Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Διεθνές Προπονητικό Σεμινάριο



Η Επιτροπή Προπονητών (FIDE Trainers Committee) της FIDE έχει διαρθρώσει τη δομή των διαθέσιμων τίτλων προπονητικής όπως παρακάτω (ανώτερος ο πρώτος τίτλος):

1. FIDE Senior Trainer (FST)
2. FIDE Trainer (FT)
3. FIDE Instructor (FI)

Επίσης έχει ορίσει ως βασικά εκπαιδευτικά της κέντρα την Berlin Chess Academy (Βερολίνο) και την Asean Chess Academy (Σιγκαπούρη) στα οποία διενεργούνται περίπου τέσσερα συνολικά σεμινάρια ετησίως για την απόκτηση των τίτλων 2 και 3.

Κατά καιρούς διενεργούνται και κάποια μικρότερα σεμινάρια για λιγότερο αναπτυγμένες σκακιστικά χώρες υπό την επίβλεψή της πάντα και με κύριους εισηγητές / εκπαιδευτές σκακιστές που κατέχουν τον ανώτερο προπονητικό τίτλο, δηλαδή του FIDE Senior Trainer. Η πιστοποίηση προπονητών από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία είναι πολύ βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος σε παγκόσμια βάση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας αλλά προσφέρει και σωστή εκπαίδευση τόσο στους προπονητές όσο και στους προπονούμενούς τους.

Στην Ελλάδα (λίστα πιστοποιημένων Ελλήνων Προπονητών FIDE) ο Στράτος Γρίβας κατέχει τον ανώτερο τίτλο (και περίπου 40 παγκοσμίως) και κλήθηκε να διδάξει ως κύριος εισηγητής στο σεμινάριο που διοργανώνει η Asean Chess Academy στο Vung Tau του Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Νεανικών Πρωταθλημάτων 2008.

Λίστα Ελλήνων Προπονητών FIDE: http://chessblogger.googlepages.com/fidegreek.doc

2 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Σχετικά με το προπονητικό σεμινάριο στο Βιετνάμ εδώ

Unknown είπε...

Και το ωραίο είναι ότι εκτός από τον Στράτο (που θα καλύψει τις 20 από τις 35 ώρες του σεμιναρίου με δικό του υλικό), άλλες 13 ώρες θα διδάξει ο επίσης γνωστός μας Πέτρονιτς, πολλά χρόνια προπονητής στην Καβάλα...