μας.
The KGB Plays Chess: η βιβλιοπαρουσίαση του Arne Moll στο
http://www.chessvibes.com/reviews/review-the-kgb-plays-chess/#more-30241

2 σχόλια:

Στ είπε...

Τώρα είδα την δημοσίευση!!
Πράκτορας Ραούλ ο Καρπόβ? Ποτέ δεν ξέρεις!!!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Τωρα που τελειωσε η Ολυμπιαδα, βρηκα τον χρονο να διαβασω το αρθρο και τα σχολια των chessvibes αλλα και την παρουσιαση του βιβλιου απο τον Monokroussos.

http://www.thechessmind.net/blog/2010/10/3/
book-notice-the-kgb-plays-chess.html

Εχω την αισθηση οτι για τετοια βιβλια η ελλειψη τεκμηριωσης ειναι καθοριστικη, γιατι αναμειγνυουν περιστατικα τα οποια ειναι γνωστα και αποδεδειγμενα, με καινουργιες κατηγοριες για τις οποιες δεν παρουσιαζονται αποδεικτικα στοιχεια, και ειναι πιθανο, ειτε γιατι η μνημη μετα απο πολλα χρονια παιζει περιεργα παιχνιδια η γιατι πολυ απλα υπαρχει δολος, να ειναι αστηρικτες.
Το κυριο θεμα του βιβλιου ωστοσο,φαινεται πως ειναι η προσωπικη περιπετεια του Gulko και ο αγωνας που εκανε επι χρονια για να του επιτραπει να φυγει απο την ΕΣΣΔ. Και οι δυο σχολιαστες του βιβλιου θεωρουν τον Gulko ειλικρινη στις προθεσεις του,αλλα δεν αποκλειουν την πιθανοτητα να περιεχει η αφηγηση του, στρεβλωσεις της πραγματικης ιστοριας,εστω και καλοπροαιρετες.

Το βιβλιο εχει κυκλοφορησει στα Γερμανικα απο τον Δεκεμβρη του 2009,οποτε η επιλογη του χρονου κυκλοφοριας του στα Αγγλικα ισως δεν ειναι ασχετη με τις προσφατες εκλογες της FIDE.

Aπ' οτι φαινεται ωστοσο η εξιστορηση του Gulko ειναι συναρπαστικη ( ο Moll δεν διστασε να την παραλληλισει με το "Ταξιδι στα βαθη της νυχτας" του Σελιν) και περιεχει ενδιαφερουσες λεπτομερειες και παρατηρησεις για την εποχη εκεινη,και το βιβλιο αξιζει να διαβαστει, αν και μια καποια επιφυλαξη ως προς τις "καταγγελιες" που περιεχει.