Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Ικαρία 2008


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον από πλευράς δυναμικότητας αναμένεται το φετινό Διεθνές Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2008 που αποτελεί την κύρια εκδήλωση του φετινού σκακιστικού φεστιβάλ “Ίκαρος 2008” και θα διεξαχθεί το διάστημα 12-20 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι εξής ισχυροί σκακιστές:

Evgeny Postny (GM, ISR, 2649), Χριστόδουλος Μπανίκας (GM, GRE, 2600), Andrey Rychagov (GM, RUS, 2565), Robert Markus (GM, SRB, 2557), Alexander Shneider (GM, UKR, 2537), Γιάννης Νικολαΐδης (GM, GRE, 2516), Sergey Zagrebelny (GM, UZB, 2480), Krum Georgiev (GM, BUL, 2452), Shojat Ghane (GM, IRN, 2424), Petar Velikov (GM, BUL, 2414), Thomas Henrichs (IM, GER, 2497), Sebastian Siebrecht (IM, GER, 2490), Nikolov Momchil (IM, BUL, 2488), Bjorn Brinck-Claussen, (DEN, IM, 2306),

Και στις γυναίκες όμως οι συμμετοχές είναι ενδιαφέρουσες και αναμένεται έντονος συναγωνισμός:

Irina Zakurdjaeva (WGM, RUS, 2296), Darja Kaps (WGM, SLO, 2287), Ana Srebrnic (WGM, SLO, 2283), Yana Melnikova (WGM, RUS, 2259), Elitsa Raeva (WFM, BUL, 2258), Olga Dolzhikova (WGM, UKR, 2256), Liubov Kostiukova (IM, UKR, 2247)

Επίσης ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιώσει μέχρι τώρα τη συμμετοχή τους έχουν εκφράσει και οι GM: Alexander Shabalov (4 φορές πρωταθλητής Η.Π.Α.), Dmitry Svetuskin (πολυνίκης του τουρνουά), Robert Fontaine, Yaroslav Zinchenko, Ramil Hasangatin, Bartek Heberla, Valery Yandemirov.

Πέρα, πάντως, από τις ισχυρές συμμετοχές, πόλο έλξης για τους σκακιστές αποτελούν οι ομορφιές της ίδιας της Ικαρίας που προσφέρεται για ήρεμες και οικογενειακές διακοπές χωρίς να της λείπει η νυχτερινή ζωή, το οικονομικό πακέτο διαμονής που προσφέρει η διοργάνωση και, φυσικά, η φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά τη διάρκεια των αγώνων με τον Άγιο Κήρυκο να μετατρέπεται σε σκακιστικό θέρετρο J.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Σάββα Κυριάκου (210-5010871, 6932-478386 5-9 μ.μ.), στο e-mail: ikaros@chess.gr και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: http://www.chess.gr/ikaros . Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το νησί της Ικαρίας θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα: http://www.island-ikaria.com/ .

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικες παρουσίες στο τουρνουά φέτος μετά από μία περίοδο όπου οι συμμετοχές ισχυρών σκακιστών στην Ικαρία ήταν περιορισμένες. Πιστεύω ότι ο λόγος είναι η έξυπνη κίνηση των διοργανωτών να προσθέσουν στην προκύρηξη την παρακάτω παραγραφο...

Επιπλέον οι GMs και WGMs θα λάβουν € 2 (δύο ευρώ) για κάθε βαθμό Elo πάνω από 2400 (με βάση τον πίνακα Elo της FIDE του Ιουλίου 2008).

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιες προβλέψεις υπήρχαν και σε παλιότερες προκηρύξεις του διεθνούς τουρνουά. Έτσι κι αλλιώς, αυτό που καθιστά το τουρνουά της Ικαρίας διαχρονικά ελκυστικό, πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή ισχυρών παικτών, είναι οι συνθήκες παρέας που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων και των ασυνήθιστα πολλών (για τέτοιες εκδηλώσεις) συνοδών τους. Στο παρελθόν συμμετείχα σε αρκετά τουρνουά στον Άγιο Κήρυκο, ενώ υπήρξαν και κάμποσες φορές που ήμουν απλός θεατής.
Ένα επιπλέον μεγάλο πλεονέκτημα του διεθνούς τουρνουά της Ικαρίας είναι τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας του νησιού. Προσωπικά, πολύ συχνά το προτείνω σε οικογένειες με παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία, γιατί στην Ικαρία ευνοείται η κοινωνικοποίηση με σχετική ελευθερία κίνησης, ακριβώς εξαιτίας των πολύ περιορισμένων κινδύνων (π.χ. ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων).
Βέβαια, παλιότερα η Ικαρία φημιζόταν και για τις αισθητά μειωμένες τιμές όσον αφορά στο φαγητό, κάτι μοιάζει να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παραμένουν όμως συγκριτικά χαμηλότερες από αλλού, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα εκδρομής στους Φούρνους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το διεθνές σκακιστικό φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει πολλές παράλληλες ενδιαφέρουσες και ευχάριστες εκδηλώσεις, τις οποίες πολύ θα ήθελα να μιμηθούν και άλλες καλοκαιρινές διοργανώσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Νοσφεράτου
Υποθέτω ότι θα είχε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία αν έδιναν 2 ευρώ για κάθε βαθμό ΕΛΟ, ΚΑΤΩ από τα 2400. Χμμ, για να δω, 500 Χ 2 =1000! Και γαμώ τα τουρνουά!

