«Τυφλό Σκάκι»
Το Blindfold Chess (υπότιτλος: ‘History, Psychology, Techniques, Champions, World Records, and Important Games’) των Eliot Hearst and John Knott (εκδόσεις McFarland & Company, Inc., Jefferson, 2009) είναι ένα βιβλίο 445 σελίδων που ασχολείται με το «τυφλό παίξιμο».
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο της ChessBase http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5137
Ο Paul Morphy σε «τυφλό σιμουλτανέ».
1 σχόλιο:
Όταν σπούδαζα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Toronto στις αρχές της δεκαετίας του '80, ασχολήθηκα και με το "τυφλό" σκάκι. Μάλιστα, η διπλωματική μου εργασία είχε τίτλο "Analog and Digital Processes in the Acquisition of Chess-Related Material" ("Αναλογικές και Ψηφιακές Διαδικασίες στην Αφομοίωση Σκακιστικών Εννοιών") και παρουσιάστηκε επίσημα σε συνέδριο Γνωστικής Ψυχολογίας.
Τότε είχα έρθει σε επαφή με τον έναν από τους δύο συγγραφείς (Eliot Hearst), ο οποίος ήδη ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ψυχολογία και είχε διατελέσει αρχηγός της Εθνικής Ομάδας των Η.Π.Α. σε Ολυμπιάδα, ενώ επιπλέον είχε νικήσει σε επίσημη παρτίδα τον (πολύ νεαρό ακόμα) Fischer. Ο Eliot Hearst έπαιζε μέσω τηλεφώνου τακτικά "τυφλό" σκάκι εναντίον του επιτηρητή μου Endel Tulving, ο οποίος υπήρξε από τους κορυφαίους της Γνωστικής Ψυχολογίας για δεκαετίες.
Επίσης, σε ένα ταξίδι μου την ίδια εποχή βρέθηκα στο Λονδίνο και μπήκα σε μια παμπ, όπου έπιασα κουβέντα με έναν άγνωστο. Αυτός αποδείχθηκε ότι εκείνη την εποχή έγραφε ένα βιβλίο για το "τυφλό" σκάκι, δηλαδή δεν ήταν άλλος από τον δεύτερο συγγραφέα του βιβλίου! Διατήρησα σποραδική επαφή μαζί του και τον έβλεπα πότε στην Ελλάδα και πότε στην Αγγλία, την τελευταία φορά το 1996 όταν με τον Ανδρέα Τζερμιαδιανό συμμετείχαμε στο διεθνές τουρνουά Isle of Mann.
Επιτέλους, το βιβλίο που σχεδιαζόταν επί πολλά χρόνια εκδόθηκε! Κρίνοντας από όσα τμήματά του είχα διαβάσει παλιότερα ως ανεπίσημα χειρόγραφα, θα αποτελέσει ορόσημο της σκακιστικής βιβλιογραφίας όσον αφορά στη σκακιστική σκέψη. Επίσης, σίγουρα θα αναδειχθεί σε σημαντικό σημείο αναφοράς για τη Γνωστική Ψυχολογία, επειδή η οργάνωση της σκέψης χρησιμοποιώντας σκακιστικές έννοιες έχει τεράστια παιδαγωγική αξία.
Από την άλλη πλευρά, οπωσδήποτε η εμβάθυνση στις έννοιες που αναπτύσσονται στο βιβλίο απαιτεί καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Η ορολογία μαθαίνεται σχετικά εύκολα, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη βαθύτερη κατανόηση των επιχειρημάτων και των συλλογισμών που χρησιμοποιούνται σε παρόμοια πονήματα. Σε όσους λοιπόν γνωρίζουν καλά αγγλικά, συστήνω το συγκεκριμένο βιβλίο ανεπιφύλακτα! Ο όγκος του υλικού που παρουσιάζεται και η ποιότητα της εργασίας που έχει γίνει αντισταθμίζουν με το παραπάνω το καθόλου αμελητέο κόστος του αντιτύπου. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος διακρίνεται για την ποιότητα των βιβλίων του σε κάθε επίπεδο.
Δημοσίευση σχολίου