Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Γιβραλτάρ 2009


Ο βράχος του Γιβραλτάρ, έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στο νότιο μέρος της Ανδαλουσίας, ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.

Άρχισε χτες το 7ο σκακιστικό φεστιβάλ του Γιβραλτάρ (7th Gibtelecom Chess Festival).

Τα πιο γνωστά ονόματα στο κύριο τουρνουά Masters είναι: Gashimov, Svidler, Nakamura, Vachier-Lagrave, Harikrishna, Avrukh, Ivan Sokolov. Συμμετέχουν επίσης ορισμένες κορυφαίες σκακίστριες: Cramling, Stefanova, Cmilyte, Dzagnidze, Zhu Chen.

Ο Βασίλης Κοτρωνιάς, στον 1ο γύρο κέρδισε τον Αργεντινό Ripari (2313) και στον 2ο γύρο, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Ισπανό GM Bellon Lopez (2440).

Οι παρτίδες ξεκινούν καθημερινά στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση των κυριότερων αγώνων στο επίσημο site http://www.gibraltarchesscongress.com/gib2009/index.html

33 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Κέρδισε τον Bellon Lopez στο 2ο γύρο ο Κοτρωνιάς και σήμερα αγωνίζεται λευκός, εναντίον του πολύ Αμερικανού Nakamura. Οι δυο σκακιστές είχαν αναμετρηθεί ξανά τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας της Δρέσδης και η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακή η νίκη του Βασίλη στο 2ο γύρο με στρατηγική θυσία Ντάμας για τρία ελαφρά κομμάτια http://www.greekbase.gr/viewer/cgames.asp?pgnfile=GibMast09.zip&pmode=off

Ανώνυμος είπε...

Ο Βασίλης μόλις κέρδισε τη βασίλισσα του Nakamura,με έξυπνη παγίδα και πάει για μεγάλη νίκη.

SirJohn είπε...

Τον καθάρισε στα γρήγορα......Επόμενος παρακαλώ!

Schrödinger's Cat είπε...

Έσβησα, από λάθος χειρισμό κάποιο σχόλιο σ' αυτό το θέμα. Ζητώ συγνώμη, αν έχει την υπομονή ο συντάκτης ας το ξαναδημοσιεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα :)
Δεν πειράζει, αστειάκι ήταν γιατί ο Βασίλης έψαχνε λαπτοπ και δεν προλάβαινε να βρει πριν φύγει για Γιβραλτάρ..

Δεν ξέρω αν βρήκε τελικά, πάντως παίζει πολύ καλά και πάει για μεγάλη επιτυχία..

Εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια του τουρνουά

Ανώνυμος είπε...

Τον έλιωσε :)

Schrödinger's Cat είπε...

Συνεργασία του Σπύρου Ιλαντζή για τη συμμετοχή του και τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στο Marianske Lazne Open στο πολύ καλό blog "Σκάκι στα Σχολεία" skakistasholeia.blogspot.com .

Ανώνυμος είπε...

Με τον Ινδό Harikrishna (2673) παίζει σήμερα ο Κοτρωνιάς. Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Πιόνι παραπάνω και καλύτερη θέση ο Κοτρωνιάς, σε φινάλε!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τι πιόνι παραπάνω, που του τα έχωσε όλα μέσα! Αυτό το φινάλε το κερδίζω κι εγώ! Τι παίρνει ο Κοτρωνιάς ρε παιδιά (και δε μας δίνει);

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να παίρνει Παναγιώτη σιγά να μη σου δώσει. Συγχαρητήρια και για το νέο βιβλίο (btw). Μετά την εξεταστική θα το διαβάσω και αυτό. ...Πάντως ρε παιδιά δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Χθες το Nakamura σήμερα τον Harikrishna…. Δε παλεύεται…. GO KOTRONIAS GO!!!

Ανώνυμος είπε...

Οντως παιζει πολυ καλο σκακι ο Κοτρωνιας καλη συνεχεια

SirJohn είπε...

Λευκός με τον Roiz αύριο ο Κοτρωνιάς. Πολύ καλός παίχτης και επικίνδυνος αντίπαλος. Βέβαια με τα λευκά δεν έχει λόγο να φοβηθεί κανένα....

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Χρήστος
Ε,καλά, ας μη μου δώσει, ας μου πει μόνο τι είναι και θα το πάρω μόνος μου! Ευχαριστώ (για το βιβλίο).

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βασίλη κατέβα σε ένα αγώνα και με την τιμημένη φανέλα του Θρύλου :-)

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Σκούρα τα πράγματα. Καλό κομμάτι ο Ίππος σε αυτή τη θέση αλλά τι γίνεται με τη στήλη που πήρε ο μαύρος; (Κοτρωνιάς – Roiz /Κίνηση 48)

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον για ισοπαλία πάει...