@Επικείμενε ηττημένε στο προσεχές σιμουλτανέ, Ηλία
Όταν μιλάς για παράλληλες εκδηλώσεις εννοείς bitch party (δεν έχω κάνει λάθος στην ορθογραφία), διαγωνισμό βρεγμένου μπικίνι, τσουβαλοδρομίες, πόκερ, και κατανάλωση τοξικών ουσιών; Γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση σε παρακαλώ να σβήσεις τους παραπλανητικούς όρους "ενδιαφέρουσες και ευχάριστες".

Ανώνυμος είπε...

Μια και στα κείμενα αποκλείεται να κερδίσω, η απάντησή μου θα είναι υποχρεωτικά επί της σκακιέρας...

Ανώνυμος είπε...

Το κλίμα εντείνεται και πάει.

Μετά από αυτές σου τις δηλώσεις Παναγιώτη, εγώ σαν Χρήστος δεν δέχομαι τίποτα λιγότερο από τη νίκη σου. Άλλωστε ο άνθρωπος που έγραψε βιβλίο για έναν ερμητικά κλειστό κώδικα δεν δικαιολογείται να έχει πρόβλημα να μετρήσει τις περιπλοκές που τυχόν θα του βάλει ο αντίπαλός του στη σκακιέρα, ακόμα και αν αυτός λέγεται Ηλίας Κουρκουνάκης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Χρήστος
Ετοιμάζω τις μυστικές μου αναλύσεις και έχω εξασφαλίσει και τη συμμετοχή μιας γυμνόστηθης καλλονής που θα κάθεται ακριβώς από πίσω μου. Νομίζω ότι η προετοιμασία μου βαίνει καλώς.

Ανώνυμος είπε...

Αφού παίζεις με λιγάκι πρόστυχες βαριάντες Παναγιώτη δεν μπορώ, παρά να σου απαντήσω αναλόγως.

Πρόσεχε γιατί την ώρα της παρτίδας κάτι μου λέει ότι ο αντίπαλός σου θα έχει το νου του στα καρφώματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ναι αλλά του έχω ετοιμάσει πηρουνάτο. Το ξέρεις το πηρουνάτο; Μη με βάζεις τώρα και τα μαρτυράω όλα θεοσεβούμενος άνθρωπος με απόκρυφες, ερμητικά κλειστές αναλύσεις. Και τελοσπάντων η νίκη σε μια παρτίδα δεν είναι "το παν". Το πολύ πολύ να είναι η "νέα φυτίνη".

Ανώνυμος είπε...

Παναή..έγραψες και "...μώ" τα κείμενα στο τελευταίο τευχος "Σκάκι για όλους"...Αντε να διαβάσουμε και κάνα βιβλίο σου!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Μην είδατε τον Παναή!
Σας ευχαριστώ για την ομολογία ότι το κείμενό μου αποτέλεσε πηγή σεξουαλικής υπερδιέγερσης (ερμηνεύω κατά το δοκούν το "μω").
Βιβλίο υπάρχει ήδη ένα. Το Νοέμβρη ελπίζω και δεύτερο. Κι αν περιορίσω λίγο το χρόνο που μου τρώει το μπλογκ του Γάτου, το 2009 και τρίτο. Όσο για το "σκάκι για λίγους", αν ο Σκυριανόγλου μ' αφήσει λυτό και μπορέσω να γράψω χωρίς τη σκαιή του λογοκρισία, τότε θα βελτιώσω (βαυκαλίζομαι)την κωμική μου πρόζα (παράλληλα με το τραγικό μου επίπεδο).

Ανώνυμος είπε...

Πες σου σε παρακαλω τον τίτλο του βιβλίου που κυκλοφορεί...καθώς και τον εκδότη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Δε μου αρέσει να κάνω διαφήμιση, μέσα σε ξένα -έστω και φιλικά- σπίτια. Μπες στο μπλογκ μου (έχει και λινκ ο Γάτος) και κάπου εκεί θα το βρεις.