Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

5ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης



Η Διαρκής Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (PCCC, Permanent Commission for Chess Compositions – PCCC) προκηρύσσει τον 5ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (ISC, International Solving Contest). Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα και ώρα στις χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Για την Ελλάδα, η ημερομηνία διεξαγωγής είναι η Κυριακή 25 Ιανουαρίου, 10:30 ώρα Ελλάδας, και ο τόπος διεξαγωγής είναι η αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Λεωφ. Συγγρού 25, 4ος όροφος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο τμήματα: το πρώτο προορίζεται για έμπειρους λύτες και τα αποτελέσματα μετρούν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται σε λιγότερο έμπειρους λύτες, θα περιλαμβάνει ευκολότερα προβλήματα και τα αποτελέσματα δεν θα μετρήσουν για απόκτηση βαθμών διεθνούς αξιολόγησης. Και τα δύο τμήματα θα είναι δύο γύρων με έξι (6) προβλήματα προς λύση στον κάθε γύρο (δηλ. ένα ορθόδοξο 2 κινήσεων, ένα ορθόδοξο 3 κινήσεων, ένα ορθόδοξο πολλών κινήσεων, μία σπουδή, ένα βοηθητικό και ένα αντίστροφο ανά γύρο). Ο χρόνος σκέψης για κάθε γύρο είναι δύο (2) ώρες, ενώ προβλέπεται διάλειμμα μισής ώρας μεταξύ τους. Η κατάταξη θα γίνει με βάση τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει κάθε λύτης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεύτερο κριτήριο είναι ο συντομότερος χρόνος.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα έχει η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ. Για κάθε χώρα έχει ορισθεί από την PCCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Ελλάδα ο Χάρης Φουγιαξής. Ο κάθε τοπικός διοργανωτής θα λάβει, στο διάστημα 16-19 Ιανουαρίου 2009, όλο το απαραίτητο υλικό (προβλήματα προς λύση, φύλλα απαντήσεων, φύλλα βαθμολόγησης, κανονισμοί, κ.λπ.) και αναλαμβάνει να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού. Με το τέλος του διαγωνισμού βαθμολογεί τις απαντήσεις των λυτών, σύμφωνα με το υπόδειγμα που του έχει σταλεί, ανακοινώνει τα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες (το αργότερο μέχρι 29 Ιανουαρίου 2009) φροντίζει τις ενστάσεις (υποβαλλόμενες το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2009), κρατά αντίγραφα από όλα, και αποστέλλει τα φύλλα απαντήσεων των διαγωνιζόμενων (πρέπει να φθάσουν το αργότερο μέχρι 03 Φεβρουαρίου 2009) για τελικό έλεγχο στον «κεντρικό» οργανωτή του διαγωνισμού, τον Γερμανό Axel Steinbrink.

Ο «κεντρικός» οργανωτής επανελέγχει τις βαθμολογίες και διανέμει τα συνολικά αποτελέσματα στους «τοπικούς» οργανωτές και στους αντιπροσώπους χωρών στην PCCC, (το αργότερο μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2009). Τυχόν ενστάσεις πρέπει να σταλούν στον «κεντρικό» οργανωτή μέχρι 13 Μαρτίου 2009. Μετά την εξέταση των πιθανών ενστάσεων, ο «κεντρικός» οργανωτής ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα στην PCCC (όπου προεδρεύει ο Uri Avner) μέχρι 30 Μαρτίου 2009. Ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της PCCC μέχρι 30 Απριλίου 2009.

http://www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm

http://www.geocities.com/solvingchess/

Η κατάταξη των λυτών θα είναι ατομική, δεν προβλέπεται κατάταξη χωρών.

Τα αποτελέσματα των λυτών (στο κύριο τμήμα) θα συνυπολογιστούν με αυτά του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, για την κατάρτιση της εθνικής ομάδας, η οποία θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης τον Σεπτέμβριο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Υποβολές συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009. Υπάρχει αριθμητικό όριο 30 συνολικά συμμετοχών (συμπεριλαμβάνονται και τα δύο τμήματα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπεύθυνος: Χάρης Φουγιαξής, τηλ. 210-9491442 (πρωί), 210-8653077 (βράδυ), 697-9126087

3 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ωχ! Πάλι ο Στάινμπεκ (ή κάπως έτσι τελοσπάντων!)βάζει τα προβλήματα; Πέρυσι έβαλε "Τα προβλήματα της οργής"!. Φέτος μας βλέπω να λύνουμε "Άνθρωποι και ποντίκια" μαζί. Και τα γραφεία της ΕΣΟ θυμίζω πως δεν είναι "Ανατολικά της Εδέμ"!

Schrödinger's Cat είπε...

Μια ακόμα πρωτιά σε διαγωνισμό λύσης προβλημάτων πέτυχε την Κυριακή ο Κώστας Πρέντος. Συμμετείχε στον 5ο Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό και αναδείχθηκε πρώτος μεταξύ των Ελλήνων (η κατάταξη είναι ξεχωριστή για κάθε χώρα) με 49,5 βαθμούς (στους 60 δυνατούς). Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Παναγής Σκλαβούνος με 26 βαθμούς και ακολούθησαν ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος με 25,5, ο Παναγιώτης Κονιδάρης με 25, ο Δημήτρης Σκυριανόγλου με 22,5 κ.ά.

Ο Κώστας Πρέντος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966, έμαθε σκάκι σε ηλικία 12 ετών και συνέθεσε τα πρώτα σκακιστικά προβλήματα (σαν γρίφους, όπως λέει ο ίδιος, για να τα λύνουν οι φίλοι του) το 1980. Από το 1982 άρχισε να παίζει αγωνιστικό σκάκι (το 1990 έγινε ομοσπονδιακός μετρ και το 1995 πήρε τον τίτλο του FΙDΕ Μaster), αλλά γρήγορα διαπίστωσε ότι εκείνο που τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν η καλλιτεχνική πλευρά του πνευματικού παιχνιδιού. Σε διαγωνισμό λύσης προβλημάτων πήρε μέρος για πρώτη φορά το 1984, κατά τη διάρκεια της Σκακιστικής Ολυμπιάδας της Θεσσαλονίκης. Από το 2002, οπότε καθιερώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων, αναδεικνύεται συνεχώς πρωταθλητής Ελλάδας και παράλληλα διακρίνεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Κατέχει τον τίτλο του διεθνούς μετρ στη λύση προβλημάτων και βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση τίτλου γκραν μετρ (οι τίτλοι στο καλλιτεχνικό σκάκι είναι διαφορετικοί από τους αντίστοιχους του αγωνιστικού σκακιού και- αν κρίνουμε από τον αριθμό των κατόχων- η απόκτησή τους είναι πολύ πιο δύσκολη).

(από τη σημερινή σκακιστική στήλη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=99

Schrödinger's Cat είπε...

Τα προβλήματα που τέθηκαν στο διαγωνισμό καθώς και άλλο υλικό στην ιστοσελίδα του ΣΟ Πατρών http://www.sopatron.gr/ .