Ανώνυμος είπε...

Δε μπορώ να καταλάβω πως θα ξεφύγει από την ισοπαλία αυτή η παρτίδα!;!; (Κίνηση 66)

Ανώνυμος είπε...

Δε πειράζει ρε Βασιλάρα!!! Καλή είναι και η ισοπαλία. Πάνε ξεκουράσου γιατί αύριο αν σου στείλει το ελβετικό τον Beliavsky θα είναι ζόρι με τα μαύρα. Ο Χαλκιάς πέρσι στο πανευρωπαϊκό, έκανε νούλα μαζί του στον πέμπτο γύρο.

Ανώνυμος είπε...

Gia na leei o SirJohn kalo logo aftos o Roiz prepei na nai ontws kalos.Anevike stin ektimisi mou xwris na ton kserw...

Ανώνυμος είπε...

Τι το ήθελα και εγώ; Τώρα περιμένω να δω πως θα κλείσουν οι ανοιχτοί λογαριασμοί από το 2006. Αν παιχθεί πάλι Ινδική του Βασιλιά θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Θυμίζω προϊστορία:

Κοτρωνιάς – Beliavsky 1-0 (2003 Ισπανική), Beliavsky – Κοτρωνιάς 1-0 (2006 Ινδική του Βασιλιά).

Ανώνυμος είπε...

Μπελιάβσκι - Κοτρωνιάς 1-0. Δεν έχω δει ακόμη την παρτίδα.

Ανώνυμος είπε...

Me to 41...Rd4+ prepei na itan noula, giati odigei se ena final R,g7,h7 enantion Q, h2

Ανώνυμος είπε...

Σημερα κερδισε ομως τον Sokolov σε ενα γκαμπι Marshall

trandism είπε...

Δεν είναι νούλα το Q+h2 vs R+g7+h7 γιατί δεν προλαβαίνει ο μαύρος να φτιάξει fortress, βέβαια ήταν πιο δύσκολα κερδισμένο από ό,τι η συνέχεια της παρτίδας

Ανώνυμος είπε...

An 8imamai kala, i arxiki 8esi einai
Leukos: Qb8, Kc3, h2 kai Mauros: Rg2, Kf7, e4, e5, g7, h7. Tin kinisi exoun ta leuka - alla skeftomoun oti meta apo Rg6 (otan teleisoun ta sax tou leukou) i noula den 8a einai diskoli...

SirJohn είπε...

Η θέση αυτή trandism είναι τελείως νούλα. Το πιό απλό fortress είναι με Rf6 και πιόνι h6.

Βασικά ακόμα και χωρίς το h7 είναι νούλα, δηλαδή Rf6, g7 vs Q + h2.

trandism είπε...

@SirJohn

Την εικόνα του fortress την έχω υπόψην μου το θέμα είναι αν προλαβαίνει ο μαύρος..

Ας πούμε 1.Qxe5.. Όταν ο μαύρος παίξει Kg8, o λευκός δίνει σαχ από την a2-g8 διαγώνιο.. Το computer δίνει τελικά μια βαριάντα με τον μαύρο να έχει παίξει Rf7, το h λευκό πιόνι να έχει προωθηθεί και ο μαύρος να βγαίνει τσουτζβαγκ..

Kostas Oreopoulos είπε...

Το θέμα είναι οτι ο Μαύρος βασιλιάς απλά θα παίζει Kf8-f7 μέχρι ο πύργος να πατήσει στο f6. Δεν υπάρχει τρόπος να ανεβάσει ο λευκός τον μαύρος βασιλιά πιο πάνω και ο λευκός βασιλιάς είναι στο γ3 (αν ήταν στο γ5 τα πράγματα άλλαζαν (νομίζω)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έχασε σήμερα ο Βασίλης από τον Milov και μάλιστα σχετικά εύκολα.

Schrödinger's Cat είπε...

Ηττήθηκε και στον 9ο γύρο ο Κοτρωνιάς, από τον Ρώσσο Κοζλόβ (Έλο 2187) και κόλλησε στους 5,5 βαθμούς. Ο τελευταίος 10ος γύρος αρχίζει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, σήμερα.

Schrödinger's Cat είπε...

Ισοπαλία στον τελευταίο γύρο με τον Ολλανδό Hommeless (2410) έκανε ο Κοτρωνιάς, ο οποίος συγκέντρωσε 6βαθμούς σε 10 γύρους. Το παιχνίδι του ήταν άνισο (στο δεύτερο μισό του τουρνουά συγκέντρωσε μόλις 1,5 βαθμό σε 5 αγώνες). Νικητής ο Svidler με 8 βαθμούς (κέρδισε στο tie-break) τον Milov.